in Sfatul bătrânilor

Top 3 orașe mari din Europa

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Am fost în multe locuri de pe Bătrânul Continent și unele metropole mi-au rămas lipite de suflet. Nu, nu Parisul, „Orașul Luminilor”. Nici Roma, ”Cetatea Eternă”. Nici măcar Barcelona, gazda minunilor lui Gaudi. Alegerile mele sunt mai puțin obișnuite. Ale voastre care sunt?

lisabona02

Locul 1: Lisabona. Acesta nu e un oraș, ci grădina cărărilor ce se bifurcă. Șapte orașe într-unul și toate întrepătrunse. Deschizi o ușă în Alfama și te trezești în Bairro Alto, unde oamenii beau pe străzi și fadoul – un stil muzical intitulat „destin”, care nu vrea să seducă, asemenea tangoului, ci să-și amintească de seducție – curge pe trotuare amestecat cu punk-ul. 

Tramvaie urcă pante abrupte ca niște omizi gigantice. În Baixa, râul Tejo își scuipă peștii pe treptele de piatră ale cheiului. Tramvaiul 15 te duce spre Belem, locul de unde au plecat navigatorii portughezi. Alături, peste Mânăstirea Ieronimilor cad dantele complicate din piatră, pe o colină – a câta? – zace Palatul Ajuda, nicicând terminat.

Orașul a rezistat cutremurelor, incendiilor, importurilor nesăbuite de mușețel, cuceririlor, războaielor religioase, epidemiilor de febră galbenă și de infarct, de parcă el ar fi fost organismul nepieritor, iar oamenii niște gângănii efemere pe spinarea sa.

Sau poate că Lisabona este un oraș născut din limba aceea plină de mirodenii. În Pavilionul Cunoașterii (Pavilhão do Conhecimento) se află un gigantic pendul al lui Foucault. Există un muzeu al plăcuțelor ceramice, un Oceanarium, evident un muzeu al marinei, al tramvaielor și al autobuzelor, al electricității, al fadoului, ba chiar și unul al caleștilor. În fața castelului Sao Jorge am văzut un pisoar public, în plină stradă. Există și o Piață a Hoților, iar alături de aceștia întâlnești miniștri și curve și opticieni și poeți și pești. Miroase a jeg și a vinho verde, a cofeturi și a lamă de cuțit.

Dar dacă vreți să vizitați farmacii, atunci mergeți în Elveția.

valencia02

Locul 2: Valencia. Nu-l veți găsi, cred, în lista de preferințe a nimănui. Totuși, e cel mai prietenos și mai verde oraș în care am călcat vreodată. Pentru asta și pare, de altfel, construit: să-l străbați, să-l alergi, să-l respiri.

Este dovada lucrului bun care poate răsări din orice nenorocire, dacă omul vrea. Râul Turia, care strângea centrul ca o curea, inunda deseori orașul. În 1957, după o revărsare catastrofală, traseul râului a fost deviat, iar pe vechea albie mai mulți peisagiști urbani și arhitecți au desenat o aortă de 9 kilometri, trecând peste 18 poduri, de la Bioparc la Oceanografic, adică de la fauna pădurilor la cea a apelor, dar făcută pentru bucuria omului, cu terenuri de sport, păduri, palmieri, portocali, pini, fântâni, un pod cu flori, Parcul Gulliver și câteva magazine de discuri second hand pe margine (unde credeți că am găsit Miles Davis „Bitches Brew”?). În plus, Mediterana e aproape și plaja are un nisip de clepsidră.

Un băiat din Valencia pe care l-am cunoscut pe El Camino del Norte spunea că, din nu-știu-ce-motiv, o ușă de sticlă de la Oceanografic se sparge deseori și că localnicii se plâng de costul prea ridicat al înlocuirii și că valencienii sunt invidioși pe turiști pentru atenția pe care le-o acordă primăria.

Încă mai râd amar.

wapping02

Locul 3: Londra. Voi chiar ați înnebunit? Trebuie să mai spun de ce Londra este un oraș ca niciunul altul? Aici, pe terenul veșnic al ploii mărunte, unde bântuie reumatismul și depresiile, mulți zic că și-ar pierde mințile. Eu, vă asigur, nu. În primul rând, Londră veșnic însorită ar fi ceva nepotrivit, ca Humphrey Bogart cu o țigară electronică în colțul gurii ori ca un album vesel al lui Nick Cave. În al doilea rând, un oraș cu adevărat frumos trebuie cumva să doară, să ia ceva pentru ceea ce dă.

Londra e și va rămâne o enigmă holmesiană de nedezlegat, deși firele sunt mereu la vedere, în verdele acela vegetal mai viu decât viața. Întunecat, zgomotos, poluat, are o sumedenie de zone magnetice. Pe lângă cheiul din Wapping încă se mai găsesc fragmente de ceramică vechi; târgul de vechituri din Camden Park, din jurul fostei piețe de cai; cartierul Chelsea, unde o căsuță destul înghesuită costă cât un bloc de garsoniere de pe la noi, zona Charing Cross, unde se află inima Londrei, nebunia arhitecturală Covent Garden, care are frumusețea clasică și blândă a unui ceainic, respirația liniștită a Greenwich-ului și, peste toate, parcurile și grădinile Londrei.

Acestea sunt cele trei orașe europene favorite ale mele. Ale voastre care sunt? Scrieți clasamentul vostru la comentarii și la sfârșit vedem care e cel mai popular oraș.

UPDATE: Clasamentul primelor 10 metropole, de vineri, la ora 17:00, a României:

 1. Londra – 50 puncte
 2. Viena – 36 puncte
 3. Lisabona – 33 puncte
 4. Barcelona – 27
 5. Budapesta – 26
 6. Praga – 22
 7. Roma – 22
 8. Paris – 20
 9. Amsterdam – 16
 10. Florența – 11.

 

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

65 Comments

 1. Barcelona (locul de joacă a lui Gaudi m’a impresionat iremediabil)
  Viena(seamănă mult cu Timișoara… de fapt e invers…)
  Valletta (străduțele mici și gândite parcă să te ducă nicăieri mi’au rămas în minte)

 2. @Ecaterina Mincu:
  Ai mers cu “șoferii de autobuz ai iadului” prin Sintra? :)
  Noi am prins unul care făcea viteză pe circuit pe virajele acelea. Superb. Mi-a reașezat vertebrele într-o ordine diferită.

 3. Din ce am vazut pot sa zic asa:
  1. Roma, desi am vazut-o numai 3 zile si i-am promis ca ma intorc pentru un timp mai lung. :-)
  2. Amsterdam
  3. Budapesta

 4. Varsovia este pe primul loc pentru mine pentru ca: 1. distrusa in proportie covarsitoare si reconstruita-si Berlinul si Dresda au suferit traume asemanatoare, insa acestea nu l-au avut pe
  2. Chopin
  3. femeile si rasul lor
  4. baroc
  5. amenajarea spatiilor post-industriale intr-un fel super interesant-cartierul Praga
  6. modernism asumat si de locuitori in gesturi si imbracamine
  7. Napoleonka (cremsnitul `nostru`)
  8.9.10.11.12…….

 5. Locurile 1 si 2 sunt exact aceleasi si la mine. Pentru ca nu ma acomodez in orasele mari cu adevarat mari :) Le admir, dar mi-e greu sa stau prea mult in ele. Meteahna de om din oras mic
  Pe 3 as pune Riga. Sau Copenhaga. Am fost fascinat de Praga, dar uneori oamenii…

 6. Nu, deloc. Bine, nici Reykjavik nu e mare, nu are mai mult de 200k locuitori. Daca topul include numai metropole atunci Istanbul si Londra trebuie incluse.

 7. Adrian, ce-i wrong cu Mizilul? Nu bate-inca- Londra ori Parisul da’ e pe aproape. Orasul meu natal, come on…N-am mai fost pe acolo de 15 ani, sunt curios daca mai recunosc locurile…

 8. Varsovia mi-a placut, dar Praga m-a fermecat. Am avut jumatate de zi pentru fiecare si bineinteles ca am vizitat “orasul vechi” (stiu ca Varsovia a fost reconstruita).
  Vizita in Praga a fost de Sf. Nicolae si atmosfera era ca in povesti.
  Conteaza foarte mult cat timp la dispozitie, plus starea in care te afli in timpul vizitei. Brasovul e de fapt numarul unu pentru mine, l-am scos din top pentru ca vorbim de orase din afara… :)

 9. Viena. Viena. Viena. În asentimentul lui Mihnea :)
  Ok, și Lisabona și Amsterdam.
  (Văd că nu sunt singura traumatizată de șoferii din Sintra.)

 10. 1. Paris. Avand in vedere ca sunt la 60+, am crescut in atmosfera francofona (nu numai parintii, dar si bunicii materni vorbeau si citeau in franceza), aveam o gramada de carti in biblioteca si mai era si abonamentul la… Vaillant, cel devenit apoi celebrul Pif (a supravietuit in print pana in mileniul al III-lea) – tata se ducea in decembrie de la 2 noaptea la coada la abonamente si apoi pandeam factorul in fiecare zi de joi tot anul. Datorita lui Dumas, Zevaco, Féval, apoi Balzac &Cie, apoi San Antonio, Simenon, Livre de Poche cu traduceri din literatura universala, nenumarate locuri din Paris imi sunt familiare de cand ma stiu. Iar malurile Senei si Tour Eiffel sclipind seara sunt inegalabile.
  2. Viena – si eu ma simt acolo ca acasa…
  3. Ezit intre Londra cu monumentalitatea ei calda si Madrid, unde iarasi te adaptezi cat ai zice Hola!

 11. @Alin Ciocârlie:
  M-ați convins cu Parisul, mai ales cu Dumas, Zevaco, San Antonio, Feval etc . Nu știu cum reușesc francezii să nu aibă scriitori minori, deși așa ar părea, la prima vedere.

 12. 1.Berlin
  2.Budapesta
  3.Bari
  Toate 3 incep cu B, Capitala Germaniei este un oras cu adevarat fascinant care poarta urmele tuturor epocilor pe care le-a traversat, cea mai recenta comunista a fost in mod ingenios integrata in peisajul nou urban, pentru mine venit din est am putut diferentia mult mai usor amprenta modului de viata DD-rist desi au trecut 27 de ani de la caderea cortinei de fier. O capitala care imbina modernismul cu elemente clasice cu verdeata si o viata culturala foarte foarte activa un avampost al tuturor curentelor artistice avangardistice sau nu.
  Budapesta e fascinanta pur si simplu.
  Parfumul de la Bari nu poate fi egalat cel putin pentru mine de nici un oras.

 13. 1. Munchen
  2. Strasbourg
  3. Salzburg
  4-7. Nürnberg, Dresda, Heidelberg, Würzburg – aleator

  Dar cele mai frumoase locuri pe care le-am vazut eu pana acum raman :
  1.Cefalu(Sicilia)
  2.Rothenburg ob der Tauber (orasul Craciunului)
  3.Bamberg(orasul berii)

  De fapt Sicilia (cat am reusit sa vad din ea) mi se pare un loc de o frumusete greu de egalat, daca nu chiar imposibil.

 14. Adrian, avem o cunostinta comuna, Alin Paicu. Intreaba-l, te rog, de unde a imprumutat sacoul cu care a plecat in deplasarea lui Dinamo la Cagliari in toamna lui ’93, parca:))) ‘ce vremuri!:)))) mai intreaba-l pe Alin daca mai tine minte cantecele sardiniene aminora cumineu si tralalera:))))

 15. @Adrian Georgescu:

  Da, sunt greu de prins intr-un tipar. Nu am vizitat foarte multe tari, doar Germania (toata partea central sudica), Elvetia, Austria, Lyon+Strasbourg plus Sardinia si Sicilia. Deci, departe gandul de a fi nevoie de un tipar in cazul meu, doar faceam topul in functie de locurile vizitate.

 16. 1. Lisabona
  2. Dublin
  3. Londra
  Dublin are același spirit ca Londra dar e mult mai soft, cumva… N-am văzut nicăieri în lumea asta mare oameni ca acolo, și mă refer inclusiv la o după-amiază de sâmbătă în care avea loc finala de hurling pe Irlanda (ăsta e sportul lor național).
  Mențiuni: Freiburg (are tot ce e mai bun și mai frumos din spiritul francez și din cel german), Berlin (un oraș tânăr, tânăr…), Oxford – oare îmi scapă ceva important?…