in Gazeta Sporturilor, Rubricand

Fabrica de îngrăşământ natural

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on whatsapp
Whatsapp

 

La palat se trage apa. O mică furtună se stârneşte în instalaţie şi, împinsă de umărul lichid, ştirea se rostogoleşte cu zgomot prin reţea, începându-şi călătoria prin subteranele oraşului. 

Mici învolburări se produc în locurile în care ţevile formează segmente în formă de “U”, acolo informaţia se opreşte, uşor nehotărâtă, dar jocul ferm al presiunilor o sileşte să-şi continue înaintarea. Instalaţia e o minune tehnologică, cu pompe, manometre şi tubulatură de ultimă generaţie, s-au investit mulţi bani pentru igienă în oraşul nostru, numai produsul e ieftin, atât de ieftin, încât generarea, transportul şi livrarea lui constituie mereu o poveste de succes.

Sunt practic zero cheltuieli de producţie, contabilii pot depune mărturie că niciodată bilanţurile n-au fost atât de bune, că intrările nu s-au dovedit nicicând atât de viguroase în faţa ieşirilor, deşi, într-un anume sens, ieşirile ne interesează mai cu seamă.

Medici pricepuţi întreţin starea productivă a sultanului, atenţi la fiecare semn ce anunţă geneza: o grimasă, un ghiorăit de maţe, un sunet creator. Până şi Şeherezada şi-a adaptat poveştile, din ce în ce mai multe au darul de a stimula şi împlini digestia. Nutriţioniştii se asigură că, indiferent ce ar mânca Marele Generator Uman, icre negre trase pe pâine sau cocoloaşe de brânză, el va livra subiectul la oră fixă, iar dacă nu, programul obişnuit se poate schimba oricând. E nevoie de sacrificiu în acestă meserie, toţi ştim că o constipaţie fulgerătoare ar arunca în şomaj jumătate dintre tehnicieni, deci suntem strâns legaţi de toanele şi pulsiunile stomacului omnipotent.

Din când în când, unul dintre noi, nemaisuportând aerul închis, iese la suprafaţă şi-şi varsă nervii pe cei din jur, strigând că el ar fi vrut să se facă pictor sau astronom, dar că nevoile oraşului l-au împins spre un astfel de destin bine plătit, un altul organizează rezistenţa armată verificând presiunea la manometru, însă în general ne petrecem timpul aşteptând următorul clipocit hazliu sau fâsâit sulfuros de pe conductă.

Fabrica de îngrăşământ natural a devenit principalul angajator din zonă, această inimă pulsând în intestinele oraşului s-a dezvoltat uluitor, cocoţând palatul la o înălţime considerabilă, ceea ce e bine pentru eficienţa transportului, deja materia brută circulă cu viteza apei prin tunelul unei hidrocentrale. Ştirea zăboveşte doar în laboratorul de cercetare, unde mostrele sunt depuse pe lamelă, analiştii examinează cu un aer solemn textura, nuanţa, consistenţa, mesajele ascunse şi implicaţiile posibile, apoi fluxul informaţional trece în atelierul de modelaj, unde primeşte forme atrăgătoare, astfel apar pe tarabe gnomi puturoşi, pitici cu moţ şi căcăreze în formă de balerină pentru amatorii de suveniruri.

Masa de resturi dă viaţă unui întreg oraş, reţeaua de canalizare a devenit un complex sistem de perfuzii citadin, asigură acum şi necesarul de gaze, încălzirea populaţiei, împlinirea nevoii de nou. A înlocuit şi sistemul de irigaţii, vegetaţia prezintă un miros înţepător de talk-show, … dar trebuie să ne întrerupem timp de o oră, sunt semne că sultanul simte iar nevoia de exprimare, deci toată lumea la posturi!, să ne pregătim pentru o nouă ştire.

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on whatsapp
Whatsapp

Write a Comment

Comment

142 Comments

 1. Scalpel!
  Forceps!
  Suction!

  he`s going into cardiac arest, administer 200 ml of adrenaline, live god damn it! LIVE! … LIVE!!!

  As the puls goes into a flat line a tear from the doctors eye falls into the opened belly of the Sultan … they lost him …
  “- It`s a wrap people, mission acomplished!”

  Scenariul perfect, ne mai trebuie George Cloony, si o echipa de chirurgi amatori!

 2. si cand se flatuleaza miroase in toate casele a ce mancat: antrenori, presedinti, jucatori, spectatori, fani, ziaristi, toate asezonate cu putina politica. Am vazut ca s-a tras canalizare si pana la Bruxelles mai nou.

 3. Am asteptat articolul asta cu multa nerabdare. Eram foarte curioasa ce subiect vei aborda azi. La o astfel de opera de arta nu m-am asteptat. Toate calitatile pe care le ai le-ai combinat foarte bine si a iesit o adevarata opera de arta.

 4. Genial !!! Acest articol este o opera de arta !!! Pacat insa ca “sultanul” n-are cum sa infeleaga… si nici unii dintre instalatorii purtatori de reportofoane…DIXIT

 5. Bună Adriane,

  interesant că mulţi oameni, am auzit doar, le plac să citească ştirile

  stînd pe Budă. Probabil că indigestia sau diareea sunt dăunate de multe ori de veştile pe care le citeşti. Diareea de talk show-uri de pretutindeni este

  o boală, un microb intestinal, probabil un ”helicobacter pylori”care îţi trage un ulcer puternic. Bine ar fi să avem canalizări bune în România,atunci cei de la TV şi radio din lume, inclusiv USA, ar schimba Portretul Românului şi percepţia că Românii trăiesc numai prin canale. Monstrele de pe aceea lamelă nu ar trebui să caracterizeze Românul. Nu mă interesează viaţa de

  Sultan, cam murdară, şi cred că ar fi mai bine să se mute înapoi într-un cort, în deşert, cu toată fabrica lui de îngrăşământ natural.

  Soluţii exzistă…nişte antibiotice puternice pentru ”h-pylori”, nu băgăm în seamă aceste talk show-uri superficiale şi nu prea naturale, să facem această reţea de canalizare, parte din infrastructură…

  Românul nu are nevoie de acest îngrăşământ ”natural” să se hrănească.

  Sorin

  P.S. Ai un bălegar şi pui o grămadă de aur pe el. Ce este, bălegar sau aur?

 6. seara buna!
  apropo de “fabrica de ingrasamant natural”, se potriveste vechea poezioara:
  “cate stele sunt pe cer
  toate pan’ la ziua pier.
  numai una e mai proasta,
  sade pe fabrica noastra”…
  adrian, n-ai pomenit insa nimic despre eunucii din jurul sultanului, cei care, neavand “instalatie”, n-au nici sange in ea… :(
  speram insa ca vidanja sa soseasca la fabrica in cel mai scurt timp, astfel incat atmosfera sa fie din nou respirabila.
  noi sa fim sanatosi!

 7. Adriane,

  stilul de scris îmi aduce aminte de Nuvelele lui Liviu Rebreanu…

  Fără nici o discuţie, ai fi fost acceptat în Junimea lui Maiorescu.

  Cum şi alţii au recomandat, cred că este timpul să începi să scrii

  nişte cărţi , chiar dacă nu mai este la modă să citim o carte.

  Ai ocazia să continui şi să înbunătăţeşti literatura Românăă

  Bravo! Succes, Sorin

 8. Pai, cam asa e.
  Cam asa crede “tehnicianul” cel plin de tupeu , teoreticianul aiuritor din “Asta e – voluimul II”
  Ce sa-i zic ?.. Iinformatie savuroasa, omule, pofta buna !

 9. foarte bun articolul. o singura intrebare: tu faci parte din sistem. nu il puteti indrepta spre alte directii? care sa nu miroasa asa si sa nu aiba nevoie de un asa zis sultan? daca il vezi mereu pe prost pe sticla televizorului ajungi sa crezi ca acel prost chiar merita atentia noastra. am patit asa ceva cind am incercat sa il conving pe tata ca acest sultan e un om de nimic. si principalul argument a fost: de cite ori apare la tv? inseamna ca stiu aia de ce il dau ei mereu acolo nu-i asa? la un asa argument am ramas mut. si din pacate sunt din ce in ce mai multi sultani care apar in sistemul mass-media. pacat

 10. Sultanului i-o fi placut sau nu, insa emirului da.

  Ender are dreptate din pacate, si tot din pacate stim ca nu ai tu puterea de a schimba sistemul. Cu toate ca de vreun an de zile il ataci puternic din interior.

 11. @ A.G. :

  Excelent articol, Adriane!! E foarte bine ca l-ai facut praf pe cimpanzeu fara sa-i spui numele lui de analfabet.
  In alta ordine de idei, daca tot vrei sa incerci sa schimbi sistemul cu stilul tau piperat,ar fi bine SA PLUSEZI,adica sa fii ceva mai dur.
  Ar trebui sa scrii un serial mai dur la adresa cimpanzeilor astora in mai multe parti, intitulat ,,A.G.(initialele numelui tau) trage cu A.G.-ul”. Ce zici, n-ar suna frumos si amenintator pentru cimpanzeii nostrii nu numai din Liga 1 si din alte domenii, precum politica sau afacerile,de exemplu?
  Cand s-ar incepe cu niscaiva dezvaluiri despre ei asa cum a procedat Tolo in cazul doamnei Ridzi de a facut aia pe ea,ar incepe toti sa tremure ca frunza-n bataia vantului.

 12. Sultanul, emirul…sunt foarte slabi în comparaţie cu ego-mania Cezarului din USA. Pe orice canal TV sau Radio dai de El 24/7 . Ei se cred mari şi tari, capabili, dar cu părere de rău, dacă le dai în primire o dugheană să vîndă nişte cremvuşti, pînă la sfîrşit de zi, dau faliment.

  Majoritatea din metastaza politikos sunt o piramidă de inconştienţă sau o cisternă de ignoranţă şi merită un şut între părţile moi ale hoitului lor.

  Sorin

 13. Sorin Ion Neagu,

  Ce nume de literat ai. DIn pacate atat. Dar iti permiti sfaturi pt AG. Cool!

  Sa enumeram motivele revoltei mele:

  “că mulţi oameni, am auzit doar, le plac să citească ştirile”
  “indigestia sau diareea sunt dăunate ”
  “un microb intestinal, probabil un ”helicobacter pylori”care îţi trage un ulcer puternic”- stomacul nu e intestin…
  “Monstrele de pe aceea lamelă…”
  “să înbunătăţeşti”- si nu, nu e typo, sunt sigur…

  Se vede ca, tot vorba ta, “nu mai e la moda sa citim o carte”!

  Altfel, Adrian, genial ca de obicei!

 14. Excelent, jos palaria!!!! Superb. Ironia e insa ca si criticindu-l, ii dam atentie. Cum ii spui cuiva sa nu ecrie despre ceva, fara sa mentionezi lucrul despre care nu trebuie sa scrie?

 15. combatem, combatem.
  pt ca toti colegii tai invoca la nesfarsit audienta si ratingul ca motiv principal al promovarii flatulentelor, te invit ca macar tu sa iti iei in serios meseria de jurnalist, sa profiti de faptul ca faci parte din a 4-a putere a unui stat si, respectand deontologia profesional, sa iti educi publicul.
  printre altele, ai putea sa ii inviti pe cei care te urmaresc sa nu mai faca audienta celor care nu merita: sa nu mai dea click pe “articolele” urat mirositoare, sa schimbe canalul cand se trage apa etc.

 16. Problema nu este sultanul ci faptul ca Orasul il baga in seama. Este foarte, foarte trist ca locuitorii orasului se aseaza in fata televizorului asteptand portia zilnica de cacareaza de la sultan. Si mai trist este faptul ca exista mass media care pare a avea un apetit deosebit pentru fecale. Dar ce sa mai ceri de la ei, daca din raportul comisiei prezidentiale de 400pg care semnaleaza niste probleme extrem de grave ale Romaniei ei au extras stirea bomba ca marijuana si prostitutia ar trebui legalizate. Poate ca si capacitatea de productie a sultanului va scadea atunci cand pofta de cacareze a televiziunilor si a ziarelor se va stinge.

 17. @ dan,

  ”Helicobacter pylori is a bacteria that can infect your stomach and erode the lining of your stomach and intestines, creating ulcers and inflammation

  H. pylori weakens the protective mucous coating of the stomach and duodenum”.

  1.H pylori este bacteria care provoacă ulcerul stomacului dar trăieşte, distruge şi din mucoasa intestinului mic.

  2.Mulţumesc de compliment…naşa mi-a dat numele…literat să fie,dacă aşa credeţi Dumneavoastră.

  3.Înbunătăţirii literaturei Române.Ai dreptate, nu a fost un”typo”, am încercat doar să-i fac un compliment lui AG; sper că nu am greşit cu această intenţie.

  4.”… unde mostrele sunt depuse pe lamelă…”sunt(sînt) cuvintele lui AG

  5.Doresc să nu mai fi revoltat pentru că eu mă exprim mai diferit ca Dumneavoastră şi probabil analogia mea este mai greu de înţeles.

  6. Cînd eu am învăţat să scriu pe Româneşte (am avut nota 5.0)cu 43 de ani în urmă, cuvîntul

  ”sunt” se scria ”sînt” şi tineretul respecta pe cei mai învîrstă, chiar dacă mai pocea limba.

  Sorin

 18. @ dan,

  din păcate, sunteţi cam arogant,atât. Totuşi, am speranţa că din arogant puteţi deveni mai tolerant. Intenţia mea pe acest blog este să învăţ ceva de la Dumneavoastră, de acasă din România, pentru că sunt printre străini de peste 3 decenii.Nu am intenţia să mă compar sau să cîştig personal sau un argument cu Dumneavoastră sau cu altcineva. Doresc să ajut pe cineva,

  bine înţeles, dacă vrea să fie ajutat(ă), cu un sfat sau vreo ideie din afara acelor hotare, dar cu aceaşi inimă iubitoare de Român.

  Scuze, sunt puţin supărat.

  Sorin

 19. Adriane,

  ”Salut. Cateva randuri despre un eficient proces de productie si transport, prin care opera unui om ne este zilnic livrata la domiciliu”

  Nu am primit această operă la domiciliul meu. Procesul devine eficient numai dacă deschizi poşta.

  Comentariul lui ”Ovi”, ”Poate ca si capacitatea de productie a sultanului va scadea atunci cand pofta de cacareze a televiziunilor si a ziarelor se va stinge”, este eficient pentru cei care s-au săturat de acest individ(indivizi), pe care eu nici nu-l cunosc.

  Sorin

 20. de ce sa ne miram cind o tv ca antena 1 reia in fiecare dimineata de vreo 3 zile incoace, imaginea cu sultanul intr-o loja a unui stadion gol strigind la antrenorul echipei oaspete: “ba sa vii la palat dupa ce scoti autobaza din poarta”. daca ne tot plingem de aceasta situatie, de ce nu facem in asa fel incit sa nu il trimitem la bruxelles?! bravo presei si poporului roman pt ca il aduleaza pe acest individ. daca ar mai fi trait ceausescu, si el ar fi ajuns europarlamentar…

 21. Incercati sa-l neglijati si nu mai vorbiti despre CelAlCaruiNumeNuTrebuieRostit nici macar de rau.Doar asa isi poate face trecerea in Tarimul Uitarii…acolo poate fi si imparat…

 22. Inca nu-mi dau seama daca exercitiul asta intru dystopie/ cacotopie :D se refera la scatofagia impusa de “media” romaneasca sau la antropofagia voluntara cu care se delecteaza “consumatorul”. Poate ca de e vorba despre tensiunea dialectica dintre ele. Soylent Green is People!

 23. E beton articolul. Doar A.G. putea sa scoata asa ceva.
  Felicitari.Sper ca se vor infunda tevile si tot ingrasamantul sa se reverse la Palat ;) .

 24. Adrian,
  Subscriu spuselor antecomentatorilor mei si l-as parafraza pe al treilea dintre ei: “Oare Radu Naum ar intelege ceva?…ma indoiesc…”
  Cu stima,
  Ioan

 25. Foarte frumos! Tizule, esti cu citeva clase peste toti ceilalti ziaristi “sportivi”.
  Acum astept cu nerabdare de la tine un articol despre facatura imbecilului de Horia Ivanovici.

 26. Cum le mai zici tu …puicusorule,mai rar asa ceva !
  E o demonstratie ca si dintr-o “stire” se poate face bici..pocnitor .
  @doctor demonicus-sabbaticus….
  De cand nu ne-am mai convorbit,ti-ai lungit si semnatura….si traduce-te si in romaneste;stii ca la engleza ,sunt neamtz !..si nu vreau sa-mi scape “floricele tale”…Stima !

 27. Sunt convins ca asta este blogul cu cei mai multi neuroni si cele mai imbarligate circomvolutiun cerebrale…si sunt incanta de acest lucru.
  Cinste autorului !

 28. Bravo, ai umor. Esti iertat pentru ce-ai comis in alte ocazii. Evident ca articolul asta ar trebui citit de oier, dar n-ar rezista de la al doilea rind incolo, deoarece el cind citeste, adoarme. Si atunci ar intra in somaj tehnic toti specialistii de care vorbesti in text. Sa speram ca viitoarea flatulenta il va gasi departe de Ghencea, totusi.

 29. Admirabil, ca de obicei.
  Mcar daca s-ar intampla ca cine trebuie sa auda/priceapa sa-si plece urechea.
  Uite ca se poate, blogul de fata arata, audienta si pentru un lucru de calitate.

  Propun si celorlalti cititori frecventi pe aici, sa sustinem asa cum putem acest lucru bun de care ne bucuram : anume, de fiecare data cand ajungem aici, nu ne-ar lua mai mult de un minut sa “bagam” ceva click-uri pe patratzelele publicitare. Cred ca ar conta.

 30. Genial… Ma bucur ca ti-ai tinut promisiunea dintr-un post de acum vro saptamana de ai uita numarul de telefon si de a nu-i mai mentiona numele. Ma gandeam totusi ca ar trebui sa scrii ceva si despre asta, dar cum? Si uite ca ai gasit varianta perfecta. Felicitari!

  Va ajunge ca Valdemort din Harry Potter, him whose name we shall now speak.

 31. Nu cumva ideea ti-a venit din ultimul film cu si despre familia Simpson ? :-))) E clar ca DA dar chira ai spus-o bine si concis.
  Da, Adrain a pus punctul pe G-ul care ne framanta pe toti, de la “vladica” la “opinca” : “rahatul” a ajuns sa ne invadeze vietile, gandurile, obiceiurile iar daca il luam ca pe un progres tehnologic ajungem sa il mancam doar pentru a ne “recicla” vietile :-)))
  Pe cand o animatie gen Ferma animalelor dar pur romaneasca ?

 32. Buna ziua.
  Multumesc pentru reactii.
  Teroristul Pasnic
  Nu am vazut filmul, dar il voi vedea.
  andrei
  Eu nu imi educ publicul, se educa singur. Eu doar ma exprim.
  Nu pot nici macar sa-l invit sa nu urmareasca anumite posturi, fiecare are dreptul la alegere.

 33. Esti departe “alchimistule”. Sperai sa faci din rahat bici. Sunt uimit de expertiza ta in domeniu. Te-ai calificat la locul de munca, nu? In ceea ce priveste excrementul sursa de inspiratie, acela nu merita nici macar un “gaz”

 34. adi, Valentin … etc.
  Cumva, mi se pare nedrept ca Radu Naum sa primeasca de unul singur acest val de critici. Nu trebuie sa uitam ce a insemnat si ce inseamna el in presa sportiva romaneasca. Respect curajul sau de a-si spune parerea. Nu e corect sa pastram in memorie emisiunea sa de dupa Franta – Romania (parca) si sa uitam numerosii ani ai comentariului de ciclism (alaturi de Banciu) sau emisiunile bune de la TVR si GSPTV, sau articolele excelente publicate ani de zile in Gazeta Sporturilor.
  Am citit cele doua articole “Asta e”. Acolo, Radu Naum are dreptate: publicul vrea, el cere, e o piata libera etc. Dreptatea e insa partiala si sper ca Radu nu s-a oprit aici si seria va continua, intrucat un sfert de adevar poate fi mai nociv decat un neadevar, la fel cum nepotrivit este a-l judeca pe Naum doar pentru o emisiune neinspirata sau pentru o parere pe care nu o impartasesti. E timpul sa vedem si ce se intampla in propria ograda. Spun in continuare ca principala problema nu este publicul si gustul lui, pentru ca acesta este format. Daca ar fi asa, ce diferenta ar fi intre un ziarist si un lautar, care trebuie sa cante doar ce-i cere clientul? Ce mai ramane din aceasta meserie?
  Ma indepartez putin de Radu, pentru ca nu as vrea ca aceasta dezbatere sa ia o nota personala, referindu-ma la replicile care urmeaza, in general, unui astfel de articol critic, cand se evoca exceptiile. De fapt, e un exemplu clasic de manipulare. Da, mai exista emisiuni bune, precum cea a lui Vochin la GSPTV, Andrei Niculescu la Digi sau chiar ale lui Radu Naum insusi, la GSPTV. Ele sunt insa 5% din total, a le ridica la rangul de contraexemplu inseamna a le nimici, prin alaturare, tocmai specificul si unicitatea.

 35. E de apreciat eleganta si colegialitatea. Nici nu ma asteptam altfel.
  Personal, ma indoiesc ca naum va continua , intru completarea adevarului, cu altceva decat a produs in primele doua episoade (reactie de fiara ranita, si foarte orgolioasa)

 36. Din pacate, piata romaneasca nu a ajuns nici pana astazi la maturitatea si forta de a crea si se adresa asa-ziselor nise, in fapt categorii destul de largi. Un exemplu: cursele de MotoGP si de la clasele inferioare, foarte urmarite, dar care, de la disparitia de la Eurosport si pana a fi difuzate de Digi, au lipsit de la TV.
  Chiar daca judecam doar prin prisma atotputernicei cifre, s-a gandit cineva la acel numeros public care dorea sa vada aceasta competitie?
  Altfel, asa cum am scris intr-un articol anterior, s-a ajuns la un paradox: ceea ce se difuzează la televiziunile de sport nu mai este aproape deloc nici “televiziune”, nici “sport”. Sunt imagini “in miscare” cu oameni stand jos in studio si voci la telefon ale unor persoane care, in cea mai mare parte, nu au facut, nu fac si nu vor face niciodata sport.

 37. Pai stai ca nu pricep cu MotoGP-ul. Anul trecut a difuzat Eurosportul si anul acesta le-a luat Digi. Care a fost perioada cand nu erau a nimanui? Poate au fost cateva curse la inceput de sezon nedifuzate si nu stiu eu. Oricum nu prind Digi si ma uit pe stream-uri la ele. Dar nu stiu sa fi fost vreo perioada de pauza.

 38. @ ag
  lipsa de maturitate despre care vorbesti (sa-i zic prostie?) merge mult mai departe. chiar si cei care se adreseaza unor nise (vezi digitv) n-au curajul sa o faca pina la capat. in conditiile in care ai platit ca sa difuzezi integral (asta insemnind antrenamente, calificari, etc) cursele de motociclism de la cele 3 clase, tu dai live-ul la o parte ca sa faci loc unor meciuri (de fotbal, evident) din campionatul germaniei, fara nici o relevanta pentru noi! cu alte cuvinte, daca-i nisa, nisa sa fie!!! desi daca ma gindesc bine, cred ca vorbim despre o competitie care a trecut demult de stadiul de nisa in romania!

 39. Cata dreptate aveti – tu @Adrian, @Ovi & all,

  Cand am vazut acum cativa ani cu cata pasiune savurau unii – “Robingo show”, “Vacanta mare” etc. ,
  am realizat ca acest popor nu e capabil de rafinament intelectual, nici asa….de parada!

 40. Eu imi si inchipui papagalii sustinatori ai lui Becali cum au incercat sa citeasca acest articol si au trecut repede pe alt “canal” ca nu era vorba de sultanul lor.Articolul lui Adrian mi-aduce aminte de Divertis in anii ’80 cind glumele erau atit de fine ca rideau pina si securistii. miscarea aia de rezistenta a mers. Asta e singurul mod de lupta.Injuraturile produc fermentatii marelui sula-tan si imediat trece la aparat pentru o noua stire. Dar daca se plaseaza articole de-astea omul oaie va fi etern placut uscat si va sta la cutie. Va veni si timpul sa stea intr-o cutie mai mare si mai solida, veti vedea.

 41. e2. e4. decind mi-ai pus poza aia misto te citesc bre cu interes si desigur putina dar coroziva invidie. cred ca-i inutil sa insist asupra unor conversatii pe care deja le-am avut pe tarimul unor false problematizari ale mecanismelor de timpire in masa dar pe mase uneori largi si din ce in ce mai rar populare. cred ca in continuare esti animat de putin mesianism purtind matale o batalie de partea binelui care dupa cum am vazut toti cititorii tai stiu se confunda in general cu bunul gust frumosul si dreptate pentru ca orice ai zice miasma unui dispret practicat in grup restrins tot razbate. nu stiu in ce relatii te gasesti cu naum si poti cenzura pin la urma dar omu e unul din stupizii aia cu shtaif care cel putin ultima data cind l-am ascultat oripilat de-a dreptu facea un misto subtil de cineva nu mai prost decit el dar care realmente vorbea o alta limba limba de care spiritualul naum il si tragea fara mila dar cu o condescendenta unsuroasa si insinuanta. ca capatos[sic] cind cind vita libidinoasa face misto de nichita. dati-i ba un premiu chirila as zice ca-l merita pentru tot ce face el ca noi aia cu bun gust si bune maniere sa-i urim pe lezotri unde-i si putin infern deci ceva fum si caldurica si audienta si turme de oameni care se respecta mai mult sau mai putin

 42. nicusor
  e7 – e5. Bre, te inseli si o stii. Precum bine spun “Manualul luptatorului de gherila” si RG2 – regulamentul utilizarii armelor si munitiilor”, ma deplasez in grupuri mici, compuse in general din propria persoana. Grupurile mari nu-mi plac decat la mese.

 43. Bravo D-le Georgescu,
  De foarte multa vreme nu am mai citit un articol atât de bun în presa sportiva româneasca.
  Ma bucur ca se ia însfârsit actiune împotriva acestui “flagel” care a cuprins România de vreo 10 ani încoace.
  Presa întreaga din tara trebuie sa citeasca acest articol si sa-l înteleaga la adevarata lui valoare.
  A trecut vremea când facea audienta cu acest personaj, f bine numit Sultanul, caraghios, penibil si incult care
  ne face non-stop tara de rusine. (a se citi comentariile din presa straina)
  Va multumesc încaodata si mult succes in meseria Dvs.

 44. Degeaba Adrian!…Naum are o “deviatie de stanga”…adica a luat-o putin pe langa vectorul de directie….si ii este greu sa recunoasca si s-o carmeasca la…dreapta a ales propria-i varianta:da vina pe altii !

 45. daca asa raspunzi sa stii ca voi sacrifica nebunul cu orice pret vei sacrifica sau nu rocada in mic pe nebun nu stiu dar sa vedem sa nu ne inselam asa cum saracutul che cum ii zice un personaj din exterminatorul abandon o pati. grupuri mici dar conteaza capitalul cultural prietenul si adoratu’ matale fripp robert o stie si practica mai abitir decit tovarasu mao din care se inspira che saracutu. gherila e si pirateria dar si corsariatul numa ca unii o fac cu acord regal iara ailalti pe coi propriu impartind tovaraseste singele victimelor plus ceva bogatie curvelor din cel mai apropiat [s]port. si mai da-i naibiii de spanioli o echipa impecabila ma scoate din minti desi sint fan de barsa si de anarhism o meritau
  departe de mine guindul de a te atasha unor grupuri mici sau mari pentru mine matale esti corsar pin excelenta excelenta sinteti mai presus de orice banuiala nevoie nu-i de aventuri sterile pina’n prasele insa cutitu’ fi-va implintat la vremuri mici mai mici vom fi in cele mari ne-om descurca, cum om putea

 46. @AG,

  permiteţi un ’nickname’ AG= ApoGeu ca şi articolul.

  Cum ”banks” a scris mai sus:”Uite ca se poate, blogul de fata arata, audienta si pentru un lucru de calitate.Propun si celorlalti cititori frecventi pe aici, sa sustinem asa cum putem acest lucru bun de care ne bucuram”…

  Este imperativ ca şi alţii din societate să facă la fel. România se va schimba într-un fel pozitiv mult mai repede pentru că totdeauna am fost convins că

  sunt mulţi Români de calitate şi mulţi iubitori, şi alte ţări ar trebui să cunoască aceste adevăruri.

  P.S. GSP, fotbal feminin, poate şi schiul de competiţie, Piero Gros, Gustav Thoeni, Ingemar Stenmark, Alberto Tomba, Ionică Achiriloaie…

  Sorin

 47. nicusor
  Unde ai sacrificat matale nebunul? Ma tot uit pe tabla si nu vad.
  Barca face cat trei gherile jumate, aia, daca le dai drumul, fura si chilotii lu’ Tata mare de pe sarma si oul de sub cuc.
  In rest, vorba prietenului care a despartit vrabiile chioare de ochiul stang de cele chioare de ochiul drept, avanseaza mascati. Eu nu bag seama cand ajung in careu.

 48. Dinny:

  Ohooo! De mult nu ne-am citit.
  Imi pare rau dar uneori mai bun e textul in original. Mi-e foarte greu sa traduc din Nick Cave. Ar suna prea sec in traducerea mea stangace. . Pe bune. Nu ma judeca prea aspru. :D Cand mai bem o bere? Vezi ca vine iarna in curand :D

 49. Dinny
  Nu cred. Aceasta parere din dilema “oul si gaina”, cum ca publicul decide si presa urmeaza orbeste decizia sa, e destul de raspandita in presa, chiar si in randurile publicului. Radu are meritul de a isi expune public parerea si de a o argumenta.
  Torentele acestea cu “Bai, Naume …” nu sunt OK.
  Nici tendinta de a lua lucrurile personal ori de a-l considera pe el portdrapelul tendintei de “becalizare”, pentru ca nu este nici pe departe.

 50. pun si eu o intrebare fara tinta Andrei(porti numele baiatului meu):un domn elegant imbracat impecabil cu un costum alb de la casa Armani si cu pantofi din piele de crocodil intamplator aluneca si cade cu CURU intrun rahat.oare se albeste rahatu?oare se va curata costumul?oare va disparea vreodata mirosul?Astept raspunsul oricui in special al tau AG

 51. marcos estancia:

  Exista o zicala simpatica: poti sa imbraci o maimuta intr-un costum Armani dar pana la urma tot maimuta e :D

 52. marcos estancia
  Mai exista o zicala simpatica: ma cheama Adrian, dar tu poti sa-mi spui Andrei :D
  Altfel, nu port costum, de unde naiba sa stiu? Doctor Demonicus schimba zilnic un Armani, el tre sa stie :lol:

 53. Pana si autocritica (de breasla) o faci sa sun frumos.
  Ti-as sugera sa te apuci de altfel de scris, pt ca ai tot ce-ti trebuie in domeniu, dar mi-ar pare rau sa perd un ziarist iute si piperat, care scrie cu cap. (sa fac si eu un fel de rima)

 54. Se poate, multumesc,
  @AG,
  permiteţi , un ’nickname’ AG= “ApoGeu” ca şi articolul.
  Cum ”banks” a scris mai sus:”Uite ca se poate, blogul de fata arata, audienta si pentru un lucru de calitate.Propun si celorlalti cititori frecventi pe aici, sa sustinem asa cum putem acest lucru bun de care ne bucuram”…
  Este imperativ ca şi alţii din societate să facă la fel. România se va schimba într-un fel pozitiv mult mai repede pentru că totdeauna am fost convins că
  sunt mulţi Români de calitate şi mulţi iubitori, şi alte ţări ar trebui să cunoască aceste adevăruri.
  P.S. GSP, fotbal feminin, poate şi schiul de competiţie, Piero Gros, Gustav Thoeni, Ingemar Stenmark, Alberto Tomba, Ionică Achiriloaie…
  Sorin

 55. Nene Adriene, juma’ de articol e scris cu “î”, juma’ cu “â”, hotărăşte-te şi matale până la urmă, fă o favoare gramaticii ;)

 56. dturdes
  Da? Am sa corectez. Se intampla asa pentru ca Gazeta foloseste grafia cu “î”, iar eu pe cea cu “â”. Asadar, eu le trimit textul cu “î”, apoi modific manual în “â”.
  Mai imi scapa. Am si eu o varsta :)

 57. Superb articol, m-a uns la inima!

  AG, am citit si eu ambele parti ale lui “Asta e”, i-am scris si lui Radu Naum un comment la primul. Eu cred ca deja omul a inceput sa nu mai doarma bine noaptea, sa nu ii mai placa ce face, sa aiba satisfactii doar cand se uita in portofel, nu si cand isi deruleaza in minte scene din emisiunile lui. Si eu mai cred ca el inca mai are o sansa. Un om care a cunoscut satisfactia muncii la TVR, un om care a facut emisiuni de valoare, trebuie ca se va autopedepsi mai devreme sau mai tarziu. Daca totul ar fi fost ok in relatia lui cu el nu cred ca ar mai fi scris acel articol, primul. Al doilea deja e prea mult, dar vorba ta, probabil ca.. va urma.

 58. Excelent articol, cum n-am mai citit in ultima vreme.
  Bine ar fi daca le poti baga sub nas acest articol si colegilor tai, in special lu Radu Naum, ca prea au luat-o razna.

 59. Oameni buni, nu-i mai cereti lui AG sa “dea” in colegii lui, chiar daca e eveident ca au “gusturi” diferite.
  N-o s-o faca si, in plus, il punem intr-o situatie delicata.
  Eu cred ca, oricum, cine are de inteles, o sa intelleaga.

 60. Adriane,

  alegoria de pilde se potriveşte pe acest blog unde dai de mulţi intelectuali.

  Totuşi, simt că prin acest fel de scris, un element de frică sau ezitare sunt ascunse printre rînduri. Înţeleg că discursul liber nu prea este tolerat pe acolo şi poţi să ai recursuri nasoale… Cred că adevărul, scris pe bune, este mult mai valabil şi mai bine înţeles.Doar sugerez, poate greşesc…

  Sorin

 61. Spumos! Mai putin cizelat decat alte productii de antologie pe care am avut placerea sa ti le citesc.

  Sunt aproape convins ca ai postat fara sa reiei (a treia oara)..din elan, ceea ce da o nota de autentic, de scriitura pornita iar nu cantarita.

  Ideea ca as putea citi un volum al tau mi se pare din ce in ce mai atragatoare. Sper din suflet ca ea sa corespunda si unui gand al tau.

  Cat despre subiectul cimiliturii, tacerea l-ar ingropa definitiv. Moral, fizic si in buna parte si material. Doar ca intre colegii instalatori sunt putini pentru care o paraluta in plus si o bere scumpa intr-un local-kitch, la sfarsitul unei zile de lucru penibil de usoara valoreaza mai putin decat orice aspiratie in exercitarea propriei meserii.

  Pe curand!

 62. MESAJ PENTRU TOTI IUBITORII DE BUN SIMT SI ONESTITATE
  1.NU MAI URMARITI TALK SHOW-URILE ”MODERATE” DE NAUM,STUCAN SAU CARE MAI E PE ACOLO
  2.NU MAI POSTATI NICIUN COMENTARIU SI NU MAI VIZITATI BLOG-URILE LUI GEAMBASU,TOLONTAN,NAUM…
  3.NU MAI CUMPARATI ZIARELE DE SPORT
  SI ASTA PANA CAND REPREZENTANTII MEDIA NU VOR INVATA SA NE RESPECTE SI SA NE OFERE EMISIUNI,COMENTARII SI INTERVIURI CIVILIZATE CU SI DESPRE OAMENI CIVILIZATI…
  baietii astia de cand au dat de aerul tare al ligii dragomirestiene au capatat metehnele copiiilor ”de bani gata”,indolenta,duplicitate,infatuare,lipsa de respect si lista poate continua;nu putem sa-i luam la palme pe strada fiindca nu este civilizat,dar le putem da ”palme” simbolice…LE MERITA DIN PLIN !!!

 63. sergiu
  Eu iti las mesajul asta, pentru ca nu ai jignit pe nimeni si nu cred in cenzura.
  Totusi, ce sustii acolo, cu tot respectul, e o prostie, sa ma scuzi.
  Cum adica, “nu mai urmariti show-urile de sport moderate de x, y, z”?, “nu mai vizitati blog-urile lui x, y si z”?
  “nu mai cumparati ziarele de sport”?
  Fiecare are libertatea de a face toate aceste lucruri. Schimbarile nu se fac prin restrangerea libertatii, mi se pare ca este mult mai important ca fiecare sa-si spuna parerea si sa existe cat mai multi dornici de schimbare, dar la nivel de gest, nu de vorba, pentru a o determina.
  Eu acuma, de pilda, ce sa fac? Sa nu-i mai citesc pe Tolontan, Geambasu, Naum? Sa nu mai intru pe gsp.ro sau pe prosport.ro? Sorry, no way!
  Ce naiba, nu e o blocada, ci o dezbatere!

 64. fabulos articolul.. dar din pacate sunt atatia tehnicieni care sunt fericiti ca isi iau salariul de la sultan.. ca ti se face sila..

 65. Naum strikes back…

  “Dezbaterea lansată în spaţiul public despre fotbalul gigital e o sursă de tulburare fastă pe care nu mi-o revendic. Revendic doar placajele, inclusiv cele colegiale. De aici un oarecare frison, atunci cînd am înţeles că oportunitatea unei ţinte vii a excitat nu doar mulţimea de prieteni cititori, ci şi dintre amicii de breaslă, uşor luaţi de val. Mi-au trimis mesaje şi mi-au dat lecţii subînţelese. Au explicat nu doar ceea ce ar fi făcut ei în cazul meu (faţă cu perspectiva apocaliptică a unei convorbiri cu un patron de club atunci cînd acesta se pregătea să-şi mazilească antrenorul), ci chiar ceea ce am făcut eu însumi, care au fost resorturile ascunse, de ce şi cum, totul cu o perfectă seninătate, fără nici o umbră de îndoială. Prelegeri scurte despre rating fără Becali ale unor Albe ca Zăpada ţinute în spate de producţiile “mizerabile”. Unii au compus pamflete admirabile pentru care au primit jerbe de flori, stîrnind cu atît mai abitir scuipaţi în direcţia opusă acestui balet emoţionant. Le multumesc. E întotdeauna răscolitor să priveşti o asemenea mulţime vibrantă.”

  AG, eu n-am apucat sa-ti dau jerba de flori. Soon… :D

 66. Felicitari ! Un articol cat se poate de adevarat. Oare unii
  din colegii tai ce parere au? Ii intrebi tu te rog si ne spui si noua?

 67. Cred ca solutia cea mai potrivita pt a-l determina pe Becali sa lase Steaua este sa ne rupem de fenomen o perioada. Eu unul m-am decis: nu voi mai viziona niciun meci al Stelei! Urmati-mi modelul. La fel ar trebui sa procedeze si spectatorii. Un stadion gol e reteta ideala pt un om ahitat dupa bani. Trebuie sa-l determinam sa plece de la Steaua, altfel nu o va face niciodata! Asta e solutia cea mai potrivita.

 68. Ceea ce se petrece la FC Steaua este ceva ce nu cred ca s-a mai petrecut in reletia patron – angajat decat prin secolul XIV -XV dar este o “tragedie ” ca si disparitia elodiei sau ciondaneala fratilor Dolarescu pe avere.Adica nu cred ca merita atata atentie[sunt lucruri mult mai rele si mai grave care se petrec in Romania]din partea noastra,dar ca si subiect subversiv este excelent nu-i asa?

 69. ok costumul se va murdari si va mirosi cel in cauza fiind manjit,rahatul in schimb nusi va schimba nici culoarea nici mirosul ci doar forma.ideea era co un om manjit va fi stigmatizat pe veci.am 2 baieti gemeni(Adrian si Andrei)….