in Sfatul bătrânilor

Pledoarie pentru zâmbet în mijlocul crizei

Covid-19

Vor veni zile mai grele, când numărul îmbolnăvirilor va sări mult, potrivit graficelor. Vor apărea și decesele, nu trebuie să ne mințim singuri. Până să fie mai bine, va fi mai rău. Cât timp? Asta nu știe nimeni. Toți în lume „duc coronavirusul cu vorba” până va apărea un vaccin.
Este cazul să fim foarte atenți, dar nu panicați. Isteria duce la pierderea controlului. E un inamic mult mai periculos decât coronavirusul însuși, după cum și calmul excesiv poate duce la pasivitate. Dacă ridicăm nivelul de alertă, evităm mulțimile și respectăm niște reguli, vom trece cu bine.
Așadar, respirați adânc, spălați-vă pe mâini cât mai des, evitați să le duceți la față, nu ieșiți din casă dacă nu e absolut necesar.
Aș îndrăzni să mai adaug ceva pe această listă: încercați să zâmbiți măcar de câteva ori pe zi. „Cum să râzi când lucrurile merg din ce în ce mai prost?” mă întreabă unii.
Eu cred că zâmbetul ajută la păstrarea calmului. Este, cumva, inversul panicii și al isteriei. Mecanismul lui reglează chimic organismul prin endorfine. Nu spun că trebuie să alegem scenariul cel mai optimist în fața unei situații care va deveni mai proastă în următoarele zile, băgând capul în nisip. Dimpotrivă, spun să nu ni-l pierdem. Informare + calm = apărare. Și englezii au o atitudine asemănătoare.
În ultimele zece zile am fost în Viena. Acolo, oamenii nu sunt nici nepăsători, nici isterici. Știu ce-au de făcut și fac. Au decis niște măsuri și le aplică. Asta nu-i împiedică să zâmbească și să trăiască pe cât de normal se poate în aceste condiții. Or, ca număr de cazuri declarate, Austria are mai multe decât România, la o populație mult mai mică. Și sunt peste gard de Italia.
La noi, am văzut postări pe Facebook cu „NU NE MAI SUPORTĂ DUMNEZEU!!!!”, oameni care dezvoltă teorii conspiraționiste planetare, manele ce banalizează riscurile infectării și-l glorifică pe românul invulnerabil, tone de știri false și neverificate, eternii politicieni care aruncă vina de la unii la alții. Or, singura voce pe care ar fi bine s-o auziți e cea a rațiunii. Extrageți-o din acest tumult!
Nici statul, nici profeții nu vă pot ajuta în anumite situații pe cât de mult vă puteți ajuta singuri.

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.