in Sfatul bătrânilor

10 jocuri pentru oameni deștepți

1. The Stanley Parable. Jocul pornește de la o premisă simplă, corporatistă: într-o dimineață, ești la serviciu, la biroul tău, și cei din jur au dispărut. Trebuie să ieși din clădire. Atât. În timp, descoperi că nu tu te joci la joc, ci că el se distrează cu tine. Sunt vreo 18 finaluri posibile, într-o lume făcută parcă de Kafka, Kubrick și Borges, la o băută. Dacă vrei o combinație și mai nebunească între realitate și iluzie, în lumea geometriei în spațiu, atunci poți încerca Antichamber, Q.U.B.E (e superb acest joc!) sau Portal, care amintesc de universul dement din filmul Cube.

2. The Walking Dead. A apărut în 2012, având ca bază un comic book apărut în 2003. E povestea unui profesor universitar, Lee Everett, condamnat la închisoare pentru crimă, care evadează în timpul unei apocalipse populate de zombies. El salvează o fetiță, Clementine, pe care vrea să o ajute să-și regăsească părinții. Sezonul al doilea continuă povestea, concentrându-se pe Clementine, iar al treilea trebuie să apară în curând, pe 20 decembrie. Noutatea apare în faptul că jocul se adaptează la deciziile pe care le faci, astfel încât e mai degrabă un film a cărui acțiune chiar tu o determini, prin alegerile tale, deseori de tip “viață și moarte”.

3. Sokoban. Dacă ți-e dor de momentele în care te-ai mutat în locuință nouă, poți să-l joci până te doare spatele. Tot ce trebuie să faci e să împingi lădițele pe locurile marcate. De la un nivel încolo, devine greu-greu. Jocul e gratis aici.

4. Ballance. E de gândit, dar treaba ține mai mult de îndemânare. Acest joc făcut de Atari are o bilă albă pentru idee și sunete. Sunt 12 niveluri, în care trebuie să duci o bilă până la sfârșit, pe un traseu din ce în ce mai greu, iar bila se poate transforma într-una de lemn, de piatră sau într-un cocoloș de ziare. De la nivelul 6 devine dificil foc și frustrant.

P.S. Dacă ai rău de înălțime, e și mai greu.

5. Myst. Strămoșul jocurilor deștepte și misterioase, din 1991. Ești pe o insulă pustie, nu știi cum ai ajuns acolo, dar trebuie să rezolvi enigma, prin mesajele pe care le găsești. Acest puzzle a dus la dezvoltarea formatului CD-ROM, care de-abia apăruse. A fost cel mai bine vândut joc până la The Sims, un alt clasic minunat, care a doborât recordul în 2002. Are mai multe finaluri posibile și creatorii lui s-au inspirat din cartea „Insula misterioasă” a lui Jules Verne.  Recomand versiunea 3D, realMyst: Interactive 3D, din 2000.

6. Klotski. Joc vechi polonez, în care mai multe plăci de diferite forme și dimensiuni sunt închise într-o cameră și, mutându-le, trebuie să eliberezi una dintre ele. Face parte din Windows Entertainment Pack din 1991, dar de la un moment dat încolo devine atât de dificil, încât nu te mai poți uita nici la plăcile de parchet fără să-ți vină să le muți :) .

7. Machinarium. Un roboțel numit Josef (după Josef Capek, creatorul cuvântului „robot” și fratele lui Karel Capek) este aruncat într-o groapă de gunoi, de unde pleacă să-și salveze prietena, pe Berta, prinsă de oamenii răi și silită să gătească :) . Șapte cehi au dezvoltat jocul timp de trei ani, din fonduri proprii. Delicios.

8. Grim Fandango. Un joc superb, în stilul filmelor noir, lansat de LucasArts în 1998, o combinație între cărțile lui Dashiell Hammett și mitul antic al infernului, totul împachetat în pungi de hârtie și mult umor. Deși a fost extrem de lăudat de critici, a fost un fiasco din punctul de vedere al vânzărilor.  Tot din familia LucasArts și în același gen, puteți încerca „Indiana Jones and the Fate of Atlantis”.

9. The Last Express. Suntem în plină atmosferă Agatha Christie, cu câteva zile înaintea izbucnirii Primului Război Mondial, în trenul Orient Express. Căutat pentru o crimă pe care nu a comis-o, Robert Cath, un doctor american, se urcă în acest tren, încercând să scape de poliție. Are loc o crimă și… mai bine rezolvați-o voi. Personajul principal încearcă să rămână în viață, interacționând cu celelalte 30 de personaje, dezamorsând o bombă etc. În funcție de alegerile făcute, povestea se schimbă, iar scenariul jocului are 800 de pagini. De remarcat sunt superbele imagini, realizate în stilul art-nouveau al lui Toulouse-Lautrec. Ele au fost făcute fotografiind actori în fața unui perete albastru, apoi, cu un computer, li s-a dat „patina” de desene. Bineînțeles, jocul a fost un eșec financiar: e prea „deștept”.

10. Lemmings. O serie de jocuri absolut genială, apărută la începutul anilor 90. Ai la dispoziție mai mulți omuleți – dintre care, unii pot monta scări, sări cu parașuta, bloca pe ceilalți, pune bombe, exploda, săpa etc – și trebuie să salvezi un anumit număr din ei, de-a lungul unui traseu sinuos și complicat. Au fost niveluri la care am stat nopți în șir, dar a meritat: i-am salvat pe băiețeii cu părul verde. Ceva din duhul seriei a fost luat de foarte interesantul joc Swapper, din 2013.


Bonus: Limbo este exemplul perfect pentru ilustrarea ideii că un joc poate fi o formă de artă, amintind de expresionism și de filmul noir. Un copil trebuie să evadeze din Purgatoriu, trecând de diferiți monștri și capcane. Jocul a generat încasări de 7,5 milioane de dolari. Apărut în 2016, jocul Inside reia multe din temele din Limbo.

P.S. Nu am pus pe această listă jocuri de strategie, cum ar fi „Age of Empires”, „Starcraft” sau „Warcraft”. Deși excelente și necesitând inteligență, îmi par totuși alt gen.

Scrieți și voi care sunt jocurile pe calculator care v-au plăcut.

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

22 Comments

 1. AG:

  Stai ca acu’ vazui. Cum adica “niste comic books din anii 30”???

  The Walking Dead series e creata de Robert Kirkman in 2003. Tu nu te uiti la The Walking Dead serialul de televiziune produs de AMC?

 2. ..si nu ne duce pre noi in ispita. Abia ce scapai de ele si-acu’ ma uitai 8 minute ca boul la o bila care merge pe sine. Foarte periculos.

 3. Pentru mine Fallout a fost tata si mama lor, inca de la prima parte. E drept, nici nu stiam prea mult pe vremea aia. Ma chinui s termin partea 3, pentru ca de fapt apuc sa ma joc 5 minute la 6 luni acum.
  Machinarium m-a rupt, in special grafica.
  Si, de acord cu Bogdan, Syberia mi s-a parut si mie tare.
  Monkey Island nu?

 4. Abe’s Odysse – toata camera din camin juca :)) -, joc oarecum bidimensional in care eroul principal trebuia sa isi salveze semenii din sclavie, nu putea sa foloseasca arme ca sa ii impuste pe nenorocitii de gardieni, trebuia sa dezamorseze bombe etc.