in Sfatul bătrânilor

Cele mai originale execuții din penalty

1. Johan Cruyff. Marele olandez e primul, din câte se pare, care a folosit penalty-ul executat cu pasă.

2. Adubarey Ashad Ali. În timpul loviturilor de departajare din partida Afghanistan – Maldive, contând pentru locul 3 din AFC Challenge Cup 2014, afganul a simulat că se împiedică în drumul spre minge, marcând apoi pe lângă portarul rămas fără reacție. Adubarey a egalat astfel la 7, echipa sa câștigând până la urmă cu 9-8.

3. Theyab Awana. Execuția cu călcâiul a fotbalistului din Emiratele Arabe Unite, din partida amicală cu Libanul, câștigată până la urmă de formația sa cu 7-2, i-a adus un cartonaș și acuze de “nerespectarea adversarului” chiar din partea propriului selecționer, Srecko Catanec. Din păcate, Awana a decedat, într-un accident de mașină, la numai câteva luni după această execuție.

4. Antonin Panenka. În fotbalul mare, “scărița” poartă numele celui care a inventat-o: “Panenka”. Cehul a folosit-o într-un moment crucial al finalei CE din 1976, disputată împotriva Germaniei de Vest. Dacă Panenka înscria, Cehoslovacia devenea campioană europeană. În poartă era marele Sepp Maier. Panenka a accelerat spre minge, prelungind iluzia că va trage puternic în stânga portarului, dar a săltat grațios balonul pe centrul porții.

5. Uneori, însuşi portarul e cel care-l ajută pe executant să înscrie.

6. Maciek Adamiak. Polonezul doar a perfecționat acest truc – simulezi că tragi cu un picior, dus mult în spate, ca pentru elan, dar șutezi cu celălalt -, dar primul care l-ar fi folosit, la începutul anilor ’90, a fost argentinianul Reynoso. La fel, peste niște ani, spaniolul Ezequiel Calvente.

Tu ce zici?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.