in Gazeta Sporturilor, Imprevizibil

Efectele crizei

Poate că fotbalul nostru exact de asta avea nevoie: de puţină criză. Am văzut o Gloria Buzău care a practicat într-o repriză a meciului cu CFR Cluj fotbalul pe care nu l-a jucat într-un întreg tur de campionat. Dacă n-aţi urmărit Gaz Metan Mediaş – Dinamo, aţi pierdut o partidă desfăşurată într-un ritm incredibil pentru Liga 1. Rapidul a înflorit ca o muşcată în nisip, de parcă exact asta a şi aşteptat, să rămână în zece oameni, în miezul secetei financiare, pentru a-şi reaminti de ce se află pe teren. Apoi, evident, s-a făcut auzită vocea de sfânt suferind de pântecăraie a lui Copos, care vorbea, normal, despre spiritul Rapidului şi cum poate fi menţinut viu numai cu câteva firimituri de pâine şi picături de apă stoarse din conturi.

Aşadar, în majoritatea meciurilor din primele două etape ale returului s-a jucat rapid, bărbăteşte şi pe poartă. Au fost mult mai puţine mâini în şold, lamentări şi fiţe. Pînă şi nefericitele episoade în care Brăneţ şi Chico au rămas câteva minute nemişcaţi pe gazon spun acelaşi lucru: că se joacă tare, fără economie sau alibiuri.

Criza are însă un efect motivaţional doar pentru cei aflaţi în competiţie pentru un loc. Există două categorii care o duc mai bine atunci când celorlalţi le merge prost: sunt cei care arbitrează părtinitor şi cei care îi deleagă parcă special să o facă. De exemplu, după ce a distrus meciul Poli Iaşi – Craiova, Corpodean a fost delegat pentru FC Timişoara – Pandurii. Reacţionînd la delegarea lui Corpodean prin cuvintele “Bine că n-a fost Lajos!”, Marian Iancu totuşi s-a pripit. Îl poate primi în runda viitoare pe arbitrul care a făcut fărâme echipa din Mediaş, cu dedicaţie.

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

17 Comments

  1. Neata.
    Eu nu am vazut nici un meci din cele amintite. In schimb am vazut vineri Germania – China (fotbal feminin). Daca vreti va spun cum au jucat fetele. :)

  2. @Elenei Georgescu,

    Precum si tuturor Doamnelor/Domnisoarelor de pe acest blog:

    “La multi ani cu sanatate, prosperitate si incomensurabila iubire!”

  3. Tot despre fotbal…nici macar criza asta financiara nu loveste mafia fotbalistica. Mai bine sa vedem ce se intampla azi in cupa Davis…

  4. Cred ca avem primul campionat care chiar se joaca.Iar criza asta a venit ca o manusa pt echipele din Romania,dupa mult timp avem si dovada omogenitatii la o echipa.Mi-a placut mult Gaz MEtan -Dinamo,mi-a placut Vaslui Steaua ,Rapid-Farul sau Iasi-Craiova si cred ca e doar inceputul.De mult nu am mai fost asa optimist ca o sa avem parte si de meciuri adevarate.Cu scandaluri,cu galagie dar parca evoluam.

  5. Poate ai vrut sa spui ca Gloria Buzau a jucat in PRIMA repriza cum n-a jucat un intreg tur. Au dominat repriza, chiar daca nu categoric, dar in repriza a doua au fost stersi, o umbra a echipei din prima repriza.

  6. Cat despre corectitudinea pe timp de criza, cred ca dimpotriva, cei care nu prea au bani vor accepta de la cei care inca mai au. Romanul are instinctul supravieturii in sange, face orice pentru a mai trage o gura de aer (aka nu stie sa moara demn).

  7. Adriane, ce parere ai ca e a doua oara cand Gazul o pateste in halul asta dupa ce i-a arbitrat in tur sinucigasul de la Craiova, un 0-0 acasa cu Brasovul? Atunci n-a acordat 2 penalty-uri clare pt toata lumea! Acum asta motiveaza lamentabil ca “n-a fost intentie” cand pana si cei mai patimasi oameni stiu ca atunci cand scoti mingea cu mana impiedicand golul iminent, chiar daca nu e intentie se da penalty. In cel mai bun caz poate nu-l elimina pe Moti dar…sa fim seriosi, arbitrul in loc sa admita o eroare umana de genul “n-am vazut”, un “blue screen”, incearca sa pacaleasca normele de baza ale arbitrajului. Ce inseamna sa n-ai minte, sa nu te consulti cu cineva avizat pt ce va trebui sa raspunzi si sa zici la 24 de ore de la meci ca “n-am vazut inca fazele, de-abia acum am ajuns acasa”. Eu numesc asta simplu: lasitate. Iar lasitatea e o trasatura care deschide calea larg spre celelalte pacate umane. Nu e vorba ca nu avem arbitri ci nu avem un sistem de selectare a lor. Cei care nu sunt destul de smecheri, de oportunisti, care nu fac jocul cuiva la un moment dat, nu au nicio sansa de promovare. Cand ai un asemenea sef al arbitrilor, care stim prea bine ce a prestat la vremea lui, cum poti sa ceri mai mult subordonatilor?
    Avem destule scandaluri in afara terenului, macar arbitrii de-ar fi fost corecti ne-am fi putut bucura de o jumatate de spectacol, atat cat poate oferi fotbalul romanesc.
    Iar Mediasul, degeaba ai poate cel mai bun antrenor roman (Pustai e un MARE om, la echipa care o are), degeaba il ai pe Parvulescu, Curtean (in trecut), Buzean si mai ales Dudita, cand nu vrei sa intri in combinatiile fotbalului n-ai nicio sansa.
    Te intreb sincer si oarecum retoric, Adrian: daca era aceiasi faza la poarta lui Dinamo, ce dadea arbitrul?

  8. corect era penalty, dar fara eliminare – poate aici s-ar impune un eventual cartonas orange
    pacat, cei de la Medias au jucat super fain

  9. catalin
    Ti se pare ca ar conta? Eu cred ca in meciul acesta lipsit de noima si de barbatie dintre Mircea Sandu si Marian Iancu se va merge catre calcarea oricarui regulament.
    ii pot muta omului locul nasterii cativa kilometri mai incolo si ar fi Tiberiu Lajos dintr-un st de langa Timisoara.

  10. Pandurii s-au odihnit in meciul cu Dinamo, iar astazi vor incerca sa faca un meci mare.Ajutati, evident, de domnul fluieras Ciorlodean, alias Fanta de Lumina.Borcea isi ia toate masurile de precautie ca sa mearga in Champions League, satisfacandu-si un capriciu.Nu va conta ca acolo vor trebui pregatiti sacii pentru golurile incasate de catei.Halal fotbal avem, o rusine.

  11. de otelul nu spune nimeni nimic? i-a batut pe medias care a dominat dinamo, i-a batut pe otopeni care i-a chinuit pe cfr. oare asa de “nimeni” sunt astia de-alde paraschiv si bourceanu? hai otelul inca 3 cu gloria(aveti grija totusi) si hai acolo in zona uefa, poate-poate!