in Sfatul bătrânilor

Danke, Daum!

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on whatsapp
Whatsapp
Selecționerul a făcut nemțește ceea ce ai noștri făceau până acum românește: a compus o echipă capabilă să joace prost foarte bine.

christoph_daumMeciul cu Muntenegrul a fost sublim și mi-a redat speranțele în potențialul fotbalului nostru. Naționala României avea nevoie de Christoph Daum pentru un suflu nou.

Desigur, dumneavoastră credeți că glumesc. Vă asigur că nu. Să vă explic. Alte naționale pot juca prost într-un singur fel și doar în anumite ocazii; naționala României e singura selecționată din lume capabilă să o facă într-o varietate de feluri. Suntem, practic, inepuizabili, de la așezările crispate ale lui Pițurcă până la picturile rupestre ale lui Răzvan Lucescu ori la schemele de evacuare la incendiu ale lui Iordănescu, toate au fost etape necesare în devenirea noastră. Trebuia să vină Daum care să continue aceste experimente, introducând în ecuație un element important: aleatoriul. 

Genială idee! Omul a scris pe bilețele numele jucătorilor și a extras unsprezece din căciulă, apoi le-a așezat pe o masă. Din păcate, a făcut o singură greșeală, trecând la un moment dat de partea cealaltă a mesei, căci Pantilimon era inițial vârf și poate că atacul ar fi funcționat mai bine așa. Să remarcăm însă ceva: singurul jucător care a fost constant selecționat și titularizat în ultimii ani este Bogdan Stancu, ceea ce mă face să cred că este omul americanilor, infiltrat și-n Turcia, și-n România.

Se poate mai bine de-atât? Hmmm, e greu. Neputința la noi are o anumită frumusețe, obținută prin ani și ani de exercițiu în cizelarea mediocrității. De pildă, domeniul unde stăm extraordinar este cel al antrenorilor-analiști-de-pe-margine. Aici, tandemul Mihai Stoichiță – Ilie Dumitrescu este perfect. Primul, cu atitudinea sfătoasă de invitat profesionist pe la nunți, care știe cel mai bine când se va servi friptura, al doilea cu setul de cuvinte alese păstrat pentru ocazii, asemănătoare cu balerinele de porțelan din vitrinele bunicilor.

În alte domenii, se mai pot face schimbări. În primul rând, în locul actualului președinte FRF l-aș propune pe CTP. După fiecare meci, ar apărea în trening la televizor și i-ar face zob pe toți, jucători, antrenori, arbitri, ba chiar și public. Uneori, ar critica mingea, barele sau agenții de circulație.

Apoi, ar fi bun și un public profesionist, care să umple stadionul și la bine, și la rău; unul plătit, ca la emisiunile-concurs. Treaba asta nu se mai poate face cu amatori, căci de îndată ce ai noștri primesc un corner, ei încep să spere, ceea ce e îngrozitor: nimic nu e mai deprimant în România ca speranța.

E nevoie și de jucători străini. Ar trebui începute naturalizările de urgență. Singura șansă ar fi să invadăm o țară străină și să răpim câțiva fotbaliști. De asemenea, ne trebuie alți comentatori. Este din ce în ce mai greu să faci telespectatorii să creadă că se uită la un meci de fotbal și nu la un picnic de 1 mai. Florin Condurățeanu este singurul al cărui ritm de vorbire se potrivește cu cel dictat în teren de tricolori.

Altfel, sper că nu vrea nimeni schimbări reale și cu efect pe termen lung. Dac-ar fi așa, ar trebui vorbit cu Dumnezeu să preia echipa.

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on whatsapp
Whatsapp

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12 Comments

 1. salutare!
  geniala scrierea…aia cu tata Puiu si schema de incendiu pare atat de reala incat ma astept sa gasesc pe undeva mana lu’ Arafat. :))
  Raed,nu Yasser .

 2. Ba nu. Daum a adus ceva nou. Fotbalistii nostri au luptat din penultima clipa pana in ultima clipa. E fara precedent, daca nu ma insel.

 3. Adevarul e ca nationala noastra seamana cu un nou nascut caruia i s-a luat meditatoare la matematică până ca el să învețe să meargă. Cică Daum nu cunoaște fotbalul românesc. Ce-ar fi așa de mult de cunoscut? Este complex ca un joc de x și zero.

 4. Pana si la X si O trebuie sa ai o “scânteie” de inteligenta,ceea ce la jucatorii nostri(si conducatorii lor)nu gasesti….”restul,e tăcere”

 5. Aseara, la Digisport, Claudiu Niculescu a reafirmat ca antrenorii nemti nu se potrivesc stilului nostru( asta asa, ca sa fim generosi si sa presupunem ca avem un stil), oricat de buni ar fi. Echipa trimisa in teren a fost constituita pe criteriul nemtesc al fortei, al implicarii fizice, de aceea ne-am trezit cu Bicfalvi si Sapunaru titulari, si nu cu un Adi Popa, Chipciu sau Torje. Mi s-a parut cel mai pertinent punct de vedere in problema, tinand cont si de faptul ca Niculescu a si jucat in Germania. Daca Daum nu va invata repede, experimentul cu el va fi dauna totala. Jucatorul roman, in afara placerii sado-masochiste de a se izbi cap in cap cu coechipierul, se fereste de contact ca de necuratul. Ne-ar trebui vreo cateva sute de antrenori nemti la copii si juniori. Cu senseii aferenti.

 6. Daum a fost pacalit. A crezut ca ii va antrena pe messi din banat si noul hagi . Nu o sa inteleg niciodata si nu imi mai doresc sa inteleg cum poate juca a b.stancu titular meci de meci. Fara sa fiu ironic s-ar putea sa ai dreptate in legatura cu el. E cea mai logica explicatie

 7. AG

  M-ai terminat! :)

  Cand am terminat de citit articolul, primul lucru care mi-a venit in minte a fost dansul lui Zorba.

  https://www.youtube.com/watch?v=2AzpHvLWFUM

  Traducerea si “adaptarea”, aproximative si adaptate :D
  “Hei, invata-ne fotbal!”
  “Fotbal? Ai spus fotbal?”
  “Haideti baieti! Impreuna!”
  “Haide! Hopa!”
  “Inca o data! Hopa! Acum!”
  ……
  “Hei baieti, ati vazut vreodata vreo prabusire mai splendida?”
  “A treia oara a fost cea mai buna! Nu a mai ramas nimic!” (A treia oara, adica Pitzi -1, Puiu – 2, Daum -3)

  Culmea e ca am fost calm la egalare si mai cumplit de calm dupa ratarea penaltiului.

  Nu me mai ramane decat sa dansam! Hopa!

  Yasou! :)

 8. M-a deranjat modul in care Ioanitoaia (aka Nea Ovi) se ia de Daum dupa un meci dar nu si-a facut probleme 20 de ani de modul dezastruos in care cooperativa Sandu-Mitica au dus aproape de falimnet fotbalul nostru.
  Ma rog, e bine ca am gasit vinovatul, ii multumesc lui Nea Ovi ca m-a luminat!

 9. ..indurare!
  Nu’l distrugeti pe om de la primul meci.
  Daum incearca sa se faca placut desi are dusmani inainte de a fi deschis gura(a se vedea mitocaniile lui Reghe de ex..)
  A mers pe mana lui Stanciu, noul “giuvaer”, ca sa-i nu’i sara lumea’n cap.
  Iar acest pusti supraevaluat nu numai ca a ratat un penalty in ultimul minut, dar a batut aiurea 10 cornere fara ca cineva sa’l traga de maneca.
  Muntenegrenii, la singura lor centrare, au dat gol.
  Daum va trage concluziile care se impun si va face schimbari.
  M-am saturat pana peste cap de Piti si nea Puiu..