in Gazeta Sporturilor

Alittihada, faza pe deșert

Vă sună familiar, bănuiesc, expresia “echipa românului X”, rostită cu repetiție în vederea promovării unui meci mediocru. Faptul că, uneori, românul nici nu era trecut pe foaia de joc nu-i împiedica nicicum pe comentatori să se refere la respectivul ca la o axă a universului, alfa și omega în fotbal, sufletul echipei, MVP in absentia.

Când lumea începe cu tine, ea se și sfârșește cu tine, de cele mai multe ori fără să știe că exiști. Așa am devenit, în timp, cel mai bun producător european de piese de schimb originale  second hand. Iată, după 3 luni de pregătire fizică asiduă, Florin Gardoș a devenit, în sfârșit, bun de joc pentru Premier League. Ronald Koeman, nimeni altul decât antrenorul lui Southampton, care nu-i alta decât “echipa românului Gardoș”, a decis, într-o zi, că jucătorul “a ajuns la nivelul de care noi avem nevoie și de care el are nevoie pentru a juca”. Și Gardoș a jucat, ba, mai mult, a rămas în teren tot timpul meciului, deci pentru presa română a devenit “integralist”. Probabil, dacă ar absolvi în teren toate partidele dintr-o lună, l-am declara masterand sau doctorand în fotbal.

Adăugând evoluțiile bune ale lui Pantilimon la Sunderland, avem un moment de descătușare pentru toată lumea. Putem, în sfârșit, să scriem că “românii fac legea în Premier League”, avem rara ocazie de a folosi cuvinte precum “extraordinar”, “providențial” ori “fabulos” spre a descrie întâmplări banale. Dacă titlurile din presa sportivă li s-ar aplica oamenilor obișnuiți, așa ar arăta ziarele: “PROVIDENȚIAL. Popescu  de la 2 și-a plătit întreținerea”. “FABULOS. Colindătorii fac legea prin bloc”.

Gardoș și Pantilimon sunt totuși printre cei mai buni jucători români ai momentului, căci au ajuns într-un campionat puternic. Pentru toți ceilalți există echipele care încep cu “Al”, unde, vă rog să observați, antrenorii sunt constant mulțumiți cu nivelul de pregătire. Numai la noi o știre precum aceea cu Adrian Mutu revenind la Fiorentina este tratată cu seriozitate și nu ca o farsă cu camera ascunsă. Numai la noi este credibilă informația potrivit căreia un club din zona Golfului Persic ar da 3 milioane de euro pentru Dodel Tănase, clubul în cauză nefiind, atenție!, unul de jocuri mecanice.

Fotbaliștii noștri sunt cumva în situația contelui de Monte Cristo: după ce au săpat ani de zile un tunel în vederea evadării, au descoperit că, dintr-o eroare de calcul, în loc să coboare către mare, acesta dă în celula fostului antrenor, iar acolo află metoda prin care vor pune mâna pe-o comoară îngropată prin deșert.

Întrebarea e însă următoarea: după câți ani de pregătiri, revoluții și schimbări ar putea livra fotbalul românesc un jucător care să poată evolua, din prima, titular la o echipă din Premier League? Personal, cred că mai degrabă va reveni Victor Pițurcă pe banca echipei naționale, cu toate secretele fotbalului modern în tolbă.

Tu ce zici?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

21 Comments

 1. Se pare ca nici Satana nu poate face nimic ca sa-l transfere pe Dodel……Singura solutie ar fi sa se retraga…..Ar putea fi “asistenta” la Capatos……
  In rest ai punctat extreme de bine, numai ca articolele astea penibile cu “echipa romanului X” cind el nu e nici pe foaia de rezerve, sunt scrise de asa-zisi “ziaristi”. Ei saracii n-au nici o vina, vina e a sefului “al mare”, Ovidiu Ioanitoaia…….

 2. Buna intrebare ?
  Am avut deosebita placere sa lucrez cu Florin Gardos aproape 7 ani de zile la LPS Satu Mare si Somesul Satu Mare si daca ma gandesc bine ca alaturi de el si alti au participat la procesul instructiv educativ dar, s-au pierdut pe drum . Conteaza mult si inteligenta unui sportiv nu este suficient numai prezenta la stadion . Cu respect Dacian Nastai

 3. “The answer, my friend, is blowin’ in the wind.”
  Profita si tu ca acum au toti prilejul de a se numi jurnalisti, scrie mare intrebari si cuvinte pe 17 cartoane, treci in Piata si ia-le la rind.
  Apoi scoti alte 17 cartoane, pe alta tema.
  Pe o masuta ai creioane si mici caronase pe care trecatorii pot face niste “x”-uri si scrie ceva, apoi sa le intoduca in urna.
  Pe urma scri un articol documentat.

  PS daca esti prea timid ia si tu un Tudor B D Gheaoghe. Ba, da nu intrebari asa de grele !

 4. Mult interes pentru acesti pseudojucatori si acest pseudocampionat…Inteleg ca media trebuie sa vanda kktul dar…

  • Ba, n-ai muza. Dezbraca-ti mama.
   Corect ar fi fost “17 Neluate T…”, adica ceva cu “T”, daca intelegi. Tampoane ? Tratamente ? Mai incearca. Poate devi amuzant.

   • De la o aluzie la jignire grosolana e distanta mare si asta arata ce probleme ai . Imi pare rau ca Adi a permis sa apara raspunsul tau grosolan . Nu te obosi sa-mi mai raspunzi , cand am in fata un rahat il ocolesc si trec mai departe .

    • Adi ? Hai nu zau ?
     O aluzie la fel de dimboviteana ca ocolirea cu superioritate a ratatului. Nu-i bine. Pe mine ma doare rahatul din jurul tau. Ma obosesc caci te prinzi repede la facut aluzii si e pacat de tine. Nu esti vizat, nu din cauza mea refuzi sa mai comentezi, asa ca te-as ruga sa-ti vezi de afacerile tale si sa faci asa cum ai promis, sa ma ocolesti.

     • Mihai Bulica:
      Cum adica celelalte Simone? Ciuciu. Ca ce ?
      „Bani publici pentru milioane private“ ?
      Adica niste baze sportive, ca cele de tenis, care ar putea ajuta niste privati, niste Simone, sa cistige 4,5 milioane de EUROI ?

      Nu. „Într-un sport aristocratic (adica tenisul, adica Tiry, Nasty, Boris), simbol al societăţii capitaliste (sfinte sisi bulica !), statul nu are şi nici nu trebuia să aibă un merit în succesul Simonei.“ Statul nu trebuie sa faca nimic.

      Adica Statu sa faca si tu ciumpalacule sa te imbogatesti !

      Ciuciu. Ca ce ? Elevul aristicrailor Tiry si Nasty, taranu Boris, si-a dat seama abia in camera de maturi a hotelului, cind a intrat adinc in ea ca un Lord, in liniste, ca i se pot fura substante importante aristocoaice. Nue simbolica, adica tenisul.

      Ah, eu am alte marete amintiri: nu vreu bani, nu vreau valuta, vreau ca Perte Roman sa ma linisteasca.

      PS Sint ziarist, linga aristocraticul Paris, micul. Ce zici, sa public opinia ?

      iunie 11, 2014 Reply

 5. Deocamdata singura varianta viabila pare sa fie doar plecarea unor juniori din tara si dezvoltarea lor pina la maturitate intr-un mediu profesionist . Care la noi nu este si nici n-o sa fie curand .

  • Corect, asta as fi vrut sa raspund si eu, numai ca in acest caz nu stiu in ce masura fotbalistul respectiv mai e un produs al fotbalului romanesc. E numai unprodus genetic romanesc altoit pe fotbalul spaniol, francez, italian, britanic sau german.