in Sfatul bătrânilor

Simona, ce victorie!

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

În finala de la Wimbledon (6-2, 6-2), Simona Halep a transformat o ursoaică furioasă într-un ursuleț de pluș.

omania's Simona Halep celebrates breaking the serve of US player Serena Williams in the second set during their women's singles final on day twelve of the 2019 Wimbledon Championships

Puterile Serenei aproape că nu-s din această lume. Când o văd jucând, îmi amintesc mereu de secvența cu Indiana Jones urmărit prin peșteră de un bolovan gigantic sferic rostogolitor. Unde să fugi, unde să te-ascunzi?

Gluma cu naționala de fotbal a Germaniei care n-ar fi învinsă decât când îi vezi pe fotbaliști urcați în autocar e palidă prin comparație cu Serena Williams. Ea e tancul care poate zdrobi autocarul nemților ca pe-o petală.

Numai că azi a învins-o petala.

Fiecare astfel de mașinărie are un punct slab. La Serena, el este undeva îndărătul acestei cuirase. Uneori, servanții alimentează țeava cu mere putrede sau cu baloane pline cu apă. Acea forță teribilă se irosește în fileu și-n auturi kilometrice, apoi erupe în frustrare.

Dacă ai această șansă, trebuie să știi că e unica. Atunci, pe o astfel de jucătoare – cea mai bună din lume acum și poate dintotdeauna -, nu trebuie să o slăbești. Ai prins-o, o răpui. Rețeta pentru o victorie contra Serenei, vorba unui prieten, este să joci fără greșeală, să alergi după fiecare minge, iar ea să greșească.

Altfel, te va zdrobi. Ați văzut ce forță aveau retururile ei pe cel de-al doilea serviciu al Simonei? Sau vă întrebați de ce Simona nu încerca să joace primele mingi din punct mai spre lateral? Răspunsul, după mine, e simplu: nu avea cum. Mingile Serenei aveau atâta forță, încât de-abia putea să le respingă. De-abia când punctul ajungea în faza deschiderii spre laterale, Serena ținând centrul “ringului”, ca în box, și când forța “tancului” se mai domolea, putea să-și joace șansa.

A fost unul dintre cele mai frumoase meciuri de tenis pe care le-am văzut în viața mea și mă uit la acest sport de peste 40 de ani. Tehnica în regim de viteză, lovirea unor mingi foarte grele din alergare, cu o precizie înnebunitoare, asta a gripat mecanismul celei mai bune jucătoare din lume. Simona părea șoricelul din desene animate care aleargă să prindă toate ouăle aruncate de la etaj.

Și a reușit.

Nu fac de obicei predicții, dar aș risca una, după această victorie categorică. Aici, cred, s-a terminat epoca extraordinară a Serenei.

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

13 Comments

 1. Salut Adrian. Credeam ca voi citi un articol despre Simona, nu despre Williams. Ai ratat complet momentul.
  Pacat. Sunt convins ca Simona iti va da sansa sa te revansezi.

 2. Wow, ce m-ai pus la punct, mi-ai aratat tu mie! Mishto trist, ce pot sa zic. Te faci ca nu ai inteles, articolul este foarte bun, doar ca nu este despre Simona. Eu i-as fi schimbat titlul in “Serena, ce infrangere!”.
  In rest, numai de bine!

 3. Nu vreau să știrbesc în vreun fel din meritul Simonei Halep, dar meciul de azi m-a dus cu gândul la meciul de box din 2015 dintre Tyson Fury și Wladimir Klitschko încheiat cu victoria la puncte a celui dintâi. Au asteptat cu toții ca Klitschko să îmbătrânească și să-i ia centurile când avea 40 de ani iar învingătorul cu 10 ani mai puțin. O diferență de vârstă identică cu cea dintre Simona si Serena.
  Ce noroc pentru noi că a îmbătrânit Serena!

 4. @Roman:

  Pe de altă parte, nu țin minte ca o altă jucătoare din generația Simonei să o fi înfrânt atât de categoric pe Serena. E ca și cum ai zice că, la sfârșitul anilor 90, “Serena a așteptat ca Steffi Graf să îmbătrânească și să-i ia centurile”. :) Fiecare mare campioană are vârsta ei.

 5. Citeam un articol de Ilincescu si mi-a adus aminte de Georgescu. Un articol giganic si rostogolitor (dulceag si subtire) despre Williams.

 6. Mi s-a facut de-odata dor de maria kirilenko , maria sarapova , prostul de radu banciu , leo de la strehaia , bucurescu si chihaia , leo messi de la schalke , cetateanul harry kane coleg la gsp cu nea ovi cunoscut si ca vila cu doua etaje din limbaj de lemn , adriano celentano si catalina tolontano .