in Idei de vacanță, Recomandări

Am găsit orașul perfect: Edinburgh

Poate ați citit articolul acesta, în care vă spuneam care sunt orașele mele europene favorite. Uitați-l: între timp, topul s-a schimbat! Am găsit orașul perfect. În mod incredibil, dintre toți cei care au contribuit la acel clasament al celor mai frumoase metropole de pe “Bătrânul continent”, nimeni, absolut nimeni, nu l-a amintit.

Dar e perfect. Parcă e făcut de Dumnezeu Însuși. Este vorba de Edinburgh, Scoția.

Vedere de pe cheiul Water of Leith, râul care străbate orașul

De obicei, prin orașele pe unde mergem, soția mea și cu mine găsim câte un loc, maximum două,  care are toate caracteristicile unui mic rai. De pildă, în Valencia, era balconașul unei garsoniere de la etajul 1 al unei case, care dădea în superba grădină botanică din localitate, și era e parcă cei care stăteau acolo – doi tineri – și-ar fi închiriat o fărâmă de Eden. Ei bine, în Edinburgh am văzut – nu exagerez – peste o sută de astfel de case și locuri.

Timp de patru zile, am mers pe jos cel puțin 120 de kilometri prin Edinburgh în toate direcțiile, prin toate cartierele, și, de la un moment dat încolo, am încercat să-i găsim un defect cât de mic. Nu am reușit. Încotro te uiți, oriunde ai fi, vezi ceva frumos: fie un heleșteu, fie o casă victoriană frumoasă, fie o pasăre viu colorată care aproape că vine să-ți mănânce din palmă, fie un detaliu ingineresc fermecător, fie o pajiște plină cu narcise. E atât de frumos încât parcă te doare atâta frumusețe.

Arthur’s Seat

 1. De-abia în cea de-a treia zi am văzut un ambalaj de plastic aruncat pe jos.
 2. Edinburgh este la 4 kilometri de malul Mării Nordului, dar are un deal înalt exact la marginea sa. Arthur’s Seat (foto sus) se înalță cu 250 de metri deasupra orașului, iar serile, când florile galbene de grozamă – un arbust mic, din ramurile căruia se fac mături – parcă iau foc, vântul le duce aroma dulce aromată la kilometri distanță, iar cărările sale se umplu de alergători și de cățărători amatori.
 3. Aidoma Romei, Constantinopolelui și Lisabonei, este construit pe șapte coline. Arthur’s Seat este doar una dintre ele.
 4. Poți merge spre portul Leith, la Marea Nordului, prin niște cărări care străbat parcuri imense și foșnitoare. Cărările acestea se transformă uneori în tuneluri care trec pe sub casele oamenilor. De ce? Explicația e simplă: până în 1986, a funcționat acolo o cale ferată și acelea sunt fostele tuneluri ale căii ferate. Vă întrebați dacă sunt sigure de parcurs? Sunt.
 5. De altfel, fosta gară Trinity e acum o casă particulară (poza din stânga, unde se vede și fostul peron transformat în prispă).
 6. Malurile râului Water of Leith sunt amenajate ca locuri de promenadă. Parcurgi kilometri întregi de frumusețe sălbatică. La un moment dat, sunt niște case așezate lângă o cascadă. Da, ați citit bine: o cascadă. Vă dați seama cum e să asculți noaptea o cădere de apă în miezul unui oraș?
 7. Galeriile de Artă Modernă sunt în Grădina Botanică, au exponate foarte mișto (printre care tablouri de Picasso, Dali și Mondrian) și intrarea gratis. Știți ce scrie pe frontispiciul celei dintâi, care are un heleșteu artificial în față, plin cu rățuște? “Everything is Going to be Alright”.

 Oamenii

Sunt la fel de frumoși ca orașul acesta minunat, de parcă acesta i-ar fi născut pe ei, nu invers. Comunicativi, sinceri, luminoși, optimiști. Sunt foarte rezistenți la frig și-și cresc și copiii în acest spirit. Deseori, cei pe lângă care treci pe stradă te privesc în ochi și îți zâmbesc. Așa, din senin și fără motiv, doar pentru că sunt fericiți și asta se vede.

La poalele lui Arthur’s Seat e Parlamentul Scoției, o clădire lipsită de orice aroganță, în forma unei frunze. Înăuntru sunt doar 131 de locuri de parlamentari. Dar altceva voiam să vă povestesc, apropo de oameni. Într-o zi, destul de rece, în fața parlamentului, o fată se juca cu cățelul ei, care, la un moment dat, a țâșnit într-un bazin. Fata, care era și un pic cam veselă, hop și ea! N-a zis nimeni nimic de genul “Nu ți-e rușine, fetițo, să faci baie în fața parlamentului?”, nici măcar nimeni n-a privit scena lung ori țâțâind din buze. Așa arată normalitatea.

Oamenii aceștia au înțeles ce e viața, dar și ce e moartea. Oricine poate sponsoriza construirea unei bănci de lemn, pentru odihna trecătorilor, în amintirea unei persoane dragi. Pe respectiva bancă se așază o plăcuță memorială și cei dispăruți rămân astfel acolo, cumva, în acel minunat oraș în care au trăit.

Tu ce zici?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

11 Comments

 1. Foarte frumos orasul. De fapt, orasul poate fi vazut in doua perioade care il fac foarte diferit in perceptie: in iulie – august cand e capitala mondiala a festivalurilor de tot felul (Festivalul de arta, Fringe si Tattoo sunt cele mai interesante) este foarte aglomerat (si scump, eu nu am gasit acum cativa ani cazare in oras sub 200 pounds in august) dar oferta de a-ti petrece timpul e absolut incredibila; in restul anului, este asa cum il descrie Adrian.
  La fel, recomand calduros sa faceti, daca tot ajungeti in zona, o excursie in Highlands si in Insula Skye. Ambele sunt superbe … Se gasesc tururi de 3 sau mai multe zile in acest sens.

 2. A fost orasul in care am vazut pentru prima data oameni dansand pe muzica ce se auzea din vecinatate in timp ce asteptau la trecerea de pietoni. Sau cel in care absolut nici un sofer nu m-a claxonat desi eram pierdut si traversam aiurea(in special din cauza ca nu eram obisnuit cu sensul “invers” al masinilor). Din contra, isi dadeau seama ca sunt turist si zambeau.
  Iar in Glasgow eram singur intr-un bar si au venit la mine niste locali ca sa ma cheme la masa lor. Oamenii aia chiar sfintesc locul.

 3. Fiecare oras are farmecul lui, functie de anotimpul, ori perioada anului in care e vizitat. Nu te poate fermeca Roma in iulie-august, cum probabil nici Edinburgh in ianuarie-februarie. Statistic vorbind, Edinburgh e considerat cel mai frumos oras din UK, e o parere a majoritatii turistilor si chiar a celor din UK. Asta, cata vreme Edinburgh va mai fi in UK :D

 4. Adrian, după ce am citit articolul cu Lisabona pe locul 1 în preferințele tale, m-am hotărât să vizitez Lisabona. Am fost după Paște (18-22 aprilie) și m-a plăcut. Off, acum trebuie să vizitez Edinburgh! :)