in Gazeta Sporturilor

Suntem hoți sau proști?

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on whatsapp
Whatsapp
E singura dilemă actuală în fotbalul românesc. Din fericire, deja e tot aia.

stupid soccer02O știre minunată ne spune că un chinez, specialist în inteligență artificială, s-a însurat cu robotul pe care el însuși l-a creat. „Roboata” poate recunoaște imagini simple și chiar pronunța unele cuvinte. Proaspăta consoartă nu protestează când i se repartizează unele sarcini casnice, ceea ce, chiar dacă nu le duce la îndeplinire, e totuși un lucru de aplaudat. Își fericește, bănuim, soțul cu consecvență, iar acesta chiar plănuiește să-i dedice câteva upgrade-uri veșnic tinerei doamne.

Este exact relația pe care o avem noi cu fotbalul autohton. Îl avem așa cum l-am ținut, un fel de rezervor de apă al satului transformat cândva, sub imperiul unei nevoi urgente, în cazan de țuică. El s-a corodat între timp din cauza conținutului și curge, noi, din când în când, ne plângem de arsuri, dar, la naiba!, e al nostru. Cândva, o să-l reparăm.

E tare amuzant să fii prieten pe Facebook cu mulți ziariști sportivi. Luni seară, oglindirea pe Facebook a primei reprize din meciul Astra – Viitorul a fost senzațională prin diversitatea ei. Unii colegi de breaslă se minunau de spectacolul de pe teren. Alții strigau că-i negreșit blat.

Fac o mică paranteză. Domnul Țiriac ne explica nu demult că, dintre proști și hoți, îi preferă pe ultimii. Îl invidiez pe potentul nostru om de afaceri nu pentru alegere, ci pentru ușurința cu care poate deosebi categoriile. Eu, recunosc, nu pot. N-am știut niciodată cum să depistez un blat la fotbal. Petrecând niște ani într-o redacție sportivă, erau acolo oameni care strigau încă din minutul 5: „Blat pe față!”, prezentând drept dovezi grimasele unui masor și anumite indicii din zodiacul chinezesc.

În repriza a doua din Astra – Viitorul, recunosc: am văzut niște oameni care voiau să-și petreacă timpul împreună pe teren într-un mod cât mai agreabil cu putință, făcând o bună propagandă sportului în general, ca mod de relaxare. Era ceea ce făceau ei hoție sau genuină prostie? Fusese spectacolul din prima repriză o măsură a valorii ori o întâmplare cosmică, precum alinierea planetelor? Răspunsurile, prieteni, sunt greu de dat.

Am ajuns la momentul acela special în care granița dintre hoție și prostie a devenit invizibilă. Ne pasăm mingea cu seninătatea câștigată în toți anii aceia în care ne-am deposedat singuri de căciulă. Am atins nevinovăția supremă: părem în același timp și genii, și idioți.

Marele câștig pe care-l aduce lipsa de valoare e că răspunsurile nici nu mai contează, important rămâne doar faptul că mai avem întrebări. Când se trage linia, orice linie, suntem sub ea, deci cel mai bine ar fi să ne bucurăm de robotul nostru generator de plăceri. Singura noastră certitudine e că rămânem mereu acasă și ne bucurăm de fotbalul altora.

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on whatsapp
Whatsapp

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Din pacate ori unde s-ar juca acel meci intre echipele planetei, tehnica este identica adica o acomodare prieteneasca fara multe jigniri, fara comportament de adversar ca jucatorul are pretentie la premiu, nu la carte rosie sau de alta culoare!!!

    Un jucator talentat este si un hot/smecher sa fie si mai aplaudat si popular. Exploateaza fin cine sint pe teren, ce putere detin si se comvinge rapid ca nu-s mai bravi ca el si actioneaza, adica se preface ca in drum spre poarta adversara da un picior in jucatorul de langa care se lupta sa-l deposedeze de balon dar primeste o lovitura ca nu-i trece nici in 2 ani. Observand suferinta adversarului, ii fuge in ajutor, il ridica, il managaie pe cap, da mana cu el in semn de impacare, se scuza de la stadion ca n-a fost intentionat, viteza este devina, se preda si arbitrului politicos si scapa fara pedeapsa desi-i vinovat ca pacatul. Un comportament de atlet perfect, se poate lua unitatea de masura al fotbalistului ideal, va fi numit sportivul anului daca nu al secolului si asta pentru ca a facut de toate si a dat dovada de multe actiuni pasnice doar de fotbalistice nu.

    Din pacate asta nu se vede de marile asociatii doar de oameni mici ca Tiriac in fotbal si restul din noi care inca urmarim actiunile lor pe teren.