in Filme, Recomandări

14 filme de război foarte bune și puțin cunoscute (II)

Cum a trecut ceva timp de la scrierea primei părți, care cuprinde alte șapte filme foarte bune, vă recomand s-o citiți întâi pe aceea.

Das Boot

8. Das Boot (1981). Fie că vedeți această variantă, fie miniseria făcută între 1985 și 1987, veți avea fiori pe șira spinării. Filmul e tensionat și te duce-n pragul unei crize de claustrofobie. În primele zile ale celui de-al doilea război mondial, un submarin german e trimis într-o misiune periculoasă în Atlantic. Actorii au fost ținuți mult timp departe de soare, pentru a arăta palizi și astfel încât degradarea lor psihică să fie cât mai puțin jucată. De asemenea, majoritatea scenelor au fost filmate în ordine cronologică.

Filmul a fost primit cu rezerve în Germania, pentru că ar fi portretizat prea binevoitor militarii unui regim criminal, dar a fost răsplătit cu ovații la Festivalul de film din Los Angeles.

Under Sandet

Grafică: Mihai Țigleanu

9. Under sandet (Land of mine), 2015. După cel de-al doilea război mondial, un pluton de prizonieri adolescenți germani este trimis, sub conducerea unui sergent danez, să dezamorseze minele de pe plajele Danemarcei.

Am mai recomandat în prima parte a textului un film despre geniști, Kilo Two Bravo. Acesta e la fel de tensionat și, în plus, are o construcție foarte bună. Încet, de la zbirul răzbunător pentru crimele de război ale naziștilor, sergentul danez începe să vadă lucrurile altfel și se metamorfozează sub ochii noștri.

Filmul este făcut după un caz real, care a rămas în istorie drept cea mai mare crimă de război din istoria Danemarcei.

Band of Brothers

10. Band of Brothers (2001). Da, e o producție mai cunoscută, dar nu putem vorbi despre filme de război fără să-l amintim. Ani la rând, această producție HBO a avut punctajul maxim al unei serii pe imdb.com (9,5), până ce a fost egalată de The Godfather Saga, Breaking Bad și Chernobyl. Band of Brothers e produs de către Steven Spielberg și Tom Hanks, ca un fel de prelungire a filmului Saving Private Ryan, despre o companie de soldați americani care luptă în cel de-al doilea război mondial.

Urmărește și reproduce atât de fidel realitatea, încât uneori ai senzația că ești acolo, în focul luptei. Veterani de război care au participat la respectivele lupte au fost angajați drept consultanți, iar ce spuneau ei chiar se făcea.

Actori care aveau să devină foarte cunoscuți au primit aici roluri de început: Damian Lewis, Donnie Wahlberg, Michael Fassbender, James McAvoy, Simon Pegg, David Schwimmer, Michael Cudlitz, Tom Hardy ori chiar Jimmy Fallon.

A rămas și astăzi cea mai costisitoare serie din istoria televiziunii.

Cross of Iron

11. Cross of Iron, 1977. E filmul despre care Orson Welles spunea că e cel mai bun film de război de la “Nimic nou pe frontul de Vest”. Îi reunește pe unul dintre regizorii mei favoriți, Sam Peckinpah, cu unul dintre actorii mei favoriți: James Coburn. Este povestea unui sergent german care refuză să susțină minciuna unui ofițer – Maximilian Schell, într-un rol excepțional -, ca urmare acesta trimite tot plutonul la moarte.

Pelicula a fost a fost filmată, în mare parte, în fosta Iugoslavie pe banii unui producător de filme porno din fosta RFG. Însuși Peckinpah a venit cu bani de-acasă și aceștia s-au terminat înainte de turnarea ultimelor secvențe programate, care n-au putut fi repetate, deși Schell se rănise la un braț. Din același motiv, Peckinpah i-a cerut lui Coburn să improvizeze o secvență de final.

12. The Beast of War, 1988. În timpul războiului din Afganistan, un tanc sovietic rămâne captiv între liniile inamice. Începe o cursă dementă pentru supraviețuirea celor patru membri ai echipajului: comandantul, doi soldați și un traducător local. George Dzundza, în rolul comandantului de tanc sadic, face un rol negativ foarte bun.

13. Lebanon, 2009. Film israelian, care a primit Leul de aur la Festivalul de la Veneția. E tot despre echipajul unui tanc care îndeplinește o misiune de patrulare, în 1982, în timpul războiului din Liban. O foarte mare parte din film te transpune în locul mitraliorului, care urmărește prin lunetă scene din orașul sub asediu.

“Trebuie să tragă sau nu?”. “Tu ai face-o?” Acestea sunt întrebările care te însoțesc în permanență.

Ugo Tognazzi

14. Il Federale (Fascistul), 1961. Ugo Tognazzi e unul dintre actorii mai favoriți. Asemenea compatrioților săi Gassman, Mastroianni, Sordi și Manfredi, era strălucitor și în tragedii, și în comedii, și ca personaj pozitiv, și ca negativ. De fapt, trecea între genuri și între bine și rău într-o fracțiune de secundă. V-am mai recomandat două filme excepționale cu el, Primo Amore și La Donna Scimmia. Nu le ratați!

În Il Federale joacă rolul unui comandant fascist trimis să-l aducă din Abruzzo la Roma pe un profesor evreu, opozant al regimului lui Mussolini. De-a lungul călătoriei se întâmplă multe și între cei doi se stabilește o relație de apropiere, în ciuda caracterelor și opțiunilor politice diferite.

Italienii râd de toți și de toate, dar mai ales de ei înșiși, de pildă când iau peste picior arta națională de-a-și ascunde capul în nisip, când cei doi se întâlnesc cu un sătean care face pe prostul într-un fel sublim.

Sunt multe scene comice. Când celor doi li se strică motocicleta cu ataș, fascistul oprește un camion cu nemți să i-o repare, zicând că germanii sunt foarte pricepuți la mașini, dar aceștia i-o rechiziționează scurt. Apoi, niște săteni italieni vor să-l omoare pe profesorul îmbrăcat în uniformă nazistă, dar nu sunt capabili să compună pușca veche pe care o țineau ascunsă.

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Nu stiu daca mai cauti recomandari, dar uite doua din lista mea:

    Fury, 2014, distributie super, David Ayer regizor. Parerea mea e ca trecut un pic “sub radar”.

    War Horse, 2011, Spielberg.

  2. Doua recomandari, ca tot trebuie sa stam in casa:

    – Kajaki – 2014, camp minat, tensiune

    – Der Hauptmann – 2017, sau The Captain, film german.