in Ierarhii personale

Piesele mele favorite. Top 3 Queen

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on whatsapp
Whatsapp
În general, piesele mele favorite nu sunt hit-uri, ci melodii mai puțin băgate în seamă.

1. Dragon Attack – The Game (1980)

Pentru mine, Queen a început cu piesa asta, “trasă” de la radio și ascultată apoi mulți ani pe un casetofon mono. E a lui Brian May, iar asta se simte, căci chitaristul e cel mai rock compozitor din Queen.

John Deacon spunea că e melodia lui favorită din întreaga discografie a trupei, iar Roger Taylor a declarat că era una foarte dură cu încheietura mâinii sale drepte.

E fascinant ritmul ținut de bas și baterie, ca o cavalcadă, amintindu-mi puțin de o altă melodie care crește constant, “Whole Lotta Love” a celor de la Led Zeppelin.

Pe ritmul acesta îndrăcit se cațără vocea lui Freddie, și tot din el irumpe solo-ul sălbatic al lui May, până când corul de la sfârșit, luat parcă din repertoriul negro spirituals, introduce o pauză. Apoi iar reîncepe, ca o incantație a sălbaticilor sau o mantră rock.

E unul dintre acele cântece în care toți patru au fost minunați și s-au împletit perfect. Și, curios, aproape nimeni nu-l evocă printre marile lor realizări.

2. Cool Cat – Hot Space (1982)

Aici se vede, după mine, cel mai bine cât de bun solist vocal a fost Freddie. Piesa – aflată pe albumul considerat aproape unanim drept cel mai slab al formației – le aparține lui Mercury și lui Deacon. Să cânți în falset atât de sus și cu atâta elasticitate, să fii riguros și jucăuș în același timp, asta nu poate nimeni.

A fost a doua melodie înregistrată în duet cu David Bowie (după Under Pressure), dar David a renunțat în ultimul moment la aportul lui (deși, după mine, mormăielile lui dădeau o atmosferă mult mai interesantă piesei).

Și pe bune, când asculți ce face Freddie aici, n-ai de ales și păstrezi tăcerea.

3. I’m Going Slightly Mad – Innuendo (1991)

Evident, e piesa lui Mercury. Omul ne-a spus că se duce în multe feluri. Aici, într-un stil burlesc, tragicomic.

Versurile sunt compuse de Freddie și de către un prieten al acestuia, muzicianul Peter Straker, ca o succesiune de fraze copilărești, fiecare mai simpatic și mai naiv decât precedentul. Sub stratul acesta de prosteală simpatică se simte durerea dezagregării.

La filmările pentru videoclip, Freddie a fost fardat consistent și a purtat un alt rând de haine pe dedesubt, pentru a se ascunde efectele bolii. Și s-a arătat mai grațios, mai delicat și mai fragil ca niciodată. Peste nouă luni avea să moară.

O variantă de un minut a piesei a fost înregistrată special pentru o convenție a fan clubului Queen și se încheie cu cuvintele “This is Fredrick Mercury signing off… Bye bye …”, spuse pe un ton vesel.

Omul acesta chiar a știut să-și ia rămas bun.

Acum e rândul vostru. Care sunt piesele voastre favorite ale trupei Queen?

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on whatsapp
Whatsapp

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

18 Comments

 1. 1. The Prophet’s Song
  2. Bohemian Rhapsody
  3. Death on Two Legs
  4. ’39
  5. Fat Bottomed Girls
  6. Love of My Life
  7. Save Me
  8. Killer Queen
  9. Don’t Stop Me Now
  10. Who Wants to Live Forever