in literatură, Recomandări

Cărți de carantină. The Carpet People

The Carpet People

Este prima carte a lui Terry Pratchett, scrisă la 17 ani, rescrisă apoi la 43. După cum scrie el însuși, în prefață, „această carte a avut doi autori, iar ei erau una și aceeași persoană.” Aici se manifestă pentru prima oară umorul și imaginația care aveau să devină caracteristicile sale literare. 

„La început, nu exista nimic decât o întindere nesfârșită. Apoi a apărut Covorul, care acoperă întinderea. Era nou în acele vremuri. Nu exista praf printre firele sale … .”

Pe acest covor există o lume vie și diversă, o populație de omuleți infinitezimali. Sunt The Munrungs, care înseamnă Oamenii, sau Adevăratele Ființe Umane. Imperiul Dumii e împărțit în triburi, care, odată la zece ani, se strâng toate laolaltă pentru Numărătoare.

Din când în când, imperiul e ameninţat de un eveniment îngrozitor, Destrămarea, care e produs de paşii pe covor ai oamenilor normali. Doi fraţi şi tribul lor, care îşi văd satul distrus de Destrămare, călătoresc către un regat învecinat să-l salveze de invadatori și sunt capturaţi de creaturi malefice.

În aceste zile de izolare, dacă aveți un covor – mai ales unul cu model -, cu ajutorul acestei cărți puteți crea o lume.

Cartea se găsește pe Internet în format electronic.

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.