in Publicitate

Recorduri (aproape) imposibil de bătut (II)

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

shaquille2Cele 5.317 aruncări libere ratate de Shaq în NBA. De-a lungul carierei sale, Shaquille O’Neal s-a dovedit un extraordinar pivot, dar și un execrabil executant de lovituri de pedeapsă. Știind acest lucru, multe echipe foloseau o tactică numită “Hack-a-Shaq”, adică îl faultau în „căciulă”, obligându-l să arunce de la linia de fault. Doar 72 de jucători în istoria NBA au executat mai mult de 5.317 lovituri libere, în timp ce Shaq a beneficiat de 11.252.

Cel mai rapid hattrick din fotbal – 70 de secunde. Performanța îi aparține lui Alex Torr, un fotbalist în vârstă de 20 de ani și student la științele sportului. Cum, unde și când a reușit această performanță puteți citi aici.

Cele 49 de trofee ale lui Sir Alex Ferguson. Ca să realizați dimensiunile performanței, următorul manager în acest clasament all time al trofeelor este conaționalul lui Sir Alex, Jock Stein, cu 27. Seria lui Ferguson a început în 1977, cu titlul în prima ligă scoțiană câștigat cu Saint Mirren,  echipă al cărei lot avea o medie de vârstă de 19 ani. Au urmat 10 trofee obținute cu Aberdeen (3 titluri de campioană, 4 Cupe ale Scoției, o Cupă a Ligii în aceeași țară, o Cupă a Cupelor și o Supercupă a Europei), apoi 38 de trofee cu Manchester United (printre care, 13 titluri de campioană și două Ligi ale Campionilor).

Cea mai lungă serie de penalty-uri de departajare la fotbal: 48. S-a întâmplat în 2005, într-o partidă din Cupa Namibiei, când KK Palace și Civics au terminat partida cu 2-2 și au ajuns la loviturile de departajare (nu au fost prelungiri la respectiva competiție). S-au bătut în total 48 de lovituri, iar scorul final a fost de 17-16.

Cel mai puternic șut soldat cu gol la fotbal. Nu l-a realizat John Arne Riise, nici Zlatan Ibrahimovici, ci Ronny Heberson Furtado de Araújo, pe scurt Ronny, fundașul sau mijlocașul stânga al celor de la Sporting Lisabona. Acesta a executat într-un meci o lovitură liberă de la marginea careului de 16 metri atât de puternic, încât mingea aproape că nu poate fi văzută pe înregistrarea video. După unele surse, viteza balonului a fost de 210,8 kilometri pe oră, după altele chiar de 221 kilometri pe oră.

Cel mai lung meci de tenis masculin: peste 11 ore. Mai precis 11 ore și 5 minute, partidă întinsă pe durata a trei zile. S-a întâmplat în primul tur al turneului masculin de la Wimbledon din 2010, în meciul dintre John Isner și Nicolas Mahut. S-au jucat 183 de game-uri, iar scorul final a fost 6–4, 3–6, 6–7(7–9), 7–6(7–3), 70–68.

Au și fetele o performanță notabilă și aproape imposibil de crezut. Cel mai lung meci feminin jucat vreodată pe un teren de tenis s-a disputat în 1984 la un turneu din Richmond, Virginia, și a durat 6 ore și 31 de minute. Protagonistele au fost Joan Hepner și Vicki Nelson-Dunbar. Nu a fost însă o partidă viu disputată, protagonistelor fiindu-le în general pur și simplu frică să riște mingi decisive. Recordul de durată a unui schimb de mingi – 29 minute și 643 treceri peste fileu – nu va putea fi, probabil, nicicând depășit.

Despre acest meci am scris aici.

wilt_chamberlain_100-pointRecordurile incredibile ale lui Wilt Chamberlain. Pe 2 martie 1962, jucătorul lui Philadelphia Warriors a înscris 100 de puncte în meciul câștigat de echipa sa cu 169-147 în fața celor de la New York Knicks. Următorul în acest top al „productivității” e Kobe Bryant (care a marcat 81 de puncte în 2006 într-un meci cu Toronto Raptors), dar tot Chamberlain urmează pe locurile 3 și 4, cu 78, respectiv 73 de puncte înscrise într-o întâlnire.

Un alt record al său va fi însă și mai greu de depășit: în sezonul 1961-1962, Wilt a avut o medie de 50,4 puncte marcate pe meci.

Mai vreți să știți o performanță inegalabilă a marelui Wilt? În același sezon 1961-1962, el a avut o medie de minute jucate pe meci de 48,5. Cum este posibil?, veți întreba, în condițiile în care o partidă de baschet durează 48 de minute. Este posibil, căci în acel sezon Philadelphia Warriors au jucat de cinci ori prelungiri simple (durata totală este de 53 minute), o dată duble și o dată triple.

Mai mult, în afara recordurilor din baschet, Chamberlain a câștigat opt competiții importante de săritură în înălțime și a fost indus în Hall of Fame într-o ligă de volei.

De asemenea, Wilt Chamberlain susținea că, de-a lungul vieții sale, a sedus peste 20.000 de femei, dar acest record nu a putut fi niciodată omologat, din motive lesne de imaginat.

Cele mai multe goluri marcate de către un portar de fotbal: 131. Aici lucrurile sunt clare: goalkeeper-ul brazilian Rogerio Ceni este de foarte departe liderul în acest top. Povestea lui și pe ce alt mare marcator dintre buturi l-a detronat Ceni o puteți citi aici.

2.632 meciuri consecutive de baseball jucate. Pe 19 septembrie 1998, Cal Ripken a stabilit acest record care pare imposibil de depășit. Începând din 30 mai 1982, adică timp de 17 sezoane, Ripkin s-a aflat în teren la fiecare din cele 2.632 partide susținute de echipa sa, Baltimore Orioles. În acest răstimp, nu a fost un jucător de „umplutură” fiind selecționat de 9 ori în All Star Game. Ripken a depășit seria stabilită de Lou Gehrig, următorul clasat în acest top, cu 501 jocuri.

archie-moore1Cele mai multe KO-uri din carieră: 131. Performanța a fost realizată între 1938 și 1963 de către pugilistul Archie Moore. Dacă recordul lui Rocky Marciano (49 v – 43 KOs – 0 î) ar putea fi depășit, cel al „bătrânei manguste” va fi o nucă greu de spart. În cariera sa, Moore a pășit de 219 ori în ring, câștigând de 185 de ori. Dacă astăzi un boxer luptă, în general, de maximum 3 ori într-un an, Archie a susținut doar în 1937 cincisprezece partide oficiale. A murit în 1998, cu puțin înainte de a împlini 82 de ani.

Cele mai multe goluri marcate într-un an calendaristic: 127. Nu, nu este vorba de Messi, deși argentinianul a marcat 91 de goluri de-a lungul lui 2012. În 1959, Pele a înscris 127 de goluri. „Perla neagră” mai deține o performanță care cu greu va putea fi atinsă și depășită: 1.281 de goluri înscrise de-a lungul întregii cariere, dintre care 760 au fost marcate în partide oficiale.

 

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.