in El Comunicante

Un discurs care te ridică de pe scaun

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Andrew Cuomo

Unul dintre comunicatorii și liderii pe care-i urmăresc și admir este Andrew Cuomo, guvernatorul statului New York. Iată discursul pe care l-a ținut ieri la Garda Națională a Statului New York, în ziua în care Statele Unite au devenit țara cu cele mai multe îmbolnăviri din cauza Covid-19 din lume.

E un discurs simplu, profund și extrem de bine structurat. Totul trădează forță calmă și încredere de nezdruncinat. Cuomo nu citește de pe o foaie, folosește rar cele scrise și doar pentru a urmări ideile. Vestimentația este simplă, tricou alb cu guler, purtând însemnele oficiale ale statului New York. Ritmul discursului e rar, să nu inducă panica, ci s-o reducă, transformând energia negativă în energie de reacție.

E rostit în poziție așezată, pentru a nu transmite autoritatea celui aflat deasupra lucrurilor și a oamenilor, precum Trump, ci a liderului aflat în prima linie („I promise you I will not ask you to do anything that I will not do myself. And I will not ask you to go anywhere that I won’t go myself.”) Vorbește privind oamenii în ochi și cu trunchiul drept.

Pe generalul Patrick Murphy îl învestește nu doar formal, ci îi transmite efectiv autoritate: „You could not have a better commander at this time as General Patrick Murphy and I want you to know that.”

Nu exista pic de bullshitting în discurs. Cuomo spune adevărul așa cum e: că va fi lung („this is gonna be weeks,… and weeks,… and weeks”), că va fi greu, că va fi urât, că va fi trist. Că va fi o misiune de salvare a vieților, dar că nu vor putea fi salvate toate viețile. Creează emoția potrivită în rândurile salvatorilor, vorbindu-le despre părinți, bunici și rude apropiate, exaltând dorința de protecție a celor mai slabi.

Sunt două momente extrem de puternice.

„I want to thank The National Guard, because…” (nota mea: pauză, ca și cum fraza următoare n-ar fi fost deja pregătită, ceea ce îi dă forța sincerității) „… you are the best of us. You are the best of us.” (Repetiție de întărire.)

Al doilea moment extraordinar este finalul.

„So I say, my friends, that we go out there today and we kick coronavirus’ ass, that’s what I say! And we’re gonna save lives. And New York is gonna thank you.”

Deși pare o replică potrivită mai degrabă personajelor lui Arnold Schwarzenegger, această frază adaptată situației și publicului este ceea ce îi dă boost-ul final de forță, sinceritate și încredere. Îți vine să te ridici chiar în momentul acela de pe scaun și să te apuci de treabă.

#elcomunicante

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

24 Comments

 1. Daca va candita in viitor , zic ca va fi next U.S. president. Adevarat leader. Ati vazut faza in direct la CNN , cind la certat pe fratele lui,anchor la CNN , ca nu a sunat-o pe mama lor?

 2. Extras din wikipedia: Cuomo declared, “The PR is the important thing I do … Eighty percent of the battle is communications.”

 3. @Dan Gidea:

  Asta nu înseamnă că în rest nu face nimic. Omul se îngrijește de imagine, ceea ce e esențial în era asta. Există vreun contraexemplu că nu s-ar ridica la înălțimea funcției sale?

 4. Bun discurs, dar se adreseaza doar Garzii Nationale. Sa vedem ce o sa le spuna celor ramasi fara job-uri, afaceri, asigurari medicale. Tineti-ne la curent, va rugam.

 5. AG

  Recunosc ca omul nu m-a incantat inainte, dar nici nu mi-a displacut. Ma uitam la el ca la un politician de cariera.

  Acum e la inaltime, stie sa conduca, are un discurs foarte bun. Si l-as prefera stersului de Biden, care nu are nicio personalitate, ca si candidat la prezidentiale. A aratat in ultimele saptamani ca e si un bun negociator.

  Trebuie sa-i multumesc personal ca i-a determinat pe cei din firma noastra sa ne trimita sa lucram de acasa. Saptamana viitore trebuie sa merg inapoi, dar e natura jobului, dar asta e o alta poveste.

  Aici la noi, in Long Island, daca trebuie sa continui sa mergi la servivi, nu se mai pune problema daca te vei imbolnavi sau nu, ci cand si cat de rau. Nu e prea incurajator sa stii ca nu mai sunt paturi in spitale si nu sunt ventilatoare, si cadrele medicale nu au suficient echipament de protectie.

  De asta au venit cei din Garda Nationala, sa construiasca spitale de campanie. Unul se construieste acum la mai putin de 10 minute de mine.

  De la momentul interviului s-a ajuns la 123,311 cazuri in SUA si 52,300 cazuri in New York. La mine in county sunt 4,138 de cazuri.

 6. @AG

  Totul e relativ. Si Cuomo trebuia sa ia masurile de izolare cu doua saptamani mai devreme. Poti sa-l acuzi? Greu, situatia e fluida si e usor sa te dai destept dupa.

  Trump vrea sa inchida NY Tri State area. Prea tarziu, zeci de mii de newyorkezi bogati au plecat deja in totata America la casele lor de vacanta, luand virusul dupa ei.

  Nu poti sa ignori economicul. Cu tot pachetul de ajutor de 2.2 trilioane de dolari, sunt riscuri sociale enorme, mai ales in zonele dens populate si cu venituri mici.

  Problema mare e ca au stat cu totii cu ochii in faruri, paralizati, sau gandindi-se ca ce intampla in Italia nu se poate intampla aici. (They washed their hands, pun intended)

  Diferenta majora intre China si State este ca in primul caz s-au put lua masuri draconice de izolare si inchidere a Wuhanului care nu se vor putea lua aici niciodata.

  Aici in New York e clar: scapa cine poate. In Romania mai sunt sanse sa se evite in soc major. Totul devine un joc cinic de statistica.

  P.S. Statistica poate fi ajutata de un lider precum Cuomo.

 7. Da mare nevoie. Din pacate in ultima vreme nu prea apar adevarati leaderi , doar in situatii de criza.
  Si guvernatorul de California si Illinois au facut treaba buna. La cel de Illinois chiar nu se astepta nimeni , inclusiv eu , parea un alt miliardar care si-a cumparat locul , dar face treaba buna.

 8. ..da, e clar că omul știe să comunice. Spune ceea ce trebuie spus. Știe instinctual ce-așteaptă publicul. Însă, atenție ! De-aici, până la un populism inteligent, nu e cale lungă.. Iar discursul cu pricina nu e chiar fără fisură. Atrage atenția, la un moment dat, că virusul ăsta poate fi fatal pentru oricine, indiferent de vârstă, infectat fiind chiar fratele lui. Și adaugă (în mod nefericit) că acesta e Ok, în afara oricărui pericol, pentru că e tânăr și puternic.. L-au trădat sentimentele frățești, firești de altfel. Una peste alta, tipul e simpatic, dar după ce m-am fript cu marinaru’ (care-a avut și el meritele lui), suflu și-n iaurt, când vine vorba de politicieni..

 9. Intr-o tara in care autonomia statelor si puterea lor de decizie este imensa, guvernatorul statului cu cele mai mari probleme si cu cele mai proaste si intarziate decizii, este vazut ca un erou, ca deh ce frumos vorbeste.
  Chiar ca nu mai are nicio limita propaganda. Nici nu-i de mirare de fapt, celelalte exemple pozitive fiind mai nou China si Putin.

 10. @mitenka:

  Io la politică nu mă pricep deloc. O fi cum zici tu. La cuvinte mai știu câte ceva. Discursul e foarte bun.

  Iar propaganda de-aia-i propagandă, că nu are limită. E ceva cuprins în definiția ei :)

 11. ..yeah. Adevărul e că simțeam nevoia de o gură de aer proaspăt, nepoluat politic sau de interese oculte și meschine. Ipocrizia unor platforme de blog pe teme sportive (nomina odiosa..) care sub pretextul normelor civilizate de comunicare, blochează comentariile incomode, devine exasperantă. Dacă nu marșezi la campaniile lor de manipulare, ești etichetat drept postac plătit, troll..etc Te țin minte și ți se plătesc polițe. Cuvinte din Dex, nume proprii, citate din autori cunoscuți, toate sunt ghilotinate fără milă, dacă nu ești băiat cuminte. Și mi-am adus aminte că există un blog altfel. Mă bucur c-a rămas așa cum îl știam.

 12. AG

  Am mai “chatuit” si eu prin vecini pe aici. Se pare ca pana la urma consensul e ca omul nu si-a facut temele la timp si acum a fost prins cu pantalonii in vine. Eu zic totusi ca incearca s-o dreaga acum.

  Stii ce e hilar? Faptul de democratii ii sar de gat lui Trump ca nu s-a pregatit mai bine pentru epidemie. Au uitat cu totul jalnica incercare de impeachment care a cheltuit atat timp si energie politica in ianuarie si februarie…

  Ce mai, nu stiu cine a fost pregatit pentru asta, poate tarile asiatice disciplinate de gen Japonia, Coreea de Sud plus autoritara China.

  Sper ca o sa uitam de politica o perioada, avem altele mai importante de rezolvat.

 13. Se pare ca Cuomo ramane cu discursul. Cu predictiile a cam dat-o in bara, hulitul Trump a avut, iar, dreptate. A primit ajutor federal, nu la modul alarmistic cerut, dar suficient cat sa faca fata situatiei. Sistemul medical din statul New York era legat mai ales de guvernarea lui si nu de cea federala.
  Vrea independenta pentru actiunile legate de coronavirus, si o sa o aibe. Sa vedem ce o sa faca. Acum toti trebuie sa faca o echilibristica intre coronavirus si economie.
  Poate ca trebuie sa admitem ca nimeni nu era pregatit pentru pandemia asta si ca trebuie sa ne adaptam din mers situatiei. Sper ca democratii vor inceta ce au facut 4 ani, sa fie niste perdanti patetici ai alegerilor care contesta tot ce misca si sa puna mana sa contribuie. Sa nu crezi ca republicanii au fost mai breji in ultimii 4 ani ai lui Obama. Cred ca ar trebui sa-i dam mai mult credit nebunului de Trump. El e cu deciziile, ceilalti cu criticile.