in Oameni plecați de-acasă, Sfatul bătrânilor

Cele mai stupide opere de artă

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

1. “Merda d’artista”, Piero Manzoni (1961). Dacă vreodată ați gândit că “arta e de rahat”, în acest caz chiar ați avea dreptate. Lucrarea constă în 90 de conserve, fiecare conținând 30 de grame din fecalele artistului, purtând etichete care anunță tilul – și conținutul – în patru limbi. Inițial, conservele au fost evaluate în funcție de prețul a 30 de grame de aur la data respectivă, cam la 37$, dar cea mai scumpă mostră s-a vândut cu 124.000 euro la Sotheby’s, în 2007. 

2. “Cowboy”, Ellsworth Kelly (1958). Opera respectivă e cea din dreapta. Nu vi se pare că, din unghiul acesta, în lumina după-amiezii, chiar aduce puțin cu un cowboy?  Realizat din ulei pe pânză, tabloul s-a vândut în 2010 pentru aproximativ 1,7 milioane USD.

3. “Fresh Air”, artist necunoscut. Expus în Muzeul Artei Nonvizibile din New York, tabloul realizat din aer pe aer s-a vândut cu 10.000 USD în 2011.

4. “The Blood Red Mirror”, Gerhard Richter (2012). O oglindă ușor crăpată și vopsită în roșu. Un rus a cumpărat-o pentru 1,1 milioane USD.

5. “Untitled”, Cy Twombly (1968). Cel mai mult mă amuză la această operă de artă, care constă în niște scrijelituri pe o tablă școlară, este faptul că nu are titlu. Păi, artistul putea să-i spună oricum: “Napoleon croșetând”, “Sentimente 23”, “Copil de 6 ani învățând să scrie”, “Autoportret în furoul bunicii”. Cert e că s-a vândut în 2015 la Sotheby’s pentru 70,5 milioane USD.

6. “Venus din Milo din excremente”, Zhu Cheng (2010). Uneori, artistul trebuie să sufere pentru opera sa. Este cazul artistului chinez care, împreună cu studenții săi, a tocmit această minunată lucrare din caca de ursuleți panda. Expusă într-o cutie transparentă în Muzeul de Artă din Zhengzhou, pentru ca mirosul să nu alunge iubitorii de frumos și să atragă muștele, statueta a fost achiziționată de un colecționar de artă elvețian pentru 45.000 USD.

Dacă mai știți astfel de exemple, împărtășiți-le aici!

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Gandeste putin: la nivel european si nord-american (ca acolo traieste 99% din snobimea mondiala)zece critici de “arta”, de la zece publicatii, dicteaza care “artist” e valoros si care nu. Asa a fost dintotdeauna. Exemplul cel mai bun e Brancusi, care a creat niste glume de sculpturi toata viata lui. O fi avut relatii care se sarbatoresc luna aceasta pe plan european si nord-american (cum altfel?) cu unul dintre cei zece critici. Cea mai buna meserie e aia de critic de arta. Nu iti trebuie absolut nicio pregatire, doar pile la directorul unei publicatii importante.

  2. vrei sa spui TOP 3! si asta pentru ca nu ne mai permitem divagatii existentiale, unele lucruri chiar au luat-o razna rau de tot!!!