in Adevărul

Colectiv. Știrile care m-au făcut să plâng

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Când pompierii au intrat în Clubul Colectiv, imediat după incendiu, zeci de telefoane sunau în buzunarele tinerilor deja morți. Se auzeau soneriile vesele, se vedeau luminițele pâlpâind prin buzunare, ca lumânările în mijlocul infernului. Toată durerea lumii e strânsă în această știre, grija, speranța, imposibila comunicare între două lumi. 

Într-un interviu din Adevărul, doctorul Zamfirescu, chirurg plastician, ne spune că în saloanele victimelor nu sunt oglinzi. Asemenea astronauților, pacienții trebuie să reintre treptat în viețile lor și în propriile trupuri, acum diferite.  Când se referă la pacientul lui obișnuit, doctorul îi spune “Marele Ars”, ca unui erou mitologic. Acestuia, “un plastician ajunge să îi cunoască fiecare centimetru pătrat din corp”, într-o relație atât de intimă, ca la naștere.

În noaptea de miercuri spre joi, pe la orele 01:35, la reluarea știrilor de seară de la Digi24, Alex Pascu, deși murise, încă trăia. Nu m-a deranjat neglijența celor care se ocupau de jurnal: într-o buclă a timpului, încă se mai spera, încă era bine.

Pe site-ul spitalului olandez Maasstad, în care sunt îngrijiți pacienți români, a fost creată o pagină în limba română. Așa arată civilizația: o sumă a gesturilor mici, prin care faci ceea ce nu te obligă nimeni să faci.

Au urmat știrile cu salvatorii care își declară propriile lor traume, ca la o vamă între lumea care a fost înainte și cea de după. Oameni care și-au ținut respirația cât timp s-au scufundat în râul Styx, pentru a recupera alți oameni.

Noi, ceilalți, uităm. Avem privilegiul acesta.

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Noua ni se pare gestul olandezilor, unul extraordinar. Lor li se pare, cu siguranta, unul normal. Sunt multe de povestit despre normalitatea olandezilor, lucruri pe care egoul romanesc, dar nu numai, nu le poate accepta.

  2. Olanda a mai avut acum 10 ani un incendiu intr-un club. Dupa aceea a scos fumatul din spatii inchise. Nici ea nu a facut fata la atatia pacienti si i-a impartit si la belgieni.
    Belgienii in 2001 au avut un hotel ars: peste 100de victime. I-a impartit la olandezi si la francezi.

    Cat despre naturaletea olandezilor, acestia sunt directi, duri, cu respect. Evident nu toti. Respectul insa este si la nivel inalt: ministrii merg cu bicicleta la munca, din respect fata de mediu (daca incalzirea globala continua, olanda ajunge sub ape) dar si fata de alegatori.

  3. De-aia te si citesc, ca te suspectez de inteligenta si sensibilitate, combinatie pe cale de disparitie. Nu stiam ca au creat o pagina in limba romana, asta trebuia sa fie un breaking-news la stirile de la noi, chiar cu induiosatoarea greseala de gramatica. Si eu am plans, sunt cativa care au plans. Bine ca ai avut puterea sa scrii fara sa spargi tot in jur.