in Gazeta Sporturilor

Fotbalul le va rezolva pe toate

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Mulțumim, UEFA, că ne-ai fixat termene de predare pentru proiectele naționale!

E o ironie a sorții. Fotbalul, acest copil nătâng al națiunii, va reuși ceea ce nu s-a izbutit pe aceste meleaguri de la retragerea aureliană încoace: construirea unui drum de la un capăt la celălalt al țării. Deși, în materie de organizare, am demonstrat deunăzi că putem umple ochi Arena Națională și fără o rețea de autostrăzi: e suficient un ordin convingător de la partid și autocare pline cu oameni disciplinați.

Pentru a sesiza dimensiunea hazlie a succesului, vă reamintesc că ne referim la un sistem atât de performant, încât a greșit o cifră în contractul selecționerului. Ce a apărut în presă era însă eronat. Adevărata înțelegere a lui Victor Pițurcă cu FRF este pînă în 3016, cu drept exclusiv de prelungire din partea selecționerului peren. Îl și văd pe Nea Piți în respectivul an, cu părul tot negru, încercând să-i așeze pe fotbaliștii care se tot teleportează spre discoteci într-un „5 contra 2” modern.

Așadar, grație nobilei arte practicate de Dodel Tănase, țara va înflori. Vom avea două magistrale noi de metrou: o linie ce va lega Arena Națională de Aeroportul Henri Coandă și una care va lega Drumul Taberei de Drumul Taberei. Nu ne vom mai mărgini să schimbăm numele stațiilor de metrou pentru a ne aminti că sportul e important. Apropo, la următoarea sărbătoare olimpică, spre a nu se mai produce confuzii, propun să procedăm invers: să le dăm campionilor, pentru câteva zile, nume de stații de metrou.

Este victoria unei națiuni răbdătoare și gospodare, care face curat doar când vin „oamenii-ăia în vizită” și care, de câte ori vreun fiu al ei comite o nefăcută, se îngrijorează spunând: „Ce vor crede ceilalți?”, „Cum ne vor vedea străinii?”, „Iar ne facem de râs”, uitând să se indigneze în nume propriu. Când aștepți să vină NATO, UE și, iată, UEFA, dar tu rămâi pe loc, răsplata face parte dintr-un pachet de produse. Tot ce se va construi va fi datorită altora și în primul rând pentru ei – căci fără această competiție, nu s-ar fi terminat în 2020 nici autostrada, nici linia de metrou -, noi urmând să le moștenim ca pe hainele rămase de la un frate mai mare.

În satisfacția produsă de punerea la naftalină a covorului roșu de peste șase ani, n-am sesizat, de fapt, alte motive pentru care ar trebui să ne bucurăm. În primul rând, dacă Bucureștiul a primit patru partide la Euro2020, Sofia a fost refuzată. Astfel, după mai bine de un sfert de secol, complexul de inferioritate al „antenei de bulgari” s-ar putea putea transforma într-unul de superioritate. În al doilea rînd, devine din ce în ce mai clar că nu Qatarul va organiza Campionatul Mondial din 2022. Dacă reușim să ne infiltrăm și acolo, fie și pentru un sfert de finală, poate reușim să construim, de ochii lumii, un sistem de sănătate și unul de educație.

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

28 Comments

 1. On topic: Despre Ponta? Oprescu? Chiar nimic? Grrrrrrrrr :P

  Off topic: meci superb de dimineata. Bacsinszky – Sharapova. Am o zi excelenta. Principalele mele hobby-uri: 1. Sa citesc editorialele semnate de Ioanitoaia (le si colectionez) 2. Sa o privesc pe Sharapova cand pierde.

 2. “Dacă reușim să ne infiltrăm și acolo, fie și pentru un sfert de finală, poate reușim să construim, de ochii lumii, un sistem de sănătate și unul de educație” – :):) foarte tare aceasta reflectie….

 3. Un articol excelent. Si cu un final pe masura.
  P.S Cand o sa se “imbolnaveasca” de scris articole bune si anumiti colegi de-ai tai? Nu de alta, dar la unii, mai in varsta…auzim aceleasi banalitati (si articole scris pe prietenii) de ani de zile.

 4. 1. ‘de la retragerea auerliana incoace vom reusi un drum’ Pana atunci avusesem?
  2. ‘Adevărata înțelegere a lui Victor Pițurcă cu FRF este pînă în 3016’. Ba nu, pana in 4016. Ce gluma buna am scos, nu-mi vine sa cred.
  3. ‘să le dăm campionilor, pentru câteva zile, nume de stații de metrou’. Asta nici nu merita comentariu, asa de aberanta e.
  4. ‘complexul de inferioritate al „antenei de bulgari” s-ar putea putea transforma într-unul de superioritate’. N-avut niciodata complex de inferioritate fata de bulgari, precum nici faptul ca Sofia nu organizeaza meciuri nu e motiv de mandrie patriotica pentru roman.

  Articolul viitor te prind cu cinci chiftele, vad ca esti in pana de inspiratie.

 5. BUN ARTICOL.
  Domnilor “comentatori”, atenţie …
  – pentru cei care nu reuşesc să prindă sensul discursului-articolului, sugerez autorului să scrie scurt, fără artificii literare, ZILNIC, ceva pentru ei, cum ar fi:
  1. Eu, Adrian Georgescu / sau dacă vreţi – alt formator de opinie – TURCESCU – NOI, ÎN ROMÂNIA – DORIM ŞEFI GERMANI PESTE TOT – ÎN CONDUCERILE TUTUROR INSTITUŢIILOR”
  2. Astfel, se va fura mai puţin, şi se va MUNCI MAI MULT.
  …… Asta ca să înţeleagă TOT idiotul ce impact ÎNCEPE SĂ AIBĂ EUROPA asupra balcanismului neaoş ţărănizat din mamă-n fiu.
  – Veţi păţi exact ce au păţit europenii EMIGRAŢI în AMERICA la începutul anilor ’20 (1920). VEŢI TRECE LA MUNCĂ ADEVĂRATĂ, pe bani adevăraţi, şi NU pe salariul minim pe economie LA NEGRU. Papagalilor!

 6. hahahaha :) Tare de tot. Mai ales titlul. Da’ şi tu, Adrian. Când te băgaseră ăştia la arhivă, pentru vremuri mai bune, spre a intra în rândul clasicilor, hop! la gazetă cu masterpiece-ul. Felicitări, sănătate, la bună vedere, cine ştie când! Numai bine!

 7. La categoria ”haz de necaz” articolul punctează excelent. Dar sper că autorul nu are nici cea mai mică umbră de optimism că obiectivele de infrastructură asumate vor fi și realizate !
  Nu îmi place să fiu Gică Contra, dar regula de 3 simplă sună cam așa: dacă pentru 6,5 kilometri de autostradă chiar sub nasul guvernanților (A3) sunt necesari 4-5 ani, pentru Sibiu – Pitești sau Sibiu – Brașov – Ploiești câte milenii sunt necesare?

 8. Sunt total de acord cu tine Adrian. Chelului tichie de margaritar ii trebuie dar vezi tu, seful tau are alta parere. El zice ca nea Mircea a facut si a dres ca ca el nu o sa mai gasim. Eu nu il iau in brate pe Burleanu dar sa ne ierte nea Mircea si sa ne lase frate odata. Definitiv de data asta. Si mai zic inca odata ce i-am zis lui nea Ovi: Daca astia de la UEFA(sau UE e acelasi lucru) nu aveau interes la Bucuresti, adicatelea sa mai scoata si ei un banisor, nea Sandu nu mai avea ocazia sa se dea in stamba pe la tribuna zero sau pe la alte tribune cu audienta spre minus.
  O seara frumoasa!

 9. Este o chestii cu adevarat tarie o antenna TV cu care sa prinzi romanii-daca stai in Bulgaria sau Serbia.
  Si as vrea sa inteleg si eu un 5 contra 2 modern in viziunea lui nea Piti….Nu stiu daca a-ti sesizat diferenta: nimeni nu-i zice Mister ci doar nea Piti….Pai eu in locul lui as mai cere niste clause suplimentare la contract.

 10. Adrian, o chestie pe care nu stiu cati o inteleg sau o au in vedere: asa cum la noi avem sperante sa imbunatatim infrastructura prin prisma obligatiilor pe care ni le asumam fata de UEFA, la fel organizarea CM 2022 in Qatar, e poate singurul motiv pentru care in acesta tara pot avea loc schimbari profunde la nivel social. Ar fi o tampenie sa se renunte din motive legate de clima, sau pentru ca un CM disputat pe timp de iarna ar fi impotriva interesului marilor cluburi din Europa.

 11. avem noroc ca nu ne dau astia niste teme mai serioase gen olimpiada de iarna sau ceva , iti dai seama ce-ar fi ?
  fain articolul ca de obicei ;)