in Gazeta Sporturilor, Rubricand

Nopți albe

Dacă n-ați urmărit încă Jocurile de la Vancouver, sunt câteva lucruri pe care le-ați pierdut. Dacă, asemenea mie, nu sunteți foarte avizați în privința sporturilor de iarnă, să știți că în cursele lungi de patinaj viteză pe pistă scurtă, se începe printr-o tatonare. Cocoțați pe patinele lor ca pe niște mici piedestale strălucitoare, sportivii străbat ovalul cu mâinile la spate, ca niște domni preocupați, ai jura că discută despre vreme sau fotbal, apoi brusc se transformă în păsări de pradă. Brațele prind să bată aerul cu forța unor elice, cu gheara stângă zgârie gheața, iar linia de sosire o trec parcă în picaj.

Ștafeta e un gherghef în care se împletesc oameni și traiectorii. Nu se întâmplă ca-n atletism, unde sportivul aleargă și gata, în patinaj spectacolul vitezei e completat de cel al măiestriei, ai zice chiar că, dincolo de rivalitate, echipele sunt împletite în același șnur. Niciunul dintre cei patru componenți ai unei formații nu stă, după alergarea propriu-zisă fiecare iese temporar din joc, reintrând apoi treptat în ritm și pe traiectorie. Pentru privitor, e ca și cum un motor cu pereți transparenți ar funcționa pe gheață, iar oamenii, asemenea pistoanelor aflate într-o cursă nesfârșită, ar rezolva împreună problema rotației.

Legea de funcționare a Olimpiadei albe este alunecarea. Poți urmări săniorii strecurându-se prin lungul și periculosul maț de la Whistler, într-o competiție în care o ușoară îndoire a piciorului te poate face să pierzi totul. Poți însoți șirul lăcustelor uriașe din combinata nordică, poate cel mai dur sport al Olimpiadei, întrucât amestecă schiul fond cu săriturile de la trambulină, dar apogeul frumoasei nebunii, în opinia mea, rămâne schiul acrobatic.

Rareori vezi un sport care să alăture într-o asemenea măsură eleganța, viteza, intensitatea și riscul, mișcarea și nemișcarea, totul în doar jumătate de minut. Aici, în funcție de unghiul filmării, vezi mereu altceva. Redat din lateral, asemenea diligențelor lui John Ford, sportivul pare aproape prizonier în cadrul ce se mișcă odată cu el. Viteza sa amețitoare poate fi dedusă doar din poziția corpului și din fuioarele de zăpadă ridicate. Când e filmat din față, schiorul-acrobat pare compus din două părți diferite: partea de sus a trupului e scufundată într-o nemișcare relativă, casca îi rămâne mereu la același nivel, în timp ce, dedesubt, picioarele saltă și se răsucesc într-un ritm dement. Vezi amortizorul uman dispărând în spatele unei rampe, pentru a izbucni apoi ca libelulă într-un salt maiestuos și plin de grație.

De ce oare ne place, nouă, păsărilor de noapte, atât de mult Olimpiada de iarnă? Să fie albul un balsam pentru ochi? Să fie răcoarea gheții și a zăpezii, care aproape trece prin ecran, un dezinfectant pentru suflet? Cert e că, lipit pe acest fond alb, omul pare o făptură mai nobilă și mai curată. Iar turneul de hochei masculin de-abia a început …

Write a Comment

Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

118 Comments

  1. poate nu e albul si nici gheata sau zapada…poate e doar bucuria pe care o vezi la cei care evolueaza, la finalul unei probe; nu ma refer la bucuria invingatorilor – daca te uiti atent, vei vedea ca aproape toti concurentii se bucura de viata, de impletirea cu natura coroborata cu miscarile anevoiase dar frumoase pentru corp, cum scriam si eu astazi ceva asemanator

  2. un articol pentru inima lu’ pin ;).

    am mai zis ce e mai jos si la geambashu acasa, dar repet ca o baba surda:

    de obicei nu ma uit la schi si alte sporturi de iarna. dar de data asta se facu intamplator ca am stat acasa in week-end, si m-am trezit savurand biatlonul, sariturile cu schiurile, combinata nordica, patinajul viteză. m-a surprins si pe mine reactia. cumva s-a transmis emotia, efortul disperat al fondistilor, finalurile “la fotografie” dupa kilometri de chin m-au impresionat. ca si atmosfera de fair play. poate se dopeaza. dar nu par.

    m-am bucurat cand am vazut-o pe eva trecand linia de sosire, si pe săniuţul creţu coborand vitejeste si terminand primul. de pana atunci. locul 30 si ceva, am aflat ulterior, dar – a avut timp colorat cu verde? a avut.

    puteti sa carcotiti cat vreti, dar cel putin pentru o parte a publicului “larg”, “nespecializat”, olimpiada nu si-a pierdut magia. o dată la 4 ani, devin spectator de biatlon, bob, şi, cine ştie, poate chiar curling.

    (nu mai vorbesc ca incep meciurile de hochei. abia astept.)

  3. Salutari la toata lumea! :)

    Frumos.Intradevar Olimpiada este ceva deosebit.Pt mine este incredibil cum sportivii se pregatesc 4 ani pt cateva secunde de concurs.O poveste frumoasa sa desfasurat aseara in concursul de patinaj artistic.Perechea chineza care a castigat concureaza impreuna de 18 ani s-au retras anul trecut dar au revenit pt ca lipsea ceva din palmaresul lor: aurul olimpic.Si l-au castigat!!!

    Iar turneul de hochei a inceput foarte bine pana acum
    USA- Elvetia 2-0 deocamdata :)

  4. AG:
    Ai vazut finala de snowboard cross baieti de ieri? Sa vezi acolo final! Mike Robertson (compatriot cu mine si cu papa) a pierdut medalia de aur pe ultimii cm in fata americanului Seth Wescott. Amazing race!

    Cat despre Canada rulz, well… eu zic sa nu ne grabim. Rusia are tot ce-i trebuie sa ne sufle aurul. Team USA este o echipa foarte talentata si joaca frumos si nici Suedia nu e de subestimat. Oricum orice medalie care nu e de aur o sa fie privita ca dezastru national. Noroc ca noi avem capacitatea de a uita destul de repede dezastrele nationale. Cand vine primavara se uita toate :D

  5. @ag

    Vazut.Superb.

    La hochei de acord.Dar am si in echipa Canadei ceva jucatori favoriti asa ca nu o sa raman cu buza umflata la aceasta Olimpiada :)
    Si mai sunt prieten cu cel mai mare hockey-fan :) care m-a introdus in tainele acestui superb sport la care am sa-i tin pumnii :)

  6. Duelul USA – Canada e fabulos, e principala atractie, insa nu singura.
    Interesant e si cel dintre Canada si Franta. Sunt cateva cazuri interesante pe la freestyle masculin (dupa mine, canadianul a castigat pe merit, francezul nu a fost dezavantajat).

  7. AG:
    Bey, ai vazut ca baietii de la snowboard concureaza imbracati in blugi? Asta da declaratie de libertate in sport. :D

  8. fighter:
    Hmmmm! Sa vedem ce favoriti ai tu din Team Canada:

    Sa fie oare Duncan Keith? Brent Seabrook? sau poate Jonathan Toews? :D

  9. ooo, exceptionala faza cu snowboardista acrobata ghinionista! respect that! a simtit fiorul artistic, l-a executat, a jucat „si pentru public”.

    winning isn’t f***ing everything.

    una peste alta, daca nu cadea, n-o tinea nimeni minte, peste ani.

  10. Da, la olimpiadele albe chiar se uita cei care iubesc sportul pentru sport. La cea de vara, unde si ai nostri au sanse la medalii, ne uitam mai incrancenati, mai implicati, cu dorinta de castig. aici, pur si simplu admiram spectacolul, si parca e vorba de un catharsis desavarsit.

  11. explorish:

    „Winning is not fucking everything” when we stay on the side and watch. Tell that to Lindsey Jacobellis but run as fast as you can afterwords! :D

  12. Noptile astea albe sunt doar la figurat, ca la propriu sunt mai primavaratice, bat spre verde :)

    explorish
    un articol si pentru, sau mai ales pentru, inima Marei, care e prinsa in valtoarea olimpiadei

    AG
    Se pare ca Franta si Elvetia sunt surprizele placute (daca le putem numi surprize), iar Austria e marea deceptie. Insa cum suntem abia la inceput, vom vedea ce urmeaza
    Germania si Korea nu prea le-as numi surprize, avand in vedere ca la saniute, respectiv pat-viteza distante scurte nu prea au rivali

  13. Felicitari! In sfarsit un articol adevarat despre evenimenul sportiv al anului. Poate reusiti sa transmiteti ceva din spiritul olimipic nu doar cititorilor, ci mai ales colegilor dvs. de la gazeta, care se pare ca au uitat ce inseamna sportul adevarat. Macar daca jumatate din colegii dvs. ar avea aceeasi atitudine s-ar putea face ceva pentru sportul romanesc si pentru acesti tineri sportivi care ne reprezinta cu mandrie.

  14. Salut ,

    nu ar fi bine sa renunti la diacritice? Eu stiu ca e mai bine dar parca ma simt indreptatit sa cred ca mai sunt si altii care se intreaba de ce le folosesti.

  15. Adrian
    Diacriticele fac parte din limba română. Mai mult decât atât, îi dau un anumit specific. Poate sunt eu mai de modă veche, dar de ce să renunț? Nu se văd? Apar «gândăcei» în locul lor?
    Na, că am băgat diacritice și în postare!

  16. De la aceasta olimpiada am ramas pana acum cu o senzatie calduta si 2 reci ca gheata. Pot sa spun ca sunt fan a 2 sporturi de iarna (sarituri cu schiurile si biatlon) si simpatizez in mod deosebit 2 sportivi: Malysz si OEB. Daca Malysz a reusit cumva impotriva oricaror previziuni sa castige o medalie (chiar daca pentru el doar aurul era cu adevarat important), in schimb Ole m-a dezamagit teribil. Incercand sa spele cumva imaginea lasata la Torino, acum a comis-o si mai grav. Si-mi pare teribil de rau ca cel comparat cu Phelps sau Spitz (sincer, cred ca prin ceea ce a facut pana acum in cariera, comparatia il defavorizeaza) apare la ceea ce va fi probabil ultima sa Olimpiada ca un sportiv de pluton. Insa…mai sunt 3 curse. Inca mai sper :)
    P.S. evident ca sper si pentru Eva, insa ea cred ca deja si-a indeplinit obiectivele prin cele 2 clasari de pana acum (ambele in top 20), asa ca orice alt rezultat mai bun sau la fel de bun ca acestea va veni ca un bonus.

  17. :D

    As zice multe, multe. Numa’ n-am timp ca zilele astea mai mult scriu decat citesc. :lol:

    Asa ca ma limitez doar la: pune articolul asta in dosarul pentru premiile Chirila.

    Si fac un copy&paste cu ceva ce i-am zis deja lui doc:
    „Moguls e o proba maiastra. Sa te uiti si la slalom, desi acolo canadienii (Michael Janyk si Julien Cousineau) sunt mai mult outsideri. Va fi saptamana viitoare joi sau vineri, nu mai stiu. Acolo pe langa tot dansul rapid de picioare mai e si precizia care conteaza. Schiezi un centimetru mai departe de porti decat adversarul, s-au dus medaliile. Schiezi un fir de par prea aproape s-a terminat cursa. Schiul nu e doar un sport solicitant fizic. Trebuie sa ai curaj, sa te cunosti perfect si sa fii foarte puternic mental. Asta pe langa o memorie de elefant, ca trebuie sa stii tot traseul pe dinafara si nu-l vezi decat o data inainte de cursa!”

  18. Multumim pentru articol. E bine ca ne dati ocazia sa mai citim si despre cel mai mare eveniment al sportului din aceasta perioada.
    Ultimul paragraf e superb, e chintesenta pasiunii cu care ne uitam, noi, telespectatorii, la aceste Jocuri Olimpice de Iarna.
    P.S: In seara asta e coborarea fetelor?

  19. uitasem sa ma bucur de sport …
    azi noapte unul dintre vecini s-a suparat pe alt vecin care se uita la jo la tv si daduse prea tare sonorul … si a inceput sa bata in tevi :)

  20. AG:

    Miercuri 10 Martie- Muse at Bell Centre :D

    Miercuri 27 si Joi 28 Aprilie- Peter Gabriel also at the Bell Centre :D

  21. AG:
    Mai exact a scos albumul pe 15 Februarie. Sa vezi ce o sa urle publicul de la Bell Centre cand o sa se cante „My Body is a Cage”. The Arcade Fire, you know… our boys :D

  22. poate sunt superficial,dar nu mai pot! „olimpiada” este perioada dintre 2 jocuri olimpice,adică competitorii se antrenează în olimpiadă pt jocurile olimpice,jocurile olimpice fiind competiţia care se desfăşoară acum şi vă fascinează aşa tare.

  23. offtopic : o greşeală similară se face cu „locaţie” care înseamnă,conform dex, o sumă plătită pt închirierea unui spaţiu.

  24. N-au mai dat pe nimic! Au bagat nu stiu ce stiri sau alte tampenii, iar apoi au trecut la schi fond!
    Sper doar sa nu fie nimic grav! S-a rostogolit destul de serios, s-ar putea sa fie ceva probleme la picior! Deocamdata nu stiu nimic in plus!

  25. Da, insa la Eurosport e firesc sa faca asa, deoarece partea romana nu are cum alege ce sa transmita. Asta se face in Franta. Cum competitia era practic incheiata, se cam stia invingatoarea, favoritele schiasera, au trecut la cross country.
    Ce a facut tvr2 insa e prostie si nesimtire pura. Orice televiziune isi modifica programul in functie de evenimente.

  26. Salut olimpicilor!!! :)

    Da nici cu NBC TV nu mi-e rusine.Au intrerupt transmisia live pt…Dr.Phil :) :) :).Dar totodata mai au vreo doua canale afiliate care transmit .

  27. Din pacate, responsabilitatile din timpul zilei ma impiedica sa urmaresc cum mi-as dori JO. Asa ca fac o selectie a ceea ce vreau neaparat sa vad, iar patinajul artistic este pe primul loc. Apoi sariturile cu schiurile.

  28. Dumnezeule mare! Tocmai am vazut cazatura Editei!
    Ce e bine e ca televiziunea canadiana tocmai a anuntat ca toate schioarele care au cazut sunt OK.

  29. @ doc – principiul cu winning il aplic nu numai de pe margine, ci si cand joc orice. poate pentru ca I s*ck at mostly every game, si trebuie gasite motive pentru a nu te da cu capu de pereti :).

    oh, nici eu n-am vazut-o pe edit – au mutat toti de pe schi alpin. unde a cazut, tot acolo ca pearson? of saraca. nu mai vad imaginile pe linkul de la mara :(. sper ca n-a patit nimic grav!

  30. Pt. vizionare life:

    http://www.ctvolympics.ca/index.html

    In dreapta sint evenimentele transmise. Inainte de a putea urmari trebuie instalat silverlight de la microsoft. Apoi merge pe orice browser. CTV e unul dintre cele mai cunoscute posturi TV in Canada si transmite Olimpiada online. Sper sa functioneze si in tara.

  31. Hochei fete: Canada- Suedia 13-1 si mai avem timp de cateva goluri.
    Oricum in afara de noi si de americani in sportul asta nu prea mai poate ridica nimeni pretentii la aur.

  32. Suedia (campiona olimpica en titre)- Germania 0-0 dupa prima repriza. Foarte curajos joc facut de germani.
    La suedezi s-a intors notre bete noire Peter „Foppa” Forsberg. Are 36 de ani si inca mai stie cu crosa :D

  33. Suedia- Germania 1-0. Ohlund. Foarte curajos joc facut insa de germani.
    Peter „Foppa” Forsberg la 36 de ani si inca mai poate :D

  34. Daca Edit e bine sau nu, depinde de standardele cui vorbim. Dupa ale mele si cred ca si ale voastre, nu-i chiar roz: „ligamentul lateral intins si putin rupt”. Dupa ale ei: „sunt bine. nu e nevoie de operatie.” Lucru pentru care ma bucur foarte mult. Restul se poate vindeca cu repaus. Evident ca nu mai concureaza azi.

  35. mutasem si eu pe eurosport si dupa un timp am pus pe tvr2 gandindu-ma ca poate zic ceva comentatorii despre Edit, pe ce loc a iesit,etc si asa am prins faza, tocmai spuneau ca e oprita cursa si apoi au zis ca e Edit, am vazut-o impachetata si ajunsese si elicopterul
    E bine ca nu e f grav, refacere rapida Edit !

  36. Era pe 13 cand a cazut si la cum au fost timpii finali, un loc 12 era foarte la indemana. Fata asta e atat de talentata ca daca ar fi doar putin sprijinita ar lupta de la egal la egal cu primele 5. Imi pare atat de rau ca nu pot convinge pe nimeni de asta. :(

  37. salut :(
    multumim pt articol ,am mai iesit din starea negativa care m-a cuprins :) ,2 zile nu am avut curent si am pierdut deschiderea ,ceia ce era spectaculos ,regret de cele intamplate la olimpiada

  38. Dupa ce Ole Einar Bjorndalen se va retrage olimpiada alba va fi mai saraca. Va ramane in schimb acea mostra de efort fantastica de care doar el putea da dovada iar daca imi va lipsi ceva cu adevarat va fi emotia tragerii: va trage „curat” sau va rata boem. Oricum e genul de sportiv pe care nu te poti supara niciodata: e prea MARE.
    Altfel iar a inceput mizeria asta de fotbal intern:-)

  39. Adrian,

    m-am „abonat” sa primesc alert-uri cand postezi ceva nou si totusi n-am primit nimic. E vreo problema cu sistemul vostru informatic?