in Ce se întâmplă cu noi?

Ne prostim

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

De la un timp, sub titlul fiecărui articol publicat de Reuters e înscris și timpul mediu necesar parcurgerii respectivului text. Acesta a scăzut constant și rareori mai depășește 3 minute. Și-așa bănuiesc că se trec numere mai mici, ca un fel de doping pentru cititorul actual: „Hai că poți! Rezistă! Mai sunt doar câteva secunde de chin!”.

În curând, vom comunica doar prin gif-uri animate și emoticoane, iar creierul va mai livra materie cenușie de maximum trei clicuri. 

Prostia e drogul suprem. Te înalță atât de sus, că uiți de tine. Îi vezi însă perfect pe ceilalți; întotdeauna ei sunt cei proști.

Ne preocupă foarte mult analfabeții funcționali, dar uităm de alfabetizații nefuncționali. Dacă scrii ceva din care să reiasă că „ăilalți sunt nașpa, dar tu, o, cititorule, nu ești ca ei”, textul va fi citit și apreciat. Haterii de succes chiar din asta trăiesc, din vânzarea iluziei către semidocți că ei ar fi altfel decât cei descriși în articol.

Vă întrebați de ce Andrei Gheorghe n-a mai avut loc în media, unde dospesc multe mediocrități? Pentru că media – și mai ales televiziunea – a devenit oglinda proștilor; oamenii noi au nevoie doar de confirmarea părerii lor, înșurubată oricum acolo de către alții. Cel ce-i incită să gândească e, de fapt, marele inamic. Ce urât are nevoie de-o oglindă care să-l arate așa cum este?

Poate că forma cea mai disperată de inteligență e aceea de a-ți da seama singur că te prostești (dar desigur, o, cititorule, tu nu… ! :) ). Eu o simt zilnic: citesc din ce în ce mai puțin, “duc” din ce în ce mai greu texte lungi, îmi pierd răbdarea, vreau totul acum. Și nu se poate. Nu trebuie să se poată.

De aceea, sfatul meu – dacă-mi pot permite așa ceva – e să stați ceva mai mult cu voi înșivă. Măcar jumătate de oră pe zi zgâiți-vă la nori sau citiți. Visați cu ochii deschiși. Întâlniți-vă cu prietenii și pierdeți vremea împreună. Reînvățați să vă plictisiți de propria persoană – nimic nu e mai creativ decât să vorbești cu tine însuți – și învățați-i și pe copiii voștri asta. Cel mai important, îndoiți-vă de tot ceea ce vi se spune, mai ales la televizor, chiar dacă pare că așa este.

Reînvățați cine sunteți.

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

15 Comments

 1. Se merge catre maimutizarea omenirii… Oamenii vor uita vorbirea, pentru ca stau continuu cu telefonul in mina si nu mai comunica verbal; se vor cocosa, pentru ca aia e pozitia cind stau cu telefonul in mina; oamenii nu vor mai gindi si vor fi transformati in masa de manevra ghidati prin telefon, pentru ca a aparut telefonul care iti spune citi pasi ai facut, cind sa te speli…. Nu te mai speli daca nu zice telefonul. Vor anchiloza, vor comunica prin semne, prin gingureli, ne asteapta vremuri grele. Oamenii nu mai stiu sa apreceieze natura, susurul unui riu, ciripit de pasarele, un pom inflorit, sint robii telefonului, tabletei… Copiii nu mai iau o minge sa joace fotbal, sau jocuri in care sa interactioneze fizic, sa se vada unii pe ceilalti. Strazile dintre blocuri nu mai rasuna de galagia copiilor, pentru ca ei sint cu telefonul in mina, sau tableta. De carti nu mai vorbesc…Vorbesc de o buna parte a omenirii…Mai sintem care nu ne-am indepartat de bucuriile simple pe care le-am enumerat, dar din nefericire sintem tot mai putini, fata de tot mai multi care au apucat-o pe directia cealalta. Din nefericire, asta e concluzia, ne prostim…Omenirea a cazut intr-o mare capcana, capcana tehnologiei, care, in opinia mea, va aduce sfirsitul…Cred ca se va ajunge la un nivel la care lucrurile o vor lua razna de tot si nu vor mai putea fi stapinite. Va urma o mare harababura care cred ca nu va putea fi remediata

 2. cam lung articolul, m-am plictisit dupa primele paragrafe, noroc ca ai scris de AG si m-am reactivat. (gluma)
  serios acum, eu am probleme in a urmari un film intreg cap-coada. dupa 45 de minute ma plictisesc. netflixu naibii!!!!

 3. @C-ATM:

  După mine, tehnologia în sine nu e o capcană, ci modul în care o folosim sau mai bine zis în care o lăsăm să ne folosească. Ciocanul e și el tehnologie, dar asta nu înseamnă că-mi dau cu el în cap, ci, când și când, îl mai folosesc să bat un cui. Dacă nu cumva folosesc o aplicație pentru asta.

 4. @bogdaniulian:

  Sunt noi și noi setări. Durata unui episod, numărul de caractere din Twitter … Peste toate, senzația asta că pierzi timpul. E un paradox aproape cuantic: cu cât te grăbești mai tare, cu atât ai mai pregnant senzația că nu-ți mai ajunge timpul. De fapt, e exact pe dos: destinde-te și vei vedea că ai timp berechet :)

 5. Am inceput sa citesc articolul cu gandul ca “prostire”=”maimutareala”. La sfarsitul articolului “Ne prostim”, m-am desteptat :) Un articol super ok al carui ultim paragraf l-as alege ca citat motivational pentru urmatorii 40 de ani de viata.

 6. foarte bine zis, tizule.
  Sa fim sinceri, si tu in media de azi semeni cu un vultur obligat sa petreaca timp intr-o cusca cu maimute.
  Textul asta ar trebui citit in scoli.

 7. Ce e si mai trist e ca indobitocirea asta nu vine doar pe marile canale media, de la marii furnizori, de la marile vede, oameni publici etc. E un broadcast din asla in masa, ca si cum extraterestrii ne-ar fi atacat deja, “psihotronic” si ne face sa devenim receptivi la materiale false, la prosteli online, la vlogging inutil, la muzica proasta, la filme proaste, la telefoane in care pierzi ore dand scroll si tot asa. Idiocracy nu a fost un film ci o viziune. Din pacate.

 8. Hei, cumva trebuie sa se sfarseasca, nu?
  Ca sa iti dai seama ca esti prost, trebuie sa inveti al naibii de mult. Si pe urma trebuie sa fii sincer! :)

  Un articol bine scris AG, multumesc!

  P.S. Ma uit in jurul meu si vad ce se intampla cu ceilalti… :))

 9. Filmul “Step Brothers – 2008” este reflectia din oglinda al prostiei omenesti exprimat prin pelicula.
  Au de gand sa extinda prostia prin a crea un nou film de 2 ore unde 2 adulti se prostesc.
  Cand am vazut filmele cu actori gay sau imitau pe aceia, sincer am crezut ca e o critica dura, dar n-a fost asta ideea de baza, ci sa-l aduca omul in acea stare de mocirla ca sa fie cool.
  Mai avem cateva scenarii de vizionat sa vedem unde stam catarati, pe care ramura pe pomul genealogic al umanitatii. La categoria asta sint mii de filme americane, toata comedia pentru inceput si mai vedem. Eu in aproape toate filmele gasesc scene idioate si de toata jena.
  A povestit odata Catherine Deneuve ca din cauza asta a refuzat sa lucreze cu Hollywood.

 10. * Am observat steluta pentru apreciere, idee geniala, insa nu-mi recunoaste adresa de E-mail si nimic mai departe sistemul si nu ma obosesc sa ma joc acolo sa ma reinventez. Nu am cont cu FB sau altele, cred din cauza asta.

 11. Apropos de Idiocracy , pe care-l mentioneaza Cozmin , la un moment dat apare o sala de cinema in care incepe sa ruleze filmul ” Ass ” . Nu suntem prea departe de momentu’ asta . Culmea e ca s-ar putea sa aiba si niscaiva nominalizari , mai ales la Oscar .Si gata cu tastele si cocoseala , hai afara la zapada !