in Recomandări

Documentare excepționale. Cosmos: “A Personal Voyage” și “A Spacetime Odyssey”

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

cosmos1

Cei trecuți de-o anumită vârstă vi-l amintiți: prin 1982-1983, serialul “Cosmos. A Personal Voyage” era difuzat de TVR, în serile de joi. Până la apariția documentarului “Civil War”, în 1990, a fost cel mai urmărit documentar din lume. Au fost 13 episoade, concepute, scrise și prezentate de astronomul și astrofizicianul Carl Sagan, muzica aparținându-i lui Vangelis. 

carl_sagan1Din cuprins: cam cum se înfățișau strămoșii noștri – primele organisme pluricelulare, de de fundul oceanelor. Care este legătura dintre modul în care arată un crab Heike, care pare a avea ștanțată pe carapace o figură încruntată de samurai, și selecția naturală. De ce au făcut cei din tribul Anasazi din America de Sud, un templu unde, doar în ziua solstițiului, lumina soarelui să intre, printr-o fereastră a zidului și să lumineze o anumită nișă. Cum au colaborat doi oameni atât de diferiți, Johannes Kepler – un profesor de matematică german sărac, și Tycho Brahe – matematicianul casei imperiale din Praga, un danez cu nas de aur , pierdut în tinerețe într-un duel cu un alt matematician – pentru a  descoperi legea de mișcare a corpurilor cerești. Plus multe alte întâmplări cu protozoare, computere, atomi, planete, filosofi, savanți, galaxii, nori, dinozauri, biblioteci, balene și asteroizi.

scuter2Îmi amintesc și astăzi cu precizie două secvențe: cea în care e demonstrată imposibilitatea depășirii vitezei luminii cu ajutorul unui băiat care merge cu scuterul pe un drum din Italia (foto) și crearea unui personaj, un pătrățel de hârtie, care trăia liniștit în lumea lui bidimensională, Flatland, până o rafală de vânt l-a transportat în lumea noastră tridimensională.

În 2014, a apărut o nouă serie: “Cosmos. A Spacetime Odyssey”. Cum Sagan murise în 1996, ștafeta a fost preluată de astrofizicianul Neil deGrasse Tyson, care a scris scenariul împreună cu AnnDruyan, partenera de viață a lui Sagan și co-scenarist al primei serii.

neil3Principala provocare a fost să facă știința interesantă pentru o nouă generație mult mai interesată de aplicațiile ei decât de principii și istorie. Realizatorii au reușit cu prisosință în noile 13 episoade: noua serie are ritmul vremurilor noastre și e mai “prietenoasă” cu cei tineri. În locul unor reconstituiri cu actori și decoruri costisitoare, a fost preferat desenul animat. Seth MacFarlane, creatorul serialului “Family Guy”, este producătorul executiv și cel care a adus foarte multe fonduri în bugetul filmului.

Această parte nu repetă chestiunile tratate în prima parte, ci le completează. Sunt aici zbuciumul lui Giordano Bruno pentru a demonstra că Pământul se învârte în jurul Soarelui, cele cinci mari extincții prin care a trecut planeta, din care foarte puține specii, cum ar fi tardigradul (foto), au scăpat, povestea colaborării dintre Halley și Newton, descoperile lBS9660ui Herschel, Fraunhofer, Thales, Democrit, Faraday, Davy, Wollaston, Fourier, Shuman, … etc., despre cum a aflat Clair Patterson vârsta Pământului și lupta lui împotriva savanților plătiți de marile companii petroliere pentru diminuarea cantităților de plumb din mediu, despre cum Henrietta Swan Leavitt a găsit metoda de măsurare a distanței până la stele, iar Cecilia Payne cum să determine compoziția și temperatura lor și multe, foarte multe alte chestiuni captivante.

După mine, acestea sunt cele mai bune documentare care s-au făcut vreodată și nu trebuie să le ratați. Veți găsi aici cele mai importante lucruri pe care le știm, astăzi, despre noi.

Serialul original poate fi văzut pe YouTube aici, continuarea poate fi cumpărată de aici.

Nota mea: 10.

 

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Sunt destul de “matura” sa-mi aduc minte de programele lui Carl Sagan, cu vocea lui nasala distinctiva si ticurile verbale de repetitie (“millions and millions…”) care au dat mult material comediantilor. Johnny Carson in sketchul de mai jos –din pacate uzat de vreme– il imita bine si amuzant:
    “https://www.youtube.com/embed/iIbbTHQmPkE”