Sunt momente în istoria sportului în care semenii noștri s-au înălțat deasupra condiției umane și au realizat performanțe uluitoare. Uneori, aceste performanțe sunt depășite (de pildă, recordul la săritura în lungime al lui Bob Beamon – 8,90 metri la Olimpiada din 1968 – a fost bătut în 1991, de către Mike Powell, cu 8,95 metri). Alte performanțe vor rămâne însă, în vremurile noastre și-n cele ce vor fi, extrem de greu de depășit.
Nu credeți? Citiți mai jos!
Cele 9 titluri consecutive ale lui Sebastien Loeb în Campionatul Mondial de Raliuri. Credeți că recordul lui Michael Schumacher de 7 titluri mondiale în Formula 1 e imposibil de depășit? Ce spuneți însă de performanța lui Loeb? Între 2004 și 2012, francezul a ucis orice boare de vânt în WRC, asta după ce în 2003 – primul an în care Citroen a participat la toate cursele din sezon -, pierduse titlul la un singur punct în fața lui Petter Solberg.
Aleksandr Karelin, luptător de greco-romane – 887 victorii, două înfrângeri. Rusul nu a putut fi învins în competițiile internaționale de lupte greco-romane timp de 13 ani. Mai mult decât atât, au fost 6 ani la rând în care n-a pierdut un singur punct. A obținut trei medalii olimpice de aur pentru trei state diferite la trei Olimpiade (1988 – URSS, 1992 – CSI și 1996 – Rusia). A pierdut finala Olimpiadei din 2000 de la Sydney, în fața americanului Rulon Gardner, după o decizie controversată. Aceasta și înfrângerea din 1987 – când a fost învins la campionatele URSS de către compatriotul lui, Igor Rostoroțki – au fost singurele eșecuri din cariera de 889 întâkniri ale lui Karelin.
Gol marcat cu capul marcat de la 58,13 metri de poarta adversă. Pe 25 septembrie 2011, Jone Samuelsen, jucător al echipei norvegiene Odds BK, a înscris cu capul din propria jumătate de teren, în timpul partidei cu Tromsø IL. Poliția locală a măsurat distanța față de poarta adversă de la care Samuelsen a lovit balonul și rezultatul a fost de 57,3 metri. Câteva zile mai târziu, polițiștii au făcut o nouă măsurătoare și au obținut 58,13 metri. Pe 30 octombrie 2011, niponul Ryujiro Ueda a înscris în același mod unicul gol al întâlnirii Fagiano Okayama – Yokohama FC. Inițial, s-a crezut că distanța față de poarta adversă a fost de 58,6 metri, dar la remăsurare au ieșit „doar” 57,8 metri, astfel încât recordul a rămas la Samuelsen.
Cele 15,806 de pase decisive ale lui John Stockton în NBA. Sau, dacă preferați, o medie de 10,5 pase decisive pe meci disputat în NBA pentru legendarul jucător al lui Utah Jazz. De asemenea, Stockton a fost cel mai bun pasator al NBA în nouă sezoane consecutive, între 1987 și 1996. Pentru a realiza ce performanță incredibilă reprezintă aceste 15.806 pase, să spunem că următorii în acest clasament sunt Jason Kidd și Steve Nash, ambii la mai bine de 4.000 distanță, iar cel mai apropiat jucător încă în activitate în NBA este Andre Miller (30 de ani), cu mai puțin de 9.000 de pase decisive.
Lider mondial în tenis timp de 13 sezoane, neînvinsă în 470 de meciuri consecutive. Performanța fabuloasă i-a aparținut olandezei Esther Mary Vergeer, care a fost permanent numărul 1 mondial în tenis jucat în scaunul cu rotile între 1999 și 2013. Atât la simplu, cât și la dublu, ea a câștigat 42 de turnee de Mare Șlem și 7 titluri paralimpice. La competițiile de simplu, Esther Mary a fost neînvinsă mai bine de zece ani, între ianuarie 2003 și februarie 2013, când s-a retras, terminându-și cariera după 470 de victorii consecutive.
Recordul de KO-uri al lui Mike Tyson. Cine l-a urmărit pe „Iron Mike” știe ce pacoste a fost acesta pentru canalele TV care-i difuzau luptele, cele mai multe dintre ele terminându-se foarte rapid. Până la 20 de ani, când a cucerit primul său titlu de campion mondial, Tyson câștigase toate cele 22 de lupte în ring disputate la profesioniști. Cu excepția uneia dintre victorii, toate au fost obținute prin KO, iar 12 dintre aceste KO-uri au avut loc în prima repriză.
36 cartonașe roșii într-un meci de fotbal. S-a întâmplat în 2011, la un meci disputat în Argentina între Claypole și Victoriano Arenas. După ce a început o încăierare pe teren – un spectator chiar a venit să participe și el, după care a rupt-o la fugă înapoi -, arbitrul Damian Rubino a dat nu mai puțin de 36 de cartonașe roșii. Cum e posibil, având în vedere că sunt doar 11 jucători într-o echipă? La fotbal pot fi eliminați și jucătorii aflați pe banca de rezerve.
Campionatul fără înfrângere al celor de la Arsenal. Între 1 iulie 2003 și 30 iunie 2004, Arsenal Londra a disputat 38 de partide în campionat, câștigând 26 și remizând în 12. Evident, tunarii au fost campioni în acel sezon, urmați la 11 puncte distanță de către cei de la Chelsea.
Cea mai lungă repunere din aut: 51,33 metri. Nu s-a întâmplat la un meci oficial, ci la o tabără de fotbal feminin organizată în 2010. Danezul Thomas Gronnemark, aruncând din tumbă, a reușit din cea de-a șasea încercare să arunce balonul la 51,33 metri.
Recordul de 47,6 secunde la 400 metri al Maritei Koch din 1985. Est-germanca a obținut o perfomanță de care nimeni, în peste trei decenii, nu s-a putut nici măcar apropia. Nicio alergătoare nu a coborât sub 48 de secunde de atunci, singura care a reușit acest lucru în istorie fiind Jarmila Kratochvilova, cu 47,99 secunde, în 1983. Acea performanță a fost mai rapidă cu peste o secundă și jumătate decât cea obținut anul trecut de medaliata cu aur de la Campionatele Mondiale de Atletism disputate anul trecut la Beijing, Allyson Felix. Recordul rămâne omologat, deși Koch a apărut pe o listă a sportivilor est-germani dopați publicată de doctorii care au contribuit la crearea fenomenului. Marita Koch susține că nu a folosit niciodată substanțe interzise și că a trecut cu bine toate controalele antidoping la care a fost supusă.
Cele 23 de medalii olimpice de aur ale lui Michael Phelps. Dacă înotătorul american ar fi o țară, s-ar clasa pe poziția 32 în topul pe medalii al tuturor timpurilor la Olimpiadele de vară, dintre 205 națiuni competitoare. De altfel, niciun sportiv nu a obținut vreodată, în total, mai mult de 9 astfel de medalii. Singurul care se mai poate apropia de Phelps este Usain Bolt (30 de ani, 9 medalii olimpice de aur), dacă va participa la JO din 2020. Phelps (31 de ani) ar putea să fie și el prezent la acea competiție, ceea ce ar putea face ca respectivul record să fie și mai greu de atins. E adevărat, americanul și-a anunțat retragerea din activitate în august 2016, după Olimpiada de la Rio, dar a făcut același lucru și acum patru ani, după Jocurile din Londra, răzgândindu-se ulterior.
cel putin o competitoare a mai coborat sub 48 de secunde pe 400 m. nu sunt destept,nu o zic din cultura generala,dar recordul mondial in momentul in care Marita Koch a realizat perfomanta despre care spui era 37,99 :))))))
Alex Pau:
Asa e, dar scrisesem “nu a reușit de atunci” :) Kratochvilova facuse 47,99 in 1983. A fost singura. Am completat.
nu sunt hater,dar am remarcat recordul mondial anterior si nu am vrut sa ratez ocazia de a parea destept :))))))
@Alex Pau:
E OK, ai făcut foarte bine. Noi, muritorii, suntem perfectibili :)
echipe de fotbal neinvinse timp de un sezon au mai fost: benfica, ajax, Milan, steaua…despre recordurile mondiale la inot si atletism realizate de sportivele est germane nu are rost sa vorbim
L-ai uitat pe Ronnie cu 147 in 5 min si 20 de sec..;)
@Cristian:
Extraordinară performanță, dar poate fi depășită.
@mihai:
Așa e, dar cine s-ar fi așteptat tocmai la Arsenal? :)
@ Adrian Georgescu:
Prietenii tai, Bontea si Ancuta, spun ca nu…;)
@Cristian:
Eu n-am spus că “de un singur om” :) Pui patru jucători la masă și au șanse.
CLAU-GOL,mare pacat ca nu va uitati la fotbal…
cine l-a pus pe loeb, tăticul lor în wrc, să schimbe disciplina, când âi asculta pe băieți cu urechea? așa, în campionatul de turisme a dat peste vulpoiul de yvan muller, ca apoi să-i calce pe amândoi pechito lopez…
Lewandowski, cu 5 goluri in 9 minute? La nivelul asta, desigur.
@claudiu rimboi:
Corect, bravo, am uitat de Lewandowski. Extraordinară performanță.
Deși, vrei să-ți spun?, Dodel Tănase ar putea da chiar 9 goluri în 9 minute, dacă ar fi invizibil și adversarii n-ar avea portar.
Mackadam la Sevilla intr-o noapte de trista amintire ?
As trece si Wilt Chamberlain cu ale lui 100 de puncte intr`un meci pe lista. De fapt, ar fi mai multe recorduri ale lui care sunt imposibil de batut
@radu:
E în partea a doua a textului, pe care din păcate pluginul specializat nu o recomandă :)
http://adriangeorgescu.ro/2016/11/24/recorduri-aproape-imposibil-de-batut-ii/