in Sfatul bătrânilor

Noul catalog de emoții și bucurii

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on whatsapp
Whatsapp

emotii

 

 

 

De curând, au fost dezvăluite emoticoanele care vor însoți, pe Facebook, butonul de Like. Se numesc “reacții”. Împreună cu butonul plăcerii, sunt șapte, asemenea magnificilor, piticilor, virtuților, dar și păcatelor. Nu e întâmplător: avem de-a face cu niște supereroi, care vor cuceri și acoperi întregul univers al sentimentelor primare.

Deocamdată, nu ne putem ilustra toate stările prin intermediari, dar se lucrează la asta. Nu peste mult timp, vom putea exprima prin măști…

… ușurarea pe care o simți după aterizarea avionului.

… neliniștea la intrarea într-o cameră aflată în întuneric, când pipăi după întrerupător și nu-l găsești.

… frica de moarte.

… bucuria inexplicabilă la vederea unui răsărit de soare.

… nostalgia pe care ți-o stârnește despărțirea de un loc pe care știi că nu îl vei mai revedea.

… descumpănirea din momentul în care simți că ai călcat într-un rahat.

… mirarea la trecerea pe lângă un unicorn care paște.

De la apariția primul chip zâmbitor – în 1982, :) era propus ca bodyguard oficial al unei glume -,  reprezentanții noștri publici într-ale stărilor și sentimentelor au evoluat extrem de rapid.  Noile emoticoane au bujori în obraji, sprâncene, lacrimi, se înroșesc de furie, fac cu ochiul, se înverzesc, bat din picior de nerăbdare. Astăzi, poți să descrii perfect ce, cum, unde și alături de cine simți.

Când însă tu transmiți prin intermediari și în mod din ce în ce mai detaliat ceea ce simți, deja nu mai simți: ești prea ocupat să transmiți. De aceea, pe măsură ce emoticoanele se vor dezvolta, emoțiile noastre se vor dilua. E unul dintre motivele pentru care nu va exista niciodată butonul Dislike – ce fusese așteptat să apară în locul „reacțiilor” -, ci doar nuanțe și interpretări diferite ale plăcerii: în noul Eden hedonist, mărul nu are ce căuta.

Unii spun că Facebook e teritoriul perfect al narcisismului, alții că e cea mai întinsă rezervație virtuală. După mine, Facebook este cea mai eficientă unealtă inventată până acum de om pentru combaterea urii de sine. În lumea virtuală, înconjurat  de prieteni imaginari, dotat cu o paletă bogată de sentimente grafice, te poți ascunde perfect în timp ce te dezvălui și te poți plăcea la un nivel mulțumitor prin intermediul celorlalți.

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on whatsapp
Whatsapp

Write a Comment

Comment

16 Comments

  1. Am vazut multe persoane la postul facut de Mark Zuckerberg care voiau implementarea butonului Dislike, si chiar ma bucur ca nu a fost introdus. Nu doar ca nu-i vad utilitatea, dar cel mai probabil va fi folosit doar in scop “abuziv” de catre multi dintre utilizatorii facebook. Multi ar fi dat Dislike doar pentru ca au gasit ceva amuzant in a face asta. Cand nu-ti place ceva, eviti, nu trebuie sa exteriorizezi asta. Ideea acestor emotii este foarte buna si sper sa fie introduse cat mai repede.

  2. Alex_S@ Simo e in inima forever, o incurajam si cind nu joaca. Beleaua e ca iar n-o mai vedem vreo doua luni si ce dor o sa ne fie de cum ne perpeleste.

  3. As vrea sa te contrazic, dar nu am cum. Mi-e teama ca in scurt timp toate evenimentele importante se vor muta pe facebook, iar noi vom fi doar roboteii lui, asta daca nu cumva deja s-a intamplat.