in Gazeta Sporturilor

Maradona. De ce nimeni nu va fi ca el

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Printre filmele mele favorite de pe YouTube sunt secvențele “Best of Maradona”. La atâția ani de la retragerea lui, tot răsar scene noi, tremurate și șterse, ca niște mici dovezi de geniu înfruntând uitarea. Chiar și fazele cunoscute mă surprind cumva de fiecare dată. Conțin o perfecțiune tumultuoasă, ceva care cumva împacă și grația, și geometria, descoperind un drum mai scurt între două puncte decât linia dreaptă.

Maradona a avut ce altora le-a lipsit: nu doar o dragoste orbitoare pentru minge, dar și furia, acea calitate pe care italienii o denumesc “grinta”, o combinație între determinare, curaj și voință. Cine i-a spus “Butoiașul atomic” a fost un poet. Maradona nu pleca la atac: se prăvălea peste adversari, exact ca un butoiaș plin cu praf de pușcă. Era de parcă împlinea o răzbunare de familie aflată pe teren de câteva generații. 

Un inventator – în chimie, fizică, film sau fotbal – în primul rând vede o cale acolo unde toți zăresc un zid. De pildă, celebra sa lovitură liberă indirectă, din careul mare, de la sfârșitul unui meci cu Juventus. Nimeni nu poate reuși un efect de folha seca având zidul și poarta atât de aproape, cu doi jucători desprinși ajunși la 3-4 metri de el. Și totuși, el o face. Incredibilă nu-i doar blândețea cu care răsucește acea minge, ci și liniștea în care acest geniu damnat și-a pregătit mișcarea.

E ceva specific unui mare sportiv. Amintiți-vi-l pe Michael Jordan, înaintea unei aruncări de ultima șansă. Pe de-o parte, știai că e aproape imposibil să reușească să întoarcă un meci; pe de altă parte, știai și că o va face.

Nimeni n-a dat senzația că ar putea anula – și uneori chiar să o facă – o întreagă echipă adversă cum a făcut-o Maradona. Am văzut uneori formații precum Juventus Torino, AC Milan, naționala Braziliei sau cea a Germaniei reduse la niște piese de decor.

Sau marile lui invenții. Centrarea prin spatele piciorului de sprijin (rabona) ori pasa din foarfecă: mingea ridicată rapid până la nivelul capului, apoi tumbă prin aer și centrare peste cap. Cine s-ar fi gândit la asta, să trimiți mingea către un punct fix, pe care tu să nu-l vezi, fiind răsucit prin aer și cu picioarele în sus? Par fițe, dar sunt ale naibii de eficiente.

Ar fi stăpânit orice minge, aparținând oricărui sport, îmblânzind-o după regulile fotbalului. Peste toate acele faze de joc, cu driblinguri, goluri, lovituri libere, sunt secvențele liniștite de la antrenamente. Diego jonglând cu un balon imens, o copie a Pământului – secvență care poate sta alături de celebrul număr al lui Chaplin din „Dictatorul” -, sau cu o minge de tenis: o ține pe partea laterală a ghetei, apoi o aruncă peste cap către celălalt picior. Și tot așa, în joacă, să-i mai treacă timpul.

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

11 Comments

 1. Nu am apucat sa vad un meci de-al lui, eram destul de mic, insa tata vorbeste cu atata bucurie de el, incat simt ca si eu am prins perioada lui de glorie.

 2. mult tmp nu am stiut, in prostia mea, ca sa zic despre el. mi se parea un mingicar, eu fiind cu Germania. Noroc ca timpul te face mai intelept :) si e cel mai tare din lume pentru ca da si pase geniale. O fi un mingicar, dar e si un generos

 3. A fost prietenul la catarama si sustinatorul lui Chavez,lumea unui drogat si batut in cap ca Maradona arata exact ca Venezuela acum,apropos de “o copie a Pamantului”.

 4. @Tzugu:

  Uita-te la filmulete. Pe bune spun, eu ma uit deseori la bestof-uri cu Maradona, Jordan sau Senna. Ma inspira la scris.

 5. Unde ai vazut tu meciurile cu Juve sau Milan? Sorry, dar chiar ma framanta subiectul. Unde l-au vazut fanii lui Maradona jucand saptamana de saptamana ? Eu stiu ca nu exista Serie A in Romania…nici macar la bulgari. Compilatii pe youtube sunt zeci. Ia una cu Pele sau Ronaldinho, Zidane ori Ronaldo…sunt toate f misto…

 6. @AG:Ca fotbalist a fost cel mai mare si s-a spus/scris totul despre el,in rest ,in tot ce a intreprins,a fost cat se poate de toxic.Ca veni vorba,ce te faci cu Maradona Din Carpati,crezi ca se va da singur afara “datorita” rezultatelor ca sa salveze (din nou si) echipa nationala?

 7. cu intarziere il descopar si aici pe admiratorul declarat al “geniului fotbalului mondial” (cum o fi reusit sa mitralieze morales fraza asta in toiul fazei, frate??). ce e de spus? evident ca, pusti prost si snob, tineam pe vremea aia cu anglia. pot sa zic doar atat: golul asta ar fi ajuns pentru nemurire si primul loc in orice clasament vreti voi. sa observati atent, ca la un moment dat, in viteza driblingului, el imprima un usor efect retro (ca la biliard) la o lovire a mingii, pentru a-l deruta pe fundasul care iesise la el.
  ca sa nu devin poetic-patetic (ca as putea scrie o carte despre fiinta asta) o sa rezum concis si rational: maradona a fost cel mai mare jucator al istoriei pentru ca a inteles ca lucrul cel mai important in fotbal este mingea. asta e prima parte. dar asa cum spune pascal, geniul se defineste prin puterea de a intelege totul, dar si de-a face totul. iar maradona putea sa si faca.