in Gazeta Sporturilor, Imprevizibil

Spre eşafod

Cînd a părăsit lanţul viu al coechipierilor, purta în el toată forţa strînsă în cele două ore de joc, transmisă prin umerii şi braţele lor năduşite. Privea înainte, spre poarta îndepărtată în mijlocul căreia  portarul părea un punct caraghios de mic, o fîţă rătăcită în năvod.

“… în sfîrşit, omul e scos şi dus în oraş, la eşafod … Mă bate gîndul că în acele clipe, în timp ce era transportat spre eşafod, i se părea că mai are încă mult de trăit”.

În timp ce traversa graniţa cercului, a coborît o secundă privirea. Iniţial, voia doar să verifice că şireturile îi sînt legate, ştiţi doar cum sînt blestematele astea de sforicele, întotdeauna cîte una se dezleagă, apoi capătul liber se strecoară ca un şarpe sub talpa cealaltă, iar tu te poticneşti şi vii în nas. Şireturile erau, slavă Domnului!, legate strîns, doar le înnodase cu nici două minute în urmă, numai pe vîrful ghetei drepte era lipit un fir de iarbă. Se aplecă şi-l înlătură din mers, cu un bobîrnac.

” … Şi poate că în acest ultim drum îşi spunea în gînd că mai are de trăit o veşnicie întreagă. «Mai sînt încă trei străzi de străbătut, e vreme destulă înainte. Cînd voi ajunge la capătul străzii acesteia, îmi mai rămîne una, apoi a treia, unde e o brutărie pe partea dreaptă … Mai e destul pînă s-ajungem acolo!»”.

Cînd a ridicat capul, ochii săi i-au întîlnit pe cei ai portarului, care-l fixau de sub masca întunecată. Îl aştepta ca o stană de piatră, astfel încît el, silit să înainteze spre cel care stătea nemişcat, s-a văzut vremelnic şi mărunt, un fel de turist îndreptîndu-se spre o statuie.

“Împrejur, o mulţime zgomotoasă, zece mii de capete, zece mii de perechi de ochi. Trebuie să suporţi totul şi mai ales gîndul: «Sînt acolo zece mii şi nici unul dintre ei nu va fi executat, numai eu voi muri»”.

Optzeci de mii de capete, optzeci de mii de perechi de ochi nerăbdători îl priveau aşezînd mingea pe punctul alb şi îndepărtîndu-se de poartă, iar el se gîndi că în drumul lui spre agonie? spre extaz? stăteau în fond doar două pupile cocoţate pe un trup, dar ce contează o pată portocalie cînd poarta e de douăzeci de ori mai mare? Nu era mult de cînd acelaşi trup se zbătea caraghios încercînd inutil să ajungă la mingea pe care el o trimisese cu capul în poartă.

Atît trebuia: să-l facă să se mişte.

“Şi iată că începu să urce scăriţa; lanţurile de la picioare îl sileau să facă paşii mici”.

Se întoarse, tropăi puţin şi se avîntă spre minge, aşteptînd ca fîţa să muşte. Numai că în loc ca el să-i imprime victimei mişcarea, aceasta i-a transmis propria nemişcare. Se opri nedumerit, de parcă nici nu mai avea rost să continue, de parcă totul se terminase înainte de a începe, apoi, pentru o secundă, s-au privit din nou.

“Aţi avut vreodată vreodată senzaţia asta, într-un moment de mare spaimă, cînd mintea îşi păstrează luciditatea, dar rămîne absolut inertă? …”.

La începutul acestei clipe,  era doar nedumerit, ca şi cum ar fi asistat la un fenomen supranatural, cînd, de fapt, extraordinar era că nu se întîmplase chiar nimic. Celălalt continua să-l scruteze ca printr-un microscop, de parcă nimic nu i-ar fi putut tulbura studiul şi, cum ăsta părea într-adevăr singurul lucru demn de făcut în acel moment, începu şi el să observe. Văzu că portarul are ochi albaştri, că pe casca lui erau trei semne, sesiză că portocaliul era de fapt roz-ciclamen, notă şi o uşoară mişcare a picioarelor …

“… mintea înregistrează cu o iuţeală extraordinară şi lucrează, bănuiesc, intens, ca un mecanism în plină acţiune; îmi închipui că tot felul de gînduri răsar şi năvălesc, învălmăşindu-se, întrerupîndu-se, tot frînturi, crîmpeie, nici unul închegat, ba unele poate ridicole de tot şi cu totul absurde: «Uite, ăsta care se uită drept la mine are un neg pe frunte … Călăului i-a ruginit nasturele de jos de la haină …»”.

… după care, pe la mijlocul secundei, deruta fu înlocuită de spaimă, apoi de resemnare.

” Mie mi se pare că, dacă, de pildă, te trezeşti brusc în faţa unei primejdii inevitabile, care-ţi aduce pieire sigură, să zicem că se dărîmă casa peste tine, simţi deodată o nevoie irezistibilă de a te lăsa jos, de a închide ochii într-o aşteptare resemnată – fie ce-o fi!…”.

Îşi întrezări viitorul foarte apropiat în pupilele albastre, văzu poarta strîngîndu-se ca o cochilie în jurul celuilalt, ştiu că va rata chiar dinainte de-a trage, dar trebuia să tragă, nu pentru că ar mai fi contat dacă era agonie sau extaz, ci pentru că pur şi simplu acea secundă trebuia să se termine.

“Şi cînd te gîndeşti că aşa continuă pînă la ultimul sfert de secundă, cînd gîtul e pe butuc, şi aşteaptă, şi ştie (…). Cine ar putea spune că omul e capabil să îndure un asemenea chin fără să alunece în nebunie?”.

Şi trase.

Notă: pasajele subliniate sînt din romanul “Idiotul” de Dostoievski, în care autorul povesteşte de fapt propriul drum către eşafod. Condamnarea sa la moarte a fost anulată în ultimul moment de către ţar, când Dostoievski fusese deja adus în piaţa în care urma să aibă loc execuţia

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

136 Comments

  1. :) frumoasa asemanare
    …si trase…doar ca ronaldo, din ironia sortii, nu a fost salvat de niciun tar.

    faptul cu “mai este o vesnicie intreaga pana la…” il experimentez de fiecare data cand am cate un examen. chiar si acum :)

  2. ti-a scapat un amanunt. in momentul in care ronaldo se opreste petr cech are o usoara tresarire, face un semi-pas in fata.
    ma duce cu gandul la calaul care sperie condamnatul inainte de al executa.
    practit cech nu avea nimic de pierdut.era cu mintea bine “conservata” de acea casca, faptul ca si-a pastrat calmul si nu a cazut in plasa intinsa de ronaldo(de a se arunca inaintea sutului) nu l-a transformat din calau in victima

  3. ai trecut pe “Copy-Paste” si tu? :-))) In alta ordine de idei…laudabil efortul de a gasi o astfel de comparatie…

  4. AG
    aaa la pagina 78 era?
    l-as ca o sa caut
    credeam ca daca ronaldo are nr 7, iar cech nr 1 nu sunt mai mult de 17 pagini, hai 71 :)

  5. Niciodata nu mia placut rezultatul meciurilor cu executarea penalturilor,e intradevar palpitant si frumos ,dar nu mi se pare pt un fotbalist chinionist sa piarda echipa,dar astai regulamentul,foarte bine ai descris esti un om cu mare talent.

  6. Ce bine a batut Carrick.

    “dorinho
    pe 22 May 2008 5:02 pm
    ti-a scapat un amanunt. in momentul in care ronaldo se opreste petr cech are o usoara tresarire, face un semi-pas in fata.
    ma duce cu gandul la calaul care sperie condamnatul inainte de al executa.
    practit cech nu avea nimic de pierdut.era cu mintea bine “conservata” de acea casca, faptul ca si-a pastrat calmul si nu a cazut in plasa intinsa de ronaldo(de a se arunca inaintea sutului) nu l-a transformat din calau in victima”

    Parca si Petr a stiut ca o sa apere in acelasi timp in care Ronaldo a stiut ca o sa rateze.

  7. Prin ce e John Terry un jucator mare?

    Prin plasament, prin leadership, prin jocul de cap, prin spiritul de sacrificiu, prin forta.

    Ce a realizat el ieri?

    A soc o minge pe care un miliard de oameni o vazusera in plasa. Si mai presus de toate, a plans nu doar lacrimile lui ci lacrimile tuturor fanilor Chelsea din lumea intreaga.

  8. nemensis
    cred ca cech ii stie aroganta si nu a dorit sa fie in vreun fel “umilit” de ronaldo
    oricum, vorba aceea:” mare jucator, mare carecter”

  9. imi aduc aminte ca terry era coleg de pahar cu mutu
    e, uite unde a ajuns acum!
    dirigintel meu din liceu spunea: “e deajuns cateodata sa fi destept doar 5 minute”

  10. dorin
    nemenssis are cel mai tare blog/motor de cautare.
    merita felicitat :)
    dar ce scandal e cu conquiztador? eu nu stiu nimic

  11. Carvalho fara Terry?

    Pai fara Terry era cand a venit la Chelsea. Si fara Terry a fost juma de campionat anul asta. Apropo, fanii MU uita cam usor aspectul asta legat de bulan.
    Mie nu-mi place Carvalho dar cred ca anii astia pe care i-a petrecut langa Terry putea sa-i petreaca f bine si langa Ferdinand. Mie nu-mi place ca jucator Carvalho. Mi se pare cam rudimentar.

  12. Doc

    Amandoi sunt doi tipi cu mult caracter. O sa reuseasca amandoi foarte bine! :D

    Penalty-urile lor nu au fost chiar atat de dramatice si dureroase ca cel ratat de Terry…

  13. De zeci de ori mi-am zis ca as fi avut un dram de sansa in gazetaria sportiva dar mereu am regretat lipsa de curaj. Si totusi bine am facut ca am stiut sa-mi infranez pornirile. De cate ori iti citesc articolele ma simt mic, mic de tot; o particula infima si nesemnificativa.
    In rest nu mai conteaza; fiecare devine inger sau demon la “punctul cu var” – diferenta e prea mica. Am incercat o “strangere de inima” in ’82 la ratarea lui Bossis apoi m-am straduit sa raman in viata (exagerez desigur) pentru ca … e doar loterie, ceea ce nu doresc Romaniei (si mai ales romanilor) peste cateva saptamani.

  14. jimerino
    pe 22 May 2008 4:41 pm
    ba da’ ce e blogu’ meu, fpt-ul vostru?

    aoleoooo! ma doc uitasem pentru ce te cautam. nu cumva ai in posesie pelicula “dias de futbol”? tare ti-as fi recunoscator. sau “dementia 13″. nu neaparat la alegere, ca daca le ai pe ambele eu le accept fara sa cracnesc.

    @AG
    e bolduite ba, nu subliniate!

  15. jim:
    Daca vorbesti de Dementia 13, primul film al lui Francis Ford Coppola, il am, dar trebuie sa-l caut prin casa.

  16. jim:
    Din pacate filme spaniolesti am foarte putine iar cel pe care il cauti tu nu e printre ele :(

  17. @doc
    ala e.cand il gasesti…
    cu ala spaniol ma descurc pe vreun torrent.
    @AG
    ars cinematografica a lu’ copolla ba, nu auzi? :D

    @alex
    2nd e slab. un wannabe. ;)

  18. Superlativele m-au parasit din nou. Ratarea lui a fost singurul lucru care m-a surprins din tot meciul….in rest nu m-a surprins nimic. Van der Sar a declarat ca era sigur ca mingea lui Anelka se va opri in manusa lui.

  19. Jim2nd

    Vezi mie d-aia-mi place sa stau pe la AG. Mai sunt si ingineri care stiu sa se exprime!
    Daca mi-l asum, atunci ingineria mea da mai bine, nu? :)

    NU LASA SCOALA SAT-I STRICE EDUCATIA!

  20. Adriene, de data asta chiar te-ai patetizat fratzicule! Da-o-n coleasa rinceda, chiar sa-l amesteci pe Dostoievski cu ronaldica? Chiar iti inchipui ca-n teasta aia geluita se puteau invirtosa atitea trairi. Aici ai gresit AG-ule. Ai comis aproape un sacrilegiu. Ronaldo e plat, frivol si superficial si pe dinauntru nu numai pe dinafara. Mai bine te ocupai de Terry!

  21. mi-ai jignit preferatul,sa il pui pe dostoievski cu ronaldo,hmmm,sunt scarbit de acesta comparatie,lasati-l pe feodor in pace, nu il comparati cu idiotul de ronaldo, e casi cum l-ai compara pe garrincha cu lutu,ronaldo=manele
    dostoievski a fost inginer constructor, ce spun filologi despre asta ,auzi,noi care am facut facultatea de litere sa fim umiliti de un INGINER CONSTRUCTOR !!!!;))
    inginerii nu sunt asa de prosti cum ne cred filologii,stiu multi ingineri care au invatat sa scrie acasa,dar stiu putini filologi care stiu sa desfaca un calculator
    morala:un inginer constructor a devenit un mare scriitor dar nu stiu vreun filolog care sa fi realizat vreo mare creatie extracuriculara:TERMINATI CU DENIGRAREA INGINERILOR!!!!!!

  22. codrus
    AG a citat numai din Dostoievski. Monologul interior al lui Ronaldo l-a transfigurat mai mult sau mai puţin. Si asta spre desfătarea noastră, a cititorilor, vorba cronicarului.

    Dacă cineva ar fi putut înregistra gândurile lui Cristiano în momentele alea ar fi ieşit ceva de genul :
    „Să-mi bag p–a. Dacă n-o bag iar în aţe ? Mă beleşte scoţianul ăla beţivan. Şi-mi suspendă şi Mastercardul.”

    Crezi că ar fi ieşit un articol mai frumos ?

  23. dupa un francez si un german a venit randul unui englez sa fie tradat de pamantul moscovit,degeaba te imbraci gros ca napoleon sau hitler daca nu iti iei crampoanele potrivite ca john terry!!!
    despre cristiano ronaldo:cand ratezi doua penaltyuri consecutive nu vrei sa ai pretentia de a fi numit cel mai bun jucator al lumii,apropo stiati ca dobrin nu a ratat nici un penalty in toata cariera lui si inca ceva:filologilor, daca nu erau inginerii acum ii transmiteati scrisorile voastre lui AG prin diligenta :))

  24. the man:
    Vezi ca vine un “obiect” catre tine. Sa ai grija sa nu il lasi la indemana minorilor francofoni. :D

  25. Articolul in viziunea lui Manu:

    “Îşi întrezări viitorul foarte apropiat în pupilele ALBE, văzu PLUTA strîngîndu-se ca o cochilie în jurul RADACINII, ştiu că va rata chiar dinainte de-a trage, dar trebuia să tragă, nu pentru că ar mai fi contat dacă era agonie sau extaz, ci pentru că pur şi simplu acea secundă trebuia să se termine.
    Şi trase.”

    :)

  26. Alex:
    :D Suuuuper bine! Din pacate radacinile sunt foarte nasoale pentru pescari. Daca fac un inventar la cate forfacuri am pierdut din cauza lor… :D

  27. @nico
    poate cristiano ronaldo nu a avut ghinionul sa locuiasca intr-o tara comunista si sa i se interzica dreptul sa plece intr-o alta tara,dar vorbim de ipoteze incepand cu poate
    @doctor demonicus
    john wayne a fost un rasist si xenofob,cand marlon brandon le-a luat apararea indienilor fugariti de guvernul american,wayne a sarit in sus ca ars si a zis ca drepturile indienilor au fost respectate tot timpul si a protestat impotriva lui brandon,totul petrecandu-se la o decernare de premii

  28. breaking news: a trecut ursul pe langa geamul meu intreptandu-se cu pofta spre un container de mancare,vai de tabla containerului ca mancare nu o sa gaseasca!!! :))

  29. @doctor demonicus
    il fugarea cu calul si pac-pac il omora!!! :)) doamne fereste( vorba vine doamne),dar ma rog despre existenta lui dumnezeu alta data :)

  30. Din pacate aproape adormisem undeva intr-un colt al camerei, infipt pe un lemn in cateva picioare, atunci cand se pregateau meseriasii in corpore spre esafod – a fost un fel de telenovela – dar am tresarit cand am observat personajul central al articolului trantindu-se pe sol si batand cu pumnii si picioarele iarba si asa culcata. Side effectul asta nu prea le-am inteles…nu cumva AG ai plecat de la reactia asta ulterioara in scornirea articolului? :)

  31. adipunker80:

    Acum cateva zile, mai exact pe 17 mai a fost in oraselul meu treaba asta:

    The Montreal Anarchist Bookfair. E cel mai mare din America de Nord.

  32. Alex:
    Noua sau Bartolomeu :D Zic si eu asa ca acolo am prieteni. N-am mai fost in Brasov de peste 20 de ani.

  33. Bey, eu ma duc sa-mi cumpar niste creveti si o sticla de vin. Vrea careva ceva? O bere sau tigari? Poate duc si de mancare la ursul ala. Mi-e mila de el saracu’! Aici ratonii sunt cat porcii :D Ursii de tranzitie…

  34. @doctor demonicus
    in bartolomeu ajunge mai rar ursul, Racadau era cartierul corect
    am auzit de MAB dar ce sa-i faci ,din greseala ai fost cumva pe acolo?

  35. AG
    Care 79, ca in zilele curente timpul e mai scurt si actiunea mai inceata – iar amicul nostru facea spectacolul undeva in capitolul 14x, ca nu mai tin minte pe la ce ora se bucurau coechipierii.

  36. adipunker80:
    Anul asta nu, dar am fost acum un an parca. Nu am fost din greseala ci in interes profesional. Anarhismul ca filosofie politica a fost obiectul unui curs pe care, in fine, l-am predat cu multi ani in urma :D

  37. adipunker80:
    The Institute for Anarchist Studies de la Washington DC ramane cea mai serioasa institutie focalizata pe subiectul asta. Dar si aici e plin de librarii si festivaluri and all.

  38. de pe Tron.. spre esafod
    Ronaldo a fost ‘victima’ lui Ferguson !
    cel care s-a detasat prin tehnica in aceasta finala, cel desemnat si incoronat “Regele Fotbalului in Europa” NU avea alternativa la executia penalty-ului.
    NU avea si varianta sutului in forta precum toti ceilalti.
    El era obligat sa execute tehnic, fie prin fenta, fie elegant si imparabil la vinclu.
    cum “vinclul” il incercase de curand (si esuase) nu-l mai putea alege.
    ii ramanea doar FENTA!
    iar Cech stia asta ! si n-a muscat.
    cel neinspirat a fost Ferguson pt.ca l-a trimis “complet dezarmat” pe Ronaldo in fata lui Cech ! Inutil si cinic.
    mi-e greu sa cred ca Managerul sau NU stia asta ! (atunci ar insemna ca nu-i chiar atat de Mare!)
    ramane doar varianta erorii “cu buna stiinta”.
    motive (posibile):
    Cea Etica: in acea seara Nimeni NU trebuia sa fie mai presus de Manchester (vezi comemorarea).
    Cea Personala: la Manchester, Ferguson e prima si singura “sabie” (vezi incidentul cu Beckham).

  39. Citindu-va comentariile….interesante dealtfel….am tras urmatoarele concluzii :
    Codrus il contrazice pe AG pt ca el stie mai bine ce a gandit Ronaldo.
    Jimerino e pedepsit.
    Alex_S da lectii de pescuit.
    Ronaldo a fost victima lui Ferguson dar el inca nu stie pt ca altfel ar cere despagubiri.

  40. AG

    Nu te cred….eu cred ca ursii au auzit de venirea lui John Wayne si s-au asezat la rand pt autografe…

  41. Ce(H) vraji i-a (mai) facut Portarul ceh ?
    i-a pus lui Ronaldo o oglinda in fata si i-a soptit: Esti cel mai tare. Hai fenteaza-ma !
    numai ca portughezul trebuia sa faca fenta in fractiunea de secunda cat se afla in fata mingii.
    atunci cand s-a oprit in fata mingii (asteptand sa vada daca si unde pleaca portarul) lovitura era deja ratata.
    pt.ca Ceh e un portar mult prea mare incat sa fie “batut” cu un sut plasat, tras “cu latul” si de pe loc.
    Ceh a aparat pt.ca stia cum va executa Ronaldo! (adica Ceh i-a anticipat miscarea, deci l-a invins “strategic”)
    probabil insa ca pt.a intelege “cum de stia?” ar fi trebuit sa fi batut sau aparat destule penalty-uri in meciuri cu miza!
    sau (cum zicea Dl.Paler): Nu intelegi decat ce esti pregatit sa intelegi.

  42. :) AG

    interesant pustiul asta! sclipeste, are tupeu, e arogant! parca l-ar lega ceva de brazilieni.
    finala merita un comentariu. cuvintele parca se scriu singure. timpul se dilata. a ratat… poate daca lasa firul de iarba pe bocanc, istoria era alta…
    urmatorul penalty! la ora la care scriu aceste cuvinte, scorul e 1-1.
    :)

  43. oare cum suna articolul asta folosindu’se un scriitor roman in locul lui dovstoievici? un preda – “a tras un scuipat si’si aseza nadragii, dupa care o plesni cu sete. ptiuu, cacat, hai ca esti prost, cristiano, isi zise in sinea lui.” sau poate un stanescu “daca as suta nu prea plasat si as rata, oare sa schiopatez un pic de teama ca o sa zica astia ca sunt prost? ” sau poate sorescu? “un atacant care a ratat minus un portar care a aparat egal cu zero”.. poate chiar un ioanitoaia? ronaldo e un jucator bun, ba chiar foarte bun, ar spune unii. ba nici nu ar fi crezut nici cei mai inversunati iubitori ai echipei londoneze ca va rata, dar uite ca a ratat si a dat apa la moara gurilor rele sa sustina ca tanarul portughez nu e chiar cel mai bun din lume, daca nu cumva ba parca insa ba ba ba.. daca nu cumva”.

    excelent articol, chiar daca nu ma numar printre fanii literaturii kalincilor. prefer scriitorii din tarile de la sud de dunare, cu o iei tot inainte, treci de meditarana si in africa faci la dreapta peste o apa mare. acolo se vorbeste limba fotbalului si a literaturii spectaculoase.

  44. Frumoasa povestioara.

    Dar adevarul e ca lumea s-a cam prins cum bate C.Ronoaldo penalty-urile. Adica faptul ca se opreste 1 sec din avant si dupaia executa. Hai sa ne uitam pe ultimele lovituri de la 11m executate. Nu ar fi normal ca portarii inainte de un meci asha de important sa urmareasca casete cu adversarii lor … inclusiv la loviturile de departajare ?

  45. lasa ca il invata Carrick sa bata…pustiul ala marca pana azi daca il lasau la cat de sigur a tras…cat despre Terry a tras bine…l-a fentat pe portar…a avut ghinion…la anul sunt sigur ca Chelsea se va intarii (Abramovici a vazut ca se poate)…sper sa aduca 2 extreme valoroase…atat are nevoie acuma Chelsea (Malouda e o solutie daca isi da drumul si nu are nici o rezerva valoroasa pe post…Joe Cole nu are rezerva din pacate)…a si un fundas dreapta…sau sa il lase pe Essien acolo mai mult…a jucat bine repriza a doua

  46. Toata lumea spune cat de rau ii pare de terry….chelsea!! Oare dak MU pierdea se mai spunea “Cat de rau imi pare de cristiano ronaldo…..de manchester”. E adevarat, terry a avut ghinion, dar asta-i viata!!

  47. Mda !
    Norocul lui ca a ratat Anelka , altfel daca Dostoievski a scapat , Ronaldo nu avea nici o sansa !!!!
    Mai ratase , tot in meci decisiv !
    Norocul meu ca la emotiile pe care le aveam nu auzeam NIMIC in jur nici macar comentariile celor doi de la tv .
    Dupa , parca plingeam eu acolo pe iarba in locul lui Ronaldo decit el de usurarea sufletului sau, prin ingerul salvator Van Der Sal.

  48. ABSOLUT EXTRAORDINAR ARTICOLUL!!! Felicitari sincere pentru unul dintre putinii ziaristi profesionisti si ci talent din Romania!!!

  49. Nu se prea potriveste paralela asta dramatica atunci cand vorbesti de Ronaldo care, dincolo de un talent extraodinar, are si o aroganta pe masura; ce-i drept una justificata, dar care i-a fost fatala cand a batut penalty-ul. A facut abstractie de faptul ca le 11m chiar au cum sa existe vedete, ci doar flacai hotarati care se duc spre minge si dau unde-a dat Hargreaves, de exemplu.

    Ma intreb oare daca a fost aroganta sau frica oprirea aia a lui Ronaldo in fata lui Cech. In ceea ce-l priveste pe Terry, a fost cu siguranta o mostra de aroganta felul cum s-a dus spre minge, dar si la el era justificata, pentru ca eu sincer n-am vazut niciun fotbalist care sa rateze penalty-ul aducator de victorie, cu atat mai putin un capitan de echipa. Si daca stai sa te gandesti, nici macar n-a tras prost.

  50. adrian,cred ca ai scris articolu’ asta cand se indrepte terry spre ‘punctul cu var’ , iar tu te gandeai ca bietul cristiano i-a ingropat pe diavoli :)) si te-ai gandit apoi ca i s-r potrivi lui terry analogia cu dostoievski, da’ ti-a fost lene sa schimbi… este? :))

  51. executia lui ronaldo nu a fost intamplare, el a adoptat in ultimul sezon modul asta de executie, cu o oprire la un metru inainte de minge. in cateva randuri, in premier league, arbitrul l-a pus sa repete…probabil si in finala il punea michel sa repete daca marca…

    eu imi aduc aminte cum batea cristiano ronaldo in vremuri mai tinere, de exemplu la euro 2004 sau la cm 2006 contra angliei cand dadea hotarat si la vinclu, fara sperante pentru portar…sper sa revina la astfel de executii

  52. @adypunker
    Ce-ai dom’le cu filologii? La urma urmelor si ei sint tot un fel de ingineri. Daca vrei sa dai un cap in gura adevaratilor adversari ai inginerilor, cauta in alta parte. Ia-te de filosofi, de teologi etc.
    Se pare ca sintem vecini de cartier. Esti pe partea cu Timpa sau pe ailalta?
    @the man
    C Ronaldo n-a avut probabil niciun monolog interior. Monologul presupune reflectie, iar in momentele alea extrem de tensionate, numai un spirit superior are “timp” sa reflecteze. Asa ca, in opinia mea transfigurarea e, de fapt o creatie ex nihilo! Evident ca literatura inseamna eufemizare si transfigurare, numai ca, de cele mai multe ori in scriitura sportiva, o transfigurare reusita nu hipertrofiaza fictiunea unor ginduri/trairi ci scoate din carnea metaforei mulajul gestului exterior al sportivului. Pt mine un fotbalist in timpul jocului, un atlet in miezul efortului se preteaza transfigurarii exact in maniera in care se preteaza transfigurarii un fluture in zbor, o gazela in alergare, un gladiator in lupta, adica un obiect insufletit dar inconstient, impenetrabil in senzatii, trairi, rationamente. Si nu vorbesc de o impenetrabilitate imposibila ci de una necesara prin derizoriul acelor “interioritati” in economia spectacolului si emotiei, provocate in proportie coplesitoare de gesturile exterioare. Miscarile fotbalistului, transpiratia si lacrimile si fluturarile ma pot tulbura si nu cine stie ce reconstructie fictiva si fabulatorie a fluxurilor de constiinta ori de gindire.
    Asta lasind la o parte, ridicolul ideii ca trairea unui fotbalist in fata punctului cu var poate evoca trairile lui Dostoievski in fata calaului.
    In fine, admitind ca s-a dat liber la orice analogie/comparatie/alegorie oricit de funambulesca ar parea la prima vedere, in niciun caz, rolul principal nu trebuie distribuit tocmai unui personaj atit de subtire ca Ronaldo!
    @AG
    Vezi, ai ajuns deja psyhedelic, pneumatofor si psihopomp! Pe urma chestia aia cu enervatul pina la placere ma face sa constat fie ca esti putin masochist, fie ca ar trebui sa scrii un editorial despre .. coincidentia oppositorium, amfibolie si gel pe Old Traford.