in Recomandări

Două filme şi-un serial

Iată câteva filme pe care vi le recomand călduros.

Să le spun „comedii”? În ceea ce-l priveşte pe primul, nu există gen care să-l îmbrace. „Un borghese piccolo piccolo” (An average little man) este o capodoperă apărută în 1977, din colaborarea a două genii: regizorul Mario Monicelli şi inegalabilul actor Alberto Sordi. O paranteză: întrebat cândva care este actorul care l-a influenţat cel mai mult, Robert DeNiro a răspuns „Alberto Sordi”. Greu să găseşti un actor care să stăpânească atât de bine alchimia stărilor oglindite pe propriul trup.

Un mic burghez, slujbaş fidel într-un minister timp de 23 de ani, încearcă să-şi angajeze acolo fiul cam tâmpiţel. Pentru aceasta, face orice sacrificiu, intră în masonerie, se umileşte corespunzător. Râzi ca prostu’ jumătate de film, apoi îngheţi: începe o tragedie care îţi dă fiori. Apoi mai urmează o scenă de umor negru – recunoaşterea coşciugului căutat într-o sală plină de sicrie, aşezate pe rafturi – în care nu ştii dacă să râzi sau să plângi. Şi tot aşa.

A doua e cu siguranţă o comedie. “Jagoda u supermarketu” (Strawberries in the supermarket) e un “Dog day afternoon” a la srpska. Un fost soldat sârb, supărat pentru că bunicii sale i se vorbise urât când venise să-i cumpere căpşuni, ia cu asalt magazinul şi ţine vânzătoarele ostatice. Dialogurile sunt briliante, traducerea impecabilă. Pe actorii Srdjan Todorovici şi Branka Katic îi ştiţi din “Pisica albă, pisica neagră”, iar Srdjan a mai apărut în altă capodoperă iugoslavă, “Sivi kamion crvene boje” (The Red Colored Grey Truck). Este genul de film pe care noul val românesc nu-l va oferi niciodată. Trailerul este aici.

Ultimul e un serial, amintind de “Seinfeld” şi de “Curb Your Enthusiasm”“Louie” e povestea stand-up comediantului Louis C.K. (foarte bun omul!), aflată acum la sezonul al doilea.

Tu ce zici?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Jagoda u supermarket l’am vazut si eu…e foarte tare!!! Celelalte nu le’am vizionat dar daca esti un om care se uita la filme de genu sigur merita si celelalte. Mersi pentru recomandare!!!

  • Related Content by Tag