in Gazeta Sporturilor

Sneak attack by Roger

„Nu, nu e ceva lipsit de respect. Foarte simplu” – Roger Federer

Noua „mișcare” adusă în tenis de Roger Federer – apropierea de fileu în timpul celui de-al doilea serviciu al adversarului și lovirea mingii din drop – este, la prima vedere, un joc. Prima reacție este să zâmbești și să te întrebi: „Ce naiba face? Se joacă?”. Până și denumirea „Sneak attack by Roger” este ironică și autoironică: pare numele unui parfum ori a unei linii de confecții.

Veți observa însă, la reluarea cu încetinitorul, cât de greu este ceea ce face Federer. Avansând, culege din reflex o lovitură care – chiar al doilea serviciu fiind – este cea mai puternică din tenis, dându-i traiectorie și tărie din încheietură, într-o străfulgerare.

Avantajul este, mai ales, de ordin psihologic. Cel care a servit se trezește, după ce elanul serviciului l-a purtat înainte, cu brațul de joc coborât, cu o minge returnată rapid în apropierea liniei de fund și cu adversarul la fileu. Djokovici spunea că nu este o plăcere, Boris Becker că e ceva „aproape lipsit de respect”. În mod amuzant, deseori ireverențiosul McEnroe a afirmat că următorul adversar împotriva căruia Roger va încerca manevra i-ar putea returna mingea în piept, în stilul lui Lendl.

Acest SABR readuce însă pe terenul de tenis ceva din tenisul anilor ’80 și ’90, momentul acela de creștere a tensiunii adus de venirea la fileu, asemănător cu duelurile din filmele western, din ce în ce mai rar văzut astăzi.

Ilie Năstase, îmi amintesc, avea câteva mișcări ce-i poartă semnătura. De pildă, când un adversar avea mingea înălțată la fileu și se pregătea să îndeplinească simpla formalitate a smash-ului, uneori, Năstase se întorcea cu spatele la el și începea să meargă către linia de fund, ca și cum mingea aceea nu mai prezenta nicio importanță pentru el. Câteodată, asta îl descumpănea pe adversar, care greșea. Sau, la sfârșitul partidei, când câștiga, Ilie sărea peste fileu să-și felicite adversarul. Mesajul era: „sunt primul chiar și la asta”.

De-a lungul vremii, am văzut apariția multor mișcări în diferite sporturi. Ridicarea unui rugbist de către coechipieri la lovitura din tușă, lansarea cu răsucirea întregului corp la curling. Aruncarea „fadeaway” a lui Michael Jordan, după saltul cu răsucire în aer și îndepărtarea de adversar. „Scărița” din penalty la fotbal, adusă pe lume de Panenka. Am citit în autobiografia lui Ibrahimovici cum acesta învăța driblinguri noi, așa cum se face la școală, cu studiere, repetare, apoi examen în timpul meciului.

Toată desfășurarea unui sport, strunjită prin milioane de repetări – bazate pe impersonalul așa „se face” predat de antrenori -, devine o dogmă, până apare un sportiv care face lucrurile așa cum nu „se fac”. Întotdeauna marii sportivi intimidează și inovează, asta e natura lor. Credeți că Ayrton Senna era un sfios la volan? Mai gândiți-vă. Dacă vrem să căutăm ceva nesportiv în tenis, să ne concentrăm pe urletele emise în timpul loviturii de către unii, de zici că sunt sfâșiați de urs.

Să inventezi ceva în sport, ce nebunie! Să faci asta la 34 de ani e ca și cum te-ai semna încă o dată pe soclul pe care se ridică istoria.

Write a Comment

Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Ce cred eu?
    Eu inca nu pot sa cred ca a pierdut finala de la US Open… :)
    E culmea, dar am ajuns sa-l admir pe Nole din nou dupa meci. Nu stiu care altul at fi reusit sa castige in seara aceea in fata lui Roger…

    Nu inteleg reactia lui Becker sau a lui McEnroe (a comentat medium in USA alaturi de fratele lui, Patrick). Jignire? De ce?

    Roger, un profesionist pur, a ajuns sa intruchipeze cel mai bine ideea de sportiv. Din punctul meu de vedere. Da, stiu, e un punct, mic, dar care privit de unde stau eu, e infinit de mare. :)

  2. Nastase era tare la improvizatii, imi aduc aminte doar ultimii lui ani, cand inca mai juca in Cupa Davis. Servea as la al doilea serviciu, ca dupa cateva ghemuri sa serveasca slab si taiat langa fileu la primul serviciu!

  3. @Alex_S:
    Cu Năstase țin minte una, apropo de servicii. Juca împotriva lui McEnroe, în întâlnirea cu SUA din Cupa Davis (când Segărceanu i-a luat un set aceluiași McEnroe). În timpul meciului, McEnroe a dat un smash special în Ilie. Ilie s-a schimbat la față, s-a dus la linia de serviciu și i-a ars cel puțin doi ași lui Mac. Așa, să nu uite cu cine juca, chiar dacă el era la sfârșit de carieră și celălalt la început.

  4. De amintit in lista de inovatii in sport celebra Fosbury Flop, saritura introdusa de marele Dick Fosbury care a devenit norma in proba de saritura in inaltime.