in literatură, Recomandări, roman

Balada căpitanului Haag, de Leonida Neamțu

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
“Cei de față căscară gurile. Unii nu le-au închis nici până astăzi.”

Ce să vă mai spun despre Leonida Neamțu pe care să nu vi-l fi spus până acum? Oho, sunt o grămadă de lucruri!

1. Avea cele mai bune începuturi de povestire din câte am citit în literatura noastră. Or, dacă începutul unei povestiri nu e bun, să te atragă, degeaba e restul: foarte puțini o vor afla. De exemplu:

“Fermecătoarea femeie purta – purtase – o pelerină de catifea neagră. Beneficia – beneficiase – de niște ochi verzi ce ar fi dat de gândit oricui – chiar și unui negânditor; de un păr negru, greu, căzut pe umeri. Buzele răsfrânte vorbeau despre senzualitate – însă acesta nu e un deziderat obligatoriu. Cine a spus-o? Diderot? Nu suntem siguri…

Vârsta ei părea să fie vârsta unei femei tinere ce intenționează să îmbătrânească foarte târziu. Sau deloc. Sau niciodată…”

2. Leonida știa să scrie în orice registru, în orice gen. De pildă, cred că “Dyane Clintwood, împotriva tuturor” e singura povestire din genul western din literatura română. E despre o femeie-pistolar din Vestul sălbatic, măritată cu și disputată de alți doi gunmen celebri, Rio Jim și Doc Holliday, pe cale să se mărite și cu un al treilea: Pat Garrett.

Povestirea e superbă, curge sprinten și, la sfârșit, ai fi vrut să mai continue sau măcar ca autorul să mai fi reluat tema și personajele.

Trei cowboys, picați de la fermele din preajmă, se întrebau dacă e cazul să se dezmeticească la localul lui Billy-chiorul, sau, pătrunși de cumințenia orășelului, să șadă blânzi. Șezură blânzi.

Trecură pe lângă o cârciumă pustie. Descoperiră acolo câteva sticle goale și o cizmă ce îi aparținuse pesemne unui olog. Pe un perete se putea descifra:

“Whisky and soda and blonda Katrin / Mă-ndeamnă să plec, mă-ndeamnă să vin / Coltul domnului Melhisedek / Mă-ndeamnă să vin, mă-ndeamnă să plec.”

Următoarea clădire mai purta și firmă: Helldorado Saloon, „Casa de Huespedes, girls“. Și aici poetul anonim zgâriase pe perete:

“Acum sunt trist ca o vacă indiană / Nici tequila nu m-a încălzit / Unde este Lola diafană, / Unde-i durdulia Marguerit?”

3. În afara acestei povestiri, “Balada căpitanului Haag” cuprinde alte trei, din genul polițist, cu participarea unor personaje îndrăgite, după cum urmează: domnii Maximilan Cornea, Adrian Mocanu și Martin Iuga. Cu toate acestea, personajele principale sunt  doamne.

4. Se pare că Editura Publisol va continua și în 2022 să publice cărțile lui Leonida Neamțu. Ceea ce e minunat: cele mai bune cinci cărți ale Domniei Sale, din punctul meu de vedere, vor fi în această următoare serie de reeditări.

Romanul “Balada căpitanului Haag” de Leonida Neamțu este reeditat de Editura Publisol.

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.