in Adevărul, Sfatul bătrânilor

În recreație

De îndată ce se suna, treaba era calculată. Ieşeam fuga din clasă, ocoleam vitrina cu premiile obţinute de şcoală la întrecerile pe municipiu, o luam la dreapta pe lângă scara profesorilor, străbăteam apoi holul pe pereţii căruia machetele înfăţişau un cartier din cutii de chibrituri şi iată-ne pe stadion! Ei, da, mai erau şi temerari care voiau să ajungă primii la „alegeri”, luând-o pe intrarea profesorilor, dar ei riscau suspendări, trimiteri la colţ sau chiar o convocare la cancelarie a staff-ului tehnic de acasă.

Era toamnă și mingile creşteau cu zecile în castanul dulce din curte, anunţându-şi intrarea în lumea fotbalului printr-un „poc!” sonor. Nu existau jambiere, nici ghete portocalii făcute pe comandă, numai pantaloni de tergal roşi până la luciu şi pantofi butucănoşi.

Acel castan nu era o mană cerească doar pentru fotbalişti, întrucât fructele sale comestibile puteau fi coapte şi mâncate, transformate de mame în piure ori adunate în sacoşă şi cărate zece metri mai încolo, întru îndeplinirea planului pionieresc. Aţi jucat vreodată fotbal cu o castană? E mai iute decât Jabulani, mai dificil de lovit ca mingea de 35, cu traiectorii mai greu de prevăzut decât cele oferite de mingea de 18. Ce să mai spunem de Artex?

Veţi zice, desigur, că era un sport dur, intrările la minge fiind totuna cu intrările la gleznă. Că imperfecţiunile micului fruct maroniu transformau fotbalul nostru într-un fel de rugby sau într-un hochei pe asfalt, cu crose învelite în pantofi. Că driblingurile, voleurile, loviturile cu capul, stopurile pe piept fiind izgonite din acest sport, nu prea mai rămânea mare lucru din el. Vă contrazic, domnilor, vă contrazic. Era fotbal, sau mai bine zis coloana sa vertebrală, certificatul lui de naştere, scris de şuturi cu şpiţul şi de pase cu latul, dar nu cu „tot” latul – altfel, „au, glezna!” -, ci doar cu partea din faţă.

Încercaţi să jucaţi ping-pong cu un penar de lemn, dacă nu cumva aţi făcut-o deja. Vă veţi dota pe nesimţite cu un simţ în plus. La fel era şi cu fotbalul cu castane.
Ce baschet? Era mai greu să nimereşti cu o mingiucă de cauciuc coşul de gunoi săltat deasupra tablei, sub tabloul lui Tovarăşu’. Ce baseball? Era „pereţelul”, având ca scop nimerirea cu mingea de tenis a conductei groase orizontale de gaz, care, prin schimbarea bruscă a direcţiei, îl paraliza pe următorul la „bătaie”.

Rege era însă tot fotbalul, comprimat în cele zece minute ale pauzei, iar o dată pe zi, în recreaţia mare, se juca un fel de finală a Ligii Campionilor. Porţile erau, bineînţeles, inegale, una fiind mărginită de castan şi de un alt copac, a doua fiind poarta din tablă a curţii. Terenul? Total asimetric, având în vedere că porţile nu erau nici pe departe faţă în faţă. Să vă spun însă câte ceva despre terenul de sport al şcolii, care până în clasa a patra ne era inaccesibil, fiind ocupat de către cei din gimnaziu. Era de pământ bătătorit, iar un peste un colţ al dreptunghiului, până aproape de una dintre porţi, venea clădirea școlii. Fără acest colț n-aş fi învăţat nicicând să dau cu exteriorul, astfel încât portarul advers să se trezească cu o minge venind cu efect, de nicăieri.

Pe terenul acela acum se construieşte ceva şi probabil că vor săpa adânc, excavând toate şuturile, driblingurile şi chiotele îmbâcsite de praf ale generaţiilor care au jucat fotbal acolo. Acum vreo zece ani, au tăiat şi castanul. Cică ameninţa să pice în cazul unei furtuni.

În ciuda știrilor de la televizor,  nu cred că există furtuni capabile să dobore copacii copilăriei. În plus, nu pot să nu mă gândesc câţi fotbalişti şi câte piureuri de castane s-or fi pierdut astfel.

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

20 Comments

  1. Cum sa nu ma uit ? Sint un mare fan de vreo 40 de ani ,de la jpr cu jambierele jos, jean pierre rives sau paparemborde. The best sport ever.

  2. Imi pare rau ca n-am fost aseara pe olympics in stratford, e asa aproape de mine. Prietenii mei si-au luat copiii,fularele tricolore si come on you oaks! Copiii sint nascuti aici cu mame englezoaice, nu vorbesc o boaba romaneste dar tin la toate sporturile cu Romania.

  3. @the_kop:
    Rives :) Mă gândeam zilele trecute că am deschis ochii în fotbal pe Dobrin și Dudu Georgescu și în rugby pe Rives.
    Au jucat bine băieții.
    Din câte văd, lupta se va da între Noua Zeelandă și Irlanda. Poate și Anglia?

  4. @A.G. : SUPERB! Cate nostalgii ai trezit… Fiindca tot e CM de rugby- ai incercat vreodata sa joci fotbal cu o minge de rugby? Eu am avut ocazia, in liceu, pe zapada. Au fost vreo 10-15 minute de incrancenare si amuzament, presarate cu alunecari spectaculoase si din cand in cand icnete de durere cauzate de contactul dintre spitul care tocmai a ratat mingea si o tibie ratacita in drumul ei.

  5. @TatikU

    Cel mai dur sport, mai dur chiar decat fotbalul australian, era “fushtiulucul”. Pentru neinitiati ( :) ) , era rugby jucat cu mingea medicinala, pe zapada, in timpul antrenamentelor de handbal. Regula era ca nu erau reguli. Sport pentru calit caractere! :)

  6. Uite ca am citit un subiect prea bun scris intr-o maniera dificil de aflat in netul din Romania. Acum, dupa ce am citit acest articol, doresc sa va spun ca in acest weekend trecem la ora de iarna, o stiati deja. Daca tot se schimba ora, macar reglati-va ceasul dupa ora exactă pentru a nu intarzia sa ajungeti la timp unde trebuie sa ajunget. Multumesc!

  7. Din păcate, acum, elevii nu mai au voie afara în curte în pauze. Și, câteodată, nici măcar pe holuri. Pentru ca aleargă, fac gălăgie și în general se bucura de viata conform vârstei. Ceea ce, știm cu toții, școala românească descurajează din rasputeri