in Publicitate

Sportivi care au revenit după accidentări cumplite

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Cazurile care urmează sunt la limita dintre sport și nebunie.

Wayne_Shelford_1973785a

Bert Trautmann – fotbal. Dacă povestea lui Bert Trautmann se va ecraniza vreodată, ar bate orice biografie sportivă transpusă pe ecran. În timpul celui de-al doilea război mondial, a fost parașutist în Luftwaffe și a fost capturat, pe rând, de armata rusă, de Rezistența franceză și de americani. A evadat de fiecare dată, până când a fost prins de englezi. Când s-a terminat războiul, a refuzat repatrierea și s-a stabilit în Lancashire, unde a început să joace fotbal, ca portar, pentru o echipă locală. Performanțele sale au atras atenția celor de la Manchester City și a ajuns goalkeeper-ul titular. Deși au fost proteste față de decizia clubului de a angaja un fost soldat al Reichului, evoluția sa în poartă l-a făcut respectat în comunitate. Din 250 de partide, a lipsit doar în cinci.

În cea de-a două finală de FA Cup în care a jucat, cea din 1956, când mai erau 17 minute din partidă, iar City conducea cu 3-1, Trautmann a plonjat la picioarele unui adversar și s-a ales cu o fractură de vertebre cervicale. Pentru că schimbările nu erau permise, a rămas în poartă și și-a salvat echipa de alte câteva ori.

După meci, s-a constatat că putea cu ușurință muri: una dintre vertebre era despicată și se ținea doar grație presiunii exercitată de o altă vertebră fracturată.

Trautmann a plecat dintre noi în 2013, la 89 de ani.

Niki Lauda – Formula 1. În timpul cursei de la Nürburgring din 1976, mașina austriacului a luat foc și el a fost cu greu scos din vâlvătaie. A suferit arsuri grave și s-a intoxicat cu gaze. Și-a pierdut o partea din urechea dreaptă, părul de pe aceeași parte  a capului, sprâncenele și pleoapele. Peste șase săptămâni, era din nou la volan, în Marele Premiu al Italiei, unde, deși era pietrificat de groază – conform propriei declarații -, a obținut locul al patrulea.

Clint Malarchuk – hochei. Era repriza a doua a meciului de hochei dintre St. Louis Blues și Buffalo Sabres, când un hocheist de la prima formație a trecut cu patina peste gâtul portarului de la Sabres, Clint Malarchuk, secționându-i artera carotidă și vena jugulară. Victima a părăsit gheața pe patine, ajutată de preparatorul fizic al echipei, Jim Pizzutelli, dar imaginea sângeului țâșnind în valuri a făcut ca 11 spectatori să leșine, doi să sufere atacuri de cord, iar trei jucători să vomite.

„Am ieșit de pe gheață pentru că nu am vrut ca mama, care urmărea meciul, să mă vadă murind”, a declarat Malarchuk. El a rugat pe cineva să o anunțe că a iubit-o mult și a cerut un preot. Viața i-a fost salvată de același Pizzutelli, care fusese în Vietnam și care, până la venirea medicilor, a presat puternic vasele de sânge secționate și s-a așezat în genunchi pe clavicula rănitului, pentru a reduce ritmul cardiac și presiunea sângelui.

Când au venit doctorii, sportivul i-a întrebat, în glumă, dacă-l vor repara la timp pentru a prinde repriza a treia. A pierdut 1,5 litri de sânge și au fost necesare 300 de copci. Dacă vreți să vedeți secvența video, ea există pe YouTube, dar n-am vrut s-o atașez aici.

Shun Fujimoto – gimnastică. Despre acest episod am scris aici. Impresionant.

Wayne Shelford – rugby. Dacă sunteți un bărbat sensibil, atenție!, urmează o accidentare șocantă. Shelford a fost căpitanul All Blacks la celebra partidă jucată împotriva Franței în 1986, rămasă în istorie drept „Bătălia din Nantes”. Mai întâi, în minutul 20, în timpul unei grămezi dezordonate, un francez l-a călcat cu crampoanele pe testicule, sfâșiindu-i scrotul. În cursul aceleiași faze, a primit o lovitură care i-a zburat patru dinți. A alergat a margine, cu un testicoul afară din sac și i-a cerut medicului să-l coasă viu acolo. Zis și făcut. Apoi, a revenit în joc, unde o altă lovitură primită l-a lăsat leșinat pe teren. A fost înlocuit, iar Noua Zeelandă a pierdut cu 16-3.

Shelford a susținut mereu că francezii ar fi fost drogați în acea partidă, dar despre meciul propriu-zis nu-și amintește nimic. A fost singura sa înfrângere în tricoul negru. Un an mai târziu, a fost căpitanul echipei Noii Zeelande care a câștigat prima Cupă Mondială, învingând Franța în finală cu 29-9.

Dacă mai știți cazuri din acestea, spuneți-le aici.

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Michael Schumacher n-o sa revina aste e sigur ca si ziua de azi. Pacat ca nu se vorbeste de starea lui si-l chinuie cu n-am idee ce fel de solutii miraculoase doar sa impacheteze bani de asigurare. Tupeul este mai gros decat omenirea si memoria unui om, se observa.

    Si nici Mihai Nesu nu va reveni nici la viata normala macar, parca s-a retras intr-o manastire am citit de o vreme dupa pierderea parintilor.

    Pacat ca intr-o clipa de neatentie se intampla tragedii.