in Sfatul bătrânilor

Cele mai tari fraze rostite pe patul de moarte

Mă uitam acum ceva timp la un episod din Fear the Walking Dead, un serial cu temă apocaliptică și cu zombies. Într-o scenă, un american aflat pe un vas în flăcări ia legătura prin stația de emisie-recepție cu un rus aflat pe o rachetă (OK, realizez că e imposibil și că sună a banc, dar fiți și voi mai îngăduitori :) ). Amândoi știu că omenirea va dispărea în curând și încep un joc de evocare a unor replici celebre rostite pe patul de moarte. Sunt citate câteva:

„Cuvintele spuse pe patul de moarte sunt ale proștilor care n-au spus destule până atunci” (Karl Marx)

„Ori dispare tapetul ăsta, ori eu” (Oscar Wilde)

„M-am născut într-o cameră de hotel și, la naiba!, mor într-o cameră de hotel” (Eugene O’Neill)

Și m-am gândit să vă mai amintesc câteva astfel de fraze rostite imediat înaintea Marii Plecări. Pe unele le-am tradus, pe altele le-am lăsat în original, să nu le stric esența. Unele au mult umor, altele sunt cinice sau absurde sau emoționante, dar toate sunt geniale. 

1. “Scuzați-mă, domnule, n-am vrut” – regina Marie Antoinette, urcând pe eșafod, spre călăul pe care-l călcase din greșeală.

2. “Cât e ceasul? Lăsați, n-are importanță…” – János Arany, poet maghiar.

3. “De ce-aș vrea? În curând voi vorbi cu șeful tău” – dramaturgul Wilson Mizner preotului adus de familie la căpătâiul său, care îi spusese: “Bănuiesc că vreți să vorbiți cu mine”.

4. “Ce naiba cânți acolo, părinte? Falsezi” – compozitorul Jean-Philippe Rameau către preotul care încerca să-l spovedească.

Groucho Marx

5. “Așa nu-i chip să mai trăiești” – Groucho Marx. După alte surse, el ar fi repetat vorbele rostite de Henry Temple: “Cum să mor? Ăsta-i ultimul lucru pe care l-aș face”. Pe piatra lui de mormânt scrie: “Scuzați-mă că nu mă ridic”.

6. “Mâine, în zori, nu voi mai fi aici” – Nostradamus. A avut dreptate.

7. “N-aș mai muri a doua oară. E plictisitor” – Richard Feynman, scriitor, fizician, muzician și profesor.

8. “Shakespeare, sosesc!” – Theodore Dreiser, scriitor.

9. Marele actor Richard Harris a fost un bețiv, dar și un om cu mult umor. El și-a petrecut ultima parte a vieții într-un hotel de lux. N-a mai ieșit câteva săptămâni din cameră și arăta foarte rău, iar când l-au dus la spital, de pe targa în care-l purtau prin lobby, a urlat către ceilalți clienți: “E de la mâncare! Nu vă atingeți de mâncare!!!”.

10. “Mor sau e ziua mea?” – Lady Nancy Astor, văzându-și membrii familiei strânși lângă pat.

11. “Sunteți gata, băieți? Haideți!” – Todd Beamer, unul dintre pasagerii zborului United Flight 93, care a fost deturnat pe 11 septembrie 2001. Cuvintele sunt un îndemn către alți pasageri pentru a-i ataca împreună pe teroriști, ele rămânând înregistrate pe telefonul mobil al lui Beamer. Beamer și ceilalți au reușit să împiedice actul terorist, avionul prăbușindu-se în câmp.

12. “Bun. O femeie care poate face un pârț nu e moartă” – Louise de Saint Maurice, contesă de Vercellis, după ce tocmai scăpase una mică, spre sfârșit.

13. “Slavă Domnului! M-am plictisit să fiu cea mai hazlie persoană din încăpere” – Del Close, umorist și profesor.

14. “Aș dori să mulțumesc Academiei de Film pentru Premiul Oscar pentru întreaga carieră pe care, la un moment dat, mi-l va da” – Donald O’Connor, cântăreț, dansator și actor, care a și prezentat Premiile Oscar în 1954. Încă n-a primit unul.

15. “Nimic nu ușurează durerea cum o face atingerea unui om” – Bobby Fischer, șahist.

Salvador Dali

16. “Unde mi-e ceasul?” – Salvador Dali, pictor.

17. “Surprinde-mă!” – Bob Hope, comediant, soției sale, care-l întrebase unde dorește să fie îngropat.

18. “Dați-mi o vestă antiglonț”. Răspunsul ucigașului James W. Rodgers întrebat dacă are o ultimă dorință înainte de a fi dus în fața plutonului de execuție.

19. “Păi atunci, dacă trebuie…” – compozitorul Edvard Grieg.

20. “Voi dormi bine la noapte” – Henry Ford, industriaș.

21. “Îmi pare rău că vă deranjez, băieți. Nu știu cum de reușiți să conduceți atât de repede ambulanța cu traficul din zilele noastre” – Ian Fleming, scriitor și ofițer de contraspionaj, către echipajul ambulanței care-l ducea la spital.

22. “Încep să cred că nu intenționați să mă numărați printre prietenii dumneavoastră” – Pedro Muñoz Seca, dramaturg spaniol, către membrii plutonului care l-au executat în timpul Războiului Civil din Spania.

23. “Dumnezeu nu moare!” – Gabriel García Moreno, președintele Ecuadorului, referindu-se la propria persoană, în timp ce era asasinat pe treptele Palatului Național din Quito.

24. “Să mori e ușor, comedia e grea” – George Bernard Shaw.

Sir Laurance Olivier

25. “Aici nu-i Hamlet, știi? N-ar trebui s-ajungă în ureche” – Laurence Olivier către asistenta care încerca să-i picure apă pe buze, dar care a nimerit din greșeală în ureche. E o aluzie la tatăl lui Hamlet din piesa lui Shakespeare, ucis prin picurarea de otravă în ureche.

26. “Eva se va” (Eva se duce) – Eva Peron.

27. “E prima oară când autoritățile mă ajută să scap de închisoare” – George Sitts, înainte de a fi așezat pe scaunul electric, în 1947.

28. “N-am spus nici jumătate din cele ce-am văzut” – Marco Polo, explorator și scriitor.

29. “Toți trebuie să moară, dar întotdeauna am crezut că în cazul meu se va face o excepție. Acum ce să fac?” – William Saroyan, scriitor.

30. “Am spus tot ce-am avut de spus” – comicul Bill Hicks, după care, în următoarele 11 zile până la moarte, n-a mai rostit niciun cuvânt.

31. “Așezați mereu perdeaua dușului spre interiorul căzii” – Conrad Hilton, creatorul celebrului lanț hotelier, întrebat dacă are ceva important de transmis posterității.

32. “La naiba! Să nu-ndrăznești să-i ceri lui Dumnezeu să mă ajute!” – actrița Joan Crawford, auzindu-și menajera cum se roagă pentru ea.

33. “I’m a fucking doctor”. Psihiatrul R. D. Laing, după ce suferise un infarct ce avea să-i fie fatal, la o conferință, către cei care strigau: “Get a doctor!”.

34. “Mor… Vă rog, aduceți-mi o scobitoare” – Alfred Jarry, scriitor și dramaturg.

35. “Să-mi înregistrați Seinfeld” – Harvey Korman, om de televiziune, către membrii familiei.

36. “Vrei să vin cu tine?” – George Harrison către fostul său coleg din The Beatles Ringo Starr, care-i spusese că, după ce va pleca de la el, va merge să-și viziteze fiica, de asemenea bolnavă.

37. “Mi-aș dori să schiez”. Stan Laurel, comic, spre asistenta care-l îngrijea. “Oh, domnule Laurel, schiați?” l-a întrebat aceasta. “Nu, dar aș prefera să schiez decât să fac ce fac acum”.

38. “Fuck you” – rapper-ul Tupac Shakur, către polițistul care l-a întrebat cine-l împușcase.

Surse: mentalfloss.com, wikiquote.org, independent.co.uk

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

13 Comments

  1. nu mai stiu cine a zis-o pe asta, cand preotul a venit sa se roage pt el: Nu vreau asta,asta nu e un moment bun sa imi fac dusmani.

  2. Mda, am ras si eu la Hilton, era sa cad de pe scaun … Top 3 ar fi 1. Hilton 2. Wilde 3. Contesa de Vercellis

  3. Cand am vazut titlul articolului tau aveam pregatita replica lui Richard Harris.Dintre toti,cei mai buni sunt eroii United 93 urmati indeaproape de Marie Antoinette.

  4. “Ori dispare tapetul ăsta, ori eu” Cred ca Oscar Wilde a murit în urma unei crize de delirium tremens. Un amic trecut printr-o experienta identica, ne-a povestit ca era terifiat de imaginile ce apareau pe tapetul camerei.

    Replica lui Tupac e bestialà! Adica “Fuck you! Eu mor si tie-ti arde de interogatorii.”

Webmentions

  • mihai vasilescu blog | Ce mi-a plăcut (săptămâna 138) May 31, 2018

    […] Cele mai tari fraze rostite pe patul de moarte; […]