in Diversiuni

“The Man Who Sold the World”. Bowie sau Nirvana?

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on whatsapp
Whatsapp

theman005Bănuiesc că mulți dintre voi cred că piesa „The Man Who Sold The World” le aparține celor de la Nirvana.

De fapt, ea a fost compusă și cântată prima oară de către David Bowie, dând chiar titlul celui de-al treilea album al lui Bowie, din 1970. Kurt Cobain plasa acest album pe locul 45 în topul său al celor mai bune 50 din toate timpurile. 

În 1993, Nirvana făcea un cover după această piesă, în cadrul concertului MTV Unplugged. Bowie spunea despre această versiune: “Am fost surprins și impresionat când am aflat că lui Kurt Cobain îi plăcea muzica mea și întotdeauna am vrut să-l întreb care au fost motivele pentru care a vrut să cânte această piesă”. După lansarea acestui cover, de câte ori își cânta propria melodie, se întâmpla ca Bowie să întâlnească puști care să-i spună: “Ce cool, cânți un cântec de Nirvana!”.

Am făcut un video în care am pus alături ambele variante. Vouă care vă place mai mult, cea a lui Bowie sau cea cântată de Nirvana? Puteți vota mai jos.

P.S. În ceea ce mă privește, Bowie e numărul 1  all-time.

 

Cine cântă mai bine piesa?

View Results

Loading ... Loading ...

 

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on whatsapp
Whatsapp

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Toate aceste sondaje ar deveni mult mai relevante daca votantii si-ar preciza varsta. Banuiesc ca preferintele sunt legate in mare masura de perioada in care a crescut fiecare.

 2. Prin 94 a aparut televiziunea prin cablu in Bucuresti si,mie unul,MTV (alaturi de CNN) mi-a oferit accesul spre lume,eu zic Nirvana desi sunt de acord ca Bowie e larger than life.
  PS:cele 2 posturi mentionate au devenit azi de neurmarit

 3. @cabrera:
  In anii 90 mai dadeau trupe, concerte, mai aveau emisiuni sau interviuri. 90 la suta din muzica pe care o dadeau nu-mi spunea nimic, dar alea 10 la suta meritau sa-ti mai arunci un ochi. Era “Alternative Nation” si alte emisiuni.
  Am stat, fortat de imprejurari, cam o ora acum cateva saptamani expus la MTV. Obositor.

 4. Cele două piese sunt foarte diferite. Cred că varianta lui Bowie e una optimistă, e un cântec compus la 23 de ani în care îşi imaginează un dialog cu sine, cel din viitor. Bowie cel din viitor, proiecţia lui Bowie-tânăr, e “cel care a vândut lumea” – numai că pentru a o vinde trebuie să o fi deţinut, să fi fost stăpânul lumii. Versul ăsta e cheia cântecului în varianta Bowie – e o piesă despre convingerea unui artist tânăr că va cuceri lumea prin arta sa. Just as simple as that. În timp ce la Cobain e vorba mai degrabă despre înstrăinare şi anticiparea morţii.
  Am scris şi un articol pe blog despre asta: https://liviudascalu.wordpress.com/2016/12/23/the-man-who-sold-the-world/

 5. Pentru cine a ascultat discul cu Nirvana e foarte clar cum zice la sfârșit „…a David Bowie’s song.” Atunci am aflat că e cover după Bowie. :)