in Sfatul bătrânilor

Cine mai are nevoie de bărbați?

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Un gest discret spune mai mult decât o sută de comunicate de presă.

Foto: Marco Rosi/Getty Images)

Te uiți la ultimul meci al lui Totti și, undeva, în imensitatea tribunei, vezi omagiul celor de la Lazio. “Inamicii de-o viață îl salută pe Francesco Totti. Ireductibili”. E minunat când oamenii pun ceva respect în … lor (puneți ce sentiment negativ vreți în locul celor trei puncte, chiar și ură, oricum preferabilă în fața disprețului).

Când au creat marile mitologii, de la galeria zeilor din Olimp până la marele tragedii antice, autorii nu le-au făcut cu oameni blajini, nici cu sfinți sau cu premianți merituoși. Au pus acolo oameni puternici și orgolioși. Asta ne atrage în aceste competiții: rivalitatea. Asta vrem, nu comunicate de presă și declarații cuminți. 

Le pot ierta orice sportivilor – apetența pentru fraudă fiscală când oricum au bani mai mulți decât unele state, aroganța, capetele propulsate în bărbiile adversarilor, talpa trimisă către pieptul unui spectator -, două chestii sunt însă de neiertat: blatul și simularea. Anume, tot ce nu vine din pasiune și se produce in interiorul unui calcul meschin. Ba chiar simularea, tocmai pentru că e înrudită cu teatrul, încă poate fi simpatică, mai ales dacă mi-l amintesc pe Lăcătuș “curentându-se” la intrarea în careul de 16 metri.

Blatul însă, de orice tip ar fi, sub orice pretext s-ar acoperi, e moartea sportului.

Te uiți, de pildă,  în Formula 1, de pildă, și-l vezi pe Kimi Raikkonen ținut un pic mai mult la boxe, astfel încât colegul lui de la Ferrari, Vettel, să câștige. Toată lumea o vede, toată lumea o știe, “I don’t know, I just finished the race”, spune însuși finlandezul și pleacă din fața camerelor.

E trist. Unul nu mai zice adevărul în Formula 1, palpitantă azi precum mersul contorului electric. Poate nu e întâmplător că, înaintea aceleiași curse, Alonso a preferat să ia startul în Cursa de 500 de mile de la Indianapolis.

Să vă spun de ce. În sporturile cu motor, există această performanță neoficială: Tripla Coroană. Nu dă nimeni nicio cupă, nu există bonusuri financiare, e ceva rămas în mințile piloților și al iubitorilor de motorsport de pe vremea când aceste lucruri chiar contau. Tripla Coroană înseamnă să fi câștigat Marele Premiu de Formula 1 de la Monaco, Cursa de 24 de ore de la Le Mans și Indy500. E ca și cum, în tenis, ai fi triumfat în toate Turneele de Mare Șlem: o reverență dedicată adevăraților iubitori de motorsport, un pașaport pentru eternitate. Singurul care a reușit acest lucru e Graham Hill (tatăl lui Damon). De la el, prea puțini campioni de F1 își găsesc timp și motivație pentru a încerca să împlinească această iluzie.

De aceea, mă bucură mai mult absența lui Alonso de la Monaco decât prezența lui Kimi pe un loc doi calculat pentru creșterea punctului de pensie. Chiar dacă Alonso n-a reușit să câștige Indy500 (l-a „lăsat” motorul când era în frunte), protestul lui mut și însăși dorința de-a câștiga Tripla Coroană sunt mai importante – pentru mine, repet – decât n titluri mondiale în Formula 1 obținute cu agenți de pază și coloană oficială.

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Sorry, dar “tripla coroana” aia e doar un gimmick de publicitate. Nu valoreaza mare lucru. Scrie bine Mike Lawrence un feature pe pitpass despre asta.
    Cit despre cursa de la Monaco, daca a fost blat, a fost bine disimulat. Si eu sint fan Kimi si am fost la fel de frustrat cum era el pe podium, dar unii vad altfel (cica Vettel a fost mai rapid trei ture, bla-bla). Eu cred ca daca ar fi cistigat Kimi, era favorit la titlu. Din momentul in care se simte bine in masina, si s-a vazut asta la pole-ul de simbata, e favorit in orice cursa.
    Anyway, cursa de la Monaco e o plicticosenie organizata doar pentru afisarea bogatiei ostentative. Nu e o cursa pe care o astept cu placere, si eu nu ratez niciuna. Prefer oricind Silverstone si Monza si Spa si Suzuka.

  2. @AG înseamnă că ai apreciat maxim ultimele 15 minute din meciul de la World Cup U21 intre Japonia si Italia. Oare Fifa nu vede astfel de lucruri? Cum e posibil să nu le descalifici pe amândouă când era clar ca mimau fotbalul pentru un 2-2 calificabil de ambele părți?

  3. La Formula 1 nu se joaca pe echipe? Blat nu se cheama cand te dai la o parte din fata adversarului, nu a coechipierului?