Trăim într-un loc în care nimeni nu a greşit și unde fiecare a călcat apăsat pe calea adevărului şi a justeţii.
Când aţi auzit pe cineva ultima oară cerându-şi scuze în România, între patru ochi sau pentru milioane de urechi? Aici, o greşeală recunoscută nu este pe jumătate iertată, ci devine o pată ce ar afecta iremediabil imaginea şi vanitatea. Iertăciunile au existat doar în emisiuni TV, ca pretext. Veneau acolo oameni care recunoşteau spăşiţi bătăi surori cu moartea administrate consoartelor numai pentru că asta le dădea posibilitatea repetării procedeului.
În rest, se manifestă o autovictimizare ţanţoşă. Un cunoscut scriitor a fost prins cu mâţa în sacul Securităţii şi a precizat că nu oferă „o explicaţie şi cu atât mai puţin o justificare”. Foarte bine. A uitat însă şi necesarele cuvinte „Am greşit. Îmi pare rău”. A spus vreodată Ion Iliescu: „Regret mineriadele”? Nu, ba chiar, acum câțiva ani, a declarat din nou că a procedat bine.
Nicio lacrimă, nicio tresărire. Mergem înainte. Fiecare pas pe care această ţară îl face se petrece prin strivirea cuiva şi ăsta e unul dintre motivele pentru care defilăm demn, pe loc.
Conştientizarea greşelii şi cererea de scuze sunt semne ale responsabilităţi, dar lipsesc mereu. Chiar şi în „Tatăl nostru” e vorba de: 1. Dumnezeu, care ne iartă păcatele, dar care-ar trebui să se abţină din a ne ispiti, şi 2. de „greşiţii noştri” pe care, se presupune din start, suntem dispuşi să îi iertăm.
Dar unde sunt aceia faţă de care greşim?
Supravieţuim tragic în această maşină de tocat care oferă doar şuviţe paralele de conştiinţă. Fiecare îşi caută scuze, dar nu şi le cere. De aceea suntem, luaţi separat, optsprezece milioane de îngeri care, ce ghinion teribil!, trăiesc împreună în Infern.
Bună dimineața…
Spui
«Generaţiile de dinainte nu şi-au cerut scuze pentru că, asemenea unui lichid pus într-un vas, au luat, cu câteva excepţii, forma comunismului, noi nu ni le cerem pentru că îi sortim să trăiască din pensii mizere. »
Ai expediat o problemă prost înțeleasă, sau, în orice caz, prost exprimată, răstălmăcind-o…
• Pensiile de mizerie sunt livrate generațiilor de pălmași, intelectuali, într-un cuvânt – salariați, care pot fi învinuiți doar de obediență și disciplină în muncă.
• Pensiile de mizerie sunt ținute la acest nivel de cei aflați în fruntea bucatelor și în vremea comunismului și acum, direct sau la generația a doua și emanați din eșalonul doi de profitori ai regimului trecut.
• Generația celor ce n-au trăit (conștient) în comunism (născuți în deceniul 9 al veacului încheiat) au deschis ochii într-o societate în degringoladă, debusolată, fără educație etică, morală și respect pentru ceilalți. Generațiile din urmă n-au repere, iar modelele ce le sunt servite a fi urmate sunt false!
• Cei ce-au «luat forma comunismului» se bucură de pensii care numai de mizerie nu pot fi numite… Ei s-au bucurat de viață îndestulată și până în 1989, și după! Și au grijă să nu fie văduviți de îndestularea spre care cei cu pensii minime nici nu îndrăznesc să privească.
Nu-s creștin «practicant» (= ajung prin vreo biserică obligată de împrejurări) dar… credința reală (și conduita ce derivă de aici) e cea care lipsește întregii societăți. Trăim în falsitate.
:( trist…
duminica cu soare in suflet! :)
– continuare –
Trăim în falsitate și niște scuze ale generațiilor cărora li s-a înșurubat bine ideea că pensionarii de după ’89 nu au dreptul la viață n-ar fi decât o altă falsitate. Pensionarii nu de scuze au nevoie, ci de posibilitatea trăirii ultimei etape de viață în demnitate, demnitatea ce le-a fost știrbită și înainte, și după ’89.
Lipsa de onestitate, de corectitudine au fost la preț și înainte și acum. Iar generațiile «neatinse de comunism» și-au însușit cu brio conduita «capitalismului sălbatic» pe care nu-l mai depășim. Numele acestui capitalism ăsta fără repere (în afara vânării banului, oricum) ar trebui să fie «neocomunism» fără tangență cu vreun sistem social clamat, cu atât mai puțin cum și-ar fi dorit Ilici – «cu față umană».
În esență, așa cum am trăit un macro-experiment social – din 1945 până în ’89 –, îl continuăm, bine dirijați de cei ce-au uitat să-și ceară scuze că ni l-au impus atunci. Acum, oricum, ar fi inutil.
Ne-a fost pusă o etichetă – generație de sacrificiu (cât am fost salariați), etichetă ce se perpetuează…
când îți ceri iertare devii slab, vulnerabil, iar românii nu vor să pară că sunt așa; suntem neam de piatră
„In ochii tai fiecare greseala te face mai intelept, in ochii altora mai vulnerabil”. Ai gresit ca ai scris acest articol. Ar fi posibil, chiar si in solitudine, sa trezesti una – doua constiinte ici colea. Lucrul acesta ar deranja o stare de fapt atat de comoda…. Sper sa iti ceri scuze.
Din nou foarte bun, AG. Felicitari!
Să-ţi ceri iertare înseamnă să fi înţeles unde ai greşit. Să existe căinţă. Fără de care nu există ispăşire. De aceea a cere iertare e mai mult decât un act moral. Cred că este o reafirmare a iubirii de Dumnezeu.
Noi existam, dar nu suntem acolo niciodata, nu Godot
asa ajungem, ingeri impreuna, in infern
dar cum cere iertare, un inger, unui inger?
lasa ca si-a cerut Chivu scuze… :D
citind articolul si comentariile (de data asta ambele sunt extraordinare) mi-am amintit de scena din Inchisoaraea Ingerilor, cand Morgan Freeman era intrebat din 10 in 10 ani daca simte ca si-a ispasit pedeapsa.
Nu cumva intuim ca nu prea avem cui cere scuze/iertare ?
Se pare ca memoria colectiva merge inapoi pana pe la 1945. Nu reusesc sa vad statutul de forta economica/etc. a Romaniei inainte …
Am recitit intamplator despre Marin Preda …
http://ro.wikipedia.org/wiki/Marin_Preda
Nu pare sa fi trait chiar intr-o tara putere regionala.
buna ziua
cam tare articolul ,mala !..durden te-a intrecut in comentariu de acesta data :lol:
e foarte trist ,dar si pe mine ma doare sufletul ca am un venit de 6,5 mil si barbat pensie 7mil …diferenta e ca eu muncesc si el sta acasa ca de e bolnav..sa ceara iertare??? :( doamne fereste …am schimbat personajele si restul e tacerea :( dar suntem liberi si ne e frica sa mai comentam , dumnezeul sa ne ierte ca ne este frica …
Bravo Adrian, si nu e un bravo pentru acest articol, ci pentru toate celelalte zeci de articole salvate in folderul meu personal de cand m-am abonat.
Demnitate ! mai stie cineva in tara asta ce inseamna?
Cred ca nu a stiut niciodata. A cere iertare este un act de mare demnitate
Daca privim in cultura asiatica in functie de impactul pe care il are greseala in societate
se poate ca ati cere iertare sa nu fie destul si sa fie nevoie chiar de sacrificul suprem- sinucidere.
Norocul nostru ca suntem balcanici:))
@camil -gresesti -ati cere iertare este demnitate nu vulnerabilitate ( parerea mea- iertare daca gresesc)
Off-topic: Accident grav Kubica, si-ar putea pierde o mana :(
@lol frumoasa melodie -Je veux ;) multumesc
am citit lol si mie ,imi pare rau
superb!
Le zici bine , ca de obicei , cu o singura exceptie, unde ma vad nevoit sa te corectez: la Tatal nostru :)
1.cand spunem ” si ne iarta noua greselile noastre” , tocmai asta facem: recunoastem ca am gresit.Aceste greseli probabil le-ai inteles ca greseli doar fata de D-zeu , dar de fapt e vorba de greseli in general adica si fata de aproapele.Ceea ce automat se convertesc in greseli SI fata de D-zeu.
2.Cand spunem ” nu ne duce pe noi in ispita” nu inseamna ca Dumnezeu ne ispiteste (asta e ocupatia celui rau) ci se intelege prin ” nu ne lasa pe noi sa cadem in ispita ”.
Desigur e o lume libera , fiecare poate intelege cum vrea, eu doar am expus invatatura de credinta ortodoxa .
felicitari pentru acest articol, la fel ca si pentru cele de pana acum. Insa in ceea ce priveste „Tatal nostru”, nu pot sa nu subscriu la pozitia lui sandmann. Sanatate si succes in continuare!
Traim in plin dezastru!
Dar cel mai grav este ca lipsa educatiei ne sorteste degradarii morale zi de zi si asta ne va distruge in curand ca natiune!
Vai de copiii nostri!
Canada, partieee ca veniim…
Oltchim – Buducnost 21-20 !!!!! :lol:
ca sa iti ceri iertare trebe sa ai o etica solida, ca sa poti discerne intre bine si rau,responsabilitate, sa iti asumi eventuala greseala pe care ai facut-o si curaj ,sa iti dai seama ca nu esti infailibil
cat despre Chivu , daca pe partea sportiva am ceva indoieli pe cealalta parte, personala, da, e un om de calitate
the reds blast the blues on stamford ,yeaaaaaah!!!!!
articol foarte frumos dar total incirect. scuzele nu ajuta la nimic. suntem suma faptelor noastre nu ascuzelor. la fiecaregreseala, fapta rea fa doua bune si nu-ti cere scuze. articol bun, comentarii foarte proaste. ve rog sa ma scuzati!
@ ilpadrino,
” comentarii foarte proaste”…Crunt!
Oamenii civilizaţi îşi cer scuze când realizează ce au făcut şi au dăunat altor oameni. Oamenii înţelepţi şi cei cu bun simţ cer iertare când au făcut ceva imoral sau dinadins un rău. Iertarea vindecă, un distruge!
IERTAREA DOVEDEŞTE CĂ CINEVA VĂ IUBEŞTE!
Dumnezeu vă iubeşte şi pe Dumneavoastră şi vă iartă păcatele, numai dacă doriţi( fiind Sfîntul, ştiu că este adevărat).
Am luat două palme de la tata când eram mai tînăr şi nu am făcut nimic rău…L-am întrebat de ce? A răspuns: în caz că vei face ceva rău în viitor!
Văd că România ia la palme de generaţii…Just in case…
Buna seara,
Meci greu a avut Oltchim astazi cu Buducnost. Anja a fost bine primita de galerie si de catre suporteri. Oricum a fost o galerie de vedete: Anja Andersen, Hutupan, Cristina Neagu, Maria Verigeanu (Torok) – antrenor secund, Bojana Popovici, si o intreaga echipa a Oltchimului.
Si aceasta nu este chiar off-topic pentru ca are o legatura cu ceea ce s-a discutat mai sus. Sunt destui ziaristi care nu ar vrea decat sa se intample lucruri rele in tara asta. Este criticat Oltchim, ca fiind societate de stat, plateste un salariu pe masura Anjei Anderson (posibil ca in locul publicitatii la ziare). Oare sa fie aceiasi ziaristi care su distrus gimnastica romaneasca? Oare sa fie aceiasi ziaristi care nu vad decat raul si dezastrul?
Dan Cristinel,
catastrofele, accidentele, violul, scandalul, sângele … vând tabloidele, nu știrile pozitive…
ăsta e crezul îmbrățișat de toată suflarea truditoare cu stiloul sau tastatura…
și, tabloide sunt toate ziarele din ziua de azi… din păcate…
nu-mi cer scuze, pentru că asta e opinia mea! :lol:
Daca dam pe sport.ro nici o stire despre aceasta victorie muncita, un meci cu multe vedete adevarate, sportive dintre cele mai bune in lume
E criticat Becali pe ww.sport.ro ca o termina cu legendele, dar ei nu scriu nimic despre ce s-a intamplat la Valcea in Liga Campionilor la handbal, ce sportive de prima mana au fost acolo.
As mai adauga ca pe teren mai erau Valentina Ardean, Steluta Luca, la fel handbaliste de top mondial, Talida Tolnai, pe margine era Paula Radulescu accidentata la europeanul din acest an.
…sau Yeliz Ozel si Oana Manea
fuckin blues! a murit gary moore.
In Spania… Let’s be obvious, then:
http://www.youtube.com/watch?v=Sky36eb2Tyg
trecind de la o legenda la alta, lui fernando nu-i sta bine deloc cu peruca lui gica petrescu.
lol@ just beautiful! cu o vaga amaraciune pentru mine pentru ca am iubit la roja armada cu rafa,pepe,arbeloa,xabi alonso si el fuckin nino poate prea mult.ce simpla si delicata ar fi viata numai cu dinamovisti.
R.I.P Garry Moore…. :(
blue hearts….
cu ceva ani in urma serveam des 5 o`clock tea AM in the airport
si cum nu ma puteam trezi, ignorand ceasul, setam combina frigorifica sa porneasca. Cu Gary Moore.
Prima melodie ce urla in congelatoare era Still got the blues, dar se intampla sa ma trezesc si pe la a treia, Parisienne Wakways.
For crazy mornings,
R.I.P.
http://www.youtube.com/watch?v=i2tEzsT3Kyg&feature=related
*Parisienne Walkways
ilpadrino
Sa fiu scuzat, cum poate fi un comentariu „prost”? Poate nu e intemeiat, poate nu esti de acord cu opinia exprimata in el, insa cuvantul „prost” mi se pare nepotrivit.
incepe cupa angliei la americani.nu se uita nimeni in afara de ei si poate alti serial killers probabil din belgia,olanda,luxemburg si tarile de jos.america si chelsea.no history,no class.
Preferata mea e asta:
http://www.youtube.com/watch?v=xsKpazeA5L8
O ascultam pe o caseta adusa de taica-meu din Syria. Nu mi se parea la fel de tare ca „Life is live”, but hey, I was just 10, for Christ sake :D
…a iesit tinand cateva lumanari care ii aratau drumul pe care noi nu-l mai vedem …
RIP Gery :(
Your life is like a wishing well
Where it goes , only time will tell
One day the sun will shine on you…
E primavaraaaaaa…
primavara e doar cind fusta extrem de scurta a pustoaicei de linga tine in metrou miroase a chanel 5 si sardine.
the kop
Eu sunt de la tara. Pe acolo n-avem noi metrouri si nici fete cu fuste scurte.
Pe la noi primavara e cand e o zi insorita ca cea de azi si pe camp simti doar mirosul de balega proaspat imprastiata.
Cand auzi pasarile cantand – vine vine primavara…si daca asculti cu atentie vantul chiar ii auzi pasii.
Eu asa am invatat la scoala noastra generala din sat.
the kop;
Really? C’mon!
@ the kop,
recomand un alt blog pentru Dumneavoastra.
Nu este nevoie de astfel de comentarii…
Eu cred ca sunteti capabil de comentarii civilzate.
Eu personal nu accept!
the kop
Ai fost in SUA?
rodge@wtf? care comentariu,ala cu sardina? era de creat zimbete.chill.
the_kop
you can do better than that.
@ the kop,
I’m cool…may be somebody els needs to chill…
Ma refer la aceste comentarii…
Daca incep si eu cu niste comentarii favorite,
cred ca vom fi numai noi doi pe blog…
”a spineless cunt ”” so fuck off!” ” un sfat.piss off serbian twat!””,imi pare rau bla bla ca o curva.””‘ hrusca isi reincepe bintuirea’ fucking classic!…geani e ok,aici era cam manga si cu charlie pe ea,in general e sobra,sensibila,visatoare si lesbi.”” am camasa alba si ma pis pe voi!””asta e cu porcul sau cu ciocnitul oualelor?””si mie imi place asta :’sintem o natie de kko’…sintem,uneori cind tupeul e maxim,sint.adica ei.never ever,eu sint un prost,neemancipat,complexat,departe de lumea dezlantuita.mereu romanii sint prosti,individual nu.eu sint o dulceata a omenirii si natia asta din care fac parte ma face de ris.””‘ am jucat sah,sigur ai fi bun si la scrabble’…fucking classic!!”
„else” …sorry
Scuzele nu mai ajuta la nimic ;
eu opinez mai degraba la a gindi de 2 ori cind zici sau faci ceva in care poti implica mai mult decit persoana proprie ; decit a-ti cere niste scuze tardive .
Apreciez mai mult comentariul Aspidei decit esenta prezentata in articol …
Io vorrei cambiar il mondo, ma il mondo cambia me
http://www.youtube.com/watch?v=Ul_dfjvC9QY&feature=BF&playnext=1&list=QL&index=1
@the kop
Doar urmarit de „ei” este cel mai urmarit eveniment sportiv anual.
ibaf
Deci tu esti de parere ca nu gresesti niciodata.
Principiul ala cu o fapta rea si doua bune e amuzant.
Deci daca cineva omoara un om procreaza apoi doi copii si totul e ok? :)
Lovesti cu masina un pieton pe care din neatentie l-ai vazut prea tarziu. Ce faci? Cobori si-l intrebi – cine naiba te-a pus sa iesi tocmai acum pe strada?
Dupa parerea guvernului pensionarii si categoriile sociale care au nevoie de ajutor s-au nascut intr-o perioada nefavorabila.
AG
Bun articol (ca de obicei), insa incep sa cred ca te inscrii in tendinta de a prezenta totul intr-o nota negativa sau cat mai la misto posibil.
Chiar si atunci cand scrii lucruri de bine despre sportivii nostri sau despre performantele lor, pare ca tonul e unul negativist.
Poate e doar o parere de-a mea, dar asta imi pare ca transpare din scrieri.
Pe mine ma deranjeaza faptul ca AG alege in ultimul timp subiecte despre care eu habar nu am.
Ma deranjeaza enorm :)
Eu zic sa incepem spovedania acum. Uite eu imi cer scuze lui AG ca l-am declarat pe Ronaldinho inutil la Milan daca si AG isi cere scuze ca l-a pus pe Rooney linga Messi…
Kinda of kidding…
Hm. Cred ca multa lume care a citit a gandit da, exact asa e.
Si apoi a completat gandul cu lunga lista a celor care nu si-au cerut niciodata iertare de la ea. ;)
Eu sunt unul dintre cei care spun „my fault!” ori de cate ori greseste. Si ii apreciez pe cei care admit asta – da, frate, iti tre’ coae ca sa admiti ca ai dat cu oistea-n gard. Toti gresim, iar cei care nu-si admit greseala sunt genul de oameni slabi cu care eu nu vreau sa am de-a face.