in Filme, Recomandări

3(+1) filme extraordinare și puțin cunoscute. Cu Tim Roth.

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Sunt aproape sigur că n-ați văzut niciunul dintre următoarele filme. Vă garantez însă că sunt cel puțin la fel de bune decât cele în care joacă Tim Roth și pe care presupun că le știți: Legenda pianistului de pe ocean, Reservoir Dogs, Four Rooms sau Little Odessa. Iar dacă pe acestea nu le-ați văzut (mai ales pe primele trei), lăsați orice vase aveți de spălat și căutați-le!

1.The Hit (1984). Un membru al mafiei își toarnă camarazii și începe o viață nouă, cu o identitate schimbată, într-un sat izolat din Spania. Mafioții însă îl caută și, după zece ani, îi dau de urmă și doi recuperatori sunt trimiși să-l aducă la Paris.

Pare o temă-clișeu, dar regizorul Stephen Frears și scenaristul Peter Prince au evitat banalizarea. E mai degrabă un film existențial, de acceptare a destinului. Regizori mari ca Christopher Nolan și Wes Anderson au citat The Hit printre filmele lor favorite.

John Hurt și Tim Roth strălucesc în rolurile care sunt roțile motoare ale filmului. Sunt un fel de precursori ai tandemului Travolta/Jackson din Pulp Fiction ori ai celor doi „Men in Black”. Braddock (Hart) este șeful, cel care ia decizii, flegmatic, foarte departe de bidimensionalul portret-robot al asasinului plătit. Este printre cele mai bune portrete de „cold blooded killer” din cinematografia mondială.

Myron este primul rol pentru marile ecrane al lui Tim Roth. Inițial, Joe Strummer, solistul vocal al formației The Clash, urma să joace acest rol, dar membrii trupei s-au opus, așa că Strummer l-a propus pe Tim Roth, pe care-l remarcase în Made in Britain, filmul pe care vi-l prezint puțin mai departe.

Nu vă spun mai multe despre intrigă și deznodământ, doar vă reamintesc proverbul vechi „Cherchez la femme!”

2. Made in Britain (1982). Dacă Myron v-a plăcut, trebuie să-l vedeți pe Trevor. Trevor este un punkist dement, cu svastica tatuată între sprâncene, care e trimis la un centru de reeducare.

E unul dintre cele mai bune portrete de tânăr furios pe care le-am văzut vreodată într-un film. Minute în șir nu-ți poți lua ochii de la el, grimasele, mișcările trupului, privirea, strălucirea ochilor, scârba, deznădejdea, furia, totul e de-o veridicitate incredibilă.

3. Vincent & Theo (1990). Este filmul de revenire al marelui regizor Robert Altman și descrie relația dintre pictorul Vincent Van Gogh și fratele său, Theodore. Amândoi sunt artiști, dar și-au ales drumuri diferite prin viață. După ce-l veți urmări filmul, nu-l mai vezi pe Van Gogh decât purtând chipul lui Roth – chiar dacă artistul a mai fost jucat de alți mari actori precum Kirk Douglas, Martin Scorsese (da!) sau Willem Dafoe -, căci Tim reușește cumva să i se substituie.

3+1. Chronic (2015). Mexicul e țara care a dat în ultimii ani cei mai buni și creativi regizori. Michel Franco face parte din „noul val mexican”, alături de Alonso Ruizpalacios și Amat Escalante, care le urmează mult mai cunoscuților Inarritu, Cuaron și Guillermo del Toro.

Chronic este povestea unui îngrijitor al pacienților terminali, David, interpretat de Tim Roth. Nemișcarea și tensiunea amintesc de cele din Cache al lui Michael Haneke, cu scene lungi (97 în total), majoritatea filmate cu camera fixă. Când veți vedea filmul, veți înțelege care este rostul acestei maniere de filmare. De asemenea, și de ce nu există o coloană sonoră, ceea ce contribuie și mai mult la trăirea unei sentințe implacabile și diluate.

Roth e incredibil de bun și în acest rol, implicat și detașat în același timp, scufundat într-o depresie, totuși funcțional, bântuit de amintiri și regrete. Pentru a „intra în pielea personajului”, a petrecut mult timp într-un azil, urmărind adevărați îngrijitori de pacienți terminali, și a devenit foarte apropiat de bolnavi. Veți observa: a deprins blândețea fermă a îngrijitorilor, felul în care își manevrează pacienții.

Ceea ce pare a fi inițial un film care se bizuie doar pe tragismul primului caz se dezvoltă încet într-o poveste complexă, care te trage încet înăuntru.

Ca de obicei, dacă vreți să vedeți aceste filme și nu le găsiți, dați un semn și vi le trimit eu.

↵ BACK TO HOMEPAGE

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Tim Roth, unul dintre cei mai expresivi actori, strălucitor în orice rol!
    Mulțumesc pentru recomandări, ultimele două nu le-am văzut și cum „fou roux” îmi este drag, chiar mi-ar plăcea să poarte chipul lui Van Gogh.

  2. ultimele 2 nu le-am vazut (bine, in primul toata lumea isi face treaba, incepand cu john hurt si cu regizorul). actor constant exceptional, singurul gust amar ramanand dupa imbecilitatea aia de serial, in care-l pun sa se maimutareasca. ah, da, ar mai fi si filmul agniets$ka*tuy holland, in care joaca un securist polonez homosexual :) pus sa-l omoare ( e o echipa de ucigasi care-i mai contine pe ed harris si joss ackland) pusi sa-l omoare pe parintele popieluszko (sper ca de data asta am scris bine)

  3. nu stiu ce-mi veni sa te intreb asta citind acest articol (poate de la Made in Britain?), dar ai vazut/ti-a placut Boy A? cred ca poate are si legatura cu faptul ca unii actori pe care nu-i plac pot face cateodata niste roluri senzationale in filme de exceptie; si nu prea-s fan nici Roth nici Garfield; anyhow, face creierul meu niste conexiuni tare ciudate la ora asta :)