in Gazeta Sporturilor, Imprevizibil

Clasicul

Barcelona – Real e pomul lăudat de la care mereu te întorci cu sacul plin. Nu neapărat de goluri, căci fotbalul, asemenea lui Moş Crăciun, nu-ţi dăruieşte doar cadouri, ci şi aşteptarea, speranţa, pânda, năvălirea spre baza bradului sclipitor, surpriza. Nu-mi amintesc să fi rupt vreodată ambalajul de pe un „El clasico” şi să rămân dezamăgit de ce găseam înăuntru, chiar dacă nu era chiar ce mă aşteptam să fie.

Poate că este şi meritul transmisiei TV. Ceea ce la noi e o tocană de noroi şi purici, prin care vezi vânzolindu-se nişte oameni, acolo e un act de o desăvârşită claritate. Dar nu e vorba doar de diferenţa tehnologică, de tradiţie şi valoare, de miliardul de euro care, încriptat în picioare de fotbalişti, a jucat duminică pe Camp Nou. Fotbalul mare trece oricum de sticlă, devine senzaţie pură, ca atunci când stai în miezul acelor acvarii imense, despărţit de rechini fioroşi doar de un strat subţire, transparent.

Dovadă stă experienţa stranie a zapping-ului. Părăsind Camp Nou pentru Ghencea, aveai senzaţia că, deşi e acelaşi sport, unii îl practică în pantofi de dans, alţii în cizme de plumb, iar în acele momente îţi venea să restartezi televizorul, ca pe-un calculator blocat. Dar dacă te-ai fi teleportat nu între două lungimi de undă, ci între două stadioane?

De aceea, în faţa oricărui meci românesc cu trei bare în câteva secunde, răsturnare de scor şi gol decisiv în prelungiri, prefer un Barcelona – Real pentru care nici măcar nu s-ar găsi o minge cu care să se joace. În virtutea acestui clasic modern, ce nu poate rămâne astfel decât fiind mereu altfel, cred că ar fi fost palpitant să-i vedem pe Messi, Iniesta, Kaka, Ronaldo şi jucându-se de-a hoţii şi vardiştii.

Write a Comment

Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

36 Comments

  1. La ei e „clasicul” si in Romania e „derby”. Poate ca si in asta consta diferenta intre cele 2 lumi. Foarte fain scris. Stimuleaza imaginatia vizuala.

  2. Tin minte si acum primul „El Clasico” pe Bernabeu, vazut la 7 ani – doar la televizor, din pacate. Cred ca s-a terminat 2-2, dar, dupa cum bine observi, s-ar fi putut juca nu doar fara minge, ci chiar si fara porti, jucatori, bare sau stadion. Era energie vie pura. Diferenta e ca la noi nu doar se poate, ci chiar se intampla, doar sa se joace fara public si cu toate celelalte atribute simulatorii de sport

  3. Bine spus. ai reusit sa transpui intr-un mod unic ce gandeam eu aseara cand faceam alternam intre cele 2 canale: e mult daca stateam un minut la meciul saptamanii din liga 1 si fugeam inapoi sa vad magia unui alt fotbal. as vrea sa vad un el clasico pe stadion si sa ma hranesc cu acel meci pt a rezista sa urmaresc liga noastra.

  4. Ce fain e sa ai 100.000 de spectatori in tribune fata de vreo 2000 pe care vrei oricum sa ii interzici. Asta ar mai fi o alta diferenta si chiar mare de tot!!!

    Desi am tinut cu Barca, nu am putut sa nu ma minunez (in loc sa ma bucur) la ratarile lui Ronaldo si Benzema, sa nu mi se faca pielea de gaina la freamatul tribunei cand rata Barca, acel „toreadoric” Auuuuu (de parca ar striga numele lui Raul). Ce bine ca mai vedem si astfel de meciuri!

  5. @ AG

    Cum o fractie a cititorilor iti spune mereu „Andrei” nu-mi ramane decat sa-ti urez un calduros „La multi ani!” :)

  6. Va compatimesc pe toti cei care ati ales sa vedeti „el classico” in defavoarea derby-ului autohton, cand vreodata o sa vedeti la Barca-Real, frumusete de gest din partea antrenorului echipei gazda adresat propriilor suporteri, cu menirea clara de a-i reduce la tacere pe mana de suporteri prezenta la meci, gest precedat de altul si mai abject, acel semn al victoriei adresat prea slavitului din loja, care nu face altceva decat sa ne arate cum si-a castigat pe drept renumele de stoichita „limbi”.

  7. Adriane, (nu Andrei)
    cu toate că îmi plac amîndouă nume(unul din băieţii mei este Andrei.
    ”Cu un gol nu-ţi faci plinul”. Fotbalul este acel sport, jucat bine sau rău,
    unde speranţa de a vedea un gol sau mai multe este eternă. Moş Crăciun mai aduce nişte cadouri făcute în China care nu ţin mai mult decît bateriile autodistrugătoare pe întîi Ianuarie. Să tot comparăm nu se merită. Rămînem dezamăgiţi şi de ce să nu ne bucurăm că vedem un fotbal fain, chiar dacă de multe ori nu se joacă în Romania…Poate în curînd şi pe ecrane…
    Sorin

  8. Problema e ca El Clasico e al lor iar noi ne uitam la el ca fetita cu chibrituri in vitrina poleita. Ne poate incânta dar nu e bucuria noastra.
    Al nostru e Dinamo-Steaua, iar aseara a fost Steaua-Vaslui, sa fim corecti, nu chiar de lepadat.
    Tind sa inclin spre abordarea Mariei din editorialul vecin, mai luminos un pic, azi.

  9. Este o mare diferenta, in primul rand de civilizatie intre noi si ei.
    Un El Clasico vazut la tv, pentru cine nu are privilegiul sa-l vada pe viu, nu se refuza niciodata.
    Oricat de patriot as fi, n-as fi putut renunta nicicand la un asemenea meci in dauna unuia jucat in Liga lui Mitica.

  10. La noi fotbalul e nimic pe langa ce au strainii. Intrebarea mea e de ce asa? Ce in strainatate nu se joaca tot pe contracte grele de bani sau sunt jucatorii straini cu plamani mai buni ca ai nostri ca sincer nu mai inteleg nimic. Un fotbal frumos si inca spectaculos ca la straini de mult nu am mai vazut in tara asta.

  11. Imi pare rau ca n-am vazut El Clasico la TV(intrucat n-am Digi Sport in grila de programe),vrand-nevand,am fost nevoit sa ma uit la Steaua-Vaslui care a fost un meci mult sub Barca-Real Madrid.
    Oricum,vor trebui sa treaca multi ani la noi ca sa vedem meciuri de un asemenea nivel in Liga 1,cel putin la meciurile dintre echipele importante de la noi(macar intre ele).

  12. @ ala cu Chelsea
    Daca Abramovici baga bani la Scunthorpe United pun pariu ca tineai cu aia. Las’ ca vor creste si pustii lui Wenger.
    Altfel, am butonat 90 de minute intre cele doua meciuri si am reusit sa vad toate golurile in direct. A fost El clasico, nu The best game ever, asa ca…mai astept! :-)

  13. ”Harcea-parcea şi Abracadabra” vs ”Caca şi Freza” sau Ibrahimovic şi Messi vs Kaka şi C. Ronaldo. Depinde de chimia între sportivi…cei de la Barca sunt o plastilină bună, maleabili şi indivizi, nu individualişti. Cred că Românii sunt capabili de fotbal de calitate, dacă vor!
    Sorin

  14. o seara placuta celor care le este ziua :) La multi ani !
    da este si v-a fi de comentat meciurile cu hotii si dardistii :)

  15. E o diferenta cat de la cer la Pamant intre Primera Division si Liga I. Ca sa nu mai spun de diferenta dintre Premier League si Liga I. Noi nici macar nu existam.

    Desi pot spune ca sunt patriot, cu atat mai mult cu cat astazi e si ziua mea, nu cred ca are sens sa ne mai amagim ca suntem acolo, suntem in Europa, suntem cu ei… Suntem cu ei, dar departe de ei. Foarte departe de ei…

    La Multi Ani Romania!

  16. Nu fac parte din categoria celor care atunci, cand vor sa-si cumpare o masina noua, studiaza ultimele modele de limuzine de lux, de sute de mii de euro. Pentru mine, acele automobile nu conteaza, deoarece nu-mi voi putea permite niciodata sa dau atatia bani pe o masina, si nici nu stiu daca merita, tot la fel intri cu ea in pom. Iata de ce, ma voi uita intotdeauna la un derby de Romania si nu la un „el clasico”, pe care il pot vedea si in reluare si care imi este strain din aproape toate punctele de vedere. De altfel statistica a aratat ca Steaua-Vaslui a facut un rating mai bun ca intrecerea spaniola.

  17. barbie
    citez dintr-o reclama: „Mercedes Benz a testat acest model 500.000 de kilometri pentru ca dvs sa va simtiti in siguranta chiar si atunci cand nu conduceti”.
    E adevarat ca e multa reclama ieftina in acest slogan, insa daca ajungi sa gandesti ca scopul final e sa intri cu masina intr-un pom, atunci tu probabil ca nici nu meriti sa-ti abandonezi vechea Dacie, decat cel mult cand ea va fi interzisa pe sosele.
    Patriotismul e una, vadim-tudorismul e alta.

  18. Draga Emirule, conduc o masina normala, de fabricatie germana, am carnet de 25 de ani si nu am avut niciodata un accident. Problema era alta, dar nu prea ai inteles ce am vrut sa spun. Sorry, Vadim e mult mai destept ca noi doi si…chiar ca nu are nicio legatura cu subiectul. Du-te la vot duminica, pentru ca „el clasico” s-a terminat de mult.

  19. buna seara!
    out of topic: uitati-va la reclama pentru semifinalele „cupei de legenda” din link-ul urmator:
    http://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/galeria-timisoarei-sustin-ca-nu-au-fost-implicati-in-manifestatia-din-piata-operei-165952.html
    observati sintagma „voteazo…”
    asta-i nivelul de cunoastere a limbii romane, nivel similar cu al calitatii fotbalului romanesc…
    eu am butonat intre steaua – vaslui si barcelona – real, insistand mai mult pe cel de-al doilea…
    sincer sa fiu, prefer meciurile dintre cei aflati in „big four”, pentru ca sunt mult mai spectaculoase…
    noi sa fim sanatosi!

  20. dle adrian georgescu, va citesc si va apreciez asa de mult ca mi=am spus si eu parerea. Comparati showurile pacatoase intre ele, masinile intre ele si meciurile de fotbal intre ele. Pana la urma, in derbyul romanesc am avut 3 goluri, o rasturnare spectaculoasa de scor, o faza excelenta la golul lui Kapetanos si suspans pana in minutul 94. Nu trebuie sa fiti de acord cu mine, dar eu voi continua sa urmaresc preferential meciurile echipelor romanesti, chiar daca in Steaua-Vaslui, protagonisti au fost un brazilian, un grec si…un ungur (ca sa-i fac pe plac emirului!).

  21. barbie
    Tocmai ca nu o fac. Am vrut sa va spun ca nu intotdeauna criteriul audientei, folosit de dvs., are relevanta.
    Am spus acelasi lucru ca si dvs., anume ca eu prefer sa vad o partida (in cazul meu, Real – Barca) fata de alta (orice meci romanesc). Si nu criteriul national e important, diferentele sunt pe alt plan.