in Sfatul bătrânilor

Cârciumi cu nume mișto

Sursa foto: Flavius Șerban

De-a lungul vremii, am auzit sau am citit despre nume frumoase de restaurante: “La trei ochi sub plapomă” (nevasta cârciumarului, se zice, era chioară), “La țipă-n drum”, “Mai bine aici decât vizavi” (în fața Cimitirului Bellu), “La spânzuratu’”, „La bandajatul” (în fața unui spital), „La ultimul leu”, „La scapă porcu’” (crâșma era așezată în fața oborului de vite), „La picioare moi”, „Vaca norocoasă”, ”Fata veselă”, „La trei scheleți” (lângă cimitir), „La milițianul grăbit” (lângă secția de Poliție), „La leagănul durerii” (în fața cimitirului), „Ultima oprire” (concurența celei dinainte).

Există și concepte din start interesante. În Malaga, am întâlnit o cârciumă-hibrid, cu specific indiano-italian, ceea ce mi-a amintit de bancul cu bărbații cei mai virili din lume. În cârciuma zisă „La măgarul tăvălit”, așezată la intrarea în 2 Mai, venind dinspre șantierul naval din Mangalia, am petrecut, pe vremuri, ceva timp. I se spunea așa pentru că, pe vremuri, unii săteni veneau cu căruța trasă de măgari la cârciumă și rămâneau acolo ore în șir, în timp ce animalele îi așteptau.

Aș zice că și următoarea poate face parte din nomenclatorul perfecțiunii:

Sau ce mi-a trimis Jovi. Grazie!

Prin plimbările mele, am găsit și fotografiat alte câteva cârciumi cu nume frumoase:

1. „The Other Place” – Edinburgh. Despre capitala Scoției, care mi-a plăcut foarte mult, am scris aici. Pe una dintre străzile ei minunate am găsit această cârciumă cu un nume poetic.

2. “Gaura dulce” – Brașov. Plasată în spatele Cerbului Carpatin, de-aici și gluma. Când cineva întreba unde e Gaura dulce, i se spunea s-o caute în spatele Cerbului.

3. „La pierde tren” – București. Un local de lângă Gara de Est ce îndeamnă la rigurozitate și punctualitate.

4. „Sfânta sete” – Leon. Care e poanta? Cârciuma se află lângă Mânăstirea Benedictinelor din Leon unde se găsește și un loc de popas pentru pelerinii care parcurg El Camino Frances.

ALTE LOCALURI CU NUME SIMPATICE GĂSITE PE NET

Voi știți alte exemple de cârciumi cu nume mișto?

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

39 Comments

 1. Fiind din Galati am identificat cu usurinta doua dintre carciumi, si mai bag inca doua: Print si Cersetor, Om bogat, om sarac. Bonus: La doua babe (cu legatura ceva mai tragica).

 2. În comuna Mihai Viteazul (lângă Turda, Cluj) e un birt sau o bombă (în ardeal nu zice nimeni cârciumă) care se numeșe “La birou”. Cred că ideea era ca atunci când îi sună nevestele pe cei rămași cu orele acolo și-i întreabă unde-s să poată răspunde fără să mintă ;)

 3. Scârț loc lejer in Timisoara, La 3 placaje in Hunedoara( birtul initial era facut din placaje, acum e termopan), Acolo in Vamă si ar mai fi :))

 4. In Deva, inainte sa inceapa comunistii sa demoleze in draci, erau doua carciumi: La cateaua lesinata si La broasca verde. Doar pe ultima am mai prins-o in picioare unde am mancat mici si baut sprit facut cu sifon! Nu am idee de unde au primit aceste nume…

 5. Tot din Galati… La cacaciosu (langa caminele studentesti… facuta in fosta toaleta publica de la Stadionul portu rosu).

 6. Acum ceva ani exista in Bucuresti, la piata Sf Gheorghe, o bomba numita Taverna Trei Paduchi. Cred totusi ca erau mai mult de trei.

 7. @Sorin M: Batai “istorice” au avut loc la Distrugatorul…
  @Adrian Georgescu: Ar trebui ca numele restaurantelor sa devina marca inregistrata pentru Galati.

 8. La Campina aveam ‘La trei cacati’ ( pe locul unui fost wc public), ‘La pierde autobuzul’ ( intr-o statie de autobuz, evident) si ‘La tzoiul jegos’ :)))

 9. Niciuna nu-i mai tare decit hanul-circiuma “La Cotul Donului” din Timisu de Sus, fix unde se gata serpentinele …

  Mai era o circiuma in Bucuresti pe nume “Leul si Cirnatul” (atita costa p-atunci, in interbelic, un cirnat – cu fasolea aferenta, normal)

 10. La Bruxelles pe chaussée de Waterloo este o taverna, Parachute. De cealalta parte à strazii o alta, En face de Parachute.

 11. Restaurantul “Gaura Dulce”, in Piata Sfatului din Brasov, chiar in spatele restaurantului Cerbul Carpatin. Odinioara, cand cineva intreba unde era Gaura Dulce, i se raspundea sa o caute in fundul Cerbului.

 12. Tot in Brasov ea / este renumita carciuma Ceasul Rau, numita asa din cauza ceasului din intersectia respectiva care niciodata nu functiona.

 13. De asemenea, prin Ardeal se folosesc si expresiile crasma, bodega, bufet sau birt. O asemenea bodega cu mari rezonante zonale s-a aflat intr-o frumoasa localitate de la poalele Calimanilor din judetul Mures, si anume “La doi chiloti”. Numita, bineinteles, dupa cele barmanite care nu se lasau foarte mult impresionate de barbatii de prin zona pentru a se debarasa de lenjeria amintita.
  Alta bodega infecta aflata 2 km mai in sus era “La Bacchus”. Din pacate pentru abonati, ambele sunt inchise de cativa ani, istoria lor intinzandu-se pana hat in epoca ceausista.
  La doi pasi mai incolo de Bacchus era “La Mistretu”, bufetul central din comuna, pe care l-am prins doar din povestile bunicilor, numit dupa porecla crasmarului. Acum cativa ani mi-a cazut in mana din intamplare chiar un pahar de la bufet inscriptionat cu denumirea si poza mandra a unui porc mistret. Exemplar de colectie, dar cum a venit din istorie, tot intr-acolo a plecat, cu parere de rau.
  Vizavi de Bufet a aparut dupa revolutie un bar (deja denumire moderna) “La Dixi”, tot dupa porecla proprietarului. Din auzite “se serveau”si filme hhh pe video, la mare moda la inceput de ’90. A avut succes cativa ani buni.
  Hm… cred ca ar mai fi prin zona denumiri hazlii. Poate la urmatorul articol.

 14. La intrarea în Craiova dinspre Timișoara, vis-a-vis de fabrica de bere, pe la începutul anilor ’70 era o berărie cunoscută mai ales după porecla „La trei craci”, deși numele oficial era „Berăria Turist”, unde, așa se zicea, berea era adusă printr-o conductă ce subtraversa șoseaua, chiar din tancurile fabricii. Porecla i se trăgea de la faptul că era construită sub forma unei piramide, la care numai 3 muchii i se vedeau, a patra, spre câmp, fiind mascată de un zid.

 15. In Giurgiu era o bodega intre blocuri zisa “La trei papuci” fiin’ ca acolo faceau o “halta de ajustare” barbatii care mergeau “sa duca gunoiul afara”, si, din cauza grabei cica mai pierdeau cate un papuc. O alta varianta era ca mai venea cate-o nevasta cu capsa pusa si-l altoia pe betivanul de consort cu papucu’.