in Recomandări

3 (+1) filme bune și puțin cunoscute. Cu Billy Bob Thornton și Bill Paxton

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Billy Bob Thornton în A Simple Plan

Pe Billy Bob Thornton îl știți, probabil, drept cel de-al doilea soț al Angelinei sau după rolul din Bad Santa 1 și 2, ori poate – Doamne ajută! – veți fi văzut „The Man Who Wasn’t There”, un clasic al fraților Coen (al căror stil îi plăcea atât de mult, încât Billy Bob a acceptat din prima, fără vreo negociere, să joace în filmul lor).

Thornton are însă câteva roluri extraordinare, deși ceva mai puțin cunoscute. 

Thornton în One False Move

One False Move – 1992. Un thriller crud și onest, având ceva din stilul lui Sam Peckinpah. Thornton a scris scenariul și este extrem de credibil în rolul unui criminal nevrotic.

Sling Blade (1996). De-a lungul vieții sale, Thornton a lucrat ca asfaltator, a studiat psihologia două semestre, a fost baterist și solist vocal în trupe de  blues-rock – are în continuare o carieră muzicală activă – și a fost ospătar. În timpul acestei ultime perioade, l-a servit pe marele regizor Billy Wilder. Acesta l-a sfătuit pe tizul lui să nu se facă actor, întrucât este „prea urât”, ci mai degrabă scenarist, pentru a scrie roluri care să-i pună în valoare această „calitate”.

El a început să scrie la scenariul pentru Sling Blade (porecla personajului, venind de la arma crimei, desemnând un fel de seceră cu mâner lung ) la o lună după ce vărul său, o persoană cu nevoi speciale, a murit. Este povestea – scrisă, regizată și interpretată, ca rol principal, de către BBT – a unui om cu dizabilități care este eliberat după mulți ani dintr-un spital de boli nervoase, unde a stat pentru o dublă crimă comisă la 12 ani.

Este ceva mai mult decât o interpretare: vorbim de o transfigurare. Aproape că nu îl recunoști pe BB, care a povestit cum a creat personajul, expresiile lui și monologul de la început în oglindă, în timp ce aștepta să filmeze o scenă pentru un alt film, cu 9 ani înainte ca Sling Blade să apară. Pentru a-i confecționa personajului său un mers credibil, actorul și-a pus, în timpul filmărilor, sticlă pisată în pantofi. Pentru performanța sa actoricească, Thornton a fost nominalizat la un Premiu Oscar și a luat unul pentru scenariu.

Billy Bob Thornton (dreapta) în Sling Blade

A Simple Plan – 1998. Din nou, Thornton și Paxton strălucesc, de data aceasta într-o comedie neagră asemănătoare cu Fargo, ce reușește să fie și un thriller excelent, dar mai ales un film profund. Aici, Billy Bob este fratele ușor întârziat al șerifului, jucat de Bill Paxton. Împreună cu un alt prieten, ei găsesc în pădure, în epava unui avion prăbușit, o geantă cu peste 4 milioane de dolari, pe care se decid să-i păstreze.

Bill Paxton în A Simple Plan

Cei doi Bill sunt atât de buni în scenele jucate împreună, încât îți taie răsuflarea. Capacitatea lui Billy Bob de a crea personaje este uluitoare.

P.S. Pentru că am amintit de Bill Paxton, un alt mare actor nedreptățit, dispărut fulgerător la începutul acestui an, iată o altă recomandare: Frailty (2001). Bill nu doar că a jucat extraordinar aici rolul unui tată atins de schizofrenie, care își obligă cei doi băieți să-l asiste la omorârea unor oameni, pentru că așa i s-a „arătat” de sus, dar a și regizat pelicula. În film joacă și Matthew McConaughey, într-un stil de interpretare care, peste mulți ani, îl va consacra.

P.P.S. Dacă mai aveați nevoie de dovezi că e un tip mișto, Billy Bob Thornton ține cu FC Liverpool.

Dacă măcar unul din aceste filme excepționale vă este necunoscut, mergeți pe mâna mea și vedeți-l! Oricare din ele e mult peste media peliculelor care se fac în prezent.

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

14 Comments

 1. Filmul Tombstone cu Bill Paxton si alti baieti buni-rai, acum s-a terminat si de cate ori deschid TV-ul sint acolo ca este o tema locala in Arizona, la 2 ore de condus de Phoenix, Tombstone este o atractie turistica inca.
  Cu celalalt Bill sotul precis a vazut toate filmele cu mult sange si crime ca mie nu-mi plac indiferent de tema prelucrata, el insa nu rezista sa nu se uite la ele. O sa fiu atenta la program cand prezinta unul din acele titluri, acum in lunile de toamna e altceva pe ecrane decat vara.
  Apreciez sugestiile.

 2. Parerea ta despre filme nu m-a dezamagit niciodata.Evidet ca am vazut “the man who wasn’t there” la sugestia ta acum ceva timp.

 3. Monster’s Ball e iarasi un film excelent; face un rol mare si in Bandits!, iar mie Bad Santa(1) imi place la nebunie

 4. Bravo dom’le,elegant articol.Imi permit doar sa adaug ca faci o nedreptate cinefililor de pretutindeni nementionand scena cu Halle Berry.

 5. sa reamintim aici ca a scris scenariul la The Gift care merita vazut doar pentru uluitoarea Cate Blanchett , o performanta ca a ei in filmul ala mai rar . Altfel un om normal , insurat cu Angelina ‘ not so ‘ Jolie …I think she’s a fucking biatch….plus mina pe titele si curul lui Halle ‘ fit as fuck ‘ Berry. Good boy billy bob .

 6. @Anonymous:

  Am spus că am toate aceste filme pe care le recomand și că, pentru a-i ajuta pe cititorii mei să stea în case pe durata crizei, li le pot trimite eu. Așadar, dacă adresa pe care ai scris-o aici când ai comentat e valabilă, ți le pot trimite. Dacă vrei.