in Gazeta Sporturilor

Cea mai vie competiție din lume

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

 

Într-o lume care se ia din ce în ce prea mult în serios, sportivii de la Olimpiada hibernală sunt fenomenali. Parcă sunt într-o tabără studențească, fără mofturi și orgolii.

E o lume în care se petrec permanent surprize. Iat-o pe Ester Ledecka! Unde s-a mai văzut, în ultimii ani, ca o fetiță venită fără schiuri la Olimpiadă să împrumute unele și să câștige Super G-ul, apoi slalomul paralel în snowboarding? E ca și cum Federer ar înhăța o paletă și ar lua titlul olimpic și la tenis de masă. 

Au fost multe momente superbe. Victoria neașteptată a Ungariei la ștafeta de patinaj viteză… Accederea naționalei Germaniei în finala masculină de hochei, pe care a fost foarte aproape s-o câștige… Schiorul tongan Pita Taufatofua, care a defilat din nou la bustul gol și uns cu ulei… Concurenta de la halfpipe Elizabeth Swaney, care a păcălit sistemul reușind să ajungă la Olimpiadă fără să facă un singur element tehnic… Billy Morgan, un fost practicant de gimnastică acrobatică și care a lucrat ca montator, a fost câștigătorul medaliei de bronzul în proba de Big Air (e tipul care acum patru ani, la Soci, sărbătorea cu un colac de WC în jurul gâtului)… Molly Summerhayes, care lucrează într-un McDonald’s din Sheffield… Pantalonii tricotați ai reprezentanților Norvegiei la curling…

Aceste surprize vin pe terenul fertil al neîncetatei schimbări. La Olimpiada de iarnă apar mereu loc noi discipline. De pildă, mass start-ul la patinaj viteză (foto sus). Dacă n-ați văzut proba, vă spun că e extraordinară: patinaj viteză cu elemente din ciclism și din NASCAR. În 16 tururi, doar cele cu numerele 4, 8, 12 și 16 sunt de sprint, iar patinatorii care termină pe locurile 1, 2 și 3 în aceste tururi primesc puncte. Dar aceste puncte nu contează decât pentru ierarhizarea celor de la locurile al patrulea în jos, căci podiumul e stabilit, firește, de ordinea la sfârșitul cursei. Înțelegeți ideea? În tururile obișnuite, patinatorii alunecă în ipostaza lor de lăcuste gânditoare, apoi, în tururile de sprint câțiva țâșnesc să facă rost de puncte, în caz că nu vor prinde podiumul la sfârșit. Anduranță combinată cu viteză. Așa se construiește spectacolul într-un sport, prin reguli inteligente.

La următoarea Olimpiadă, se vorbește de intrarea unor sporturi precum voleiul pe zăpadă, bandy (un fel de hochei pe patinoar mai mare, cu porți asemănătoare cu cele de handbal) ori ski mountaneering (care s-ar traduce „alpinism pe schiuri”).

Cea mai spectaculoasă și cea mai aproape de intrarea în familia olimpică e cățărarea pe versant de gheață. Au fost demonstrații ale acestei discipline atât la Soci, cât și la Pyeongchang. Un om, dotat cu colțari și pioleți, se cațără pe un perete de gheață ca o pisică pe perdea. Sper să vedem astfel de imagini la Beijing, în 2022.

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12 Comments

  1. In plin 6 Nations si dupa esecul Romaniei la Madrid,articol despre o olimpiada la care nu s-a uitat nici dracu’,pare ca ti-ai cam neglijat sportul “favorit”.

  2. A fost ultima asa . De la anu se va desfasura numai in noiembrie in anul in care america va porni un alt razboi si va fi transmisa doar de sky . Fuck your soul and your jayne & torvill .We waaaant moneeeeh !!!

  3. Stie cineva motivul pentru care cei doi fondisti rusi clasati pe 2 si 3 la 50 de km au aparut la festivitatea de premiere din ultima zi imbracati in blugi ? Bizar moment .

  4. Mie totul mi s-a parut viu!!! Cel mai mult atletul japonez la patinaj artistic cu medalia de aur mi-a placut, zbura ca un Colibri si mai erau care mi-au stors o lacrima din ochii mei reci. Aproape totul am vazut,dar nu ceremonia finala, doar secvente. Gala patinatorilor a fost la fel un spectacol mai rar de vizionat, m-am distrat excelent langa acest eveniment sportiv.