in Gazeta Sporturilor

Briliante, diamante și alte nestemate

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Ne supranumim fotbaliștii de parcă ar sta în vitrina unui bijutier, nu în subsolul fotbalului.

Am văzut deja în presa română formularea “nestemata Ligii 1”. M-am topit de drag: așa vorbesc părinții de copiii lor, când încearcă să-i facă din corigenți olimpici.

Așadar, Mutu a fost Briliantul, Cernat Diamantul, dar avem acum o “nestemată”. Ce va urma? Gablonțul? Semiprețiosul? Mărgica? Fotbalistul român e un fel de pietricică pe care cei o mie de înțelepți se străduiesc să o scoată dintr-un lac care a secat demult.  

Ironia mea nu se referă la Andrei Ivan, cel denumit astfel, ci la excesele de limbaj ale secătuirii noastre. Chiar îmi place acest băiat, care refuză să vină la Steaua pentru că el visează să joace în Vest. Într-o națiune fotbalistică de “steliști de mici” și de “câini până la moarte”, îi ador pe cei care își fixează ca obiectiv să joace fotbal adevărat. Jucătorii fără vise devin, cel mult, bucăți de piatră ponce fixate în monturi chinezești. Du-te, Andrei, du-te și până la 35 de ani să te vedem în România doar de Crăciun și la convocările echipei naționale!

Alții refuză Steaua, dar din motive diferite. Budescu, proaspăt întors din China, unde a fost “plecat sub formă de împrumut”, va rămâne la Astra. Deja e clar: aceasta va fi fost cariera lui internațională. Budescu face parte din acei jucători pentru care transferul nu mai este o rampă de lansare, ci o formă de muncă silnică. Omul strânge din dinți pentru a mai aduna niște bani, apoi se întoarce cu dor excesiv de sarmale.

Știți ce e “forma de împrumut”? Un fel de perioadă de probă mai lungă. E ca în lege: dacă nu-ți convine produsul, ai timp o lună să-l dai înapoi, fără să spui de ce. Când va pleca primul jucător român în leasing? Când va fi dată vreo nestemată rest la achiziționarea de stegulețe de corner? Când se vor primi bonuri de masă la schimb?, căci pe găini deja am transferat.

Știrile sar și pocnesc ca floricelele de porumb. E sărbătoarea perpetuă a hibernării întrerupte de mici vise umede. Astfel, dacă fotbalistul român pleacă în Daghestan, e un triumf. Dacă rămâne, e o mare realizare. Orice se întâmplă, e prilej de artificii. Pentru trompeții acestui rege cataleptic, însuși faptul că existăm e o dovadă de geniu.

Peste vreo doi ani, dacă vor mai exista fotbal și presă sportivă, transferul golgeterului din Liga 1 va fi înfățișat astfel: “A fost eliminată piatra prețioasă de la rinichi a fotbalului românesc”.

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.