in Gazeta Sporturilor, Rubricand

De la 3B la 3D

Presa sportivă se adaptează la nou mai iute decât FIFA.

Vine revoluţia tehnologică! Blatter a declarat că se gândeşte la ea, deci nu e exclus ca arbitrii să primească lentile de contact colorate şi un calculator de buzunar pentru ţinerea unei evidenţe precise a cartonaşelor.

Îmi imaginez cum vor arăta emisiunile TV de analiză. Ofsaidul era oricum o mărime farmaceutică, te uitai la linia aceea de pe ecran cum priveai barmanul turnând suta de 90 de grame în ţoi. „Nu se vede. Daţi-mi o reluare cu azimut 118 şi zoom-ul cu raze X. Domnilor, ce ziceţi?”, va spune realizatorul. „Din acest unghi se vede clar că aluniţa din frunte a atacantului e după apendicele fundaşului”, va răspunde fostul foarte mare arbitru. Televiziunile de sport nu au însă motive pentru a investi în 3D, de vreme ce sistemul 3B, cu fraţii şi vărul invitaţi permanent, funcţionează atât de bine. Nici HD-ul nu le face cu ochiul, următoarea achiziţie fiind un sistem Mono Surround de primă generaţie, pentru o recepţie cât mai bună a vocilor de la telefon.

Gazeta a promis vineri primul ziar 3D, apoi ProSport a contraatacat, anunţându-l joi. Umblă vorba că şi Radio Sport Total FM va oferi reluări de faze din mai multe unghiuri. După cum merg lucrurile, e foarte posibil ca presa sportivă să fi inventat călătoria în timp. Gândiţi-vă! Poate aţi cumpărat ieri primul ziar de sport în format 3D, dar n-aţi observat revoluţia, considerând ochelarii ataşaţi drept deja obişnuitul supliment nutritiv, CD cu golurile Avântului Reghin din 1991, reeditarea seriei complete de surprize din gumele de mestecat Turbo şi pixul având captivă o iubită de fotbalist care se dezbracă. Totul va continua prin implementarea tehnologiei folosite în anii ’80 la vederile chinezeşti, astfel încât dacă veţi înclina ziarul, rubricanzii vă vor face cu ochiul. De asemenea, emoticoanele vor primi o nouă gamă de culori şi de grimase: portocaliu uşor uimit, galben citron indicând veselia moderată, verzui pentru deranjament stomacal.

Nu ar fi fost însă rău un ghid de găsire a articolelor domnilor Cosaşu şi Paraschivescu, probabil cele mai bune din presa noastră sportivă, care, pe site-urile celor două ziare, sunt mai ascunse decât comorile piraţilor. Deşi, ţinând cont de evoluţia din ultimul timp a tirajelor în presa scrisă, poate mai potriviţi ar fi nu nişte ochelari 3D, ci unii de eclipsă.

Write a Comment

Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

42 Comments

  1. Salutare!
    Fain articolul, mai ales :
    “Din acest unghi se vede clar că aluniţa din frunte a atacantului e după apendicele fundaşului”, va răspunde fostul foarte mare arbitru.
    esti tare Adriane, nu stiu de unde le mai scoti.
    Blatter doar se gandeste pentru ca nu va lua nici o initiativa in acest sens, prietenii stiu de ce. Trebuie introdusa proba video macar la marile turnee, CL si EL.

  2. „Nu ar fi fost însă rău un ghid de găsire a articolelor domnilor Cosaşu şi Paraschivescu…”

    Da! Da! Da! Adevarat grait-ai!

    Exista, totusi, feed-ul „Opiniile Gazetei”, cel de la „Dilema Veche”…

  3. Domnule, înseamnă că trusturile care editează presa sportivă 3D are bani… ;) că nu cred să existe asemenea sponsorizare… 8O

  4. trecerea de la 3B la 3D si mono surround. :lol: bune! iubita captiva-n pix. n-am inteles cine se dezbraca? ea sau fotbalistul?

  5. Omul se adaptează la mai tot, mai ales dacă ajunge să depindă de ceva sau cineva. Dependent sau independent ? Omul se obişnuieşte şi fără drepturi…În numele dreptăţii, protecţiei, corectitudinii, ”Big brother is watching you”. Pe stadion, la intersecţii de drumuri, pe trotoare, înăuntru, dedesupt, deasupra, camera de chibzuinţă te vede. Şi de ce să ne oprim aici?
    ”Gînditometrul” a fost adoptat ca aparat oficial de FIFA, care l-a oprit pe Messi să joace meciul finalei CM pentru că la prins gîndiduse anticipat cum îi bagă gol lui Casillas printre picioare…
    Revoluţia tehnologică, dar cine se bate ?
    ”Slippery slope”= schimbi regulile jocului, schimbi jocul!
    Ne adaptăm şi la asta…

  6. f tare articolul ….de ce oare nu exista un ziar de sport , sau nu numai unde sa scrieti tu , Alex Enasescu , Cosasu , Paraschivescu , Geambasu….

    cheers..!!

  7. Ochelarii de eclipsa sunt obligatorii pentru 90% din articolele din cele doua ziare. Iar pentru posturile TV asa-zise de sport, dopuri in urechi!

  8. M-ai facut sa rid necontrolat ca handicapatu’ imediat dupa paragraful…”sistemul 3B, cu fraţii şi vărul invitaţi permanent, …” Taaaare rau. Pe cind alte scriituri d’ale tale pe sportibus.ro?
    Cheers

  9. Super ! AG, reprezinti „opozitia” din breasla voastra, a gazetarilor de sport. Esti mai ironic la adresa presei sportive decit putem fi noi,cititorii. Mai ales ultima fraza….

  10. Fazele controversate de la ultimele partide vor grabi probabil introducerea „video referee ” in fotbal.Cu ani in urma s-a introdus in ambele coduri din rugby si rezultatele au depasit toate asteptarile.Cu greu s-ar mai concepe azi un meci fara !S-a dovedit ca toate antecriticile nu si-au avut rostul.Partida cu cele mai multe „video” daca dureaza cu 10 min mai mult,arbitrii nu sint frustati si inhibati daca deciziile lor sint anulate de evidenta video,ba unii chiar cer ajutor la o faza mai neclara afirmind in auzul intregii asistente ca nu e sigur daca a fost asa,sau altfel.Astazi un meci ar parea de neconceput fara asa ceva.Tehnologia nu costa o avere,iar rezultatele acopera cheltuielile.In cazul fotbalului ar trebui introdusa inUCL,in UEFA Cup,CE si WC pt inceput si ar trebui lasat la latitudinea federatiilor sa o introduca in competitiile interne.E al dracului de frig in Jo’burg !.

  11. uau (wow). Deci…., aaa , daca iau ziarele mentionate si le citesc, ma voi simti in mijlocul actiunii articolului?
    Beletristica pura…

    Astept analiza lui Vochin. Ma voi simti 4-4-2-1 cu posesie 54% si 3 pase filtrante.

  12. Am, din ce in ce mai des, impresia ca societatea asta a ajuns sa fie dominata de foarte multe mofturi, care mai de care mai consumeriste :))

  13. Constat ca deja ai constatat constatatia „cititoului”, pe care, mai apoi, ai constatat ca se pliaza pe frontispiciul constatarilor zilnice.

    Stii cum zic?

  14. Problema ca goluri anulate nejustificat ca in meciul Angliei apar la fiecare o mie de meciuri pe gind goluri anulate nejustificat pe motiv de ofside sau fault in atac apar aproape la fiecare meci. Degeaba faci o autostrada cu 4 benzi daca la mijlocul ei ai santier etern.

  15. :)))))) Esti tare!
    Referitor la cei doi, Cosaşu şi Paraschivescu, nu vor lua niciodata fata CIRCULUI de la tv… daca suntem o tara de prosti..ne meritam soarta.

  16. @AG: va aprob intru-totul parerea despre presa sportiva, nu va iteleg insa cum va puteti etala alaturi de un carnat vorbitor pe nume giurgea…

  17. Ai auzit de Filoti? De Dan Filoti? Ii scriu prenumele respectiv numele cu majuscule la inceput din respect nu pentru el (in niciun caz), ci pentru tine si mine mai apoi. Ei bine, ochelarii de eclipsa ar fi atat de bineveniti in cazul articolelor lui (am impresia ca tinteste un record al articolelor pline de nonsens si un altul, al cat mai multor articole inghesuite in ziar si pe site). Insa in cazul lui, ochelarii de eclipsa nu sunt insa suficienti. Caci, mai nou, daca mi’as pune astfel de ochelari, incat sa nu’i mai vad inceputurile de articol deja ridicol din titlu si deopotriva sa nu’i vad nici mina atotstiutoare in ale fotbalului (intre noi fie vorba, atatea gafe pe metru patrat n’am citit de multa vreme, iata un nou posibil record), asadar, daca mi’as pune ochelari de eclipsa n’ar fi de ajuns!!! Stii de ce? Caci acum e comentator!!! Comenteaza alaturi de unul, nu stiu cum il cheama, un insignifiant. Insa maca ala trece nevazut, neauzit, uiti de existenta lui rapid. Caci e zero (cu toate ca zero e cel mai fascinant numar posibil). Dar Filoti, nu! El nu trece neauzit, Doamne Fereste! E acel gen de om care spune o gluma care, inutil sa mai precizam, n’are bob de sare sau piper si observa ca nu rade nimeni. Isi zice ca nu au auzit si o repeta! Si inca o data, iar si iar si iar! Si culmea!, nici vocea nu’l prea ajuta! Mi’e teama sa ma gandesc cum va trebui sa luam si dopuri de silicon cand comenteaza Filoti, intitulat (de mine) cel mai prost jurna;ist sportiv din istoria umanitatii! Si nu ma insel. E exact acel gen de om: vrei sa scapi de el, dar se agata! Iar Filoti e doar liderul acestor Nimici ce scriu litere fara un sens. Macar e timp mai mult de citit lucruri simpatice. Pa!

  18. Adrian, e foarte bine sa-i mai tragi de urechi pe colegii tai din presa sportiva.Sa nu uitam episodul Radu Naum-Cristian Geambasu. Cum se prezinta situatia acum? Le-a trecut supararea?

  19. nu am citit chiar toate raspunsurile, dar poate a mai semnalat cineva ce vreau sa zic.
    pe situl fifa.com exista rezumatele tuturor meciurilor de la CM, fiecare are 2min si 20sec, golurile au cateva reluari si daca mai e timp si alte ocazii mari.
    in rezumatul Ger-Eng nu este faza golului neacordat a lui lampard, iar in ARG-Mex primul gol din offside mare a lui tevez nu are nici o reluare…….si voi credeti ca se va schimba ceva?
    e mai rau ca in romanica acolo

  20. Pe blogurile d-lor Ioanitoaia si Tolontan, se cenzureaza comentarii „critice”, chiar daca limbajul e civilizat si critica la obiect. Asta spune, cred eu, la fel de multe cat observatia dvs. ca, la gazeta, 3b bate 3d! Felicitari pentru articol!

  21. Cu toate cele spuse mai sus, Tolontan este totusi un ziarist peste media cu care ne-a obisnuit presa sportiva in ultimii ani. Si, ca sa nu fiu nedrept, pe „blogul” dumnealui isi au loc in comentarii destule critici pertinente la adresa presei practicate de GSP. Nu acelasi lucru se intampla insa pe blobul lui Ioanitoaia.

  22. @simon t
    fedex a jucat 50% maxim
    are o problema de dorinta de joc (castig)
    se simte prea sus si ii este greu sa descinda printre noi
    eu regret ca nu (mai) pot vedea loviturile sale de colectie
    de urmarit si nole dj, e intr’o forma solida

  23. @ AG,
    a ridiculiza ceva sau pe cineva prin satiră după un timp devine monoton
    şi plictisitor . Sper să acceptaţi o critică cu o intenţie pozitivă. Poate greşesc, dar pentru mine acest stil de scris, cu toate că este scris excelent, este demodat. Se pare că este caracteristic editorilor din România, iar cititorii savurează după satiră, sarcasm şi mişto.
    Nu cred că veţi pierde din cititori dacă menţineţi acest unic şi superb fel cum scrieţi, dar schimbaţi stilul… Doar o sugestie!

  24. Genial articol. Faza cu 3B e mortala. Intr-adevar, acesti paraziti continua sa ne intoxice non-stop ziarele si tembelizoarele. Dar faza cu ochelarii de eclipsa ar terbui inclusi in locul celor 3D e geniala. Intr-adevar, in ziau de azi doar manelistii si 0tevistii dornici de scandaluri mai cumpara aceste 2 hartii iginenice colorate.

  25. @gs(p)
    Eh, am vrut si eu s-o mai dreg putin. Este totusi o diferenta intre comentariile la cele doua bloguri, precum si intre modurile de „moderare”.
    Adevarat insa ca a cam iesit ca in Caragiale:
    „Asa e ca pana acum nu stam nici bine,nici rau,adica nici asa ,nici altminteri”

  26. @simon templar
    Si eu cred ca satira poate deveni obositoare si ca nu trebuie abuzat. Si mai cred ca autorul nostru exagereaza uneori.

  27. @ benone,
    eu personal admir cît de talentat este Domnul Georgescu.
    Dacă doreşte să se detaşeze de restul editorilor, esenţa
    conţinutului va face diferenţa. E timpul ca editorul Român să scoată piciorul din calapodul conformării şi să fie independent în gîndire.

  28. @ SimonT – ar fi interesant de stiut felul in care isi priveste D-nul A. Georgescu propriile articole. Sunt ele niste articole mai degraba „serioase”, publicabile in volum, daca se doreste la un moment dat? Sunt ele doar un mod de a castiga niste bani (autorul e totusi un freelancer si trebuie sa se gandeasca si la asta), sunt ele doar posturi intr-un blog, sunt … ce sunt? Ma gandesc eu ca, daca vrem sa ne dam cu parerea despre stil, ar trebuim sa stim si ce-si propune autorul nostru, altfel talentat, desigur.