in Sfatul bătrânilor

Cele mai trăsnite premii din lume

Începând din 1991, toamna se acordă Premiile Ig Nobel, un fel de parodie a Premiilor Nobel, dedicate celor mai neobișnuite cercetări științifice. Organizatorii, editorii revistei “Annals of Improbable Research”, au declarat că scopul acestor distincții nu este de a ironiza știința, ci de “a onora realizările care mai întâi îi fac pe oameni să râdă, apoi să se gândească”.

Există, în istoria de un sfert de secol a manifestării, cazul unui laureat – Sir Andre Geim – care a câștigat atât Premiul Ig Nobel – în 2001, pentru folosirea unui sistem magnetic pentru a face o broască să leviteze -, cât și pe cel Nobel, nouă ani mai târziu, pentru cercetări în domeniul grafenei. Există, de asemenea, și cazul “Ig”-ului care a răsplătit, în 2006, un studiu în care se demonstra că țânțarul anofel este atras în mod egal de mirosul brânzei Limburger și de damful picioarelor împuțite, cercetare grație căreia s-au realizat capcane cu acest gen de brânză, pentru combaterea epidemiei.

Festivitatea are printre prezentatori și un câștigător al Premiilor Nobel, iar aruncarea de avioane de hârtie către scenă este o tradiție. Când un vorbitor ține un speech prea lung, se aude vocea isterică a unei fetițe, care strigă: “Te rog, oprește-te! M-am plictisit”.

De aceea, mă opresc și eu cu prezentarea și vă prezint o selecție a celor mai tari premii Ig Nobel acordate până acum:

1992:

Medicină – Pentru studiul “Elucidarea componentelor chimice responsabile pentru mirosul neplăcut al picioarelor”, mai ales pentru concluzia acestuia: “Celor care cred că le put picioarele chiar le put, iar celor care cred că nu le put picioarele chiar nu le put”.

1993:

Literatură – Pentru cei 977 de autori ai unui studiu medical care avea de o sută ori mai puține pagini decât numărul autorilor.

Matematică – Pentru calcularea cu precizie de 710.609.175.188.282.000 la 1 a posibilității ca Mihail Gorbaciov să fie Anticristul.

Medicină – Pentru cercetarea intitulată “Managementul acut al penisului prins în fermoar”.

Psihologie – Pentru studiul care spune că oamenii care cred că au fost răpiți de extratereștri probabil au fost, dar mai ales pentru concluzia “obiectivul răpirii este producția de copii”.

1994

Matematică – Pentru estimarea Bisericii Baptiste din Sudul Statului Alabama a numărului de cetățeni din respectivul stat care vor ajunge în iad.

1995

Psihologie – Pentru metoda care a permis antrenarea porumbeilor în a face diferența între picturile lui Picasso și cele ale lui Monet.

Sănătate publică – Pentru studiul exhaustiv “Impactul lenjeriei de corp ude asupra reacțiilor termoregulatoare și a confortului termal pe vreme rece”.

1996

Fizică – Pentru studierea Legii lui Murphy și mai ales pentru demonstrarea faptului că o felie de pâine unsă cu unt cade deseori pe partea unsă.

Sănătate publică – Pentru raportul medical “Transmiterea gonoreei prin intermediul unei păpuși gonflabile”.

1997:

Entomologie – Pentru cartea intitulată “Gogoloiul de pe mașina ta”, cu ajutorul căreia se identifică gâzele strivite de pe geamurile unui automobil.

1998:

Biologie – Pentru experimentul prin care un savant le-a dat scoicilor Prozac.

Literatură – Pentru raportul intitulat “Flatularea ca metodă de apărare împotriva groazei de nedescris”.

Medicină – Pentru experimentul care a dus la raportul intitulat “Omul care s-a înțepat la deget și a mirosit a putreziciune timp de 5 ani”.

Siguranță – Pentru dezvoltarea și testarea personală a unei armuri rezistente la atacurile urșilor grizzly.

Statistică – Pentru raportul intitulat „Relația dintre înălțime, lungimea penisului și mărimea labei piciorului”.

1999:

Chimie – Pentru S-Check, un spray care, pulverizat pe lenjeria de corp a soților, le permite doamnelor să afle dacă respectivii le-au fost sau nu fideli.

Sănătate – Pentru dispozitivul care le ajută pe femei să nască: cea în cauză fiind fixată pe o masă care se rotește cu o viteză foarte mare.

54ca81c3b59bb_-_ignobel-truck-470-0209Pace – Pentru Blaster, un dispozitiv antifurt montat pe automobile, adică un aruncător de flăcări care intră în funcțiune în cazul încercării de spargere.

2000:

Computere – Pentru PawSense, un software care detectează când o pisică merge pe tastatura calculatorului.

2001:

Astrofizică – Pentru descoperirea faptului că găurile negre îndeplinesc toate condițiile tehnice pentru a fi iadul descris în Biblie.

Biologie – Pentru Under-Ease, un set de lenjerie de corp cu filtru înlocuibil de cărbune ce înlătură mirosurile neplăcute de gaze.

Economie – Pentru un studiu a cărui concluzie este că oamenii găsesc o metodă de a-și amâna moartea, dacă asta înseamnă că ar putea beneficia de taxe de moștenire reduse.

Medicină – Pentru raportul intitulat “Accidente cauzate de căderea nucilor de cocos”.

Sănătate publică – Pentru descoperirea medicală conform căreia scobitul în nas este o activitate des întâlnită în rândul adolescenților.

Tehnologie – Pentru patentarea roții, un “dispozitiv circular pentru facilitarea transportului”, dar și pentru Oficiul de Patente din Australia, care l-a acceptat.

2002:

Cercetare interdisciplinară – Pentru studiul legat de acumularea de mici reziduuri în buricul uman: cui i se întâmplă, când, cât de mult, ce culori au reziduurile.

Matematică – Pentru raportul analitic “Estimarea ariei suprafeței corporale a elefanților indieni”.

Medicină – Pentru studiul intitulat “Asimetria scrotală a bărbaților în sculptura antică”.

2003:

Economie – Pentru întreaga națiune din Liechtentstein, care a luat decizia de a permite închirierea propriului stat pentru nunți, botezuri, bar mitzvah și alte tipuri de ceremonii. În prezent, suma medie pe noapte este de 70.000 $.

Cercetare interdisciplinară – Pentru raportul intitulat “Puii de găină preferă oameni frumoși”.

Pace – Premiu acordat unui cetățean indian, Lal Bihari, pentru o triplă realizare. În primul rând, pentru că a continuat să aibă o viață activă, în ciuda faptului că a fost declarat mort; în al doilea rând, pentru că a dus o campanie energică împotriva inerției birocratice și a rudelor lacome; în al treilea rând, pentru crearea Asociației Oamenilor Morți. Lal Bihari a depășit handicapul de a fi decedat, reușind să obțină și un pașaport, astfel încât să poată călători în Statele Unite pentru a-și primi premiul. Din păcate, Statele Unite ale Americii au refuzat să-i acorde dreptul de a intra în țară.

Fizică – Pentru cercetarea purtând numele “O analiză a forțelor necesare pentru a trage o oaie peste mai multe tipuri de suprafețe”.

2004:

Biologie – Pentru descoperirea faptului că heringii comunică prin intermediul flatulenței. Acest lucru a avut o importanță majoră într-un caz militar și politic. După ce, în luna octombrie a anului 1981, un submarin sovietic a fost semnalat în apele teritoriale suedeze, marina din această țară a început misiuni de patrulare care au durat mai bine de un deceniu. Una dintre dovezile prezenței submarinelor rusești erau înregistrările sonore din adâncul oceanului care au fost, până la urmă, atribuite gazelor scăpate de heringi, astfel încât misiunile de patrulare au fost oprite.

Inginerie – Pentru brevetarea pieptănării șuvițelor lăsate lungi peste chelia din creștet.

Medicină – Pentru raportul “Efectul muzicii country asupra sinuciderii”.

Psihologie – Pentru demonstrarea faptului că, atunci când sunt absorbiți de o activitate, oamenii nu observă alte lucruri, inclusiv trecerea unei femei îmbrăcate într-un costum de gorilă.

Sănătate publică – Pentru investigarea validității științifice a regulii celor 5 secunde, prin care se afirmă că poți mânca fără riscuri un aliment care a căzut pe jos dacă a stat acolo mai puțin de 5 secunde.

2005:

Chimie – Pentru organizarea unui experiment în vederea obținerii unui răspuns într-o chestiune spinoasă: oamenii înoată mai rapid în apă sau în sirop?

54ca81c223cfa_-_ignobel-clocky-470-0209Economie – Pentru inventarea lui Clocky, un ceas cu alarmă care, după ce sună, fuge prin casă, făcând astfel imposibilă oprirea alarmei.

Dinamica fluidelor – Pentru studiul intitulat “Presiuni produse când pinguinii fac caca – calcule asupra defecării aviare”.

Medicină – Pentru inventarea testiculelor artificiale pentru câini.

Nutriție – Pentru un doctor din Japonia care a fotografiat și a analizat retrospectiv fiecare masă pe care a consumat-o de-a lungul a 34 de ani, experimentul fiind în desfășurare la data acordării premiului.

Pace – Pentru monitorizarea activității cerebrale a unei lăcuste în timp ce aceasta urmărea pasaje din filmul “Star Wars”.

Fizică – Pentru autorii unui experiment început în 1927, în care o bucată de smoală congelată se scurge de-a lungul unui canal, obținându-se o picătură o dată la nouă ani.

2006:

Pace – Pentru inventarea unui dispozitiv care emite sunete audibile de către adolescenți, nu însă și de către cei maturi; dispozitivul a fost utilizat ulterior la soneriile telefoanelor mobile, astfel încât să poată fi auzite de către elevi și studenți, însă nu și de către profesori.

Fizică – Pentru analiza prin care este explicat pe înțelesul tuturor de ce pastele nefierte se rup în mai multe bucăți atunci când sunt îndoite.

2007:

Economie – Pentru sistemul, inspirat din desenele animate, care-i imobilizează cu ajutorul unei plase pe cei care încearcă să jefuiască o bancă.

Lingvistică – Pentru studiul care atestă că, uneori, șobolanii nu pot face diferența între înregistrări ale unor oameni care vorbesc în limbile olandeză și japoneză, redate invers.

SwordAcceptanceSpeech2007Medicină – Pentru cercetarea efectelor adverse ale înghițirii săbiilor.

Pace – Pentru sugestia făcută de conducerea unui laborator al Aviației SUA în vederea producerii unei “bombe gay”, al cărei efect ar fi fost ca militarii armatei inamice să fie atrași sexual unii de alții.

2008:

Arheologie – Pentru cercetarea care demonstrează că un tatu poate face o dezordine cruntă într-un sit arheologic.

Economie – Pentru studiul care atestă că dansatoarele din buric câștigă mai mult când sunt în punctul de maxim al fertilității.

Fizică – Pentru demonstrația faptului că mai multe fire de păr sau coarde puse laolaltă inevitabil se vor încâlci.

2009:

Matematică – Pentru guvernatorul Băncii Rezervei din Zimbabwe, care a tipărit bancnote cu denominări cuprinse între un cent și o sută de trilioane de dolari.

Pace – Pentru experimentul care își propunea să răspundă unei întrebări extrem de importante: e mai bine să fii lovit în cap de o sticlă plină de bere sau de una goală.

winners-2012-ig-nobel-prizesSănătate publică – Pentru sutienul care, la nevoie, poate fi transformat în două măști de gaze.

2010:

Inginerie – Pentru metoda de a recolta muci de balenă cu ajutorul unui minielicopter controlat prin telecomandă.

Management – Pentru demonstrația matematică a faptului că organizațiile ar deveni mai eficiente dacă ar promova oameni la întâmplare.

Pace – Pentru confirmarea mitului care spune că, dacă înjuri, durerea se va diminua.

2011:

Medicină – Pentru demonstrarea faptului că oamenii iau decizii mai bune legate de anumite chestiuni – dar și decizii mai proaste legate de alte chestiuni – atunci când simt nevoia puternică de a urina.

Fiziologie – Pentru studiul intitulat “Nu s-au găsit dovezi ale căscatului contagios la broasca țestoasă Geochelone Carbonaria”.

2012:

nobelEiffel_2346407bPsihologie – Pentru studiul intitulat “Înclinarea către stânga face ca Turnul Eiffel să pară mai mic”.

2013:

Probabilitate – Pentru două descoperiri înrudite. Prima: cu cât o vacă a stat mai mult timp lungită, cu atât e mai probabil că se va ridica. A doua: Odată ce o vacă s-a ridicat, nu poți prevedea cu ușurință când se va lungi la loc.

Psihologie – Pentru confirmarea experimentală a faptului că oamenii care cred că sunt beți cred, de asemenea, că sunt atrăgători.

Sănătate publică – Pentru tehnicile descrise și recomandate în raportul “Managementul chirurgical al unei epidemii de amputări de penisuri în Siam”, care funcționează, cu excepția cazurilor în care penisul amputat a fost parțial mâncat de o rață.

2014:

Știință – Pentru testarea modului în care renii reacționeză la vederea oamenilor deghizați în urși polari.

Fizică – Pentru măsurarea forței de frecare între talpa pantofului și coaja de banană și între coaja de banană și podea, atunci când cineva calcă pe o banană.

2015:

Chimie – Pentru inventarea unui dispozitiv cu care se poate “defierbe” un ou.

Fizică – Pentru testarea principiului biologic conform căruia aproape toate mamiferele își golesc vezica urinară în aproximativ 21 de secunde (plus sau minus 13 secunde).

Literatură – Pentru descoperirea faptului că “huh?” sau “ha?” (sau echivalentele) există în fiecare limbă.

Matematică – Pentru încercarea de a folosi matematica în încercarea de a determina dacă și cum Ismael cel Sângeros, care a domnit în Maroc la începutul secolului al XVIII-lea, a putut să fie tatăl, între 1697 și 1727, a 888 de copii.

Biologie – Pentru observarea faptului că, dacă atașezi un băț unui pui de găină, ca o coadă artificială, atunci puiul  va merge într-un mod asemănător celui în care se crede că mergeau  dinozaurii.

Lista completă a Premiilor Ig Nobel, aici.

Tu ce zici?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.