in Gazeta Sporturilor

O nucă greu de spart

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Când crezi că l-ai bătut pe Djokovici, el deja face primul pas spre a te învinge.

 Era 5-3 şi 40-15 pentru Federer în setul decisiv din semifinala US Open, când Roger se pregătea să servească pentru meci. Djokovici a străbătut spaţiul plin cu aplauzele dedicate elveţianului, cu o grimasă pe chip care spunea: “O secundă şi vă răspund”. Chiar şi sistemul HD a avut probleme în a reda clar returul câştigător care a urmat.

Meciul se ţinea în continuare de un fir de păr, dar sârbul a făcut în continuare nonşalant şi ireverenţios echilibristică de-a lungul lui. A urmat gestul de imperator: “Iată cine sint eu. Voi, toţi cei de-aici, inclusiv cel din partea cealaltă a fileului, îmi aparţineţi”. Cu doi ani în urmă, Federer l-ar fi învins cu 3-0 şi niciun muşchi de pe figura elveţianului n-ar fi tresărit. În 2011, anul pe care tenisul îl va trece în calendare drept al lui Djokovici, lucrurile s-au schimbat. Pe teren, în acele momente, erau un jucător aproape cîştigător şi unul deja cîştigător.

Şi finala a arătat că nu doar în fotbal 2-0 este un scor periculos, dacă joci cu Novak. În primul set, condus cu acest scor, sârbul a luat şase game-uri la rând, dând senzaţia că dacă setul avea 17, le-ar fi înşirat fără probleme. De fapt, nu există scor liniştitor cu el, nici când înalţi trofeul nu poţi fi sigur că sârbul nu se va înălţa dinăuntru, cu capacul pe creştet, pentru a trânti un smash câştigător. De pildă, în meci, de patru ori Nadal a reuşit break-ul, de patru ori Novak l-a recuperat.

În setul final, din momentul în care s-a ridicat de pe salteaua pe care medicul îl frământase timp de câteva minute pentru durerile de spate, Djokovici a jucat cel mai simplu tenis posibil. Cuvântul “jucat”, deşi unul dintre puţinele pe care limba română le asociază sportului, nu este de data aceasta exact. N-a mai fost pic de joacă acolo, ci geometrie aplicată pe dreptunghiul albastru, făcând din tenis o artă precisă. Era ca şi cum concluzia ar fi fost deja scrisă pe tabela de marcaj, iar tot ce făcea el pe teren era să afle cea mai scurtă şi riguroasă cale de a ajunge acolo. În timp ce Nadal, scos din ritm, se stingea printre icnete, Nole se afla la intersecţia tuturor bisectoarelor, medianelor, mediatoarelor şi ale altor drepte inventate pe loc.

Aici se află, dincolo de cele tehnice, secretul lui Djokovici. El nu se agaţă de puncte, ci le revendică din start ca fiind ale lui. Adversarul poate lua o parte, însă numai pentru că el îşi permite luxul odihnei. Lucrul acesta a fost spus, mai simplu şi mai frumos, de către însuşi omul pe care Nole l-a învins anul acesta de şase ori din şase meciuri, detronându-l din postura de lider al clasamentului ATP: Rafael Nadal. “Forehand-ul lui nu e mai ucigător ca înainte. Nici reverul nu este. Serviciul e acelaşi. Are însă, în fiecare moment, suficientă încredere în sine, ceea ce îi permite să creadă şi în următoarea minge”. 

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

72 Comments

 1. “Nole se afla la intersecţia tuturor bisectoarelor, medianelor, mediatoarelor şi ale altor drepte inventate pe loc”

  Ofer si alte ceviene: inaltimile si simedianele, plus izogonalele si izotomicele asociate (multime, foarte probabil, numarabila infinita).

  Oamenii sunt calatori in timp, nu se intalnesc “la varf”.

 2. Excelent articol ca de obicei. Ca un pasionat al tenisului eu nu pot explica prestatia lui nadal in ultimul set decit pe baza IQ-ului.
  Stiti bine ce mult apreciez daruirea totala a lui Nadal vis-a-vis de talentul lui Federer insa de data asta Rafa a jucat inexplicabil ultimul set.
  Djokovic servea cu 90 de mile pe ora. Imi pare rau ca trebuie s-o spun insa asta micu’ al meu (de 10 ani) serveste cu 90 de mile pe ora. Ca sa nu ramina vorbe in vint uitati-va pe clipul urmator facut luna trecuta:

  http://www.youtube.com/watch?v=ZANy36o2rnI

  Revenind asadar la Nadal… Pai cum e posibil sa astepti mingea 3 metri in spatele liniei de fund, cocotat in tribune, cind era evident ca Djokovic nu putea servi. A incremenit in proiect saracul, cind el de fapt trebuia sa fie lipit de fileu.

  Lasind la o parte scaparea lui Nadal din ultimul set – meciul a fost ceva de vis, tare imi pare ca 2011 a fost mai fascinant decit 2006 cind Federer spulbera totul.

  Stati putin, ca sunt o gramada de dogmatici care i-au si pus in circa dopajul. Grea povara pe astia, si peste zeci de ani, cind tot nu se va fi gasit ceva sa-l incrimineze – vor spune ca inca mai este timp. De Nadal, nu se va mai pune problema, acum ca-l bate mar Djokovic.

 3. Djokovic cerseste dragostea americanilor de la US Open de cind cu gafa făcută in interviul de după meciul cu Roddick de acum citiva ani.
  Asta a făcut si in cele doua momente descrise de autor in debutul articolului. Nimic altceva.
  Asta a făcut si cu sapca “FDNY” pe care a purtat-o in finala.
  Problema lui e ca nu înțelege ca n-are cum sa între in gratia americanilor cu comportamentul lui – si a anturajului lui – de maimutoi. Comportamentul lor are ceva din parvenitismul rusilor din ziua de azi iesiti la Londra sau la St Tropez.
  In rest un tenisman foarte bun si un muncitor extraordinar. Cu clasa sta mai prost insa.

 4. Nu mă pot împiedica să nu deplîng înfrîngerea lui Roger Federer şi a lui Rafael Nadal de către sîrbul Novak Djokovici, cel care a făcut vid anul acesta, realizînd un Mic Şlem şi cîştigînd alte şapte finale! Nu iau în discuţie calitatea excepţională a tenisului practicat de balcanic, fapt indiscutabil, ci fair-play-ul din spatele acestui nemaiîntîlnit nivel tenisistic. Iată argumentele:
  1. Şi la Roland Garros, şi la Wimbledon, şi la US Open sîrbul a fost huiduit, el avînd mai mereu probleme cu reacţia unei părţi semnificative a publicului (vă amintiţi frecventele gesturi de ducere a mîinii la ureche, după cîte o lovitură reuşită, un fel de „acum ce mai spuneţi?”). Cunoscătorii de tenis, care participă de decenii la cele trei Grand Slam-uri, intuiesc, percep, simt şi ştiu că lucrurile nu sînt comme il faut. Iar reacţia sîrbului la această apriorică respingere spune şi ea multe. Este reacţia unui „rege” ilegitim, ajuns pe „tron” prin „fraudă”.
  2. După Australian Open, Djokovici şi-a argumentat grozava formă din 2011 pornind de la dieta nouă, bazată pe evitarea glutenului. Acum, după Flushind Meadows, explicaţia e alta: sportivul foloseşte capsula CVAC Pod, care, spre deosebire de capsulele hiperbare normale, are un sistem care foloseşte o valvă controlată prin computer, scopul fiind simularea condiţiilor de altitudine înaltă şi de comprimare a muşchilor la intervale regulate. Producătorul acestui dispozitiv care costă 75 000 dolari US a declarat că 20 de minute petrecute în capsulă de trei ori pe săptămînă pot îmbunătăţii performanţele sportive. Acest tratament nu este (încă) interzis de organismele sportive. Însă el poate explica oare formidabila condiţie fizică şi psihică de care se bucură, practic peste noapte, Nole-de-la-Belgrad? Cine ştie ce explicaţie ne va oferi peste cîteva luni noul star ATP?
  3. Ştiu, mulţi îmi vor spune că elevul lui Vajda s-a maturizat, că la 24 de ani s-a copt la minte, că face cel mai bun tenis al lui. De acord, dar nu despre asta discutăm, ci despre o dominare fără precedent în tenis, în condiţiile în care Federer şi Nadal încă sînt activi, încă se află în formă, pînă acum ei dominîndu-l pe alocuri copios pe sîrb. Unde a fost Djokovici vreme de cinci ani? Cum de-a explodat abia acum, el avînd un fizic fragil şi un psihic friabil? Ce miracol s-a petrecut între timp, ce experienţă crucială a trăit belgrădeanul încît „să se schimbe la faţă” atît de radical? Fireşte, sînt întrebări retorice.
  4. Unii comentatori explică această „minune” prin sporirea capacităţii de rezistenţă şi viteză. Despre „rezistenţa” cicliştilor şi a atleţilor din China ştim destul de multe. Asiaticii apăreau la o singură competiţie majoră, luau totul, făceau record, apoi dispăreau „în ceaţă” şi nimeni nu mai afla nimic despre ei. Dacă în ciclism s-a făcut ordine, priviţi la rezultatele din Turul Franţei, Il Giro şi La Vuelta… Apă de ploaie în comparaţie cu vremurile „romantice” prilejuite de „bunul” doctor Fuentes. Apoi, e lucru ştiut că viteza este singurul dat natural care diminuează pe măsură cu înaintarea în vîrstă. Novak e mai rapid astăzi ca la 18 ani. Miracol, nu? Siguuur! Haide brate!
  5. Chiar nu vă întrebaţi cum se explică incredibilul progres înregistrat în 2011 de cei trei titulari de simplu din echipa de Cupa Davis a Serbiei, cîştigătoare a Salatierei de Argint în noiembrie 2010, la Belgrad? Nici unul dintre ei nu s-a bucurat never ever de clasamentul pe care-l au în acest an: după US Open, Djokovici are 4000 de puncte faţă de numărul doi, Nadal; Tipsarevici e pe 13; Troicki pe 16 (a fost în iulie şi pe 12). Nu contestă nimeni talentul şi combativitatea lor, dar toţi trei aveau probleme fizice şi mai ale psihice majore, erau incapabili să reziste fără căderi mentale frecvente, fără abandonuri generate de sufocare. Azi, culmea coincidenţei, au „explodat” toţi trei, toţi Doamne, toţi! Măi să fie ce mirobolantă întîmplare!
  6. Apoi, se ştie prea bine că tenisul e sport de stereotip, ca şi gimnastica. Pentru un forehand performant, exersezi de milioane de ori pînă formezi arcul reflex, aşa încît să nu mai gîndeşti ce să faci, cum să loveşti în timpul partidei – ca să cîştigi timp. De aceea, progresul tehnic, dincolo de vîrsta junioratului, e pură parabolă pentru majoritatea tenismanilor! Pînă şi în cazul noului „ţar” al ATP-ului, încercarea de a-şi reforma serviciul alături de Todd Martin s-a soldat cu faptul că a uitat şi vechiul serviciu, aşa cum era el, dar nu a izbutit să-şi procure nici unul nou, mai bun! L-a rechemat pe Marian Vajda pentru reparaţii urgente… Oare cum de joacă astăzi Djokovici un tenis incredibil, progresînd halucinant între noiembrie 2010 (cînd l-au învins şi Federer şi Nadal la Londra) şi ianuarie 2011, data la care s-a produs practic decolarea sa către glorie? Ce-a făcut? Aaah, ştiu, a munciiiit… Ca să vezi, e singurul ce munceşte serios în ATP! Asta da singularitate!
  7. L-aţi privit pe „noul” Nole? Înainte, acum zece luni, era „haios”, zîmbăreţ (cam exagerat de clovn, totuşi!), simpatic şi „papagal” (adică îşi imita colegii de circuit). În prezent, de cînd e mare campion, a dat rîsul pe grimasă şi zîmbetul pe rictus. Oare de ce?
  8. În fine, ca ultim argument… Sophie Dorgan, probabil cel mai avizat comentator de tenis al jurnalului l’Équipe, cea care an de an monitorizează la faţa locului cele patru turnee de Grand Slam, a ales ca subtitlu la articolul său dedicat finalei de la US Open următoarea formulă: Robocop contra Rahan. Adică: un extraordinar atlet, cu muşchi, tendoane şi sînge, dar om ca orice om, pînă la urmă, versus un android a cărui performanţă constă în funcţionarea circuitelor electronice! Comentariu mai sugestiv decît acesta nu există. Ah, să nu-mi spuneţi că metafora e metaforă, iar rezultatele sînt rezultate! Fireşte, aşa e. În absenţa unui control antidoping complex, Djokovici este marele şi inegalabilul lider mondial în sportul alb. Nimic de zis. „Hoţul neprins e negustor cinstit”, spune un proverb românesc. Oare l-or avea şi sîrbii? Oricum, nu contează! Să-l salutăm aşadar pe noul „rege” al circuitului…

 5. Čestitke, Nole!
  @ Costin:
  Parvenitismul iţi este sinonim cu naturaleţea ?
  Ruşii sunt complexaţi si parveniţi (cum sunt românii in concediile din străinătate), sârbii sunt naturali in comportament. Trec in fiecare an prin Serbia, de fiecare dată văd construcţii sau amenajări noi, nu există petic de pământ nelucrat, si totul pe banii lor, nu din fonduri europene. Đoković e perfect natural, aşa se comportă in viaţa de zi cu zi, poate aşa se explică si resursele lui mentale.

 6. ps:
  sunt fan fedex, sufar cand il vad chinuindu-se in halul asta …
  i-am prins jucand pe toti marii campioni, cu exceptia lui santana, laver si newcombe.
  fedex e de departe cel mai mare, din toate punctele de vedere.

 7. Salut Ripensia,

  si eu am suferit enorm dupa semifinala dintre sarb si “Roiger”, dar nu mi s-a parut ca s-a chinuit, ci din contra, a aratat ca un lup ceva mai intelept, harsait prin lupte, dar cu niste cicatrici noi la vedere .Pentru el, varsta si gramele in plus ale rachetei, pe care le resimte bratul nu sunt altceva decat o constientizare a propriilor limite, si o reasezare a tacticii de vanatoare.
  Stie si simte, ca pentru atacul letal de la final, acum trebuie sa dea inapoi “victimei” doua seturi(Nadal,Tsonga,Nole ) si apoi asteapta adulmecand prada pt asaltul din setul final.
  Acum 5 ani, probabil termina cu sarbul in 3 seturi , sau oricum incerca sa-l ingenuncheze cat mai rapid, pentru ca-n tinerete nu ai rabdare nici cu tine, nici cu prazile tale, le vrei rapid cazute si tu asisderea urcat in patul altor performante;arzi precum fitilul unei bombe, explodand fara mila in colturile sau liniile adversarului .
  In seara semifinalei, l-am vazut pe Fedex mai calculat, si mai uman decat in trecut, mai tacticizat si poate mai temator.Mi-a adus aminte de leul batran care se arunca asupra prazii, cu ultimele forte, nestiind care se vor scurge mai rapid din clepsidra supravieturii, energia din venele sale sau sangele din arterele “victimei”.
  Si totusi, neavand nimic de pierdut, sarbul a scuturat brusc din coama, dand returul acela unic, fix pe linie, inchizand ochii in momentul lovirii mingii.
  Am admirat totusi la elvetian , faptul ca a atacat primul,initiativa in lovituri decisive sau pregatitoare,rupand deseori ping-pong-ul cu sarbul.Dar rana, care m-a intristat cel mai mult la el, cand l-am privit, a fost FRICA;nu stiu daca frica de sine sau de adversar;
  Revenind la Djokovici, cand privesc jocul sau, parca vad si un amestec dintre spagatul gimnastului Urzica si zidul chinezesc Chang.

  Mi s-au parut extrem de pertinente cele enumerate de Clerc.

  p.s. i-as propune lui Roger, ca la urmatoarea inclestarea dintr-o finala sau semifinala, s-o lase pe Milka acasa.Cred ca ar juca mai cu tupeu iar sangele s-ar duce mai mult acolo unde ar trebui, si nu in inima .

 8. pt clerc
  cand federer sau nadal castigau tot, care era explicatia ?
  sau numai NOLE i-a substante interzise?
  sau ti-e ciuda ca nu a castigat ala cu degetul in fund?
  frustratule!

 9. Roger e singurul care i-a facut fata anul acesta lui Nole. Sa nu uitam ca e singurul care l-a invins pe teren, nu prin abandon. Apoi, modul in care a castigat cele 2 seturi din semifinala US Open, dar si semifinala de la Roland Garros, a demonstrat ca Roger l-a dominat copios, fara prea mari probleme pe sarb. Ceea ce nu a mai facut nimeni in acest an, nici macar Rafa pe care il tot ridicati atat in slavi. Pacat ca Federer a imbatranit. In ziua in care se va retrage, voi plange.
  PS: Respect AG pentru materialele pe care le faci. Esti, fara indoiala, cel mai bun ziarist din Romania. Mi-ar placea sa-ti fiu ucenic:)

 10. @cristi p
  promitator pustiul tau :)
  mult succes pe viitor.
  La nivelul acesta in tenis orice detaliu conteaza .Consider ca Nole a castigat printr-o succesiune de detalii favorabile.

 11. @clerc

  Esti paranoic! Nole este cel mai bun ACUM asa cum si ceilalti, la un moment dat, au fost cei mai buni. Greu de inteles???!!! Djokovici insusi a declarat ca “a fost un an extraordinar pentru el, dar numai Dumnezeu stie ce va fi anul viitor”.

  @costin

  Djokovici nu cerseste dragostea publicului, ci mai de graba le da lectii. Lectii despre cum sa te raportezi la adversarul favoritului (-fie el Nadal sau Federer) tau, lectii despre cum sa apreciezi superioritatea si geniul adversarului favoritului (-fie el Nadal sau Federer) tau. Iar faptul ca el concureaza cu atata ostilitate in spate de fiecare data si, ironic, castiga atat de frumos, este extraordinar.

 12. imi pare bine ca in sfarsit primeste si baiatul asta toata atentia(si si trofeele) pe care le merita.imi placea de mult de el,inca de cand era cunsoscut pt faptul ca imita alti tenismeni si nu neaparat pt jocul sau.desi nu prea le am cu tenisul,intotdeauna am vazut ceva in jocul lui.sper s-o tina tot asa pt ca mie mi se pare o gura de aer proaspat intr-un joc ce tindea sa devina liniar si monoton

 13. Superba gaselnita cu ridicatul trofeului!!! Iar pt “joaca” lui Nole cred ca cel mai bine s-ar potrivi “jouer” din franceza, folosit cand te produci la un instrument! Nole e fantastic anul asta, iar tu nu te dezminti! felicitari!

 14. Acest meci a fost ca un meci de box, la propriu. Mi s-a parut si mie ca si altora pe care i-am citit, ca din pacate s-ar putea ca unul din cei doi sa nu supravietuiasca.

  Momente in sir, cu ajutorul acestui public exceptional, ma simteam de parca vedeam prin tunelul timpului o lupta de gladiatori in Collisseum.

  Bravo amandurora si bravo si tuturor celor care s-au putut bucura si uimi privind aceasta lupta. Despre cartitori si cartite, nimic.

 15. @ Adrian Georgescu: Interpretarea gesturilor lui Djokovici din semifinala cu Federer e, evident, subiectiva. Mie, spre exemplu, mi s-a parut ca Nole isi acceptase infrangerea la 40-15 si astepta asul lui Federer.
  Ambii au fost vizibil enervati de galagia publicului, iar sarbul a avut castig de cauza. A jucat ca si cum nu avea ce pierde. De aceea a si castigat
  Pana la urma a avut de castigat sarbul, mai tare psihic! Una peste alta, nu sunt fan nici Nole, nici Fedex, deci am putut urmari destul de neutru jocul.

 16. @Ripensia,

  CTP e un talent incredibi la condei, iar in ciuda multora, e tare si-n tenis, castigand in primavara, un turneu de old-boys.
  F bun articolul inginerului, l-am citit primul pe ziua de astazi.
  Stii, are si o carte, in care a adunat toate articolele pe tema sportiva scrise de el, cartea fiind ceva mai veche;eh, acolo pare mi se, este un articol briliant despre Fedex;cred ca si de la el, mi se trage un 5% din simpatia care i-o port elvetianului.

  Da, din cauza inimii cred eu ca a pierdut niste meciuri decisive in fata lui “scarpinici” si Nole;Trebuia sa aiba mai multe incredere in poignet-ul sau, in mintea si talentul sau, sa-si lase amintirea sotiei deoparte, a copiilor si sa redevina ce-a fost…ca material are, doar are gemeni!

  p.s. n-am inteles niciodata musculatura bratului la Nadal, comparativ cu cea lui Roger, Novak, del Potro sau Roddick care serveste mai puternic decat spaniol, avand cam cel mai rapid serviciu din ATP?!

 17. Mie imi place zambetul lui de pe final. Parca ar spune: hai ma cu mingea aia odata ca sa putem incheia socotelile :)
  Fain scris.

 18. @ Ramona
  Ba cam exact asta face sirbul: cerseste dragoste; reactia lui a fost ceva de genul asta: sunt numărul 1 si am distrus tot in calea mea anul asta, si voi tot pe Fed îl aplaudati? Pur si simplu nu înțelege de ce. Sunt convins ca după ce va avea cariera lui Rafa sau Fed, si după ce va învață putina modestie, spectatorii îl vor adopta, pentru ca e un tenisman exceptional.

 19. S-a intors lumea cu fundul in sus,daca @clerc poate sa spuna ca Nole se dopeaza impotriva lui Nadal care macar prin fizicul atipic fata de al marilor tenismani ai lumii si tot pare mai aproape de ”borcanul cu dulceata”decat sarbul!
  Am fost un mare fan Boris Becker[Bum-Bum]-cu el am deschis ochii in tenis,iar meciurile sale cu Lendl,Edberg sau Chang erau adevarate capodopere,insa tenisman ca Roger Federer nu cred sa mai existe vreodata,prin detasarea lui geniala,limpezimea loviturilor cu o singura mana sau improvizatiile sale unice.
  M-am bucurat totusi pentru victoria lui Djokovic,pentru simplul fapt ca pare mai OM,natural,spontan si cu o darzenie caracteristica majoritatii sarbilor,in contrast cu un Nadal care in meciurile cu Nole si-a dovedit din plin limitele tehnice si mentale fiind invins cu propriile arme ,dublate de o inteligenta net superioara a lui Djokovic!

 20. Costin
  Este posibil ca analiza dvs. să fie exactă, că Djokovici ar cerşi dragostea publicului, că desfăşoară un constant captatio benevolentiae la adrsa publicului american, etc.
  Eu cred că, mai degrabă, este metoda lui de a se încărca. Că nu este prea elegantă, aşa e.
  Ce mi se pare tare greude făcut e să fii zmeu când adversarul are două mingi de meci şi serveşte.

 21. Adrian,
  Djoko e categoric zmeu, si domina mental toti adversarii.
  Eu unul cu “eleganta” lui am probleme, atita tot.
  Tenisul din anul asta a fost fascinant: dupa cum stiti, tenisul este eminamente un joc de “matchups”.
  De-aceea e si foarte riscant sa faci clasamente de genul “cel mai bun al tuturor timpurilor” pentru ca pur si simplu nu stii cum ar fi “matched up” Nole, Rafa sau Fed contra lui Borg, McEnroe sau Sampras.
  Azi lucrurile stau in felul urmator in “the love-hate triangle” de la top:
  – Rafa il “own” clar pe Fed, cu stinga lui incovrigata pe reverul cu o mina a lui Fed, si dpdv mental.
  – Nole il “own” clar pe Rafa, cu jocul lui mult mai complet decit al ibericului. Tactica lui Nadal care-i functioneaza contra lui Fed, e neputincioasa contra lui Nole, care are cel mai bun rever cu doua miini din circuit. La mental, as zice eu, sunt egali.
  – Fed are bagajul tehnic si tactic sa-l invinga pe Nole; balanta se inclina usor in avantajului sirbului, multumita mentalului lui mult superior.
  Pentru ca asa de bine cum Nole a cistigat semifinala, Fed a pierdut-o pe mina lui: la primul matchpoint serviciul puternic n-a fost cine stie ce plasat. La al doilea, l-a plasat mult mai bine “in the body”, si-a creat avantajul in punct, dar a gresit putin lovitura lui preferata, forehandul.
  Foarte interesant de vazut in urmatorii ani va fi daca Nole poate confirma un astfel de sezon an dupa an cum au facut-o ceilalti doi.
  Interesant deasemeni va fi ce va schimba Rafa in jocul sau ca sa aiba sanse impotriva lui Nole.
  Si mai fascinant este cum dumnezeu se motiveaza Fed la 30 de ani, cu doi copii acasa si cu toate recordurile de partea sa si cu foarte mult de pierdut cind se “expune” celorlalti doi.
  Foarte misto blogul dvs.
  Numai bine.

 22. AG

  Nu contest jocul lui Nole, pentru ca as fi ridicol, dar raman la parerea ca a fost circar si a folosit asta ca sa-l scoata pe Roger din starea de concentrare.

  Asa ceva nu-si are loc pe un teren de tenis si se cheama lipsa de fair-play.

 23. AG

  Nole a crescut anul asta mai ales mental, ca si cum i s-ar fi strigat “New balls” si el ar fi luat-o la propriu… :)

  In confruntarile Nadal – Nole sunt fanul sarbului (si nu numai), dar am fost stat de suparat pe el dupa meciul cu Federer, ca am fost absolut neutru in finala.

  Apropos, stii cum Imi dau seama cu cine tin

 24. AG

  … cu cine tin intr-un meci de tenis? Am un reflex involuntar de disatisfactie cand favoritul da mingea in fileu! (autul nu are acelasi efect :) )

 25. AG:
  Pe cand un articol despre golf?Acolo vorbim despre balls…titanium balls! :D

  Abia astept sa vad ultrasii fani ai lui Rory McIlroy, cum se contreaza cu cei ai lui Lee Westwood. A fight to the death! :D

 26. Ce bine ma simt. Eu tin si cu Federer si cu Nadal si cu Djokovic si cu Nalbandian si cu Grigorov si cu Gulbis.
  Asa ca n-am ce pierde, ma bucur oricine cistiga din astia – adica aproape totdeauna.
  Nu tin niciodata cu Murray dar il respect ca a reusit sa tina pasul cu jucatorii de tenis.
  Niciodata n-am sa tin cu Harrison, Raonic sau Tomic, mi-e greata numai cind ii vad – pot ei sa cistige 20 de GS fiecare.

  Despre Djokovic – ma intreb ce mai trebuie sa faca sirbul pt a fi apreciat de toti sentimentalii si partinicii.
  Vad ca clerc l-a infierat dupa remarca lui Rodick. Pai pe Rodick nu-l infiereaza nimeni, el poate sa faca misto cit vrea, e la el acasa nu?
  Va spun eu ca lui Rodick ii e rusine de situatia in care l-a pus pe Nole atunci si din care nu va iesi niciodata.
  Insa dupa bombardarea Belgradului – am o satisfactie deplina sa-l vad cum le-o trage la subiectivul public american, fie si prin ignoranta – oi fi eu ‘american’ – da’ nu se leaga nimeni de fratii mei, sirbii.

 27. “Cerseste dragostea americanilor”????? UN SARB???? Sunteti penibili, jalnici si frustrati. Se dopeaza??? Dar Nadal cu “manuta” lui? Sunt in asentimentul tau @cristi p .Nole e un monument de forta mentala asa cum numai un sarb poate sa fie…

 28. Asta e o foarte clara” Oda lui Nole”. Simpatica si entuziasta, na, fiecare avem favoritii nostri.
  E adevarat ca joaca un tenis fantastic, dar eu, ca fan Federer ma intreb doar doua lucruri :
  1. e si adevarat tenisul lui, adica e totul limpede, acolo “in spate” ?
  2. daca trece de punctul 1, cat il va tine starea asta de gratie ?
  Logica spune ca prea mult nu se poate.

 29. @banks – ultima ta propozitie e “dementiala”, ceva gen catavencu “din putul gandirii”…Nu zau te-ai gandit mult?Da, stiu , e greu cand esti batut intr-o asemenea maniera, (sunt si fan Federer)….
  Era sa uit , felicitari pt. articol dl. Adrian.

 30. @LOL

  Exact asa: LOL. Fiindca intrebarile absolut retorice la adresa lui
  Djokovokic sunt exact aceleasi vis-a-vis de D-zeu. Exista D-zeu? Cine stie, eu nu stiu si fiindca am simturi ca si tine nici tu nu poti sti.
  ma deranjeaza dogmele, detinatorii adevarului absolut si care urmeaza regulile lui Murphy – in cazul acesta legea care primeaza se pare ca este urmatoarea:
  O cercetare suficienta e cea care iti confirma ipotezele.

  LOL.

  La intrebarea a doua – raspunsul va fi cam dureros. Djokovic a batut in acest an de 20 de ori jucatori din primii zece. Departe de a egala…inegalabila generatie a lui Agassi, Sampras, Chang, Courier, etc
  Djokovic a trebuit sa infringa monumente ale tenisului: Federer, Nadal si chiar Murray.

  Sa vedem ce munumente a invins Federer in 2006, de exemplu cind i-a batut pe aproape toti. Raspunsul ti-l dau prin enumerarea primilor zece- stiu, e dureros, dar adevarul tot timpul sta la suprafata, uite clasamentul la sfirsitul anului:
  1. Federer (25 de ani)
  2. Nadal (19 ani)
  3) Davidenko
  4) Blake (?)
  5) Ljubicic (?)
  6) Rodick
  7) Robredo (?)
  8) Nalbandian
  9) Ancic (?)
  10) Gonzales

  Dintre acestia, Nadal era inca un pusti (desi pustiul il batuse pe hard court cind avea 17 ani…).
  Rodick are record descalificant (2-20). Singurii de calitate au fost Davidenko-profesorul de tenis si in special Nalbandian care i-a facut mucii haturi pina recent cind a ramas…insarcinat.

  Dar stiu ca pentru oameni mai slabi de inger teoria conspiratiei vine cel mai usor in minte.

 31. @lol :
  1. Pai, e cam acelasi lucru, la urma urmei, si de fapt se rezuma, cum bine zice crisrti p. , la fireasca indoiala ca (aproape) perfectiunea e posibila “cu mijloace proprii”.
  2. Cum ziceam, legat de 1., daca e posibila, atunci poate sa si dureze ? Si aici ma gandeam la faptul ca Federer a zburdat cativa ani buni, la un nivel doar apropiat celui atins de Djokovic acum (dar cu un plus de eleganta greu de egalat de cineva). Nu vad cum ar putea acesta din urma . nu sa-i bata pe toti din jur (asta e simplu, nu vad niciun tanar sa se apropie constant de valoarea celor 3, inca multi ani) , ci sa joace asa ca acum, prea multi ani. Din partea mea are cam un an, maxim doi, ori sa iasa la iveala ceva “neobisnuit” , ori sa i se mai stinga motoarele.

  @taunele : care-i problema ta, de fapt ? meri sanatos, omule …

 32. @banks

  Avem viziuni diferite despre perfectiune. Pentru mine, e echivalenta cu un 6-0, 6-0, 6-0 fara nicio minge pierduta si cu 100% prim serviciu. But that’s just me.

 33. @ Cristi P

  Si ce fel de jucatori a invins Djokovic anul asta, daca e sa o luam asa ?
  Pe pensionarul Federer ?
  Un Nadal care nu mai e ce a fost anul trecut si poate nu va mai fi ?
  Pe Murray, cu psihicul lui labil ? Nu cred ca vorbesti serios !

 34. @Herman

  Bun, ca l-ai scos pe Fed la pensie inteleg, l-am vazut si eu pe viu la Cincinnati si mi-a dat si mie senzatia ca mai e bun doar de poze si autografe. Da nici Nadal nu mai e ce-a fost? Cred ca stiu de ce crezi asta, asa pare cind te bate Djokovic, e doar o iluzie ca nu esti bun.

 35. @cristi p

  Este posibil ca perceptia mea sa fie influentata de superioritatea evidenta a lui Djokovic. Un fel de lege a contrastului.
  Presupun ca in 2012 vom afla daca a fost vorba doar de un sezon mai prost pentru Rafa.
  In orice caz, daca mai pierde cateva finale cu Djokovic, s-ar putea ca el sa pateasca la fel ca Fed, dupa infrangerile suferite in fata spaniolului: ceilalti jucatori din circuit vor incepe sa creada mai mult in in sansa lor si il vor invinge mai des.

 36. @Hermann

  Cred ca nu e nevoie sa asteptam sezonul 2012 ca sa ne dam seama ca 2011 n-a fost prost deloc pentru Nadal: 3 turnee castigate, dintre care unul de GS si 6 finale, toate pierdute la Djokovic. Cred ca vreo 600 de jucatori din ATP si-ar dori un sezon asa prost.

 37. Comparatie cu anii anteriori?

  – 2004: un titlu, o finala
  – 2005: 11 titluri (1 GS), o finala
  – 2006: 5 titluri, o finala (1 de GS)
  – 2007: 6 titluri (1 GS), 3 finale (1 de GS)
  – 2008: 7 titluri (2 GS), 2 finale
  – 2009: 5 titluri (1 GS), 3 finale
  – 2010: 7 titluri (3 GS), 2 finale
  – 2011: 3 titluri (1 GS), 6 finale (2 GS)

  Concluzia e ca, in afara de 2005, 2001 e cel mai bun sezon dpdv al finalelor in care a ajuns, iardpdv al finalelor de GS jucate e cel mai bun an al sau. Ca n-a castigat mai multe e “vina” exclusiva a lui Nole.

 38. lol – te-am citit in graba si imi dau seama ca te-am inteles gresit la 13:16. Scuze.

  Mesajul meu de la 14:58 ramine bineinteles valabil pt conspirationisti.

 39. Probabil ca pe multi ii deranjeaza nu atat stilul lui Nole cat faptul ca ii bate pe favoritii lor.

  Nu sunt de acord cu “robotizarea” atribuita lui Nole. Un robot n-ar incerca scurte superbe in timpul meciului.

  Parerea mea este ca Nole se incalzeste mai greu. Combinat cu faptul ca nu renunta niciodata si are o conditie fizica excelenta, rezulta … No. 1 ATP.

  Eu cred ca rezultatele si determinarea lui Nole ar trebui sa fie un exemplu pentru mentalitatea balcanica din zona.
  Am zis catva cuvinte in acest sens aici
  http://danielbotea.blogspot.com/2011/09/vinerea-colorata-sarbeste.html

  In rest, seria victoriilor nu poate fi infinita si cred ca Federer va reusi sa-l bata, nu Rafa.

  Pana una alta, Nole gore, Rafa dole!

 40. @clerc: exista DOUA categorii de sportivi de top (si imi asum tot ce zic): care se dopeaza si care nu recunosc. Dar, un mare DAR, astia care se dopeaza sunt toti super buni. Si Fed, si Nadal si Nole fi sigur ca nu mananca doar gratar, beau lapte degresat si shake cu vitamine. Nu, toti iau suplimente..”speciale” sa zicem. Chiar si la nivel de juniori in Romania, la atletism de exemplu (sport pe care l-am practicat in copilarie) te indopau antrenorii cu tot felul de vitamine. Gandeste-te la nivelul lor in schimb..Tu daca iei ce ia Nola, inmultesti cu 100 si tot nu poti sa-i iei macar un game. De ce? Pentru ca nu oricine se dopeaza, automat inseamna ca este bun. Dopajul modern este de fapt recuperarea dupa efort. Antrenament draconic tot trebuie sa faci. Si mai presus de toate astea, daca nu ai PSIHIC de fier cum are sarbul (asta e genetic la neamul lui, toti sunt super luptatori) nu ai nimic. Federer este un zeu pe langa Nole, de departe cel mai talentat din istorie, dar de cand este familist convins, tenisul este pe locul doi si intr-ul fel este normal. Nu ii mai este foame de trofee ca in tinerete, este mai calm, mai..docil. Federer si cand o sa aiba 31 de ani prin tehnica fabuloasa care o poseda, poate spulbera ORICE adversar, DACA este pregatit PSIHIC 100%. si daca isi doreste sa mai demonstreze ceva. Drept dovada i-a luat sarbului 2 seturi relativ lejer cand a jucat si el fara presiune.

  @ Costin: jos palaria, cel mai logic si mai la obiect comentariu din toate, si le-am citit pe absolut toate.

 41. madskills, costin, etc.

  Corecte puncte de vedere. Insa nu inteleg de ce, ca si in cazul lui Mourinho, aroganta (sau tentativa de aroganta in cazul lui Nole) se pedepsesc atit de drastic, si mai ales de unde atitia judecatori, adica de unde atita competenta de a judeca.
  Asta e firea omului, el e fals sa fie altfel, de ce trebuie sa fie ipocrit. Dar de fapt ei nu sunt si nu vor fi – e vorba de public – asta e ipocrit la patrat, in special cel american care e topit dupa bells and whistles.
  Eu sa fiu in locul lui Djokovic, acum ca mi-am facut plinul, anul viitor as juca anti-tenis – a la murray sau l-as imita perfect pe Rodick, insa cistigind. Asta ar merita spectatorii americani. in plus, toti spectatorii la un loc ( multi dintre ei chiar buni jucatori de tenis) nu ajung nici la degetul mic a lui Nole – asa ca de ce n-ar face Djok regulile.
  Fiindca pina la urma oameni buni – meciul cu Nadal a fost intre primele 5 din toate timpurile si a fost produs de Rafa si Nole. Daca juca Fed in finala – cum ar fi vrut publicul, s-ar fi intimplat exact ca la Miami – cind spectatorii au platit bilet degeaba, Nadal l-a spulberat pe Federer.
  Oamenilor le place sa traiasca din amintiri. Stati sa vedeti, ca nu vine nimic din spate, am fost alintati exact 40 de ani – Laver, Nstase, Borg, Connors, Sampras, Aggassi, federer, Nadal si ultimul pe lista, cu voia dvs, Djokovic. Vin vremuri grele, or sa se vinda DVD players la greu.

 42. @cristi p
  Oamenilor nu le place sa traiasca din amintiri, nu asta cred ca este problema. Si nu asta taxeaza publicul iubitor de tenis, fie american sau european. Tenisul este un sport NOBIL, pe vremuri era practicat de elita burgheza. De aia Federer este atat de apreciat, pentru ca nu se exteriorizeaza ca Nole. Sarbul sunt convins ca nu o face cu intentie, este un “scut”, ca sa-si ascunda emotiile. Este exact ca un pekinez care latra si pare agresiv, doar ca sa para ca nu ii este frica. Ii este frica, este om si asta este mecanismul lui de aparare. In viata de zi cu zi, l-am vazut pe la diverse emisiuni, este un gentleman. Eu nu-l condamn pe Nole, eu il “condamn” pe Roger pentru ca este un geniu prea boem pe teren.:)

 43. am citit aici tot felul de explicatii.
  Incerc si eu una din propria experienta.
  In anii copilariei (se intampla acum 2 decenii, pe vremea rachetelor de lemn Pluto, Neptun, Reghin sau Dunlop “Ilie Nastrase”, mi-a fost pusa in mana de catre antrenor cu priza deschisa. De atunci priza si loviturile s-au schimbat enorm, iar din aceasta cauza traiectoria mingii este rareori liniara.
  Jucand cu noua generatie de tenismeni, acestia s-au plans multe ori de stilul meu clasic, pentru ca mingille mele nu sareau deloc si ii puneau in dificultate. M-am gandit sa invat si eu noile lovituri, dar am observat ca pierdusem din viteza, iar chiar daca precizia loviturilor era mai mare, adversarii mei nu mai erau stanjeniti ca inainte, avand timp sa returneze mingiile liftate.
  Oare nu cumva faptul ca NOLE foloseste lovituri mult mai plate ca ceilalti sa fie una din explicatii?!

 44. prietena mea ula,verisoara cu mats wilander,astia-s toti rude,avea o problema dupa finala.cica de ce intra mereu doctorul la voi pe teren cind luati gol? de ce fentati mereu moralmente? eu cica pai la 2-0 nu te doare nimic,esti zeu, invingi orice,dubii,semierectii sau semizei.nu i-a placut raspunsul.she’s a silly swedish cow.

 45. eu nu ma mai uit la tenis de cind ne-au batut bertolucci si barazzutti la dublu.mereu am crezut ca astia doi au facut muzica la filmul ala cu detectivul toma si florinda bolkan.anonimul fenician.ce-am mai plins.

 46. @madskills

  Poate nu le-or place din amintiri dar traiesc din ele. Ia sa vedem care era unul din apreciatii americanilor – NOBILUL McEnroe.No comments.
  Doi la mina. Dupa faza cu Rodick – eu n-am mai vazut nici un fel de atitudine aroganta la Djokovic. In schimb am vazut un talent unic OFF-court.
  Uitati-va putini la toti jucatorii. Absolut toti – cu exceptia lui Djokovic si, surpriza, Rodick, restul insipizi. Pentru ei tenisul e exclusiv o meserie. Pt Djokovic e pasiune.
  E de o spontaneitate si inteligenta rare. Dar asta-i viata, odata ce-ti pica unul greu la stomac… nu-l mai inghiti dupa asta. Chestia care ma deranjeaza e ca spectatorii ar fi trebuit sa-l plateasca extra pt ce-a produs la US Open. Fie si retroactiv, mcar sub forma de scuze.

  Marc,

  Uite cum sta treaba cu gripurile. Absolut toti profesionistii folosesc priza western sau semi-western pt forehand. Fara spin in ziua de azi esi dead meat. Insa diferenta intre Nadal si Djokovic e urmatoarea. Nadal roteste mingea cam cu 3000 de rotatii pe minut
  Asta e mai mult cam cu 30% decit ceilallti – Federer da cu 1800 rpm. Ideea e ca Djokovic a invatat sa-i preia mingile de pe baseline, in traiectoria ascendenta si in acest mod loviturile sale par flat – insa ele de fapt sunt fara bolta. spinul e acelasi, chestia asta e greu de executat, el a ajuns sa o faca la perfectiune, in special atipicul rever in lungul liniei.
  Cu aceasta tehnica el reuseste sa puna mingile jos, facaindu-i lui Nadal, care foloseste priza extreme western, misiunea de a lovi mult mai grea. Aici bineinteles are si Nadal un aport – lui ii place sa astepte mingile kilometri in spatele liniei de fund. De acolo, unghiurile mingilor date de Nole sunt mai mari – si exact ajung acolo unde-i greu voinicului – adica jos.
  Inca ceva despre forehandul buclat fata de cel nebuclat. O fi imprimind Nadal mii de ture pe minut insa metrii pe secunda tot aia sunt – adica omul pierde timp valoros evitind linia dreapta. asa a fost invatat de unchiul Toni – i-a surprins pe multi care nu gasit nici o masina de mingi care sa simuleze asa ceva, insa in cazul lui Djokovic – l-a cam ghicit – adica cind joci 6 meciuri de 3, 4 ore pe ani, de acum se cheama ca fac antrenamentele impreuna.

  Mai e un stil – a lui Federer – asta nu bucleaza deloc – omul e artist, ce mai, numai ca e comod in ultima vreme. Asta micul al meu, desi am sa-l invat sa-l vrut sa dea spinul cit mai puternic (80% din mingi sfirsesc in fileu), e topit dupa Federer asa ca loveste ca el:

  http://www.youtube.com/watch?v=0GEuZIea8Xo

  (Scuzati finalul de la clip – se suparase ca adversarul (de liceu) facea misto de el si-i dadea numai mingi inalte). Am rezolvat problema, o luna mai tirziu:

  http://www.youtube.com/watch?v=yNZVL5fmfQc

 47. “..Federer reuşeşte un lung de linie … tac … în Praga, un sfânt de lemn se împiedică şi bătrâna maşinărie, ce nu s-a mai oprit de peste şase decenii, se blochează..”

 48. un ratacit:

  Daca in Philadelphia e 8 dimineata in Romania este 3 dupa- amiaza. Philadelphia ca si New York sau Boston sunt pe Coasta de Est a SUA si sunt cu 7 ore mai devreme decat ora Bucurestiului.

 49. Epilog US Open:
  Nole: 6-7, 0-3 DelPo
  Rafa: 6-3, 6-0, 6-1 Gasquet; 6-0, 6-2, 6-4 Tsonga
  Fed: 5-7, 7-6, 6-2, 6-3 Hewitt; 6-2, 7-5, 3-6, 6-3 Tomic
  Va urma………