in Gazeta Sporturilor

Semnătura lui Federer

Reverul acela tăiat, ce minune de manufactură în domeniul sportiv!

Să fii inimitabil şi, făcând ceea ce alţii nu pot, să rămâi mereu imprevizibil: câţi sportivi au reuşit aceasta? Vă amintiţi, probabil, saltul lui Michael Jordan din buchetul de jucători, asemănător cu cel al unui delfin ţâşnind din apă, şi incredibila încremenire aeriană care-i urma. Sau pasa lui Earvin Johnson, înaintea căreia nicio moleculă din corpul artistului nu anunţa direcţia voiajului. „Magic” se uita către Pacific, picioarele plecau spre Montreal, dar portocala de piele era deja-n Canare.

Din cartea de unicate a sportului am mai putea aminti driblingul scurt al lui Hagi, ce reteza din tors adversarul, transformându-l în stâlpişor de parcare. Urma demarajul la capătul căruia se zbătea, ca la un buzdugan cu bilă, ameninţarea unui şut mortal. Balistica, ştiinţă indispensabilă cuceririi de cetăţi, nu poate lămuri nici astăzi misterul şuturilor folha seca ale brazilienilor, aşa cum, atunci când pilota Senna, multe legi ale mecanicii strigau după erate. Jeremy Clarkson a observat asta: chiar şi pe liniile drepte, monopostul Lotus al lui Ayrton de la mijlocul anilor ’80 tresărea la limita aderenţei, ca o fiinţă scuturată de fiorii apropierii de limită.

Federer ne va lăsa acest rever tăiat, în ultimul timp o suliţă îndreptată înduioşător spre burta unor blindate. De-a lungul vremii, traiectoria i s-a mai ascuţit, aşa cum se întâmplă cu şira animalelor silite să se adapteze la viteză. Despre tehnologia de realizare există o întreagă literatură inginerească, mici tratate de biomecanică, explicaţii cu unghiuri de 90 de grade în curbura cotului şi aliniamente geometrice între umeri şi şold. Ca buni nespecialişti ce suntem, să notăm doar eleganţa impecabilă a executantului, care parcă şlefuieşte o carenă de navă cu dosul rachetei. De aici şi mişcarea calmă a mingii, în care aceasta, deşi în timpul orelor de serviciu, se mai poate zgâi la oameni ori la micul dezastru al unui pahar răsturnat.

Putem asemăna tenisul cu un joc al seducţiei: dacă elementul masculin (lovitura cu efect ascendent) încearcă, atacă, invadează, cel feminin amână, se piteşte după perdele, arome sau coafuri, purtătoarea se mai lasă văzută din spatele unui văl, apoi, în timp, cedează ori dispare. S-a întâmplat în tenisul de masă, se va întâmpla şi în cel de câmp. Reverul tăiat al lui Federer e una din ultimele flori pe care sportul şi le mai agaţă la butonieră. Priviţi-l bine: semnătura a ajuns la una din ultimele volute, apoi va veni vremea ştampilelor.

 

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

85 Comments

  1. Bag seama ca ai exersat bine cu autografele ieri. Articoulul asta e o dovada a unicitatii si originalitatii semnaturii tale.
    Ziua calda.

  2. shmecher… si marat safin reusea cateva mingi de rever din aparare direct sub fileu la adversar. erau extraordinare.

  3. draga AG, daca ai fi consultat cativa dintre clasicii comentatori
    de tenis, ai fi aflat ca federer a “nascut” acest rever din lipsa biomecanicii de lovire cu doua maini si a fortei pe rever.
    faptul ca a dus-o spre perfectiune tine exclusiv de felul sau atipic, dar atat de incantator, de a lovi mingea. iar cu reverul, lovitura felina,
    sau pisiceasca, e cam acelasi lucru, nu castiga puncte, ci doar le construieste. evident, sunt si exceptii…

  4. Fan-tas-tic! Un articol fenomenal al unui om impatimit si patimas, un cunoscator al fiorilor ce vin de dincolo de lume, prin intermediul catorva alesi: Jordan, Hagi, Senna… Exista multi chitaristi extraordinari, Hendrix e unic. Ma bucur ca existati si ca scrieti asa, domnule Georgescu. Daca nu asta inseamna sport, atunci… Sa auzim numai de bine.

  5. Va mai amintiti de Steffi Graf?Ea a folosit cel mai mult acest rever ,ea l-a transformat intr-o arma redutabila si mie personal chiar imi place mai mult cum il facea ea decat Federer .Dar ,oricum ,excelent articol! ,

  6. Buna seara.

    De fiecare data ma surprinzi cu metaforele tale. Cu toate ca sunt fan Federer, de data asta m-a impresionat comparatia saltului lui Jordan cu delfinul sarind din apa…

  7. A, si o intrebare. Pe ce cai pot cumpara cartea ta, daca locuiesc in Germania? Nu am gasit nicaieri un pret in euro…
    Multumesc si o seara frumoasa in continuare.

  8. Un articol superb, într-un stil la fel de elegant ca şi reverul lui Federer. Rar mi dat să citesc un astfel de articol despre sport în care să rămân cu un gând pozitiv. :)

  9. Imagini de pe vremea cand Federer inca mai traia pentru tenis, inca se mai bucura, inca mai strangea pumnul la finele unui punct castigator. Din pacate, ultimii ani par un chin pentru elvetian, nu mai intra pe teren decat pentru a bifa meciuri.

  10. Mie mi se pare inegalabil si serviciul lui Federer, de la pregatirea lui la arcuirea eleganta cind arunca mingea, parca ar fi salutul lui Usain Bolt si desigur saritura de la final, toate miscarile sint perfecte. Doar serviciul inimitabil al lui Mc Enroe imi mai producea pe vremuri asa emotii. Foarte frumos articol, domnule Georgescu, sper sa deveniti un mare scriitor.

  11. Domnule AG, super articol, mai ales ca e despre Fedex, favoritul meu si dusmanul “de moarte” al lui Nole, preferatul tau. Felicitari, am sorbit fiecare cuvintel. Multumesc!!

  12. @Marius
    Ai perfecta dreptate, Steffi Graf a folosit prima la perfectiune acest procedeu,cu o gratie si o eficienta pe care numai senzationalul Federer o mai executa .
    Steffi Graf a fost cea mai completa si valoroasa tenismena din istoria acestui minunat sport,iar Federer este indiscutabil tenismanul ce a dus tenisul la nivelul de arta in stare pura![ desi ca mare simpatizant al nemtilor in general l-am admirat foarte mult si pe Bum-Bum, Boris Becker.

  13. e singura arma letala care i-a mai ramas lui fedex.
    e singura cu care mai poate lua un slam pe final de cariera.
    exclus zgura pariziana, din pacate.
    shhhh! genius at work.

  14. Adrian, fain articol! Totusi, as avea o mica adnotare. Tot ca o “masura” a unicitatii in domeniul tenisului, ar fi trebuit amintit si slice-ul pe care-l avea Steffi Graf. Altfel, felicitari pentru articol!
    All the best!

  15. superba “ilustratia video”. youzhny, gasquet si wawrinka joaca minunat reverul cu o mana. la federer totul este minunat doar ca geniile nu sunt macinate de dorinta asta lumeasca de a castiga. de a castiga cu orice pret. sau, ma rog, dorinta asta nu-l stapaneste permanent.

  16. @d.predescu – pai ca serviciu inegalabil putem aminti si de Nadal. Ai mai vazut pe cineva in circuit care sa-si traga pantalonasii la fiecare serviciu? :))

  17. Artistii se regasesc in toate domeniile , Federer este a ridicat tenisul la rang de arta sau mai bine zis a ajuns la acest nivel in care au mai excelat si altii …

  18. Salut!
    Inaintea reverului taiat al lui Federer a fost acelasi rever taiat al lui Ilie Nastase. Plus lobul dat cu spatele la dusmanul aflat la fileu.
    Fara a-i contesta valoarea lui Federer ii voi contesta originalitatea ;)

  19. Salut,
    Articolul este frumos scris dar parca avem totusi memoria prea scurta, sunt doar vreo 10 ani de cand Sampras folosea cu mult succes acelasi tip de rever taiat (pt a aminti un exemplu de jucator din aceeasi categorie cu Federer)

  20. @alexandru
    Sunt semnaturi si semnaturi.
    Cea mai reprezentativa a lui Nadal e, dupa mine, poza de dupa castigarea punctului. Seamana cu a tiganului care-mi cerea banii de buzunar la poarta scolii.

  21. Păcat de Federer după meciul pierdut azi la Tsonga. Prima înfrângere din carieră după ce a avut 2-0 la seturi.

  22. @lol
    Destul de sigur, joc de multi ani.
    Mai sunt lucruri care nu-mi plac la Nadal, am jucat contra unor jucatori de genul lui si stiu ce spun. Dar tipul asta de incrancenare imi repugna indiferent de aspecte tehnice sau preferinte sportive.
    Nu prea-mi dau seama ce te-a deranjat.

  23. :)
    Comparatiile pe care le faceti spun mai multe despre voi decat despre cei pe care ii comparati. ”
    In natia romana sentimentul de superioritate predomina in comparatie cu alte natiil.
    Daca nu e memoria lunga e ochiul format al iubitorului de tenis. Si ca tabloul sa fie complet trebuie sa apara si un jucator de tenis care stie despre ce vorbeste.
    Foarte amuzant.Ha ha ha

  24. Dupa infrangerea cu Tsonga de astazi, Federer ar trebui sa se gandeasca bine: daca si la Toronto, Cincinnati si US Open paraseste competitia devreme ar trebui sa ia inconsiderare ce a facut Sampras si anume retragerea in jurul varstei de 30 de ani pentru a evita numeroase infrangeri.

  25. Semnătura Românului:
    ”nico:In natia romana sentimentul de superioritate predomina in comparatie cu alte natii.”
    ”Reverul acela tăiat de salar, ce minune de manufactură în domeniul politic”.
    Miştoul.
    Satira.
    ”Fotbalul Românesc: Priviţi-l bine: semnătura a ajuns la una din ultimele volute, apoi va veni vremea ştampilelor.”
    Sarcasmul.
    ” Ca buni nespecialişti ce suntem, să notăm doar eleganţa impecabilă a executantului, Românul!
    Şovinismul: ” dacă elementul masculin (lovitura cu efect ascendent) încearcă, atacă, invadează, cel feminin amână, se piteşte după perdele, arome sau coafuri, purtătoarea se mai lasă văzută din spatele unui văl, apoi, în timp, cedează ori dispare.”…

  26. Tocmai ma pregateam sa scriu azi ca Federer si-a revenit si o sa-l vedem ridicand din nou trofeul la Wimbledon anul asta… Noroc ca n-am scris ca ma faceam de ras!
    Si totusi cred ca se va aduna si va mai castiga cateva turnee. Toti cei “4 asi” actuali au hibele lor. Nu ar fi o surpriza deci.

    Ma indoiesc insa ca va mai reusi sa fie liderul absolut, asa cum a fost acum cativa ani.

    De lovitura, ce sa zic? Cam asa dadeam si eu reverul (cateodata) si asta mai mult din lipsa de tehnica decat altceva. Trebuie ca l-am vazut pe Nastase facand-o si mi-a ramas intiparita in subconstient… :)

    Raman acelasi fan Roger, cu toate sincopele lui. Mai mult decat orice lovitura, el ne va lasa fair-play-ul si clasa lui de adevarat gentleman. Caderile astea ne vor ajuta sa-l iubim si ca om si nu numai sa-l adulam ca pe un zeu.

    Hai Roger!

  27. Adriane vezi ca si Feliciano Lopez care e stangaci are acelasi rever taiat cu o singura mana la fel de tare ca al lui Federer;)

  28. Mirror
    Sa dea dracu daca inteleg ce vrei sa spui matale acolo.
    Baga si matale o comparatie acolo ca sa iese ciorba mai buna.
    Niste leustean proaspat sau patrunjel. O solutie ceva..nimic nimic azi?
    Eu cred ca Federer pierde ore in sir in fata tv-ului cu racheta in mana exersand loviturile celor amintiti de voi. Omul asta-si doreste sa-i imite pe altii. Daca stau bine sa ma gandesc si eu loveam mingea tot la fel pe vremea cand jucam cu maiul. :)

  29. http://www.4run.ro alearga, „ametit”, in jurul lacului Bolboci!
    si mai joaca si tenis…prost, da’ joaca!

    O noua locatie de alergat in muntii Bucegi, a 10-a. Chiar daca nu reusiti sa duceti cei 15 kilometri alergand, cu pauze de mers, nu lungi, nu dese, puteti termina simtind racoroasa adiere a brizei traseul Inelul Bolboci avand cand pe stanga, cand pe dreapta, cel mai mare lac din Bucegi. Toate detaliile pe http://www.4run.ro/inelulbolboci.html. Locatia de alergat numarul 85.

  30. Un articol scris cu mult suflet. Ma gindesc ca ai putea scrie ceva frumos despre Pete Maravich, pentru ca esti un admirator al clasei sportive si decentei umane. Ti-o spune un fan mai curind Magic decit Jordan.

  31. Fede va mai castiga cateva turnee de Grand Slem pana la retragere.
    Iar problema la el nu cred ca e fizica, ci psihica. Sampras a alternat perioadele, de abia la maturitate a fost numarul 1 absolut, ca sa zic asa.
    La Federer a fost invers, a ajuns si a ramas numarul 1 pentru mult timp de prea tanar, iar acum se simte uzura morala.
    E o vorba: e greu sa ajungi in varf, dar si mai greu e sa te mentii.

  32. Si uite asa s-a dus pe rapa si originalitatea lui Federer. Semnatura lui nu e altceva decat o copie a semnaturii lui Nastase, Sampras, etc. Asa-i trebuie. Ar fi trebuit sa se apuce de tenis inaintea lor daca a vrut sa fie original.

  33. salut
    fara suparare…cred ca reverul taiat il mai intalnim la cativa (zicea cineva mai sus de feliciano lopez, foarte bun intr-adevar…si multi alti, ca de altfel si adversarul din filmuletul prezentat de tine ).Lovitura care ma incanta pe mine si care cred ca e definitorie stilului lui Federer este backhand-ul in forta cu o singura mana.In tenisul prezent il mai vedeti la vreun jucator??!!

  34. Buna seara si felicitari pentru articol!

    Imi cer scuze pentru intarzierea chiar nepoliticoasa, insa dupa infrangerea lui Roger, am avut nevoie de cateva zile ca sa imi fac curaj sa mai intru pe site-urile de sport.
    Pentru mine, nu stiu daca exista o lovitura preferata la Federer; totul e asa cum imi place mie sa vad in tenis. Cred ca e mai mult vorba de eleganta pe care o are in joc si de modul aproape lipsit de efort in care alearga/loveste mingea/castiga/pierde un punct. Iar reverul despre care vorbiti dvs. reprezinta o dovada in plus a faptului ca Roger Federer este un fel de “rara avis” in tenisul anului 2011.
    Ma bucur sa citesc un articol in care lucrurile nu sunt descrise din punct de vedere tehnic, ci din punctul de vedere al caracterului lor de raritati, de opere aproape de arta. Multumesc!
    P.S.: Astazi este ziua in care m-am convins: cel mai bun comentator sportiv din tenis este domnul Ion Tiriac. Orice suparare pentru meciul cu Tsonga, orice antipatie pentru Murray…totul a trecut pe planul doi ascultandu-l pe dansul.

  35. Ei gata, acum sa-mi dau si eu cu parerea ca antrenor de viitor Federer, sau macar Pavel.
    Cu fiecare meci pe care Federer il joaca, parerea de rau imi creste, aproape la nivel de panica.
    Sunt unul din cei care a avut sansa sa-l vada pe viu, inca din 2006 si care i-a urmarit toate meciurile. Sunt un fan al lui Nadal, fiindca pe linga Fed, el este ca David pe linga Goliat. Nadal si-a cistigat prestigiul invingindu-l pe teren, intr-o maniera fabuloasa (vezi finala de la Wimbledon din 2008) pe cel mai mare jucator din toate timpurile. Retineti, nu cel mai bun, fiindca decizia asta se amina macar pina la retragerea amindurora din cariera ci doar cel mai mare. Nu a existat pina acum nimeni in acest sport impecabil care sa minuiasca racheta ca regele Federer. Urmarindu-l ore in sir la antrenamente si in meciuri va spun ca eleganta si ergonomia miscarilor sale m-au impresionat si influentat enorm. Capacitatea sa unica de a provoca ‘unforced’ errors adversarilor sai este ceva trecut prea usor cu vederea, care au parut mai slabi decit erau in realitate doar fiindca jucau cu acest supertalent. In top 50 in tenis nu exista decit zei, insa numai unul a fost Zeus. Am fost trist sa vad ca a pierdut neasteptat la Tsonga. Insa ce-l va imortaliza pe Federer este atitudinea lui fata de acest joc. Anume, el nu a facut si nu va face niciodata vreun compromis si nu va juca decit un singur stil – tenis dumnezeiesc. M-am uitat la meciul dintre Djokovic si Tomic. Nu mi-a venit sa cred ca un jucator cu lovituri profund incorecte si bineinteles urite (funky, spun americanii) poate avea o sansa vreodata sa scrie istorie. Insa, istoria a demonstrat ca nu oricine poate fi un artist insa un artist poate proveni de oriunde (ca sa parafrazez incheierea din “Ratatouille”). Imi pare nespus de rau ca in curind ( fie si dupa citiva ani) nu-l vom mai vedea pe Federer jucind insa eu cred ca vom avea o surpriza foarte placuta. Mai dati-mi inca patru, cinci ani:

    http://www.youtube.com/watch?v=4hclVkqQAoA

  36. Nadal-Federer 17-8 (7-2 in turnee de mare slem)
    Aproape imposibil sa se rastoarne situatia in favoarea lui Federer! :)

  37. @ cristi p
    Babolat ? Priza ( semi ) western ? Macar sa nu termine miscarea deasupra capului, please. :)
    Glumesc. Mult succes. :)

  38. Adevarul este ca Federer a castigat 16 titluri de mare slem intr-o era slaba. Incercati sa faceti un exercitiu de imaginatie . Cum s-ar fi descurcat cu un Nadal si Djokovic la potential maxim inca din 2003/2004 ?

  39. Adevarul e ca superioritatea neta a lui Federer a facut ca era sa para slaba, fara a fi cu nimic deosebita de altele. Daca e s-o luam asa, si era lui Connors/McEnroe a fost slaba, si a lui Lendl, si a lui Becker/Edberg, si a lui Agassi/Sampras. Dar asta doar fiindca dominatia lor a lasat impresia ca de la 2/3 in jos competitia era formata din oameni, cand ei erau un pic supra.

  40. Dle Georgescu,fiind ceva mai in varsta imi permit sa-ti spun ca inca dinainte de “era Borg” acest tip de lovitura era bine executat.Santana,Nastase,mai apoi Steffi Graff l-au perfectionat.Numai ca acum Fereder il face bine,si-l foloseste ca lovituri intermediare.Rar are rabdarea sa castige cu el .Dar e adevarat il face elegant.Numai ca nu este inventia lui.

  41. superb articol exact ca acel rever slice inconfundabil a lui fedex,aceasta amprenta a marcat tenisul indubitabil….si chiar daca acum mai si pierde a devenit uman:) ramane inconfundabil !!!!