in Adevărul

Eşti elementar, dragă Watson!

Zilele trecute, m-a sunat un tip care s-a oferit să mă înveţe cum să tranzacţionez gratis aur prin firma la care lucrează. Înainte de a deveni fericitul posesor al unei pepite de sfaturi, mi-am permis să-l întrerup: „Nu vă supăraţi, de unde aveţi numărul meu?”. După câteva ezitări şi replieri dibace, a răspuns: „De la un coleg din presă. Sunteţi într-o bază de date”. „Care coleg?”, am întrebat. „Cum să vă spun aşa ceva?”, s-a revoltat. „E secret”.

Invers, e mai greu să pătrunzi în cetate. Astăzi, când suni la o firmă de telefonie mobilă – care, vă reamintesc, asta face: pune oamenii în legătură -, pentru a vorbi cu un operator uman trebuie să asculţi, în aşteptare, jumătate din opera lui Mozart şi să tastezi şirul lui Fibbonacci. Va veni o vreme în care, probabil, şi la hotline-urile erotice vor răspunde roboţi cu voci feminine. „Aş vrea să …”. „Nu-mi spune! Ştiu ce vrei. Eşti într-o bază de date”.

De aceea, vestea că supercomputerul Watson, realizat de IBM, i-a învins într-o rundă a concursului Jeopardy („Ştii şi câştigi”) pe Ken Jennings (omul care a câştigat cele mai multe runde la rând) şi Brad Rutter (recordmanul de câştiguri al concursului) nu m-a mirat. Realizarea tehnologică este impresionantă. În timpul concursului, Watson nu a fost conectat la internet, ci a folosit o bază de date preinstalată, de dimensiunile a zece frigidere. Decodează limbajul uman şi face diferenţa între exprimările formale şi cele colocviale, între sensurile proprii şi cele metaforice ale cuvintelor. Are 2.800 de procesoare, care pot realiza 80 de trilioane de operaţiuni pe secundă, folosind sute de algoritmi simultan pentru a găsi calea spre răspunsul corect. Acest supercomputer nu doar că ştie, dar e capabil să înveţe şi se poate autoevalua. Are, ce hazliu!, simţul umorului şi cade psihic doar dacă-l scoţi din priză.

În curând, probabil că supercomputerul va copia adevăratul progres al omului, fiind capabil să şi involueze corespunzător. În timp, îl vom regăsi, redus la dimensiunile unei cutii de chibrituri, râzând la showuri cum este cel al lui Bendeac sau bucurându-se de fiecare păruială din emisiunile lui Jerry Springer.

De altfel, sunt convins că Watson şi-a sunat a doua zi după concurs adversarii, convingându-i să cumpere acţiuni la IBM. Pariez pe tot aurul pe care l-am tranzacţionat.

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

13 Comments

  1. ahaa-a-a… pariezi pe tot aurul pe care … l-ai :?:? tranzacționat? 8O
    grav pentru oameni va fi când acest Watson va fi pus în trupul unui ciborg blond, planturos, cu ochi mari, superbi și buze siliconate… ;)

  2. Buna dimineata!

    Nu ati mai ajuns sa mentionati sahul. Se mai deranjeaza cineva sa incerce ? Tineti minte argumentele de acum 20-30 ani ? “Calculatorul nu va putea … niciodata, fiindca nu a plans niciodata, nu a trantit tabla/piesele etc.”

  3. Buna seara,

    Si aud la radio ca ar mai fi si alte masinarii/soft-uri interesante:

    – control mental al unor activitati (in cativa ani pe piata)

    – twitter pentru copii de 2 ani

  4. inteligenta artificiala nu mai e demult un concept SF.
    cred ca nu ne mai despart multi ani de realizarea concreta a lui.
    ca in orice domeniu al progresului tehnologic sunt cateva parti bune , dar si destule buline negre .
    nu ma refer la scenariul din Terminator , dar omul are prostul obicei sa fie foarte influentabil , va fi tentat sa imite cumva robotul.

  5. Un computer care face diferenta intre sensul propriu si cel figurat al cuvintelor? Imposibil, vreau sa cred cu toata puterea ca e imposibil. Pai astazi daca nu pui emoticonul langa propozitie exista teribil de multi indivizi care nu fac diferenta intre ton grav si ironie.
    Un computer cu simtul umorului ? Cum ce hazliu, Adrian ? Ah, ce trist ! Iti dai seama ca partenerul ideal pentru o seara va fi Watson computerul ?
    Noroc cu tine ca ai sesizat potentialul optimist al stirii, cu involutia aferenta evolutiei. :)