in Publicitate

11 lucruri incredibile din fotbalul englez

bjlzqi7cuaebxj511. Cine a jucat prima pe Anfield Road? Înainte ca FC Liverpool să existe, concitadinii de la Everton au evoluat pe actualul stadion al “cormoranilor”, Anfield Road. S-a întâmplat din 1884 până în 1892, când a luat ființă FC Liverpool. Știți cum au vrut să se numească inițial “cormoranii”? Everton Athletic.

Mai multe amănunte extrem de interesante despre această rivalitate istorică puteți citi aici.  

2. La fel de buni după pauză. De peste 32 de ani, Manchester United nu a pierdut un meci de campionat în care a condus la pauză. Ultima oară s-a întâmplat pe 7 mai 1984, într-o partidă cu Ipswich Town, care a revenit de la 0-1 la pauză pentru a învinge cu 2-1. Margaret Thatcher se lupta cu sindicatele miniere, Uniunea Sovietică se pregătea pentru boicotul JO din Los Angeles, iar Duran Duran domina topurile cu piesa The Reflex.

3. Campioana inimii. Când vine vorba despre reveniri, niciuna nu se poate compara cu ce a făcut Charlton Athletic în meciul împotriva celor de la Huddersfield Town din 1957. După 27 de minute de joc, căpitanul lui Charlton a fost accidentat și a ieșit, înlocuirile nefiind permise pe atunci. Când mai erau 27 de minute, scorul era 5-1 pentru cei de la Huddersfield. Meciul s-a terminat totuși 7-6 pentru Charlton.

mfckbzl14. Leguma periculoasă. Fanii lui Chelsea au aruncat cu țelină pe teren mulți ani la rând, într-un ritual ale cărui origini nu sunt clare. Fie este urmarea a modificării unui vechi cântec popular, fie e un obicei iscat de un vechi membru al galeriei, fie că e o scandare a galeriei unei alte echipe, preluată de cei de la Chelsea, fie o încurajare adresată unui fost fotbalist al “albaștrilor”. În 2007 însă, ca urmare a unei anchete a Football Association, obiceiul de a arunca pe gazon periculoasa legumă a fost interzis.

5. Managerul blitz. Leroy Rosenior deține recordul de cel mai scurt mandat în fruntea unui club de fotbal. În 2007, fostul atacant de la West Ham și Fulham a fost managerul echipei Torquay United timp de 10 minute. Conferința de presă în care a fost anunțată instalarea lui s-a terminat la ora 15:30, apoi, la 15:40, s-a anunțat că gruparea fusese vândută către un alt proprietar, iar angajamentul lui căzuse. Rosenior a spulberat astfel recordul lui Dave Bassett – 72 ore la conducerea lui Crystal Palace în 1984.

6. Fidelitate extremă. Fanul lui Manchester United Norman Windram a declarat în 2004 că nu a ratat nici măcar un meci susținut de formația sa favorită acasă, pe Old Trafford, începând din 1926. Atunci, în vârstă de 4 ani, el a văzut primul meci, după care au urmat aproximativ 1.800 de partide la care a asistat pe viu. În 2004, Windram a declarat că e gata să se lupte cu frații Glazer, care doreau să cumpere clubul. “Mănânc, dorm și visez United și am fost mereu implicat la acest club. Nu vreau să vină americanii aici”, a declarat Windram.

În prezent, frații Glazer dețin clubul. Norman Windram a murit în 2009, la 87 de ani.

7. Doctorul vorbăreț. În timp ce acorda îngrijiri unui fotbalist, medicului unei echipe i-a sunat telefonul. Deși pare începutul unui banc, i s-a întâmplat în 2005 lui Dave Nicholls. Acesta a răspuns la telefon și a început să vorbească, dar arbitrul l-a dat afară, ceea ce înseamnă că n-a mai avut voie să intre pe teren tot timpul partidei.

8. Super Mario. În 2011, fiind jucător la Manchester City, Mario Balotelli era la un antrenament, când un puști i-a cerut un autograf. Italianul l-a întrebat de ce nu e la școală, iar copilul i-a spus că din cauza unui bătăuș. Citește aici ce lucru frumos și surprinzător a făcut mai departe Balotelli.

Și încă o chestiune interesantă despre Mario: cât timp a jucat în Premier League, la Manchester City, adică 10 luni, el a dat o singură pasă decisivă: a fost cea din minutul 95 al partidei cu Queens Park Rangers din 2012, în urma căreia Aguero a marcat golul cu care City a luat titlul de campioană.

manchester-city-v-qpr-sergio-aguero

9. Meciul cu trei reprize. În istoria fotbalului englezesc a existat și un meci din trei reprize, fiecare de 45 de minute. S-a întâmplat în 1894, în partida dintre Sunderland și Derby County. Arbitrul delegat a întârziat și partida a început condusă de un altul. Titularul a venit la pauză și i-a întrebat pe cei de la Derby, care erau conduși cu 3-0, dacă vor să o ia de la început. Ce credeți că au răspuns? Că vor. Astfel, s-au mai jucat două reprize, de la 0-0, în urma cărora Sunderland a învins cu 8-0.

10. Au furat “punctele cu var”. Doi stokecityvfulhampremierleaguebruoxztcpztloameni au intrat odată în timpul nopții pe stadionul din Rotherham, au săpat în jurul marcajelor cu var de unde se execută penalty-urile și au plecat cu acestea. Era, se pare, parte dintr-o farsă de Crăciun.

11. Record. Cu 47 goluri înscrise cu capul, Peter Crouch (foto) este recordmanul golurilor marcate astfel din Premier League, depășindu-l, în mai 2015, pe Alan Shearer. Crouch a marcat mai multe goluri cu capul decât 15 dintre echipele care au jucat, începând din 1992, de la înființarea competiției, în Premier League.

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.