in Filme, Recomandări

Filmele pe care de-abia le aștept în 2017

1. Gerald’s Game. O nouă ecranizare după Stephen King, într-un an în care multe cărți de-ale sale au prins „viață” pe micile și marile ecrane. Romanul a apărut în 1992 și, inițial, trebuia să fie un fel de pereche pentru Dolores Clayborne, despre care am scris aici. Despre ce e? „În timp ce încercau să-și condimenteze viața sexuală, în casa lor izolată de lângă un lac, soțul moare brusc, lăsând-o pe soție încătușată de pat”. Nu-i o premisă care să te facă să vezi filmul?

Carla Gugino în Gerald’s Game

2. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Martin Donagh a regizat In Bruges și Seven Psychopaths. Cu cel de-al doilea, Three Billboards… are patru actori în comun – Woody Harrelson, Abbie Cornish, Sam Rockwell, Zeljko Ivanek. Rolul principal e însă interpretat de către Frances McDormand, care a avut ezitări în a accepta oferta lui Donagh, până când soțul ei, Joel Coen, a convins-o să spună “da”. Mânioasă de faptul că poliția locală n-a depus suficiente eforturi pentru a-l găsi pe cel care i-a violat și ucis fata adolescentă, o femeie închiriază trei panouri abandonate lângă șosea, pe care afișează mesaje dure la adresa autorităților.

Woody Harrelson și Frances McDormand în Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

3. Lady Bird. Regizat de către Greta Gerwig, cu Saoirse Ronan. Se vorbește mult despre acest film. La prima sa prezentare, în cadrul Festivalului de la Toronto, publicul a aplaudat în picioare după ce s-a terminat. Pare o comedie, dar se spune că este un film profund și bine făcut.

4. Lucky. Mi-a plăcut atât de mult Harry Dean Stanton, încât n-am cum să ratez ultimul lui rol. Mai ales că  joacă și David Lynch. Filmat în doar 18 zile, este povestea unui nonagenar dintr-un orășel american, silit să se confrunte cu apropierea morții.

5. The Killing of a Sacred Deer. La Cannes, a primit premiul pentru cel mai bun scenariu. E scris de către Yorgos Lanthimos, cel care semnează și regia filmului și care a mai făcut Kynodontas și Lobster. Amenințat de către fiul unui pacient care i-a murit pe masa de operație, un chirurg cardiac (Colin Farrell) trebuie să facă o alegere îngrozitoare. Un film dur și intens.

Colin Farrell și Barry Keoghan în The Killing of a Sacred Deer

6. The Disaster Artist. Am scris despre filmul care stă la baza acestei pelicule, catalogat drept unul dintre cele mai proaste din toate vremurile. De-abia aștept să-l văd.

7. The Shape of Water. Îmi place stilul înnegurat al lui Guillermo del Toro, iar Pan’s Labyrinth a fost un film bun. Cam în același stil se anunță și această peliculă, în care două femei, ce lucrează în izolare la un proiect guvernamental din anii 1920, descoperă un experiment secret.

8. All the Money in the World. Regizat de către Ridley Scott, cu Mark Wahlberg, Kevin Spacey și Michelle Williams. Despre răpirea unui băiat de 16 ani, John Paul Getty III, nepotul unui miliardar (Kevin Spacey), și despre încercările disperate ale mamei (Michelle Williams) de a-l convinge pe acesta să plătească răscumpărarea. Angelina Jolie și Natalie Portman au fost ofertate inițial pentru rolul principal feminin, Jack Nicholson pentru cel al miliardarului.

Michelle Williams și Mark Wahlberg în All the Money in the World

9. Brawl in Cell Block 99. Pe S. Craig Zahler îl urmăresc de când am văzut filmul acesta. De-abia aștept să-l văd pe Vince Vaughn în rolul unui fost boxer alcoolic traficant de droguri care începe un război în închisoare. Uitați-vă la trailer și veți fi de acord.

10. Last Flag Flying. V-am spus aici că e continuarea poveștii din acest film puțin cunoscut cu Jack Nicholson. Regizat de Richard Linklater, cu Bryan Cranston, Laurence Fishburne și Steve Carrell. Trei veterani ai războiului din Vietnam se reunesc cu tristul prilej al unei înmormântări.

11. Downsizing. După primele review-uri, nu pare o reușită, dar Alexander Payne a făcut (și) filme bune, cum ar fi About Schmidt și Sideways. Un terapeut (Matt Damon) face o operație de micșorare a propriei persoane, pentru a rezolva problemele omenirii. Sună haios, nu? Joacă și Christoph Waltz.

12. Mother! Joacă Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Ed Harris și Michelle Pfeiffer, în regia lui Aronofsky. Un cuplu tânăr (Lawrence și Bardem) primesc în casă un cuplu în vârstă (Harris și Pfeiffer). Respectiva casă a fost, se pare, scena unei crime. Creepy as hell, cum zic italienii.

Jennifer Lawrence în Mother!

13. Molly’s Game. Primul film regizat de către Aaron Sorkin, cel care a scris scenariile pentru pelicule ca A Few Good Men sau Malice. Cu Jessica Chastain, Idris Elba și Kevin Costner. Este despre Molly Bloom – dacă numele vi se pare cunoscut este pentru că luat din romanul Ulise al lui Joyce -, o schioară de clasă mondială care, timp de zece ani, a organizat partide ilegale de poker între celebrități.

Dacă mi-a scăpat ceva, vă rog, mai spuneți și voi filme interesante care trebuie să apară în acest an.

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

20 Comments

  1. Nu recomand deloc Mother! Un film execrabil, chiar bolnav as putea spune. Este cam singurul film vazut la cinema la care am simtit nevoia sa plec. Multi chiar au facut o. Pacat de casting :Javier Bardem, Jennifer Lawrence, Ed Harris ( genial in Westworld),Michelle Pfeiffer.

  2. I watched some of them. 1 and 9 are decent. Mother, despite its flaws is a very courageous movie.

    Here is my list. A partial one.
    -The Square by Ruben Östlund. After Cannes, it is the main favorite for the Oscar. I just cannot wait.
    -Paul Thomas Anderson’s Phantom Thread, Daniel Day-Lewis’s final film;
    -You Were Never Really Here’ by Lynne Ramsay. Joaquin Phoenix has the Oscar nod in his pocket.
    -Andrey Zvyagintsev’s “Loveless”
    – Fatih Akin’s “In the Fade”
    -BPM: Beats Per Minute,” by Robin Campillo, Cannes Grand Prix
    -Call Me By Your Name by Luca Guadagnino
    -The Florida Project by Sean Baker
    -I, Tonya by Craig Gillespie. Ice skating is a blood sport. :D
    -Roman J. Israel, Esq. by Dan Gilroy. All eyes on Denzel.
    -The Beguiled by Sofia Coppola
    – Colossal by Nacho Vigalondo. Watched it. Loved it.
    -“A Fantastic Woman by Sebastián Lelio.

  3. Abia astept sa apara Star Wars: The last Jedi. Pana acum ultimele filme nu au dezamagit sper ca si acesta sa se ridice la nivelul asteptarilor. Din lista ta The Killing of a Sacred Deer este pe gustul meu si abia astept sa apara!

  4. @Nicu:

    Între timp l-am văzut și eu. Începe bine, e bun până pe la a doua treime, dar spre sfârșit e o ratare cu poarta goală în față, căci în locul unui thriller bunuț, autorul – nu știu dacă și King a făcut la fel în carte, n-am citit-o – a preferat să fie tezist.

  5. Salut,

    Tocmai am vazut Gerald’s Game. Filmul e bun, mi-a placut, dar nu l-as recomanda cinefililor (indiferent de sex), neobisnuti cu viziunile lui Stephen King.

    (Am avut si eu un accident urit la mina, am incercat sa ajung la spital cu masina…din pacate fara cutie automata, nu prea se poate :)

    Adrian L.